Subscribe Twitter

Wednesday, November 20, 2013

Hua Hin Day 2 - Santorini Park, Cha-Am


Santorini Park, Cha Am - 3pm

This place is super duper ohsem beb! only good for photoshoot..hehe..It is basically a mall cum theme park mcm tu, tak dapat pergi yg real2 kat italy tu, kat thailand nipun jadi larrkan..bagi org yg suka berphoto mcm aku ni mmg sesuai sgtt lar..larat tak larat jer photographer tu nak snap picture korang..jalan setapak pose..jalan setapak lagi pose..korang mampu..aku mampu jer..buktinya kat bawah ni..hahhaahahah..
Sila lar tatap muka aku dgn penuh keikhlasan dan kesabaran yerr....aku jemaahkan picture2 ni supaya korang blh tgk muka aku byk sikit..haha..tp quality gambar ni kurang memuaskan..hilang gojes aku..pffttttt!!..takpe2 yg penting nk tunjuk kat korang view belakang tu..







Errkkk..#plss jangan muntah#









Cute tak korang tempat ni?? eh apaaa..aku yg cute..auuwwww malu ai, hahhahha.. 
hashtag#pompuan mental#
Kejap aku rasa nampak gemuk..kejap nampak okey jer..aiihh lantak situ..stress dah pikir pasal berat badan ni..janji sihat waalafiat..Perasan tak all the picture aku sorang2 jer..hahaha..yg lain semua entah kemana, actually tempat ni bukannya besar manapun..tp boleh jer tk jumpa sesapa..


Picture ni paling poyooo..aku rasa mcm nk lempang muka sendiri jer..hahah....
Motiff sgtkan..tp tetap jgk nk tempek kat sini...fedulikkss!



 Bukan tempat jer cantik..tp barang2 yg dijualpun comey2..cute2 giteww..harga tu standard lar..agak mahal sikit compare kat luar tu..then tk banyak choice pun..setiap kedai tu designnya pelik2..ada satu kedai tu aku sampai tk jumpa mana pintu masuknya..hahaha


Posing2..shopping2..sedar2 dah pukul 6.20pm..masaklarrr, dorang suh berkumpul pukul 6pm..
dannn sekali lagi...aku ngn salmi adalah org yg terakhir skli naik bas..miahaha..kali ni seyess takut beb sbb semua org tengah lapar..pastu nk kena tunggu dua org ratu berjalan terhegeh2..mmg nk kena maki ni..kuikuikui..releks brother relekss..jgn marah2..kita bukan pergi kem tentera..so, takyah nk sharp2 sangatttt lahhhhh...peace;))

Info From Google : 
Open : Monday - Friday at 10am - 8pm
Sat - Sunday and holidays open at 9am - 10pm

Entry Pass : 50 Bath per person..if nak main kat dlm tu kena bayar lain yer..pls noted!

Travel Tips# Bring sunblock, sun-glass, cap, umbrella etc whatever lar that can cover you from the sun. It is VERY VERY VERY HOT! Inside kedai2 tu lagi lar panass..menitik2 peluh aku time shopping tu..


Tuesday, November 19, 2013

Wordless Wednesday - New style on weekend!

Assalamualaikum..girlfriendsss2 sekalian..

Hari ni nk buat entry pompuan2 gitewww...
Perasan tak sejak2 ni aku tukar style pakai tudung..tak perasan!!..ohh, okey takpe..aku jer yg syok sendiri..hahahaha..
Actually, ada 2..3 org tanya camner aku pakai shawl jadi mcm tu..eh tak tipu uollss..bukan reka2 citer ni..mmg betul2 ada org tanya aku camner pakai shawl tu..
Senang sgt2 sebenarnya..tp jangan lar suh aku buat tutorial..aku mmg tak reti nk citer kat blog..tangkap gambar letak step by step..ataupun video diri sendiri..pastu ckp2...sumpah malu giler..mahunya aku merapu kelain nanti...haha!! 
Selalunya kalau hari kerja aku tak pakai style mcm ni..bukan sbb tak sempat..tp sian kat tudung2 lain yg terperam dlm almari tu..dah bertengkek tengkek tudung tu..tunggu nk roboh jer..hahahah..




Ini budak 5 tahun..botol susu tk blh tinggal..milo dlm botol..teh dlm botol..susu dlm botol..
hashtag#hantu botol! 
 




 Motif betul letak gambar sample banyak2..satu sudah larkan..hahahahha



Apakata korang click kat sini..mak eti tolong ajarkan..miahahaha..actually aku pun belajar kat sini jgk..sukee sgt tgk dato ct punya style tudung..pastu sorang lagi yg aku admire giler is http://www.rnadia.com...sukesgt2..she adorable!!



Selamat mencuba uollss...

#mula#husband ckp..isshhh lemas tgk u pakai shawl mcm ni...
#sekarang#..eh kenapa tk pakai shawl mcm hari tu..


Sunday, November 17, 2013

School Holiday Program at Lara's Place

Assalamualaikum..
Happy school holiday uolls..taniah utk ibubapa yg mana anak2 dapat 5A dlm UPSR baru2 ni, ni baru permulaan jorney utk alam persekolahan..so, kalau kurang berjaya jgn putus asa..ada PMR..SPM..menanti..
 Aku dulupun masa sekolah rendah bukannya pandai sgt..teruk giler result UPSR aku, ada satu A jer..hahahha..tak sedihpun, lepas dapat result terus main batu seremban...hahaha..next daynya baru kena bantai dgn ayah aku..kakak aku..*emak cool jer*..4 hari tk keluar bilik beb!! Takut!
Bila dah masuk sekolah menengah baru lar boleh berfikir sendiri..insaf2..kalau tak belajar betul2 dapat result teruk..malu jer ngn kawan2 yg lain..sian mak ayah aku....so, alhamdulillah result SPM aku outstanding..auuwww giler berlagak..siap dapat anugerah anak kampung cemerlang lagi tahun tu..Ketua kampung siap bagi duit RM500 lagi, mcm reward lar..masa tu RM500 banyakkkk beb!! mcm dapat 5 ribu..so, kalau anak2 kita tak dapat strait 5A janganlar give up..jgn berhenti berusaha.
Officemate aku ada 3 org anak yg dapat 5A..solute uolls..aku pula yg tetiba rasa seram sejuk, camner lar kakak ni..next year dah masuk darjah satu..mak dulu UPSR teruk takpe..korang jangan yer! siap lar lepas ni..haha

Budak2 skrg school holiday kemain demand..aku dulu cuti sekolah siap tolong mak ngn ayah meniaga kat kedai lagi..pastu ayah bagi upah 5 hengget..masa tu aku bonggokkan, tak nk duit kertas..nk duit syiling 50 sen..blh masuk tabung..hahahahah

Kakak : Ummi, cuti sekolah kita nak pergi mana?
Ummi : takde kemana2..ummi dah takde cuti..
Kakak : haaa..takkan kita duduk rumah jer..bosan larr macamniiii...

see...kemain statement bosan duduk rumah....biasa dia tu..Actually aku dah plan memacam aktiviti sepanjang cuti sekolah ni..saja tk nak bagitahu dulu..nanti hari2 dorang akan tanya..naik hantu pulak aku nk menjawab benda yg sama hari2..haha



1st is JELIC Multi-Intelligence Holiday Program (3yrs to 7yrs)
RM40-1hr/RM60-1.5hr/RM80-2hrs
JELIC tu stand for Judgement, Emotion, Logic, Intelligence & Creativity..so, ini bukan kelas belajar ABC ataupun campur tolak..dorang lebih kepada cara mengkreatifkan pemikiran anak2 kita..develops right brain..cara menyelesaikan masalah dgn pelbagai cara..build up self confidence..life skills..eh mcm2 lagi lar..dlm kelas tu pulak cuma Melin & Isyraf jer melayu, yg lain semua cina ngn india jer..so far takde masalah coz dorangpun mmg belajar kat tadika yg mix india n cina..




1st step..dia akan bagi instruction mcm tu..ada gambar..kena susun blok2 tu sama mcm dlm gambar yg diberi, dorang akan record kepantasan anak kita..cara anak2 kita menyelesaikannya..give up ker tak..fokus ker tak..sampai lar stage yg terakhir.


Parent sila tunggu diluar yerr..

Lepas ni ada banyak lagi program lain yg aku dah aturkan untuk budak2 ni..antaranya..English Champ..Art Class..ni skrg tengah google2 kelas agama pulak..mcm kelas fardhu ain ker..kalau tk jumpa yg sesuai aku jer jadi ustazah dorang ni..
Ada jgk plan nk ker Legoland early december ni..tapi tu geng whatapp 'school holiday' yg tgh uruskan..ada jgk group whatapp mcmni yer..senangkan...hahaha..

Lepas kelas Jelic tu isyraf masuk kelas Kung Fu..emilyn masuk Speech & Drama class ..semua ni trial jer dulu..tgk yg mana dorang minat..sian jgk kalau semua activiti formal jer..kasi fun sikit..hahaha..
Actually ada mcm2 aktiviti kat situ..bukan utk anak2 jer..mak pak pun ada jgk, korang masuk lar website ni baca lagi details..

larasplace.my/school-holiday-program-nov-dec-2013

ada satu kelas tu aku mcm berminat jerr....mcm best jer..mcm syok jer...Zumba Dance - Fitness..hahahaha..menjeling jer en somi, 
Trademill kat umah tu nak buat apa?..sidai kain..auuwww..jgn lar marah yangg..kohkohkoh..

LARA’s PLACE
Rix Management Sdn Bhd (11073-V)
3A, Jalan 17/45, 46400,
Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Tel/Fax: +603-7956 8768
(on top of Organic Leaf Restaurant and same row as Kanna Curry House)
Email: info@larasplace.my / larasplace@gmail.com

Thursday, November 14, 2013

CCTV Makan tuan..

Assalamualaikum...

Bukan entry bangkok yer..rehat jap, penat!..bengkok pulak rasanya nk habiskan entry tu..gambar dah siap2 resize..letak watermark..tunggu nk up entry jer..dah tua2 ni memory tk brapa nk bagus..minggu lepas punya citerpun aku boleh lupa..dah kenapakan?

korang tk perasan ker skrg aku ada masa nk up entry kat blog goldfinger ni..sebenoonya teman dah dapat maid yongg oiii..dari medan..murah jer. Aku dah serik ambik ngn agent malaysia ni..dah lar mahal nk mamposs..asyik lari jer..dah tu bukan nk ganti..bayar balikpun tidak..burn mcm tu jer duit aku..ingat aku buat amal jariah gamaknya..mmg aku tak halal dunia akhirat..
Kali ni aku dah bijak sikit..sebelum bibik datang aku dah siap pasang CCTV..cctv ni aku beli masa IT fair kat midvalley hari tu..murah jer dalam RM500..aku rasa mcm nk beli 7 unit jer..setiap sudut aku nk letak..rumah jiran skli aku nk letakk...over tau! yg bestnya cctv ni ada function listen and speak..ko boleh jerit kat bibik tu dari office..satu rumah blh dengar suara petir aku tu..contoh..kena bagi contoh lar..bagi korang paham..

Bibikkk..bangun..tidur jer kerja kamu kan, ingat saya bayar gaji kamu utk tidur!! 
 haaa...kan dah kena laharrr...sure dia terperanjat berokkan..tetiba ada suara bergema kat dalam rumah tu..ni bukan utk bibik jer..utk anak2 pun sesuai jgk..kalau asyik tgk TV jerr..homework tak buat..dari office aku mengamuk nanti..hahaha
bukan tu ajer..kitapun boleh dengar apa yg berbunyi kat rumah tu..senduk jatuhpun ko boleh dengar beb..hahaha..ada satu hari tu aku dengar bibik nyanyi lagu tegar sambil menyapu..ku yg dulu bukan lar yg sekarang..dulu ku di medan sekarang di shah alam..hahaha..tu aku yg reka2 jer..hahaha. Dia pasang TV pun aku blh tahu..kemain lagi pasang TV time aku takdekan..lempang kang!!



Ni pagi tadi..aku suh dia lap meja...so, seharian kerja dia mengadap meja ni ajer..sabar jer mak hencik!!

Okey berbalik pada tajuk entry ni..hahaha..kenapa cctv ni makan tuan? Atually, ada jgk bahayanya cctv ni..application cctv ni sesapapun boleh upload kat HP..ada dlm playstore..cuma passwrd and ID jer berbeza. Aku mula lar imagine mak jemah..kalau lar ada org tahu paswrd cctv aku ni..ceroboh masuk, mmg kes jenayah..tak pasal2 org lain blh skodeng activity aku kat umah..takpun hp kena curi ker..takpun org yg buat cctv ni crossline..hahaha..mak jemah sgtkannn..
korang paham2 jer lar..kat umah mana nk pakai sopan2..baju semua tk cukup sifat..kadang2 tu dari bilik bertuala jer nk kedapur..mehmehmeh..matik! tu belum dgr aku membebel 25jam..menanah telinga org yg dengar cctv tu..menyesal curi2 dgrkan..


Ini yg aku kata makan tuan tu..nasib baik aku tgh sopan..laki aku ada kat luar rumah..dia msg gambar ni kat handphone lagisatu..text > tgh baca majalah ker?? bengang jer aku..takde kerja lar tu!!
Hp dia takde application ni..lagipun aku mmg tak nk bagi access kat dia..bukannya apa..takut2 dia careless..letak hp merata2..takpun bagi kawan pakai hp dia ker..tak pasal2 kawan u tgk freeshow kat rumah ni..kohkohkoh..esok tersebar kat youtube..'surirumah seksi dirumah'..kakakakkakaka..bonggok giler!!

lagi nyampahhkann..kawan opis aku ckp..bagus cctv ni, kalau bibik tu nk lari senang dia nak inform you..
Ibuuuu..sy lari dulu..taataaa..sambil tunjuk rantai gelang aku kat depan cctv tu..siap joget2 lagi..
haaaa..apa nk dikata...
siot jer korangkan..tumpang gelakkan aku skli..hahaha


Sunday, November 10, 2013

Hua Hin Day 2 - Huay Mongkol Temple, Vineyard & Venezia


Day 2 - Masih lagi dia Hua Hin..pepagi subuh dah dapat morning call, haihh stress...kali ker 4 ringing tu baru lar aku bangun merangkak2 pick up call tu..dah lar telephone tu jauh dari katil..motif betul hotel ni...kalau korang nk tahu sapa yg main golf lagi awal..5.30 pagi dah kena assemble at lobby beb..feyytamm mak hencikk!..ni pergi holiday ker? kem PLKN??..OK..Whatever...

Disebabkan aku ni maha cerewet bab2 makan ni..so, siap2 dah masak maggie pagi tu..hahaha..pastu turun minum kopi kat cafe hotel tu..tgk internary 2nd day punya activity..oh 1st visit is temple lagi..omgeee, terus terbayang monkey temple semalam..masak lar aku kali ni..kalau hari2 panjat temple blh turun 2 kg ni..

Huay Mongkol Temple, Hua Hin - 9.00am



Giler bapak besar weyyy..scary aku..
Korang jgn tanya aku sapa tu, akupun tak tahu..yang aku tahu temple ni paling besar di Hua Hin..Thailand is 95% Buddhist, so temples are a common sight all over the country. Ok lar datang free kan...tp kalau pergi sendiri2 mmg aku tak datang lar tempat2 mcm ni..by the way is good for knowledge..sejarah ni beb!!



Dalam tu ada ramai org..pastu ada sami yg botak pakai baju kuning..tak tahu lar dorang buat apa..ceramah bebas kot..mihahahaha





Actually aku tak tahan bau kat temple tu..mcm2 bau ada..tp takde lar aku tunjuk2 sampai nk muntah ker apa..kena lar respect sikit beb! bukan tu jer, for women no short skirts or bikini-type tops...kena pakai sopan2, pastu tk boleh suka2 nk pegang benda2 kat situ..lagi dorang pantang kalau korang sentuh kepala sami dia..arr berani cuba lar..akupun nk tahu jugak apa jadikan..miahahaha



Daun emas yer bukan pisang emas dibawa belayar..masak sebiji diatas peti..ehh..pantun pulak dah!
Aku ni maha penakut uollss...nk ambik gambarpun tgk2 belakang dulu..kot2 lar buaya kat belakang tu terangsang dek baju hijau aku tu..terus dia ngapnya aku..*imagine sinetron sgt* miahahaha..


sempat lar aku membuta dari temple nk ke vineyard tu, siap mimpi2 lagi....zzzzz

hampir 2 jam kitaorg kat situ..now gerak ker vineyard @ wine farm pulak..tempat nipun bukan dlm favorite list aku..but ok lar blh tgk mcmana arak dihasilkan..then blh tgk ladang anggur..good for experience!
Tempatnya agak jauh jgk lar..40km away from Hua Hin to the mountain area. Jalan dia mcm nk pergi ke genting highlands tu. so, tip kalau nak datang ke sini, prefer to take a taxi..jgn lar korang naik tuk tuk tu pulak..aku takut nanti korang tak sampai2 ke vineyard tu..tuk tuk asyik reverse kebelakang jer..kakakaka..


Vineyard, Hua Hin - 11am


Welcome to Ladang Anggur
bagus betul si bob tu, setiap action aku dia snap..dah mcm personal photographer pulak rasanya..terus budget diri retis Hollywood giteww! 1..2..3 pose..1..2..3 pose..hamboiii..




Love the scenery with the panorama view of grape's plant. 



Part yg bestnya, dorang bawak kita pusing ladang anggur tu naik jip ni..sambil2 tu staff dorang akan citer lar..berapa luas ladang ni..export ke mana? mcmana nk jaga ladang ni...memacam lar..


 

Tips for you guys, If plan to go there, go by Jan-Apr.. then you will see so many grapes!!!


see the photographer..ohsem!!


best lepak sini..sejuk & nyaman jer, yg non muslim tu blh lar try wine dorang..

Hua Hin Hills Vineyard

204 Moo 9, Baan Khork Chang Patana Nong Plup, Hua Hin, Thailand

Next..lunch..aku mcm biasalarr...tgk jer..actually kat hua hin ni susah nk dapat halal food, coz pekan baru nak naik..byk tempat utk visit2 jer....nk makanan halal balik bangkok.




Cantikkan view tempat ni..tapi sayangnya aku tk berani nk makan..was2 jer..so sila lar tatap makanan dibawah..



Mango again, sedap giler..makan buah2 pun dah kenyang..

Venezia, Hua Hin - 1pm


Dengar jer 'proceed to Venezia for shopping'..terus ceria..hahaha..finally visit jgk tempat yg boleh menghiburkan hati aku..walaupun panas mencacak atas kepala..tak kisah dah janji bukan temple lagi..



Venezia ni sebijik mcm JPO..cuma pattern building tu sini lagi cantik lar..klasik! Masa ni dah pesan awal2 kat photographer..eh u takyah ikut akak yer..camera kita tinggal jer dlm bas..amboiiiiiiii kalau dapat shopping lupa semua bendakan..miahahaha




masa ni aku dah risau sbb duit aku banyak lagi..camner ni?? dah 2nd day tapi duit thai bath berkepok2 lagi dlm beg ni..hamboi statement terlampau..miahhahahahah..kat venezia ni takde apa sgt yg aku beli..coz harga dia lebih kurang mcm kat malaysia jer..#belilarbaranganbuatanmalaysia# hahaha..pulak tu dorang bagi masa 1 jam jer untuk shopping..motif sgtkan..aku ni visit satu kedai jer dah setengah jam..mana lar sempat hoii..kat temple tadi berjam2 ko suh aku bertapa kat situ..ini tidak adil..emosi ni..emosi!!

tiba2 sedar diri..okey saya paham ini dealer trip..bukan goldfinger trip..*duck-face*

Hua Hin Day 1 - Part 2

Hua Hin Day 1 - Part 1


Wednesday, November 20, 2013

Hua Hin Day 2 - Santorini Park, Cha-Am

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, November 20, 2013 1 comments Links to this post

Santorini Park, Cha Am - 3pm

This place is super duper ohsem beb! only good for photoshoot..hehe..It is basically a mall cum theme park mcm tu, tak dapat pergi yg real2 kat italy tu, kat thailand nipun jadi larrkan..bagi org yg suka berphoto mcm aku ni mmg sesuai sgtt lar..larat tak larat jer photographer tu nak snap picture korang..jalan setapak pose..jalan setapak lagi pose..korang mampu..aku mampu jer..buktinya kat bawah ni..hahhaahahah..
Sila lar tatap muka aku dgn penuh keikhlasan dan kesabaran yerr....aku jemaahkan picture2 ni supaya korang blh tgk muka aku byk sikit..haha..tp quality gambar ni kurang memuaskan..hilang gojes aku..pffttttt!!..takpe2 yg penting nk tunjuk kat korang view belakang tu..







Errkkk..#plss jangan muntah#









Cute tak korang tempat ni?? eh apaaa..aku yg cute..auuwwww malu ai, hahhahha.. 
hashtag#pompuan mental#
Kejap aku rasa nampak gemuk..kejap nampak okey jer..aiihh lantak situ..stress dah pikir pasal berat badan ni..janji sihat waalafiat..Perasan tak all the picture aku sorang2 jer..hahaha..yg lain semua entah kemana, actually tempat ni bukannya besar manapun..tp boleh jer tk jumpa sesapa..


Picture ni paling poyooo..aku rasa mcm nk lempang muka sendiri jer..hahah....
Motiff sgtkan..tp tetap jgk nk tempek kat sini...fedulikkss!



 Bukan tempat jer cantik..tp barang2 yg dijualpun comey2..cute2 giteww..harga tu standard lar..agak mahal sikit compare kat luar tu..then tk banyak choice pun..setiap kedai tu designnya pelik2..ada satu kedai tu aku sampai tk jumpa mana pintu masuknya..hahaha


Posing2..shopping2..sedar2 dah pukul 6.20pm..masaklarrr, dorang suh berkumpul pukul 6pm..
dannn sekali lagi...aku ngn salmi adalah org yg terakhir skli naik bas..miahaha..kali ni seyess takut beb sbb semua org tengah lapar..pastu nk kena tunggu dua org ratu berjalan terhegeh2..mmg nk kena maki ni..kuikuikui..releks brother relekss..jgn marah2..kita bukan pergi kem tentera..so, takyah nk sharp2 sangatttt lahhhhh...peace;))

Info From Google : 
Open : Monday - Friday at 10am - 8pm
Sat - Sunday and holidays open at 9am - 10pm

Entry Pass : 50 Bath per person..if nak main kat dlm tu kena bayar lain yer..pls noted!

Travel Tips# Bring sunblock, sun-glass, cap, umbrella etc whatever lar that can cover you from the sun. It is VERY VERY VERY HOT! Inside kedai2 tu lagi lar panass..menitik2 peluh aku time shopping tu..


Tuesday, November 19, 2013

Wordless Wednesday - New style on weekend!

Posted by GOLD FINGER at Tuesday, November 19, 2013 1 comments Links to this post
Assalamualaikum..girlfriendsss2 sekalian..

Hari ni nk buat entry pompuan2 gitewww...
Perasan tak sejak2 ni aku tukar style pakai tudung..tak perasan!!..ohh, okey takpe..aku jer yg syok sendiri..hahahaha..
Actually, ada 2..3 org tanya camner aku pakai shawl jadi mcm tu..eh tak tipu uollss..bukan reka2 citer ni..mmg betul2 ada org tanya aku camner pakai shawl tu..
Senang sgt2 sebenarnya..tp jangan lar suh aku buat tutorial..aku mmg tak reti nk citer kat blog..tangkap gambar letak step by step..ataupun video diri sendiri..pastu ckp2...sumpah malu giler..mahunya aku merapu kelain nanti...haha!! 
Selalunya kalau hari kerja aku tak pakai style mcm ni..bukan sbb tak sempat..tp sian kat tudung2 lain yg terperam dlm almari tu..dah bertengkek tengkek tudung tu..tunggu nk roboh jer..hahahah..




Ini budak 5 tahun..botol susu tk blh tinggal..milo dlm botol..teh dlm botol..susu dlm botol..
hashtag#hantu botol! 
 




 Motif betul letak gambar sample banyak2..satu sudah larkan..hahahahha



Apakata korang click kat sini..mak eti tolong ajarkan..miahahaha..actually aku pun belajar kat sini jgk..sukee sgt tgk dato ct punya style tudung..pastu sorang lagi yg aku admire giler is http://www.rnadia.com...sukesgt2..she adorable!!



Selamat mencuba uollss...

#mula#husband ckp..isshhh lemas tgk u pakai shawl mcm ni...
#sekarang#..eh kenapa tk pakai shawl mcm hari tu..


Sunday, November 17, 2013

School Holiday Program at Lara's Place

Posted by GOLD FINGER at Sunday, November 17, 2013 2 comments Links to this post
Assalamualaikum..
Happy school holiday uolls..taniah utk ibubapa yg mana anak2 dapat 5A dlm UPSR baru2 ni, ni baru permulaan jorney utk alam persekolahan..so, kalau kurang berjaya jgn putus asa..ada PMR..SPM..menanti..
 Aku dulupun masa sekolah rendah bukannya pandai sgt..teruk giler result UPSR aku, ada satu A jer..hahahha..tak sedihpun, lepas dapat result terus main batu seremban...hahaha..next daynya baru kena bantai dgn ayah aku..kakak aku..*emak cool jer*..4 hari tk keluar bilik beb!! Takut!
Bila dah masuk sekolah menengah baru lar boleh berfikir sendiri..insaf2..kalau tak belajar betul2 dapat result teruk..malu jer ngn kawan2 yg lain..sian mak ayah aku....so, alhamdulillah result SPM aku outstanding..auuwww giler berlagak..siap dapat anugerah anak kampung cemerlang lagi tahun tu..Ketua kampung siap bagi duit RM500 lagi, mcm reward lar..masa tu RM500 banyakkkk beb!! mcm dapat 5 ribu..so, kalau anak2 kita tak dapat strait 5A janganlar give up..jgn berhenti berusaha.
Officemate aku ada 3 org anak yg dapat 5A..solute uolls..aku pula yg tetiba rasa seram sejuk, camner lar kakak ni..next year dah masuk darjah satu..mak dulu UPSR teruk takpe..korang jangan yer! siap lar lepas ni..haha

Budak2 skrg school holiday kemain demand..aku dulu cuti sekolah siap tolong mak ngn ayah meniaga kat kedai lagi..pastu ayah bagi upah 5 hengget..masa tu aku bonggokkan, tak nk duit kertas..nk duit syiling 50 sen..blh masuk tabung..hahahahah

Kakak : Ummi, cuti sekolah kita nak pergi mana?
Ummi : takde kemana2..ummi dah takde cuti..
Kakak : haaa..takkan kita duduk rumah jer..bosan larr macamniiii...

see...kemain statement bosan duduk rumah....biasa dia tu..Actually aku dah plan memacam aktiviti sepanjang cuti sekolah ni..saja tk nak bagitahu dulu..nanti hari2 dorang akan tanya..naik hantu pulak aku nk menjawab benda yg sama hari2..haha



1st is JELIC Multi-Intelligence Holiday Program (3yrs to 7yrs)
RM40-1hr/RM60-1.5hr/RM80-2hrs
JELIC tu stand for Judgement, Emotion, Logic, Intelligence & Creativity..so, ini bukan kelas belajar ABC ataupun campur tolak..dorang lebih kepada cara mengkreatifkan pemikiran anak2 kita..develops right brain..cara menyelesaikan masalah dgn pelbagai cara..build up self confidence..life skills..eh mcm2 lagi lar..dlm kelas tu pulak cuma Melin & Isyraf jer melayu, yg lain semua cina ngn india jer..so far takde masalah coz dorangpun mmg belajar kat tadika yg mix india n cina..




1st step..dia akan bagi instruction mcm tu..ada gambar..kena susun blok2 tu sama mcm dlm gambar yg diberi, dorang akan record kepantasan anak kita..cara anak2 kita menyelesaikannya..give up ker tak..fokus ker tak..sampai lar stage yg terakhir.


Parent sila tunggu diluar yerr..

Lepas ni ada banyak lagi program lain yg aku dah aturkan untuk budak2 ni..antaranya..English Champ..Art Class..ni skrg tengah google2 kelas agama pulak..mcm kelas fardhu ain ker..kalau tk jumpa yg sesuai aku jer jadi ustazah dorang ni..
Ada jgk plan nk ker Legoland early december ni..tapi tu geng whatapp 'school holiday' yg tgh uruskan..ada jgk group whatapp mcmni yer..senangkan...hahaha..

Lepas kelas Jelic tu isyraf masuk kelas Kung Fu..emilyn masuk Speech & Drama class ..semua ni trial jer dulu..tgk yg mana dorang minat..sian jgk kalau semua activiti formal jer..kasi fun sikit..hahaha..
Actually ada mcm2 aktiviti kat situ..bukan utk anak2 jer..mak pak pun ada jgk, korang masuk lar website ni baca lagi details..

larasplace.my/school-holiday-program-nov-dec-2013

ada satu kelas tu aku mcm berminat jerr....mcm best jer..mcm syok jer...Zumba Dance - Fitness..hahahaha..menjeling jer en somi, 
Trademill kat umah tu nak buat apa?..sidai kain..auuwww..jgn lar marah yangg..kohkohkoh..

LARA’s PLACE
Rix Management Sdn Bhd (11073-V)
3A, Jalan 17/45, 46400,
Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Tel/Fax: +603-7956 8768
(on top of Organic Leaf Restaurant and same row as Kanna Curry House)
Email: info@larasplace.my / larasplace@gmail.com

Thursday, November 14, 2013

CCTV Makan tuan..

Posted by GOLD FINGER at Thursday, November 14, 2013 2 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Bukan entry bangkok yer..rehat jap, penat!..bengkok pulak rasanya nk habiskan entry tu..gambar dah siap2 resize..letak watermark..tunggu nk up entry jer..dah tua2 ni memory tk brapa nk bagus..minggu lepas punya citerpun aku boleh lupa..dah kenapakan?

korang tk perasan ker skrg aku ada masa nk up entry kat blog goldfinger ni..sebenoonya teman dah dapat maid yongg oiii..dari medan..murah jer. Aku dah serik ambik ngn agent malaysia ni..dah lar mahal nk mamposs..asyik lari jer..dah tu bukan nk ganti..bayar balikpun tidak..burn mcm tu jer duit aku..ingat aku buat amal jariah gamaknya..mmg aku tak halal dunia akhirat..
Kali ni aku dah bijak sikit..sebelum bibik datang aku dah siap pasang CCTV..cctv ni aku beli masa IT fair kat midvalley hari tu..murah jer dalam RM500..aku rasa mcm nk beli 7 unit jer..setiap sudut aku nk letak..rumah jiran skli aku nk letakk...over tau! yg bestnya cctv ni ada function listen and speak..ko boleh jerit kat bibik tu dari office..satu rumah blh dengar suara petir aku tu..contoh..kena bagi contoh lar..bagi korang paham..

Bibikkk..bangun..tidur jer kerja kamu kan, ingat saya bayar gaji kamu utk tidur!! 
 haaa...kan dah kena laharrr...sure dia terperanjat berokkan..tetiba ada suara bergema kat dalam rumah tu..ni bukan utk bibik jer..utk anak2 pun sesuai jgk..kalau asyik tgk TV jerr..homework tak buat..dari office aku mengamuk nanti..hahaha
bukan tu ajer..kitapun boleh dengar apa yg berbunyi kat rumah tu..senduk jatuhpun ko boleh dengar beb..hahaha..ada satu hari tu aku dengar bibik nyanyi lagu tegar sambil menyapu..ku yg dulu bukan lar yg sekarang..dulu ku di medan sekarang di shah alam..hahaha..tu aku yg reka2 jer..hahaha. Dia pasang TV pun aku blh tahu..kemain lagi pasang TV time aku takdekan..lempang kang!!



Ni pagi tadi..aku suh dia lap meja...so, seharian kerja dia mengadap meja ni ajer..sabar jer mak hencik!!

Okey berbalik pada tajuk entry ni..hahaha..kenapa cctv ni makan tuan? Atually, ada jgk bahayanya cctv ni..application cctv ni sesapapun boleh upload kat HP..ada dlm playstore..cuma passwrd and ID jer berbeza. Aku mula lar imagine mak jemah..kalau lar ada org tahu paswrd cctv aku ni..ceroboh masuk, mmg kes jenayah..tak pasal2 org lain blh skodeng activity aku kat umah..takpun hp kena curi ker..takpun org yg buat cctv ni crossline..hahaha..mak jemah sgtkannn..
korang paham2 jer lar..kat umah mana nk pakai sopan2..baju semua tk cukup sifat..kadang2 tu dari bilik bertuala jer nk kedapur..mehmehmeh..matik! tu belum dgr aku membebel 25jam..menanah telinga org yg dengar cctv tu..menyesal curi2 dgrkan..


Ini yg aku kata makan tuan tu..nasib baik aku tgh sopan..laki aku ada kat luar rumah..dia msg gambar ni kat handphone lagisatu..text > tgh baca majalah ker?? bengang jer aku..takde kerja lar tu!!
Hp dia takde application ni..lagipun aku mmg tak nk bagi access kat dia..bukannya apa..takut2 dia careless..letak hp merata2..takpun bagi kawan pakai hp dia ker..tak pasal2 kawan u tgk freeshow kat rumah ni..kohkohkoh..esok tersebar kat youtube..'surirumah seksi dirumah'..kakakakkakaka..bonggok giler!!

lagi nyampahhkann..kawan opis aku ckp..bagus cctv ni, kalau bibik tu nk lari senang dia nak inform you..
Ibuuuu..sy lari dulu..taataaa..sambil tunjuk rantai gelang aku kat depan cctv tu..siap joget2 lagi..
haaaa..apa nk dikata...
siot jer korangkan..tumpang gelakkan aku skli..hahaha


Sunday, November 10, 2013

Hua Hin Day 2 - Huay Mongkol Temple, Vineyard & Venezia

Posted by GOLD FINGER at Sunday, November 10, 2013 1 comments Links to this post

Day 2 - Masih lagi dia Hua Hin..pepagi subuh dah dapat morning call, haihh stress...kali ker 4 ringing tu baru lar aku bangun merangkak2 pick up call tu..dah lar telephone tu jauh dari katil..motif betul hotel ni...kalau korang nk tahu sapa yg main golf lagi awal..5.30 pagi dah kena assemble at lobby beb..feyytamm mak hencikk!..ni pergi holiday ker? kem PLKN??..OK..Whatever...

Disebabkan aku ni maha cerewet bab2 makan ni..so, siap2 dah masak maggie pagi tu..hahaha..pastu turun minum kopi kat cafe hotel tu..tgk internary 2nd day punya activity..oh 1st visit is temple lagi..omgeee, terus terbayang monkey temple semalam..masak lar aku kali ni..kalau hari2 panjat temple blh turun 2 kg ni..

Huay Mongkol Temple, Hua Hin - 9.00am



Giler bapak besar weyyy..scary aku..
Korang jgn tanya aku sapa tu, akupun tak tahu..yang aku tahu temple ni paling besar di Hua Hin..Thailand is 95% Buddhist, so temples are a common sight all over the country. Ok lar datang free kan...tp kalau pergi sendiri2 mmg aku tak datang lar tempat2 mcm ni..by the way is good for knowledge..sejarah ni beb!!



Dalam tu ada ramai org..pastu ada sami yg botak pakai baju kuning..tak tahu lar dorang buat apa..ceramah bebas kot..mihahahaha





Actually aku tak tahan bau kat temple tu..mcm2 bau ada..tp takde lar aku tunjuk2 sampai nk muntah ker apa..kena lar respect sikit beb! bukan tu jer, for women no short skirts or bikini-type tops...kena pakai sopan2, pastu tk boleh suka2 nk pegang benda2 kat situ..lagi dorang pantang kalau korang sentuh kepala sami dia..arr berani cuba lar..akupun nk tahu jugak apa jadikan..miahahaha



Daun emas yer bukan pisang emas dibawa belayar..masak sebiji diatas peti..ehh..pantun pulak dah!
Aku ni maha penakut uollss...nk ambik gambarpun tgk2 belakang dulu..kot2 lar buaya kat belakang tu terangsang dek baju hijau aku tu..terus dia ngapnya aku..*imagine sinetron sgt* miahahaha..


sempat lar aku membuta dari temple nk ke vineyard tu, siap mimpi2 lagi....zzzzz

hampir 2 jam kitaorg kat situ..now gerak ker vineyard @ wine farm pulak..tempat nipun bukan dlm favorite list aku..but ok lar blh tgk mcmana arak dihasilkan..then blh tgk ladang anggur..good for experience!
Tempatnya agak jauh jgk lar..40km away from Hua Hin to the mountain area. Jalan dia mcm nk pergi ke genting highlands tu. so, tip kalau nak datang ke sini, prefer to take a taxi..jgn lar korang naik tuk tuk tu pulak..aku takut nanti korang tak sampai2 ke vineyard tu..tuk tuk asyik reverse kebelakang jer..kakakaka..


Vineyard, Hua Hin - 11am


Welcome to Ladang Anggur
bagus betul si bob tu, setiap action aku dia snap..dah mcm personal photographer pulak rasanya..terus budget diri retis Hollywood giteww! 1..2..3 pose..1..2..3 pose..hamboiii..




Love the scenery with the panorama view of grape's plant. 



Part yg bestnya, dorang bawak kita pusing ladang anggur tu naik jip ni..sambil2 tu staff dorang akan citer lar..berapa luas ladang ni..export ke mana? mcmana nk jaga ladang ni...memacam lar..


 

Tips for you guys, If plan to go there, go by Jan-Apr.. then you will see so many grapes!!!


see the photographer..ohsem!!


best lepak sini..sejuk & nyaman jer, yg non muslim tu blh lar try wine dorang..

Hua Hin Hills Vineyard

204 Moo 9, Baan Khork Chang Patana Nong Plup, Hua Hin, Thailand

Next..lunch..aku mcm biasalarr...tgk jer..actually kat hua hin ni susah nk dapat halal food, coz pekan baru nak naik..byk tempat utk visit2 jer....nk makanan halal balik bangkok.




Cantikkan view tempat ni..tapi sayangnya aku tk berani nk makan..was2 jer..so sila lar tatap makanan dibawah..



Mango again, sedap giler..makan buah2 pun dah kenyang..

Venezia, Hua Hin - 1pm


Dengar jer 'proceed to Venezia for shopping'..terus ceria..hahaha..finally visit jgk tempat yg boleh menghiburkan hati aku..walaupun panas mencacak atas kepala..tak kisah dah janji bukan temple lagi..



Venezia ni sebijik mcm JPO..cuma pattern building tu sini lagi cantik lar..klasik! Masa ni dah pesan awal2 kat photographer..eh u takyah ikut akak yer..camera kita tinggal jer dlm bas..amboiiiiiiii kalau dapat shopping lupa semua bendakan..miahahaha




masa ni aku dah risau sbb duit aku banyak lagi..camner ni?? dah 2nd day tapi duit thai bath berkepok2 lagi dlm beg ni..hamboi statement terlampau..miahhahahahah..kat venezia ni takde apa sgt yg aku beli..coz harga dia lebih kurang mcm kat malaysia jer..#belilarbaranganbuatanmalaysia# hahaha..pulak tu dorang bagi masa 1 jam jer untuk shopping..motif sgtkan..aku ni visit satu kedai jer dah setengah jam..mana lar sempat hoii..kat temple tadi berjam2 ko suh aku bertapa kat situ..ini tidak adil..emosi ni..emosi!!

tiba2 sedar diri..okey saya paham ini dealer trip..bukan goldfinger trip..*duck-face*

Hua Hin Day 1 - Part 2

Hua Hin Day 1 - Part 1


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...