Subscribe Twitter

Wednesday, October 31, 2012

Nexus Beach & Jambatan Tamparuli

DAY 2

Selepas breakfast bertemankan biawak..erkk terbayang2 biawak tu..terjulog julogg lidah dia..sumpah geli..hujanpun mula berhenti..maka bapaknya memekik seperti komander..anak2 jom swimming..Mak korang? kenapa tak ajak mak skli? nk citer sedih ni..sob..sob..sila ambik tisu..landing jer kat airport smlm..bendera merahpun berkibar2..adooiiii..asal berkibar awal sgt ni..salah timing..sedihkannnn...dorang syok berjimpa2 dlm pool tu..mak korang jadi lar dayang2 jaga tepi kolam..


Oit..oitt..anak mana?? jgn nk feeling lebih2..laut belakang tu..



Camera 360
uishh suka betul aku dgn camera hp ni..nampak jelita jer..haaakktuuiii...*mata keatas*


Lari2 cepattttt...kita nk tukar baju swimming ni...




 Emilyn feeling2 ratu beach giteww..



Kids enjoyable moment playing at the beach at Nexus Resort Karambunai, Kota Kinabalu, Sabah. Rasanya private beach nexus ni mmg panjang..cool beb!!



Special for kids saja..siap ada rain cover tu..so if hujan pun still blh swimming..



 Jambatan Tamparuli

Tamparuli is a small town dekat Tuaran..kebanyakan mereka adalah org dusun..most is chinese community.
The most famous landmark in Tamparuli is a long hanging bridge..kecut perut jgk lar jalan kat atas tu..

Aku yg tgh melena secara berjamaah dgn anak2 dlm keta..sedar2 dah sampai di pekan kecik ni..ada mcm pasar jual sayur2 and buah2 gitew..then 4..5..ekor anjing berkeliaran..huh

Is3 : Eh kita kat mana ni?
Somi : Jambatan Tamparuli..
Is3: Hah..mana mana?? Excited
Somi : Tuuuuuuuu..
Is3 : * Garu2 kepala Erk..boleh tak I nak sambung tido balik..zzzzzzzz






Mak korang dah vogue da vass cam gini..ada ker ajak naik titi gantung jer..tak patut sungguh..



 Actuallykan..akupun tak paham kenapa aku kena datang sini..apa yg specialnya? Aku mmg buta sejarah..bapak korang sejarah dapat 1..mak korang dapat cangkul..huahuahua..tapi takpe lar..at least jejak lar jgk jambatan gantung Tamparuli ni....ko ado?? hehehe..


Tumpang Iklan kejap kat entry ni :
GF DALAM KEADAAN MARAH YG MEMBARA KETIKA INI..BIBIK SEPATUTNYA BALIK SEMALAM TP TAK BALIK..SIALAN PUNYA BIBIK..AFTER 5 YEARS TERKENA JGK AKU DGN BANGSA YG TAK SEDAR DIUNTUNG NI..MAKA HURA HARA LAR HIDUP GF KETIKA INI..SUPERMAK..TBC...(Nanti nak buat entry 'Bibik Brenggsett')

Sunday, October 28, 2012

Nexus Resort & Spa Karambunai


 DAY 1
 Alhamdulillah sampai jugak ke Nexus Karambunai Resort & Spa ni..sampai dlm pukul 7.30mlm..otw from airport to here very the merangkak2 jemnya..one of the reason mungkin time dorang balik kerja then hujan pulak tu...1st impression to Nexus..oh seramm..coz suasana gelap..suram2 jer..ahhahahahah..ko mmg dasar imaginasi mistik GF...Aku mmg ler tak suka suasana samar2..romantik2 ni..lampu mcm x cukup bateri jer kan..haa..aku nk lampu spotlight mcm kat stadium tu..baru puas hidup..huahuahua..tapi encit somi suka sgt lar tempat yg very quite and relaxing mcm ni..lagi pulak Nexus ni very far away from city centre and shopping mall..aman hidup u yer bang..


 Check in2..staff kat front desk dorang ni ramah tamah..bagus..suke aku..so, akupun kepoci lar sikit..
Jauh tak block 5 ni? Dekat saja..turun bawah..2 menit saja..( Menit??..minit lar oiii )
Makanan halalkan? Ooo Madam..sure halal..
Jauh tak dari beach? Beachnya depan saja madam..
Eh..nk jalan ni gelap..saya takut lar..Jangan risau madam, kita akan hantar naik kereta..
oooo..good2..thanks2
* Geleng kepala laki aku..lupa ker somi u ni gagah perkasa..hahahaha *


Oh bagus..semua dorang settlekan..angkat buntut jer duk dlm keta ni. Drivernya ni siap beruniform lengkap..tak panas ker dik mlm2 pakai mcm ni? T_____T..




* Sila ambaikan model almari itu *


The rooms are quite big and comfortable lar...but furniture tu looks old sikit...dah lama kot resort ni...so designpun outdated, sgt sesuai untuk org yg berjiwa tua jgk..bukan aku tapi si somi lar..kehkehkeh.. 


 



Korang gi hotel sure lepas tgk bilik..tgk toilet pulakkan..bab toilet ni aku mmg tabik spring kat Nexus..excellent..besar..cantik...bersih..tapi kan..ada jgk tapinya lagiii..quality utilities kat dlm bilik ni very poor..sedih aku..room aircond was spoilt...call complain..air shower tu tak tahu mana panas mana yg sejuk..pusing kiri panas..pusing ke kanan pun panas..agak2 larkan..call lagi complain..TV tupun sepatutnya tukar LED or LCD television..gambarpun tak clear..tapi yg tu takde lar aku complainkan..hahhaha..suggest jer..ampunnnnn nexus...:)
Ok takpe..releks dulu..jgn emosi..penat kot baru sampai..apa2 pun kita order makan mlm dulu..anak2 dh berzikir kelaparan..

 



 for this dinner..about RM95..actually food from Room Service ni can be better lagi lar..mungkin tekak kita ni tak blh nk masuk dgn masakan dorang..tapi masih blh dimakan..


GOOD MORNING my sweet little angel..


depan tu jer beachnya..terdengar2 deruan ombak..ohsemm!! hilang segala mak nek stress..


Mengharap hujan berhenti..
Seawal 6pg emilyn dah bangun..6pg sana dah terang benderang..excited nk mandi pool & beach..tapi malangnya hujan anak oiii..tunggu hujan dah reda sikit kita pergi yer sayang..
so bila time nk keluar tu..ohmygod..betul ke bilik ni yg kita check in smlm..scary kottt...

v

v

v





Smlm masa check in..gelap samar2 jer..tak nampak sgt...but bila pagi tu semua jelas kelihatan...dgn leakingnya..air bertakung depan bilik tu....tidaakkkkkkkkkk...terus call customer services..mintak tukar bilik..tak sampai brapa minit dorang call balik..move to room 6212..means bilik tu lagi ke depan berhampiran pool ngn cafe..ngeh..ngeh..ngeh..i likeee
* If korang datang Nexus ni, make sure jgn duduk room ni..dan lagi satu kalau dapat mintak block 6 or 7..ohsem sgt..* 
Somi : Kenapa u nk tukar bilik? yg leaking tu luar bilik bukan dlm bilik..
Is3 : Ahh..tak fedulikk...tetap nk tukar jgk..menganggu pandangan mata..



Our new room..6212..sgt memuaskan...tq Nexus..
Now..jom kita sarapp dulu...bila hujan dah berhenti nanti kita swimming yer..
no breakfast no swimming yer anak2





 Complain lagii..
Breakfast spread was not good at all..hisssss..tak agak2 lar dorang ni..tak sedap tu satu hal lar kan..yg buahnya pun sama..tembikainya masam..tgk pun tahu kan..nenaspun sama..mcm buah semalam jer..
lagi satu..honeystar and cococrunch pun lemau..tak crunchy!! huh !! sentap aku..
tgh2 minum..isyraf jerittt..abbie lizard2..

v

v

v

v

v



Hah..besarnya biawak ni..heeeee..panic aku sekejap..sbbnya biawak tu menuju ker cafe ni..
eeee..isyraf sini2..jgn dekat..
datang staff Nexus..jangan takut..biawaknya manjakk..jinacckk
* sambil tangan didahi..mak ko nk pitam dik *
Manja tengkorak kau!!!  * dlm hati lar * walaupun ni biawak belaan..tetap lar merbahaya..dah lar dekat dgn tempat makan..adooiiii kembang2 tekak aku ni..errkkkk..
Citer Nexus ni tak habis disini saja..ada banyak lagi story2 menarik ttg Nexus ni..intro tu agak mengecewakan sikit..tp next day bila dah tgk pool..beach..ohindahnyaciptaanAllah.. 

Saturday, October 27, 2012

Journey is begin with Airasia


Now everyone can fly..ciittt podahhh..masih berbaki lagi sakit hati aku ni dgn airasia gara2 bibik terlepas flight hari tu, happen 2 day before aku fly..citer tu kita simpan dulu..now story KK 1st..

AK5110 Kuala Lumpur (LCC Terminal) to Kota Kinabalu International Airport (Terminal 2)
Flight for 4 of us..RM1,800 pergi balik termasuk baggage skali, tak sure lar murah ker mahal..mungkin korang dapat lagi murah kot..for hotel kita dah decide 2 mlm di Nexus then 2 mlm lagi hotel budget jer di town KK..we choose Sixty3 hotel. Aku direct booking ke hotel..takde nk booking2 online ni..settle everything..then for transportation pulak..setelah membuat survey aku ngn somi setuju nk sewa kereta jer..susah public transport kat sana tambah plk bawak anak2 kecik ni..since simedarbycarrental ada branch kat sana..so kita manafaatkan benefit yg ada..staff got 50% less than dapat one day free..cun sangat lar tu..memandangkan kitaorg ber4 jer..so kita ambik kereta Matrix sudah, for 5 days dlm RM400.00..but kena deposit dulu RM600..so bagi jer credit card dorang block dulu..then refund balik without anycharges..




Flight 2.10 ptg..tak nk pisang berbuah 2 kali..makanya kita dtg seawal jam 12..


Siap2 bagi dorang lunch dulu...bebudak ni 1st time nk fly...entah apa rupenya dlm aeroplane tu nanti..


Semangat Harimau Muda..
Mendung berarak..jap lagi runtuh lar tu..


 2 beg ni terpaksa bawak naik atas..coz baggage dah terlebih berat..baru pergi belum balik lagi..u bawak batu ker sayang? 5 hari abang oiii...extra 1kg dia charge RM35...patut lar ko cepat kaya pakcik tony..huh!! (pastikan kalau korang nk fly siap2 ambik extra baggage..tak rugi)..masa beli tiket tu aku ambik 20kg pergi 30kg balik..


Anak2 duduk ngn mak..bapak duduk row sblh..amboiii..sedap bapak korang tido melena yer..baru jer brapa minit fly..sengaja aku cuit2 si somi suh ambik gambar lar..jap lagi cuit lagi..huahuahua...dasar pendengkikannnnn..

 




Nasib bebudak ni duk diam dlm flight...diam pun sbb main game..dah lama sikit gaduh pulak, x nak duk sebelah menyebelah..tukar plk mak duduk tgh2..bila dah bosan agaknya dorangpun melena sama mcm bapaknya..tapi masa flight balik ke KL ada drama sikit..si adik entah kena sawan apa buat perangai dlm flight..hehh ko adik..ringan jer dah tangan mak ko ni..


very nice view..
Perjalanan lebih kurang 2 jam 45 min..sampai jer sana hujan lebat..kereta sewapun dah siap menunggu..
Welcome to Kota Kinabalu

Dear Airasia, 
ko charges dah lar mahal..tapiiiiii facilities entah hapa2..huh!!
-

-

-

-

-

-


 * sambil garu2 kepala *

Wednesday, October 31, 2012

Nexus Beach & Jambatan Tamparuli

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, October 31, 2012 3 comments Links to this post
DAY 2

Selepas breakfast bertemankan biawak..erkk terbayang2 biawak tu..terjulog julogg lidah dia..sumpah geli..hujanpun mula berhenti..maka bapaknya memekik seperti komander..anak2 jom swimming..Mak korang? kenapa tak ajak mak skli? nk citer sedih ni..sob..sob..sila ambik tisu..landing jer kat airport smlm..bendera merahpun berkibar2..adooiiii..asal berkibar awal sgt ni..salah timing..sedihkannnn...dorang syok berjimpa2 dlm pool tu..mak korang jadi lar dayang2 jaga tepi kolam..


Oit..oitt..anak mana?? jgn nk feeling lebih2..laut belakang tu..



Camera 360
uishh suka betul aku dgn camera hp ni..nampak jelita jer..haaakktuuiii...*mata keatas*


Lari2 cepattttt...kita nk tukar baju swimming ni...




 Emilyn feeling2 ratu beach giteww..



Kids enjoyable moment playing at the beach at Nexus Resort Karambunai, Kota Kinabalu, Sabah. Rasanya private beach nexus ni mmg panjang..cool beb!!



Special for kids saja..siap ada rain cover tu..so if hujan pun still blh swimming..



 Jambatan Tamparuli

Tamparuli is a small town dekat Tuaran..kebanyakan mereka adalah org dusun..most is chinese community.
The most famous landmark in Tamparuli is a long hanging bridge..kecut perut jgk lar jalan kat atas tu..

Aku yg tgh melena secara berjamaah dgn anak2 dlm keta..sedar2 dah sampai di pekan kecik ni..ada mcm pasar jual sayur2 and buah2 gitew..then 4..5..ekor anjing berkeliaran..huh

Is3 : Eh kita kat mana ni?
Somi : Jambatan Tamparuli..
Is3: Hah..mana mana?? Excited
Somi : Tuuuuuuuu..
Is3 : * Garu2 kepala Erk..boleh tak I nak sambung tido balik..zzzzzzzz






Mak korang dah vogue da vass cam gini..ada ker ajak naik titi gantung jer..tak patut sungguh..



 Actuallykan..akupun tak paham kenapa aku kena datang sini..apa yg specialnya? Aku mmg buta sejarah..bapak korang sejarah dapat 1..mak korang dapat cangkul..huahuahua..tapi takpe lar..at least jejak lar jgk jambatan gantung Tamparuli ni....ko ado?? hehehe..


Tumpang Iklan kejap kat entry ni :
GF DALAM KEADAAN MARAH YG MEMBARA KETIKA INI..BIBIK SEPATUTNYA BALIK SEMALAM TP TAK BALIK..SIALAN PUNYA BIBIK..AFTER 5 YEARS TERKENA JGK AKU DGN BANGSA YG TAK SEDAR DIUNTUNG NI..MAKA HURA HARA LAR HIDUP GF KETIKA INI..SUPERMAK..TBC...(Nanti nak buat entry 'Bibik Brenggsett')

Sunday, October 28, 2012

Nexus Resort & Spa Karambunai

Posted by GOLD FINGER at Sunday, October 28, 2012 9 comments Links to this post

 DAY 1
 Alhamdulillah sampai jugak ke Nexus Karambunai Resort & Spa ni..sampai dlm pukul 7.30mlm..otw from airport to here very the merangkak2 jemnya..one of the reason mungkin time dorang balik kerja then hujan pulak tu...1st impression to Nexus..oh seramm..coz suasana gelap..suram2 jer..ahhahahahah..ko mmg dasar imaginasi mistik GF...Aku mmg ler tak suka suasana samar2..romantik2 ni..lampu mcm x cukup bateri jer kan..haa..aku nk lampu spotlight mcm kat stadium tu..baru puas hidup..huahuahua..tapi encit somi suka sgt lar tempat yg very quite and relaxing mcm ni..lagi pulak Nexus ni very far away from city centre and shopping mall..aman hidup u yer bang..


 Check in2..staff kat front desk dorang ni ramah tamah..bagus..suke aku..so, akupun kepoci lar sikit..
Jauh tak block 5 ni? Dekat saja..turun bawah..2 menit saja..( Menit??..minit lar oiii )
Makanan halalkan? Ooo Madam..sure halal..
Jauh tak dari beach? Beachnya depan saja madam..
Eh..nk jalan ni gelap..saya takut lar..Jangan risau madam, kita akan hantar naik kereta..
oooo..good2..thanks2
* Geleng kepala laki aku..lupa ker somi u ni gagah perkasa..hahahaha *


Oh bagus..semua dorang settlekan..angkat buntut jer duk dlm keta ni. Drivernya ni siap beruniform lengkap..tak panas ker dik mlm2 pakai mcm ni? T_____T..




* Sila ambaikan model almari itu *


The rooms are quite big and comfortable lar...but furniture tu looks old sikit...dah lama kot resort ni...so designpun outdated, sgt sesuai untuk org yg berjiwa tua jgk..bukan aku tapi si somi lar..kehkehkeh.. 


 



Korang gi hotel sure lepas tgk bilik..tgk toilet pulakkan..bab toilet ni aku mmg tabik spring kat Nexus..excellent..besar..cantik...bersih..tapi kan..ada jgk tapinya lagiii..quality utilities kat dlm bilik ni very poor..sedih aku..room aircond was spoilt...call complain..air shower tu tak tahu mana panas mana yg sejuk..pusing kiri panas..pusing ke kanan pun panas..agak2 larkan..call lagi complain..TV tupun sepatutnya tukar LED or LCD television..gambarpun tak clear..tapi yg tu takde lar aku complainkan..hahhaha..suggest jer..ampunnnnn nexus...:)
Ok takpe..releks dulu..jgn emosi..penat kot baru sampai..apa2 pun kita order makan mlm dulu..anak2 dh berzikir kelaparan..

 



 for this dinner..about RM95..actually food from Room Service ni can be better lagi lar..mungkin tekak kita ni tak blh nk masuk dgn masakan dorang..tapi masih blh dimakan..


GOOD MORNING my sweet little angel..


depan tu jer beachnya..terdengar2 deruan ombak..ohsemm!! hilang segala mak nek stress..


Mengharap hujan berhenti..
Seawal 6pg emilyn dah bangun..6pg sana dah terang benderang..excited nk mandi pool & beach..tapi malangnya hujan anak oiii..tunggu hujan dah reda sikit kita pergi yer sayang..
so bila time nk keluar tu..ohmygod..betul ke bilik ni yg kita check in smlm..scary kottt...

v

v

v





Smlm masa check in..gelap samar2 jer..tak nampak sgt...but bila pagi tu semua jelas kelihatan...dgn leakingnya..air bertakung depan bilik tu....tidaakkkkkkkkkk...terus call customer services..mintak tukar bilik..tak sampai brapa minit dorang call balik..move to room 6212..means bilik tu lagi ke depan berhampiran pool ngn cafe..ngeh..ngeh..ngeh..i likeee
* If korang datang Nexus ni, make sure jgn duduk room ni..dan lagi satu kalau dapat mintak block 6 or 7..ohsem sgt..* 
Somi : Kenapa u nk tukar bilik? yg leaking tu luar bilik bukan dlm bilik..
Is3 : Ahh..tak fedulikk...tetap nk tukar jgk..menganggu pandangan mata..



Our new room..6212..sgt memuaskan...tq Nexus..
Now..jom kita sarapp dulu...bila hujan dah berhenti nanti kita swimming yer..
no breakfast no swimming yer anak2





 Complain lagii..
Breakfast spread was not good at all..hisssss..tak agak2 lar dorang ni..tak sedap tu satu hal lar kan..yg buahnya pun sama..tembikainya masam..tgk pun tahu kan..nenaspun sama..mcm buah semalam jer..
lagi satu..honeystar and cococrunch pun lemau..tak crunchy!! huh !! sentap aku..
tgh2 minum..isyraf jerittt..abbie lizard2..

v

v

v

v

v



Hah..besarnya biawak ni..heeeee..panic aku sekejap..sbbnya biawak tu menuju ker cafe ni..
eeee..isyraf sini2..jgn dekat..
datang staff Nexus..jangan takut..biawaknya manjakk..jinacckk
* sambil tangan didahi..mak ko nk pitam dik *
Manja tengkorak kau!!!  * dlm hati lar * walaupun ni biawak belaan..tetap lar merbahaya..dah lar dekat dgn tempat makan..adooiiii kembang2 tekak aku ni..errkkkk..
Citer Nexus ni tak habis disini saja..ada banyak lagi story2 menarik ttg Nexus ni..intro tu agak mengecewakan sikit..tp next day bila dah tgk pool..beach..ohindahnyaciptaanAllah.. 

Saturday, October 27, 2012

Journey is begin with Airasia

Posted by GOLD FINGER at Saturday, October 27, 2012 2 comments Links to this post

Now everyone can fly..ciittt podahhh..masih berbaki lagi sakit hati aku ni dgn airasia gara2 bibik terlepas flight hari tu, happen 2 day before aku fly..citer tu kita simpan dulu..now story KK 1st..

AK5110 Kuala Lumpur (LCC Terminal) to Kota Kinabalu International Airport (Terminal 2)
Flight for 4 of us..RM1,800 pergi balik termasuk baggage skali, tak sure lar murah ker mahal..mungkin korang dapat lagi murah kot..for hotel kita dah decide 2 mlm di Nexus then 2 mlm lagi hotel budget jer di town KK..we choose Sixty3 hotel. Aku direct booking ke hotel..takde nk booking2 online ni..settle everything..then for transportation pulak..setelah membuat survey aku ngn somi setuju nk sewa kereta jer..susah public transport kat sana tambah plk bawak anak2 kecik ni..since simedarbycarrental ada branch kat sana..so kita manafaatkan benefit yg ada..staff got 50% less than dapat one day free..cun sangat lar tu..memandangkan kitaorg ber4 jer..so kita ambik kereta Matrix sudah, for 5 days dlm RM400.00..but kena deposit dulu RM600..so bagi jer credit card dorang block dulu..then refund balik without anycharges..




Flight 2.10 ptg..tak nk pisang berbuah 2 kali..makanya kita dtg seawal jam 12..


Siap2 bagi dorang lunch dulu...bebudak ni 1st time nk fly...entah apa rupenya dlm aeroplane tu nanti..


Semangat Harimau Muda..
Mendung berarak..jap lagi runtuh lar tu..


 2 beg ni terpaksa bawak naik atas..coz baggage dah terlebih berat..baru pergi belum balik lagi..u bawak batu ker sayang? 5 hari abang oiii...extra 1kg dia charge RM35...patut lar ko cepat kaya pakcik tony..huh!! (pastikan kalau korang nk fly siap2 ambik extra baggage..tak rugi)..masa beli tiket tu aku ambik 20kg pergi 30kg balik..


Anak2 duduk ngn mak..bapak duduk row sblh..amboiii..sedap bapak korang tido melena yer..baru jer brapa minit fly..sengaja aku cuit2 si somi suh ambik gambar lar..jap lagi cuit lagi..huahuahua...dasar pendengkikannnnn..

 




Nasib bebudak ni duk diam dlm flight...diam pun sbb main game..dah lama sikit gaduh pulak, x nak duk sebelah menyebelah..tukar plk mak duduk tgh2..bila dah bosan agaknya dorangpun melena sama mcm bapaknya..tapi masa flight balik ke KL ada drama sikit..si adik entah kena sawan apa buat perangai dlm flight..hehh ko adik..ringan jer dah tangan mak ko ni..


very nice view..
Perjalanan lebih kurang 2 jam 45 min..sampai jer sana hujan lebat..kereta sewapun dah siap menunggu..
Welcome to Kota Kinabalu

Dear Airasia, 
ko charges dah lar mahal..tapiiiiii facilities entah hapa2..huh!!
-

-

-

-

-

-


 * sambil garu2 kepala *
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...