Subscribe Twitter

Thursday, March 31, 2011

fighting with flu..aachoo..aachoo..

aaachoo..achoo..


aiii bila lar nk ok ni..dah seminggu selsema ni..hari ni demam..nk ke klinikpun tak larat..inikan pula nk ke office. Duk umah still kena kerja -WFH.
Bila demam ni takde selera nk makan..yg terlintas kat tekak ni..Maggie jer..mmmm..MEE SEDAP..sedap ker..boleh lar try..Ubat apa lagi yg aku nk makan ni..next week nk fly ke vietnam..kena sihat jgk..if not nk shopping pun tak best..


Makan tgh panas2..mmm ni pun tak habis..

kenapakah asyik tak sihat jer..APAKAH??
ngeh..ngeh..yg pasti bukan kena buatan laki aku..hahahahha



Kisah Misteri bersama Redmumy


kerna sudi memaparkan kisah seram GF..GF demam dah seminggu ni..lepas citer pasal hantu ni..adooiii..sop..sop..

Thanks sesiapa yg komen aslo..




Ni lar budak yg kena kacau tu..

besow dah dia skrg..


according tu bibik..ni lar rupa mak lampir tu..


( Hantu kak limah ---> bukan hantu sebenar )
agaknya rambut cam ni yg terkena muka kakak waktu dia tido tu..
tu yg dia duk tepis2..hish..hish tu..

enjit..enjit..semut..
eerrr..seram mak nyah..



Sunday, March 27, 2011

Rossa VS Ella - Ku Menunggu VS Ku Merindu

LIRIK - KU MENUNGGU

ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu
tak akan ku ganggu kau dengan kekasihmu
ku kan selalu di sini untuk menunggumu

cinta itu ku berharap kau kelak kan cintai aku
saat kau telah tak bersama kekasihmu
ku lakukan semua agar kau cintaiku
 haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu juga rindu
ku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

datang padaku, ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
saat kau sadar betapa ku cintaimu
ku akan selalu setia tuk menunggumu

repeat reff

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu dan juga rindu
dan aku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
ku tetap menunggu



LIRIK - KU MERINDU

Ku merindu,
Merindu cinta yang tulus dari hatimu
Selalu ku impikan hidup bersamamu
Ku kan selalu menanti balasan cintamu

Ku berjanji,
Berjanji mencintaimu sepenuh jiwaku
Ku tak akan mendustakan cinta kekasihku
Agar kau dapat menerima cintaku

Ku selalu, merindu cintamu
Yang selalu ada di jiwaku

Chorus:
Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Usah kau ragui cintaku
Ku tetap merindu

Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Ku tunggu jawapan cintamu
Ku tetap merindu

Di saat ini hatiku rindu belaian cinta darimu
Ku harap kau merestui cinta dariku
Yang selalu setia menunggu dirimu



Lagu asalnya lagunya ELLA...'Ku Merindu' kemudian ROSSA pulak menyanyikan dgn lirik indonesia..'Ku Menunggu'

Dua2pun sedap..i like..but fr muzik yg lebih sedap utk telinga aku adalah 'ku menunggu', for lirik pulak ' ku merindu'.
Bila korang tgk you tube for this two song..bacalar komen2 kat bawah tu..sungguh lar tak bermoral!! Actually tak kira lar lagu sapa..yg penting sedap didengar..peace no war.





Saturday, March 26, 2011

Isyraff..1..2..3 smile!!


Comelllzzzzz 
  
Isyraff ni kalau nampak kamera jer..teleng2..senget..nk posing..

Sy nk pergi surau ni..sblm tu pose dulu

sy dah besar..sy nk rambut pacak


Monday, March 21, 2011

Trend Beg Kepit

CLUTCH, GUCCI, COACH, GUESS, PRADA, LV

Tadi membelek magazine Intrend & Eh..tertarik pulak tgk beg kepit yg digayakan artis2 ni.
Beg kepit ni nampak simple & sesuai utk pergi dinner or wedding dan gaya2 casual berbanding glamor. Selain menggenggam tangan orang tersayang tidak lengkap gaya jika kita tidak menggenggam beg sebagai pelengkap gaya sempurna.


Clutch Collections----> warna pilihan GF







Hitam itu menawan







Aneka warna2 berani & look trendy





Friday, March 18, 2011

Disney Channel - Waktu Rehat

WAKTU REHAT
Disney Channel Asia

Watch Waktu Rehat every Sat and Sun at 12pm on Disney Channel Asia

Korang pernah tak tgk citer WAKTU REHAT ni..Anak2 GF minat habis ngn citer ni..Umi ngn Abie pun tumpang sekaki....mmg best !!

Mr Husband admire sgt ngn budak rambut kenting tu..si Syed
Emilyn fanatic giler kat Amira @ 'Qaleesya'
Adik pulak suka budak shuffle tu..FaiZ
 GF pulak suka tgk si pengawas tu..Wai Chong & Anding..budak yg selalu kena buli dgn Syed, Johan & Faiz.

Watak dalam citer ni, Julie tu adik si Johan. Si Syed pulak minat kat Amira.  Faiz mat shuffle

 Antara episod2 yg kitaorg suka tgk :

Brotherly Love

Si Johan ni suspek adik dia si Julie ni dah ada boyfriend, and he goes to all sorts of lengths to find out who it is..kecik2 dah ada bf!!

Birthday Suprise

Anding is angry at Syed for pulling a prank on him on his birthday. When Syed finds out that it's Anding's birthday, he tries to make it up to him by planning a birthday surprise. Wai Chong ni pulak terdengar perbualan tu, so he tot that syed & geng nk kenakan Anding lagi.. He makes it his business to try and stop them.

King of School

Wai Chong ni cita2 nk jadi pengetua sekolah lar & berangan his schoolmates treating him like a king, but it soon turns into a nightmare when everyone begins to favor Faiz's outrageous promises if he were to be made principal instead.

The Bully

A new student arrives and turns out to be a bully. No one escapes him. Everyone is forced to work together to solve the problem.

The Shuffle Champion

When Faiz teases Anding for being bad at dancing, Anding brings all his power to bear on a school shuffle competition, including help from an expert shuffler.




 GF bagi 5* on behalf Emilyn.

Caya lar...gi tgk ramai2 satu family, mmg best..ngeh..ngeh..

www.wakturehat.com







Sunday, March 13, 2011

New Born - Muhd Harith Mikhael


New Nephew

Ini lar cucu mak yg ke 11..
anak ke3 & terakhir for my sister
Lahir pada 11.3.11 pada jam 11 pagi..cucupun yg ke11..
bersamaan dgn tarikh keramat 'tsunami dijapan'

Muhd Harith Mikhael

Rasulullah s.a.w. bersabda :

Maksudnya : "Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka indahkanlah nama kamu". Riwayat Abu Daud

Membaca Doa ketika memberikan nama anak.

Maksudnya : "Ya Allah wahai Tuhan kami, jadikanlah nama yang diberikan ini memberi keberkatan kepadanya, pandukan segala usahanya ke arah keredhaanMu, jadikan menuntut ilmu sebagai matlamatnya dan akhirkan hidupnya dengan amal-amal soleh. Ya Allah wahai tuhan kami, lanjutkanlah usianya dalam ketaatan kepadaMu dan kepada RasulMu dan jadikan tubuh badannya dalam keadaan sihat walafiat. Ya Allah, jadikan ia pemimpin diwaktu dewasa, teguhkan imannya sepertimana iman para nabiMu sehingga hari kiamat. Ya Allah kurniakan ia rezeki yang halal dan berkat, dekatkanlah ia dengan kebaikan dan jauhkan ia daripada kejahatan dengan rahmatMu Ya Allah yang Maha Pengasih.

 Harith tu GF yg bagi..Maksudnya 'yang kuat berusaha'

banyak gak nama2 yg GF dah fikirkan, antaranya
Ilyas Mikhael, Aqeel Mikhael, Rayyan Mikhael..
finally yg dipilih Harith Mikhael..fabuloossss
    

Masa Harith ni lahir GF & Abang ipar yg tunggu..kat DEMC..GF sempat lar search kat iphone tips2 menyambut kelahiran org baru ni, antaranya :
1. 1) Suami Berada Di Samping Isteri Ketika Saat-Saat Isteri Hendak Bersalin.

Alangkah gelisah dan kritikalnya saat-saat akan melahirkan anak lebih-lebih lagi bagi ibu yang pertama kalinya akan melahirkan anak. Suami perlu memberikan motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan sabar, di samping suami harus banyak berdoa kepada Allah serta banyak beristighfar dan berselawat disamping membanyakkan bacaan surah Al-Insyiqa' dan surah Al-Hasyr.

Firman Allah Taal dalam surah Luqman ayat 14 :

Maksudnya : "Dan Kami wajibkan menusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga ke akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).


2. Azan Di Telinga Kanan Dan Iqamah Di Telinga Kiri.

Suami hendaklah segera mengazankan di telinga kanan anak yang baru lahir dan diiqamahkan di telinga kiri dengan tujuan supaya dijauhi anaknya dari gangguan syaitan dan supaya kalimah pertama yang dapat didengar oleh bayi ialah kalimah Allah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Rafi' r.a. Rasulullah bersabda :

Maksudnya : "Aku melihat sendiri Rasulullah s.a.w. mengazankan Al-Hassan bin Ali pada telinganya ketika itu ia baru dilahirkan oleh Fatimah r.a." Riwayat Abu Daud dan Tirmizi

3. Membaca Surah Al-Qadar dan Surah Al-Ikhlas.

Suami hendaklah juga membanyakkan bacaan surah Al-Qadar di telinga kanan dan surah Al-Ikhlas di telinga kiri bagi tujuan memohon kepada Allah supaya anak yang dilahirkan terselamat dari melakukan perzinaan dan memohon juga supaya dikuatkan iman, jauh dari menyeleweng fahaman akidahnya dari landasan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.


4. Membaca Surah Al-Insyirah Di Jari Manis Dan Ditahnikkan.

Suami juga hendaklah membaca surah Al-Insyirah di jari manis kemudian mencelupkan jari manis ke dalam manisan (madu) dan ditekankan (ditahnikkan) di langit-langit bayi tersebut dengan membaca ayat 36, surah Ali-Imran :

Maksudnya : "Maka apabila ia melahirkannya, berkatalah ia: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), - dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu - dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaanMu, demikian juga zuriat keturunannya, dari godaan syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)".

Tahnik adalah bertujuan untuk memohon kepada Allah S.W.T. supaya anak yang dilahirkan mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya dari menyebut perkara-perkara yang tidak berfaedah dan mendatangkan maksiat walaupun perkara ini boleh dilakukan oleh orang yang soleh namun bapa kepada anak tersebut lebih utama melakukan tahnik untuk anaknya kerana hadis riwayat oleh Tirmizi menyebutkan salah satu doa yang paling mustajab ialah doa ibu bapa untuk anaknya".


Alhamdullillah..tips2 ni sangat bermanafaat.


 Bila tgk muka Harith ni teringin nk menambah lagi satu..tp bila tgk keadaan my sister yg menahan sakit tu..
CANCEL lar dulu..time to rest!!


Tunggu lar si kakak 8 tahun..si adik 7 tahun..ngeh..ngeh



Sunday, March 6, 2011

Restoren SABA - Cyberjaya

 NASI ARAB
4800 SUITE, 0-2 GROUND FLOOR, BLOCK A1, 
JALAN PERDANA CBD PERDANA,
CYBERJAYA, SELANGOR

Umi..kita nk pergi mana ni?
Kita pergi makan nasi arab
ooo nasi arnab...
bukan nasi arnab syg..nasi arab
ooo nasiii arnnabb..
bukan arnab..aaaa rrraaabbb..

Untuk kali ke-5 GF datang makan di restoren SABA ni, kali ni baru berkesempatan nk snap picture, sebelum ni kalau dtg sure dapat meja kat luar yg gelap gelita tu..mmg full house lar..


 Memang happening lar restoren ni, siapa yg tak biasa area cyberjaya..confirm sesat larat lar, landmarknya Cyberjaya International College. Nak parking tu agak susah sikit lar..parking tepi2 jalan jer. Nasi Arab ni sama jer rupa dia mcm nasi beriani, bezanya rasa dia, fuhhhh sodappp kauu !!


Ni lar nasi favorite si boy ni..dah habis mkn nasi..makan plk roti arab tu..yg si girl tak minat sgt nasi2 ni..more on western food.


Restoren ni adik ipar yang sebut mula2..mmg awesome, GF kasi 5 *

Let check it out..apa yang sedapnya?



Yang ni Barbican apple, harga dia brapa yerk..GF ni tahu makan jer. Mr Husband yg bayar..standard lar kan. Ada barbican raspberry, lemon & peach.
Ni lar nasi yg paling popular di SABA ni..Kabsah lamb!! Ada bersaiz besar & kecik, sorang makan mmg tak habis lar..sedap seperti yg di war warkan..lain dari yg lain..lambnya pun lembut sangat..pastu di bagi sambal a.k.a sos kot.
My boy mmg makan nasi kosong jer..sungguh menyelerakan.

 Normally we all akan order Kabsah chicken satu lagi..



Yang ni pun sedap..mcm roti nan..di makan dgn ayam + daging..mcm isi kebab tu..fuuuhhh mantopp lar..


Harga yg sangat berpatutan..walaupun org ramai kita tak lar menunggu lama sgt..
Jom makan lagi




Thursday, March 31, 2011

fighting with flu..aachoo..aachoo..

Posted by GOLD FINGER at Thursday, March 31, 2011 0 comments Links to this post
aaachoo..achoo..


aiii bila lar nk ok ni..dah seminggu selsema ni..hari ni demam..nk ke klinikpun tak larat..inikan pula nk ke office. Duk umah still kena kerja -WFH.
Bila demam ni takde selera nk makan..yg terlintas kat tekak ni..Maggie jer..mmmm..MEE SEDAP..sedap ker..boleh lar try..Ubat apa lagi yg aku nk makan ni..next week nk fly ke vietnam..kena sihat jgk..if not nk shopping pun tak best..


Makan tgh panas2..mmm ni pun tak habis..

kenapakah asyik tak sihat jer..APAKAH??
ngeh..ngeh..yg pasti bukan kena buatan laki aku..hahahahha



Kisah Misteri bersama Redmumy

Posted by GOLD FINGER at Thursday, March 31, 2011 0 comments Links to this post

kerna sudi memaparkan kisah seram GF..GF demam dah seminggu ni..lepas citer pasal hantu ni..adooiii..sop..sop..

Thanks sesiapa yg komen aslo..




Ni lar budak yg kena kacau tu..

besow dah dia skrg..


according tu bibik..ni lar rupa mak lampir tu..


( Hantu kak limah ---> bukan hantu sebenar )
agaknya rambut cam ni yg terkena muka kakak waktu dia tido tu..
tu yg dia duk tepis2..hish..hish tu..

enjit..enjit..semut..
eerrr..seram mak nyah..



Sunday, March 27, 2011

Rossa VS Ella - Ku Menunggu VS Ku Merindu

Posted by GOLD FINGER at Sunday, March 27, 2011 0 comments Links to this post
LIRIK - KU MENUNGGU

ku menunggu, ku menunggu kau putus dengan kekasihmu
tak akan ku ganggu kau dengan kekasihmu
ku kan selalu di sini untuk menunggumu

cinta itu ku berharap kau kelak kan cintai aku
saat kau telah tak bersama kekasihmu
ku lakukan semua agar kau cintaiku
 haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu juga rindu
ku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

datang padaku, ku tahu kelak kau kan datang kepadaku
saat kau sadar betapa ku cintaimu
ku akan selalu setia tuk menunggumu

repeat reff

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
ada cemburu dan juga rindu
dan aku tetap menunggu

haruskah ku bilang cinta
hati senang namun bimbang
dan kau sudah ada yang punya
ku tetap menunggu

(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
(aku tetap menunggu) ku tetap menunggu
ku tetap menunggu



LIRIK - KU MERINDU

Ku merindu,
Merindu cinta yang tulus dari hatimu
Selalu ku impikan hidup bersamamu
Ku kan selalu menanti balasan cintamu

Ku berjanji,
Berjanji mencintaimu sepenuh jiwaku
Ku tak akan mendustakan cinta kekasihku
Agar kau dapat menerima cintaku

Ku selalu, merindu cintamu
Yang selalu ada di jiwaku

Chorus:
Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Usah kau ragui cintaku
Ku tetap merindu

Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Ku tunggu jawapan cintamu
Ku tetap merindu

Di saat ini hatiku rindu belaian cinta darimu
Ku harap kau merestui cinta dariku
Yang selalu setia menunggu dirimu



Lagu asalnya lagunya ELLA...'Ku Merindu' kemudian ROSSA pulak menyanyikan dgn lirik indonesia..'Ku Menunggu'

Dua2pun sedap..i like..but fr muzik yg lebih sedap utk telinga aku adalah 'ku menunggu', for lirik pulak ' ku merindu'.
Bila korang tgk you tube for this two song..bacalar komen2 kat bawah tu..sungguh lar tak bermoral!! Actually tak kira lar lagu sapa..yg penting sedap didengar..peace no war.





Saturday, March 26, 2011

Isyraff..1..2..3 smile!!

Posted by GOLD FINGER at Saturday, March 26, 2011 0 comments Links to this post

Comelllzzzzz 
  
Isyraff ni kalau nampak kamera jer..teleng2..senget..nk posing..

Sy nk pergi surau ni..sblm tu pose dulu

sy dah besar..sy nk rambut pacak


Monday, March 21, 2011

Trend Beg Kepit

Posted by GOLD FINGER at Monday, March 21, 2011 0 comments Links to this post
CLUTCH, GUCCI, COACH, GUESS, PRADA, LV

Tadi membelek magazine Intrend & Eh..tertarik pulak tgk beg kepit yg digayakan artis2 ni.
Beg kepit ni nampak simple & sesuai utk pergi dinner or wedding dan gaya2 casual berbanding glamor. Selain menggenggam tangan orang tersayang tidak lengkap gaya jika kita tidak menggenggam beg sebagai pelengkap gaya sempurna.


Clutch Collections----> warna pilihan GF







Hitam itu menawan







Aneka warna2 berani & look trendy





Friday, March 18, 2011

Disney Channel - Waktu Rehat

Posted by GOLD FINGER at Friday, March 18, 2011 28 comments Links to this post
WAKTU REHAT
Disney Channel Asia

Watch Waktu Rehat every Sat and Sun at 12pm on Disney Channel Asia

Korang pernah tak tgk citer WAKTU REHAT ni..Anak2 GF minat habis ngn citer ni..Umi ngn Abie pun tumpang sekaki....mmg best !!

Mr Husband admire sgt ngn budak rambut kenting tu..si Syed
Emilyn fanatic giler kat Amira @ 'Qaleesya'
Adik pulak suka budak shuffle tu..FaiZ
 GF pulak suka tgk si pengawas tu..Wai Chong & Anding..budak yg selalu kena buli dgn Syed, Johan & Faiz.

Watak dalam citer ni, Julie tu adik si Johan. Si Syed pulak minat kat Amira.  Faiz mat shuffle

 Antara episod2 yg kitaorg suka tgk :

Brotherly Love

Si Johan ni suspek adik dia si Julie ni dah ada boyfriend, and he goes to all sorts of lengths to find out who it is..kecik2 dah ada bf!!

Birthday Suprise

Anding is angry at Syed for pulling a prank on him on his birthday. When Syed finds out that it's Anding's birthday, he tries to make it up to him by planning a birthday surprise. Wai Chong ni pulak terdengar perbualan tu, so he tot that syed & geng nk kenakan Anding lagi.. He makes it his business to try and stop them.

King of School

Wai Chong ni cita2 nk jadi pengetua sekolah lar & berangan his schoolmates treating him like a king, but it soon turns into a nightmare when everyone begins to favor Faiz's outrageous promises if he were to be made principal instead.

The Bully

A new student arrives and turns out to be a bully. No one escapes him. Everyone is forced to work together to solve the problem.

The Shuffle Champion

When Faiz teases Anding for being bad at dancing, Anding brings all his power to bear on a school shuffle competition, including help from an expert shuffler.




 GF bagi 5* on behalf Emilyn.

Caya lar...gi tgk ramai2 satu family, mmg best..ngeh..ngeh..

www.wakturehat.com







Sunday, March 13, 2011

New Born - Muhd Harith Mikhael

Posted by GOLD FINGER at Sunday, March 13, 2011 0 comments Links to this post

New Nephew

Ini lar cucu mak yg ke 11..
anak ke3 & terakhir for my sister
Lahir pada 11.3.11 pada jam 11 pagi..cucupun yg ke11..
bersamaan dgn tarikh keramat 'tsunami dijapan'

Muhd Harith Mikhael

Rasulullah s.a.w. bersabda :

Maksudnya : "Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka indahkanlah nama kamu". Riwayat Abu Daud

Membaca Doa ketika memberikan nama anak.

Maksudnya : "Ya Allah wahai Tuhan kami, jadikanlah nama yang diberikan ini memberi keberkatan kepadanya, pandukan segala usahanya ke arah keredhaanMu, jadikan menuntut ilmu sebagai matlamatnya dan akhirkan hidupnya dengan amal-amal soleh. Ya Allah wahai tuhan kami, lanjutkanlah usianya dalam ketaatan kepadaMu dan kepada RasulMu dan jadikan tubuh badannya dalam keadaan sihat walafiat. Ya Allah, jadikan ia pemimpin diwaktu dewasa, teguhkan imannya sepertimana iman para nabiMu sehingga hari kiamat. Ya Allah kurniakan ia rezeki yang halal dan berkat, dekatkanlah ia dengan kebaikan dan jauhkan ia daripada kejahatan dengan rahmatMu Ya Allah yang Maha Pengasih.

 Harith tu GF yg bagi..Maksudnya 'yang kuat berusaha'

banyak gak nama2 yg GF dah fikirkan, antaranya
Ilyas Mikhael, Aqeel Mikhael, Rayyan Mikhael..
finally yg dipilih Harith Mikhael..fabuloossss
    

Masa Harith ni lahir GF & Abang ipar yg tunggu..kat DEMC..GF sempat lar search kat iphone tips2 menyambut kelahiran org baru ni, antaranya :
1. 1) Suami Berada Di Samping Isteri Ketika Saat-Saat Isteri Hendak Bersalin.

Alangkah gelisah dan kritikalnya saat-saat akan melahirkan anak lebih-lebih lagi bagi ibu yang pertama kalinya akan melahirkan anak. Suami perlu memberikan motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan sabar, di samping suami harus banyak berdoa kepada Allah serta banyak beristighfar dan berselawat disamping membanyakkan bacaan surah Al-Insyiqa' dan surah Al-Hasyr.

Firman Allah Taal dalam surah Luqman ayat 14 :

Maksudnya : "Dan Kami wajibkan menusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga ke akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).


2. Azan Di Telinga Kanan Dan Iqamah Di Telinga Kiri.

Suami hendaklah segera mengazankan di telinga kanan anak yang baru lahir dan diiqamahkan di telinga kiri dengan tujuan supaya dijauhi anaknya dari gangguan syaitan dan supaya kalimah pertama yang dapat didengar oleh bayi ialah kalimah Allah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Rafi' r.a. Rasulullah bersabda :

Maksudnya : "Aku melihat sendiri Rasulullah s.a.w. mengazankan Al-Hassan bin Ali pada telinganya ketika itu ia baru dilahirkan oleh Fatimah r.a." Riwayat Abu Daud dan Tirmizi

3. Membaca Surah Al-Qadar dan Surah Al-Ikhlas.

Suami hendaklah juga membanyakkan bacaan surah Al-Qadar di telinga kanan dan surah Al-Ikhlas di telinga kiri bagi tujuan memohon kepada Allah supaya anak yang dilahirkan terselamat dari melakukan perzinaan dan memohon juga supaya dikuatkan iman, jauh dari menyeleweng fahaman akidahnya dari landasan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.


4. Membaca Surah Al-Insyirah Di Jari Manis Dan Ditahnikkan.

Suami juga hendaklah membaca surah Al-Insyirah di jari manis kemudian mencelupkan jari manis ke dalam manisan (madu) dan ditekankan (ditahnikkan) di langit-langit bayi tersebut dengan membaca ayat 36, surah Ali-Imran :

Maksudnya : "Maka apabila ia melahirkannya, berkatalah ia: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), - dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu - dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaanMu, demikian juga zuriat keturunannya, dari godaan syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)".

Tahnik adalah bertujuan untuk memohon kepada Allah S.W.T. supaya anak yang dilahirkan mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya dari menyebut perkara-perkara yang tidak berfaedah dan mendatangkan maksiat walaupun perkara ini boleh dilakukan oleh orang yang soleh namun bapa kepada anak tersebut lebih utama melakukan tahnik untuk anaknya kerana hadis riwayat oleh Tirmizi menyebutkan salah satu doa yang paling mustajab ialah doa ibu bapa untuk anaknya".


Alhamdullillah..tips2 ni sangat bermanafaat.


 Bila tgk muka Harith ni teringin nk menambah lagi satu..tp bila tgk keadaan my sister yg menahan sakit tu..
CANCEL lar dulu..time to rest!!


Tunggu lar si kakak 8 tahun..si adik 7 tahun..ngeh..ngeh



Sunday, March 6, 2011

Restoren SABA - Cyberjaya

Posted by GOLD FINGER at Sunday, March 06, 2011 0 comments Links to this post
 NASI ARAB
4800 SUITE, 0-2 GROUND FLOOR, BLOCK A1, 
JALAN PERDANA CBD PERDANA,
CYBERJAYA, SELANGOR

Umi..kita nk pergi mana ni?
Kita pergi makan nasi arab
ooo nasi arnab...
bukan nasi arnab syg..nasi arab
ooo nasiii arnnabb..
bukan arnab..aaaa rrraaabbb..

Untuk kali ke-5 GF datang makan di restoren SABA ni, kali ni baru berkesempatan nk snap picture, sebelum ni kalau dtg sure dapat meja kat luar yg gelap gelita tu..mmg full house lar..


 Memang happening lar restoren ni, siapa yg tak biasa area cyberjaya..confirm sesat larat lar, landmarknya Cyberjaya International College. Nak parking tu agak susah sikit lar..parking tepi2 jalan jer. Nasi Arab ni sama jer rupa dia mcm nasi beriani, bezanya rasa dia, fuhhhh sodappp kauu !!


Ni lar nasi favorite si boy ni..dah habis mkn nasi..makan plk roti arab tu..yg si girl tak minat sgt nasi2 ni..more on western food.


Restoren ni adik ipar yang sebut mula2..mmg awesome, GF kasi 5 *

Let check it out..apa yang sedapnya?



Yang ni Barbican apple, harga dia brapa yerk..GF ni tahu makan jer. Mr Husband yg bayar..standard lar kan. Ada barbican raspberry, lemon & peach.
Ni lar nasi yg paling popular di SABA ni..Kabsah lamb!! Ada bersaiz besar & kecik, sorang makan mmg tak habis lar..sedap seperti yg di war warkan..lain dari yg lain..lambnya pun lembut sangat..pastu di bagi sambal a.k.a sos kot.
My boy mmg makan nasi kosong jer..sungguh menyelerakan.

 Normally we all akan order Kabsah chicken satu lagi..



Yang ni pun sedap..mcm roti nan..di makan dgn ayam + daging..mcm isi kebab tu..fuuuhhh mantopp lar..


Harga yg sangat berpatutan..walaupun org ramai kita tak lar menunggu lama sgt..
Jom makan lagi




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...