Subscribe Twitter

Monday, October 31, 2011

C.pox dah sembuh,'shuffle' menyerang!!

Oh..tidakkk..Anak2 ummi bershuffle..apa nk jadi ni??
Melin & Isyraf mintak stokin dari bibik..ummi ingat dorang sejuk kot..maklumlar tgh demam c.pox
rupanya bukan sejuk...nk tahu dorang buat per??
ber'SHUFFLE' dua beradik!!
Ummi tanya kenapa nk pakai stokin pulak..??
Melin..tetiba buat gaya shuffle tu..''aaaa ummi kalau pakai stokin kan senang kakak nk buat mcm ni''
Ya Allah..seusia 4 tahun & 3 tahun..blh terpikir mcm tu..
Jangan lepas ni dia mintak sarung tangan nk menari K.POP pulakk sudah..haru biru mak ko ni hah!!


Actually ada video..tp dun know y tak blh upload..
see..step ni lar dorang nk buat..senang pakai stokinkan..kan..kan


Dorang dengar jer lagu ' everday i m shufflin '
terus jer mintak stokin

LMFAO - Party Rock Anthem ft. Lauren Bennett, GoonRock 


 Semakin lama..semakin besar cabaran ibu bapa dalam membesarkan anak2 didunia yg semakin moden ni..

tapiiikan...aku nk tergelakpun ada bila tgk dorang buat shuffle dance ni..
Anak oh Anak

Party Rock Anthem ft. Lauren Bennett,

Sunday, October 30, 2011

Bebaskan Minda..Jom Bercuti

Kata org percutian tu blh membebaskan minda?..betul ker?
Badan kita ni ibarat mesin,ada masanya perlular berehat..kasi service sikit weyy..
Sempatkan lar diri tu setahun sekali bercuti bersama family..apa lagi yg jenis mak pak workerholic!!
Macam aku ngn husband lar..pergi pagi balik malam..kadang2 time aku closing tu sampai tak sempat nk jumpa anak satu hari tu..sedihh tull larrkan.


Picture frm cik google..
hubby yg bagi..so sesuai utk u yg workaholic..katanya!!
Eh..Eh..ingat aku suka2 nk balik lambat..

Uolls yg anak2 dah bersekolah tu terpaksa lar pg time school holidaykan..
Mcm we pulak sementara kids tak sekolah lg ni
ambik kesempatan gi time hari2 biasa yg takde any holiday pongg..murah lar sikitkan
Tips tuk uolls, If nk pergi bercuti tu plan lar awal2..cari pakej2 yg sesuai dgn kemampuan kewangan kita. 
Jangan lar pulak terlalu kedekut kang percutian tu jadi mimpi ngeriii,
takpun terover budget..sudahnya bila balik bercuti serabut memikirkan budget lari..hik..hikk
Tak salah kalau kita masukkan cost bercuti ni dlm budget family..kan..kan..

In year 2011..Aku ada bercuti ngn BFF, ada bercuti ngn Family..dgn my sis pun ada..dgn companypun ada
and penutup this year..we nk ke Langkawi next mth.

 
HCM ni pergi ngn BFF..tinggal anak2 & laki masing2 yer..single mingle jer kat sana.
Best2..tp tak habis pusing vietnam larr..mcm L'usine, Saigon Squre and Bao Chau Catirat tak sempat pergi..
bcoz kat situ tempat terbaik utk 'fashionista'


Ni pulak percutian tak dirancang..kata org sambil menyelam minum air..
Asalnya..gi hantar rombongan meminang kat penang tu..
Aku ngn my sis terus check in..stay bcoz nk makan nasi kandar & shopping


Ni pulak cuti2 bersama family yg mmg dah dirancang awal oleh my sis
Avillion ni mmg tempat utk merehatkan minda..cayo larr
byk xtivi utk anak2..nk bersantai ok sangat2
i likeeeee


PD again..Ni staff day..tp ku hangkutkan jgk laki ngn anak2..heheh
Enjoy & funs with pren2 kat opis tu

NEXT destination is LANGKAWI frm 12 -15 Nov 2011
And Opening YR 2012..kita ker BORNEO!! check it out !!


Friday, October 28, 2011

Cosmetic Warehouse Sales

Wuhuuu..everytime ada sales for revlon, stage & silky..mesti nk pergi menyoping..mana taknya sebelah opis jer, harus lar pergikan.
even, yg beli dulu2 tupun tak habis lagi...tetap nk menambah stock yg ada
bertahun nk habiskan eyeshadow ni..calit2 sikit jer..kalau rajin pakai gi opis
tp kalau mood suwing2..bedak jer lar..



See the price..eyeshadow tu RM48.90..but we can get only RM25 !! Crazy2.
Aku beli extra..nak lanting2 kat my sis, mana taknya..ada yg RM2, RM10..RM20..jer



28 - 30 October 2011 @ Glenmarie..but this year punya sales tak sehebat last year.
xspecially product stage.
So u all yg suka bermake-up tu apa lagi..gi lar serang beramai2.


Wednesday, October 26, 2011

1st try baby Nikon..

Cuti Deepavali ni sepatutnya merayau2 + berfoya2 ker..tapi aku jadi missi kat umah for 2 kids yg having chickenpox ni. Dah selesai mengsemambu anak2..letak calamine lotion..bg ubat demam..dorang pun dh feel good sikit sambil layan citer cartoon...so, Missi nk rehat jap depan lappy ni.

Membelek baby nikon ni jap..nk tgk picture apa yg disnap bapaknyaa


Oh..yg kat sblh tu Mak su dorang..tgh sakit nk bersalin..tp sempat gelak2 tawa lagi..hebattt Mak Su weyy!!


@ Hospital Putrajaya..belakang tu Pak su..happy nk jadi Apak.
Picture baby takde bcoz missi kat spital ni tak bagi ambik gambar..follow jer lar


Eh..ada jgk picture i yerkk..Baju frm the thepoplook


Budak gigi reputt



Teruskan perjuangan mu encit hubby..yaaa

Sunday, October 23, 2011

TerVirus jgk adik & Kakak!

Finally Tervirus jgk anak2 ummi ni..Kesian sungguh lar..Ingatkan dah tak terjangkit..
bcoz dah 2 minggu ummi kena but dorang maintain ok jer..
tapi betul lar kata org, bila kita dah sembuh..baru c.pox ni berjangkit!!
Disebabkan dua2 ni kena serentak pagi tadi..ummi dh tak blh nk bergerak kemana2..merengek2..
sebelah peluk adik..sebelah lagi peluk kakak..

Susahnya nk bagi dorang minum air kelapa..dua2 mencebik..
tipu2 kononnya tu air masak..bila minum tersembur balik..
Aaaiiii lagi lambat lar virus ni nk keluar..
Bila tgk bintik2 kat badan dorang ni..kecik2, comelzz2 jerr..
tp yg kat keluar kat badan aku ni..makk aiii..gabak2 sehhh !!

Si Bapaknya..rata2 mencari daun semambu..Aleh2 jiran depan ni ckp..
ni hah pokok semambu besar panjang kat depan umah saya ni..
larrr haiii depan matapun tak perasan..huhuhu


See..nasib dorang nk diletakkan calamine lotion ni..
Si Kakak tanya '' ummi kenapa kakak ngn adik ada bintik2 mcm ummi ?? ''
Ummi '' Kakak dah kena jangkit ngn ummi ''
Eloklar pun kena serentak skrg..bcoz raya haji ni bibik nk balik kg..we pulak nk bercuti ke somewhere...rosak pulak program kalau kena time tu..
Encit Hubby dah kena..possibility utk kena lagi tu mungkin tak lar kot..


Get well soon my lil sweetheart..Mom luv u

Saturday, October 22, 2011

Gaji Pembantu Rumah Indonesia ikut pasaran semasa

Menurut Menteri Sumber Manusia, Memorandum Persefahaman mengenai pengambilan pembantu rumah indonesia yg ditandatangani bakal menyaksikan sedikit kenaikan gaji yg kini purata antara RM500 hingga RM600. Bagaimanapun gaji minimum masih belum diputuskan. 

" Mesti ada sedikit kenaikan kerana berdasarkan apa yg kita persetujui pembantu rumah akan diberi cuti 1 hari dalam seminggu dan mereka layak dibayar ganti rugi jika diminta bekerja pada hari berkenaan. Contohnya jika gaji mereka diberi RM600 dan diminta bekerja pada hari cuti, maka pendapatan mereka akan bertambah lebih kurang RM150, Katanya ''


Aku ambik newspaper ni..buang dlm tong sampah..
Sekarang aku pulak nk berkata2..'' Mereka layak dibayar ganti rugi '' Mcmana pulak ganti rugi barang2 yg dorang dh rosakkan..Mcmana dgn kos yg kita keluarkan utk menyara mereka kat umah kita ni?
Gaji average RM500 to RM650 rasanya berbaloi larkan, gaji bersih tu..kalau baru kerja dah nk demand lebih2 tak patut lar..lain lar kalau dah kerja 2..3..tahun mungkin patut diberi RM650 above..My friend tu siap bayar RM1000/month utk maid dia..bcoz dah kerja about 6 years and she very good..siap bawak pergi umrah lagi..2 kali setahun balik kg..Kalau kerja bagus..penyayang..baik tingkah laku..sure kita sanggup bayar lebih..dan tak berkira sangat.!!

Sambung dari citer maid my sis tu..skrg dia masih mencari lagi..ada sorang candidate ni, dia dah kerja lama kat Malaysia..so, she offer diri nk kerja ngn my sis..tp syarat2 yg dia mintak...
1st..gaji RM650 + Cuti 1 hari seminggu + Every time cuti nk keluar pergi rumah sedara mara + Every year nk balik indon + and also nk HP satu..bla..bla..
Perrgghhhhhhhh..my sis ckp pergi mampos lar dgn ko punya syarat2 tu..

Friday, October 21, 2011

New Baby Nikon

New baby Nikon for Mr.Husband Bin En.Suami..
Suka takk? Suke..sukeeeeeeee.....
Jgn lupa ambik gambar i banyak2..gambar i tau..hik..hikk..



Dah 3 hari 3 malam dia membelek2..mengodek2 new baby ni..good luck yaaa...
Aku mmg tak lar kan..besow2 ni nak hangkut kesana sini..terkehel pulak nanti
Cukuplar HP ni jer jadi peneman..2 in 1..calling2..snap2..



Wednesday, October 19, 2011

Kisah Daftar Haji

Cuti2 Sakit ni..mcm2 benda aku blh buat..sbbnya demam dah ok..blh jer nk kesana sini
tadi tergerak hati nk ke tabung haji..menyimpan apa yg patut..
Mencari parking kat PKNS tu sampai tawaf 3..4..kali..lastnya aku parking kat SACC Mall jer..
Bila masuk jer tabung haji..makk aiii full house..ramainya orang..


Hah..kena tunggu lagi 53 orang yer !!..Ambik kauuu
Kesian pulak aku tgk pakcik makcik yg menunggu lama2 ni..
Nak suggest kat Tabung haji ni..dorang kena bukak lebih byk cawangan lagi ni..
Bila sampai giliran GF..akupun tanya lar mcmana nk daftar haji..apa syarat2nya..


Semua warganegara Malaysia yang beragama Islam dan mempunyai akaun simpanan di TH. Walaubagaimanapun kelayakan pendaftaran bergantung kepada baki amaun simpanan TH anda. Baki minima untuk memastikan pendaftaran anda diterima adalah RM 1300.00.

 Bayaran Haji utk Tahun ini (Tahun akan datang tak tahu lar berapa pulak)
Only for Semanjung Malaysia

15 tahun ker atas = RM9980.00
15 tahun ke bawah = RM9011.00 

 Oh..mcm tu jer..oklarr saya nk daftar haji for me & hubby skali..
Kata Encik tu..kalau aku dah daftar haji..RM1300 ni akan diblockkan pengeluarannya..
Maknanya RM1300 ni tak blh keluarkan..
balancenya blh lar nk kuar kalau time sesak2 tu..
ooo...ic..ic..
 Tak sampai berapa minitpun..dah siap pendaftaran haji tu..
 Nak tahu bila aku blh pergi haji..Another 30 years from registration date..hahahaha..
masa tu umur aku 60 tahun..Ada ker lagi???


 Hah kan..another 30 years ---> Tahun Peruntukan Tunai Haji 2042..hik..hikk..


Sesapa yg dah ada saving kat tabung haji min 1300 blh jer daftar haji secara online..
tak perlu nk pergi ker tabung haji..daftar kat sini
Dan yang lagi best..nk buat pengeluaran atau simpanan blh jer pakai ATM card..tapi mesti ada account bank islam or bank rakyat..Aku mmg dah ada ATM card bank islam..so, pg jer bank islam bawak buku tabung haji..so, automatik dia akan link kan..wahhh senang jer kan..
Banyak benda yang aku tanya..sampai tak terjawab Tuan Haji tu..hehehe..

Dah settle segala urusan sri paduka baginda ni..Aku gi lar bayar tiket parking kat mesin automatic tuu..
try2..tak blh..try lagi tak blh jgk..apasal tak blh pulak ni..hiisshhhh
Ohhhpppssssss..baru ingat..
patut lar tak blh..aku parking kat SACC Mall..per hal pulak aku nk gi bayar kat mesin PKNS ni..lawakkk sungguhhhh..sengal2
Aiiii..ni lar encitt suami selalu marah aku..
nasib tak call dia lagi mintak bantuan...hik..hik..hikk...hikkk...

Monday, October 17, 2011

Ummi JaDi 'Teacher'

Memandangkan ummi dapat MC 2 minggu sempena virus c.pox ni 
adalah masa bersama anak2..
Masa yg ada ni jgn sia2kan..Akupun jadi lar teacher yg tak bertauliah..
Emilyn dah sok..sek..sok..sek..tanya bila ummi nk masuk kerja balik..
sakit tekak ummi dah ok..so, volume suara ummipun kembali kepada asal..hahaha
ingat lagi statement emilyn yg aku post kat FB tu..
''ummi, kenapa ummi ckp pelan2 kalau ummi sakit..tp kalau tak sakit ummi jerit2 ''



A besar..a kecik..B besar..b kecik..
Dah habis satu page..dia haus nk minum dulu..
habis lagi satu page..dia lapar pulak..nk mkn roti..
habis satu page lagi..dia kata dia pening..nk kena tido dlm air cond..
Mcm2 alasannya..aaiiiii bila nk habis ni..tektik melin jer ni..


OptiCaL & DeNtaL

Ni lar rutin year end..utilized all benefit yang ada..optical..dental..aku, hubby..melin & isyraff..
optical for anak2 ni selalunya burned cam tu jer..bcoz dorang takde problem apa2..
tp for us..me & hubby..mmg tak tinggal ser sen pun..SI akan buat spec mata every year..
selalu nya over the limit..

This year SI berkenan OAKLEY..frame & Ophthalmic Lens together 
 Aku punya portion dah habis utilized for lens saja..hahaha


Alpha Optical Subang Parade..eh ni lar baju from thepoplook..heheh..
SI sibuk try2 sampai puas hati..dia ni cerewet sikit


Walaupun chicken pox..shopping tetap shopping..
bcoz yg kat muka tu dah clear sikit..tapi kat tangan + badan penuh..wuhuuuuu..
tersebar lar sudah virus ni kat subang parade..hik..hik..hik


Friday, October 14, 2011

thepoplook

Yeah dah dapat..semalam order hari ni sampai..memandangkan terkena chicken pox ni tak blh lar nk berpeleseran sesuka hati..so, kita shopping online jer..
this is 1st time aku shopping online..bukannya apa..takut2 indah kabar dari rupa jer..
tapi bila dah dapat baju from thepoplook..tadi..
wahhh..i like it!!

Aku beli yg ni..dah cuba dah pun..best2



RM 56.00
dan tadi aku order yg ni pulak..belum sampai lagi..suka2..



RM 56.00
.
Thanks thepoplook
Jom shopping online beramai2..
Simple jer..hanya dihujung jari jer..click..click..heheheh 

Thursday, October 13, 2011

Maid oh Maid

Penat lar citer pasal Maid ni...Kali ni happen to my sis pulak..
Maid yg mak aku sayang2 tu..yang solat tak tinggal tu..
Last raya balik bercuti kononnya..tapi haram tak balik sini dah..
tapi aku kategori kan bibik ni antara bibik yg baik lar..cakappun lembut jer..
bab2 agama ni mmg tabik spring lar..
Anak2 kakak akupun kemain sayangggg ngn bibik ni. 
Masa nk balik menanggis bengkak2 mata..sedih lar konon..berjanji bagai rak nk balik sini..
aleh2..mak sakit..nk kena jaga mak lar..Penipu betul..mmg dah masak ngn perangai dorang ni..
Alasannya mak sakit..anak sakit..laki sakit..mmmm ckp tak serupa bikin..
Aku marah sgt sbb mak aku sygkan sgttt dia ni..bila balik kg..mak sanggup tunggu nk mkn ngn dia ni, bagi duit lar..Kakak aku beli mcm2 utk dia..mmg tak di halalnya dunia akhirat..mati mata terbeliak lar ko nanti..Aiiiii geram..kalu ada kat depan aku ni..ku lempang2..ku tangan2kan..brengsettt betul!! 

Tempias dari citer maid kakak aku ni..kena kat bibik aku..Raya haji ni dia nk balik bercuti..asalnya kata nk balik 2 tahun sekali..last year dah balik masa raya posa, so sepatutnya this year tak balik lar..tapi dia pujuk2 nk mintak balik jgk sbb nk buat korban utk anak dia..After discuss ngn SI..ok lar bagi lar dia balik tp hanya 2 minggu jer..tiket ko beli sendiri..tak kosa aku nk sponsor tiap2 tahun plk..
Balance duit dia ada RM2800..RM2k jer blh bawak balik..lagi RM800 kena tinggal..ok dia pun agree..
Aku warning awal2..kalau ko dh tak nk kerja ckp..jgn tipu2..senang aku nk cari org lain..
Katanya..saya pasti pulang kembali buu..kalau tak mahu bekerja sy pasti bilang sama ibu..
Korang punya janji ni..satu senpun tak blh pakai..
Bibik aku ni lagi lar mak aku sayang..MIL pun syg..eh mcm2 dia ni dapat dari kitaorg ni..kemana pergi bawak..kalau dia tak balik sini..tak tahu lar nk ckp apa..tapi hati aku kuat mengatakan dia balik sini balik..
Wait & See larrr..

Hari tu ada ura2 mengatakan gaji maid ni kena min RM1400..apa ker bangangnya..bukannya dia mengajar tuisyen nk bayar mahal2..dah duk umah free + makan minum free + misc expenses dorang free + bill air..electric free + jalan2 free = RM1000 balance 400 jer gaji dorang..

Wednesday, October 12, 2011

Homeopathy

Google2 sana sinie pasal chicken pox ni..terbaca satu entry pasal rawatan di Homeopathy ni..Aku try call..oh..nunn di selayang sana...Mak aii jauhnyee..
Call hubby..nak tak dia bawak aku pg jap..oo..after 3pm bolehhh..roger..
En hubby ni mmg expett bab2 jalan ni..mcm PAPAGO gakk..tp ni ABBIGO..hik..hikk..
rasa mcm jauh jer nk ker selayang tu..tp half hour jer dah sampai


Hah tu dia..Aku tak pernah lar lagi buat rawatan Homeopathy ni..1st time ni
Wahh..amazing..mcm ni rupanya rawatan homeopathy ni..every parts of your body dia check..mmm camner nk citernya..lain dari klinik2 yg kita biasa pergi..dia check mengunakan komputer jer
En hubby yg tak sakitpun tumpang check jgk..


See..see..ubat diapun lain dari yang lain..
every 15 minit kena minum..so abt 2 hour dah habis sebotol..after half hour lagi continue minum yg lagi satu tu..after half hour lagi..makan yg table pulak..bukan telan yer..kena kemam..or hisap larr...
nasib ubat2 dia tak pahit..
Kat klinik ni ada sorang Doctor & sorang Assistant jer..Husband & Wife..very friendly..
Aku ikhtiar lar apa yg terbaik..harap2 cepat sembuh..

InsyaAllah..

Monday, October 10, 2011

Chicken Pox !!!

Since last Friday aku dah rasa sakit2 badan..
pastu bila malam jer sejuk satu macam..ceng ceringgg..( org perak ckp lar..) = rasa sejuk2 mcm nk demam tu..
tapi still pergi kerja jumaat tu..balik jer kerja demam datang menyerang lagi..ptg saturday aku ngn ecik hubby gi lar sunway piramid..ku gagahkan jgk..nk pg cari baju gergirl ni..tp tak sampai half hour dah rasa mcm nk pitam..sejuk gigil2..ketar2 gigi lagi..terus jer check out frm sunway..tak beli apa2 pun.

Balik jer terus baring..check suhu..mmmm..mmg demam lar kan..dlm kui 11mlm cam tu rasa mcm ada bintat2 kat tangan..mcm kena gigit nyamuk tu..aku gi lar garu..eh ada lagi satu kat sini..tunjuk kat encik hubby..

ooooo..syggg..u kena chicken pox larrrrr ni
Whaattttttttttttttttttt !!!!!!!!!!!!


see..1st dot..dot..


Esoknya en hubby bawak aku ke klinik
Doctor ckp skrg mmg musim chicken pox..ni dia ubat sebebann nk kena habis kan..
''jgn mkn benda2 gatal..jgn mkn benda2 goreng..jgn mkn telur..jgn makan kicap..jgn kena hujan..jangan garu..minum air kelapa n air masak banyak2''..eh bagus lar doctor ni..sama jer mcm mak sy ckp..
MC 1 week yerrr..duk rumah diam2..


Encik hubby belikan 3 biji buah kelapa..lepas jer minumm..ya ampunn banyaknya keluar..yg tak tahan tu kat muka lar..kat bibir..dalam mulut..dah lar kat tekak ni ada ulcer sebesar duit 10sen..nak menelan air liurpun sakit..so nk bercakappun tak larattt..bila org call sorry tak dapat nk angkat bcz sakit bila nk bercakap..
Aku redha dgn penyakit ni..yg risaunya takut jangkit ngn adik & kakak jer..and also bibik..coz dia nk balik bercuti raya haji ni..

SETIAP penyakit yang didatangkan Allah kepada kita umat Islam semuanya adalah ujian terhadap keimanan kita kepada-Nya. Ujian itu sama ada besar atau kecil bertujuan menghapuskan dosa jika kita bersabar.

Semua penyakit yang didatangkan Allah mempunyai ubat kecuali penyakit tua dan mati atau sampai ajal seseorang. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Mereka bertanya: Ya Rasulullah, apakah kami berubat? Baginda menjawab; Ya Wahai hamba Allah, sesungguhnya Allah meletakkan penyakit dan diletakkan pula penyembuhannya, kecuali satu penyakit iaitu penyakit ketuaan." (Riwayat Abu Sunnah)

Sementara itu, Allah juga memberi ganjaran kepada orang yang menziarahi orang sakit. Daripada Thauban, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Orang yang menziarahi orang sakit sentiasa berpeluang 'memungut' ganjaran dari syurga sehinggalah ia pulang." (Hadis riwayat Muslim)

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Barang siapa mengunjungi orang sakit atau menziarahi saudaranya yang seagama, maka memanggil akan dia oleh malaikat: Baik engkau dan baik perjalanan engkau dan sesungguhnya engkau telah menempatkan dalam syurga suatu tempat yang baik."

Dalam keadaan pesakit terlantar di katil hospital atau rumah, mereka akan rasa dihormati jika ada saudaranya, kaum kerabatnya dan kawan serta kenalannya datang menziarah. Kunjungan itu akan mengurangkan bebanan perasaan serta mengurangkan rasa sakitnya.

Tetapi seandainya tidak ada keluarga dan kawan menziarahi, dia akan berasa terasing, sedih dan pilu. Ini akan menambahkan lagi bebanan rasa sakitnya. Oleh itu, menziarahi orang sakit sangat digalakkan oleh Islam.

Cegahlah segala penyakit, sebab itu lebih utama daripada mengubatinya. Dalam kehidupan umat Islam, sesudah nikmat iman, tidak ada pemberian Allah yang lebih baik daripada nikmat kesihatan.

Oleh itu, jika menghidap penyakit segeralah diubati supaya tidak melarat dan mendatangkan lebih banyak mudarat.

Jangan sesekali meminta kepada orang biasa atau dukun pengamal mistik yang mengaku mempunyai ilmu ghaib. Barang siapa mendatangi mereka maka Allah tidak akan menerima sembahyangnya selama 40 hari.

Sementara itu, jangan berubat dengan benda haram, misalnya alkohol, binatang atau benda lain yang diharamkan Allah kerana Allah yang menciptakan penyakit tidak menjadikan yang haram sebagai penyembuh.

Uthman bin Abu al-Ass mengadu kepada Rasulullah SAW akan kesakitan dirasai pada jasadnya sejak ia memeluk Islam, lalu Rasulullah SAW bersabda kepadanya: "Letakkan tangan engkau pada bahagian jasad yang engkau merasai sakit dan katakanlah: Dengan nama Allah, sebanyak tiga kali, kemudian katakanlah sebanyak tujuh kali: Aku mohon berlindung dengan Allah dan kekuasaan-Nya daripada keburukan yang aku dapat dan aku berwaspada." (Hadis riwayat Muslim)

Sementara itu, Rasulullah SAW juga mengajar doa menziarahi orang sakit. Daripada Ibnu Abbas, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Orang yang menziarahi pesakit yang belum tiba saat kematiannya, lalu ia berkata di sisinya, sebanyak tujuh kali: Aku bermohon kepada Allah Yang Maha Besar, Tuhan 'Arasy yang Agung, agar menyembuhkan engkau. Nescaya Allah akan menyelamatkannya daripada penyakit itu." (Hadis riwayat Abu Daud)

Jelaslah sakit dan penyakit adalah ujian Tuhan kepada hambanya. Setiap orang akan merasa sakit sama ada sakit berat atau ringan. Setiap penyakit ada ubatnya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah tidak menurunkan suatu penyakit melainkan Allah menurunkan penyembuhan untuknya." (Hadis riwayat al-Bukhari)

Apabila anda sedang sakit, bersabar dan bertawakal sambil berikhtiar untuk berubat. Penyakit datang dengan tiba-tiba, sedangkan penyembuhannya memerlukan waktu yang lama. Harus diingat, doktor hanya mampu mengubati sedangkan yang menyembuhkan adalah Allah.

Bagi mengelakkan penyakit, selalu bersenam, jangan makan terlalu kenyang ini kerana terlalu banyak makan mengakibatkan timbulnya penyakit jantung, darah tinggi, hati dan paras kolesterol tinggi.

Umat Islam juga diingatkan mengelakkan penyakit yang mengaibkan dan berbahaya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada penyakit sopak, gila, kusta dan segala penyakit yang berbahaya."

Dan dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada mati sebab jatuh ke dalam telaga, mati akibat runtuhan, tenggelam, kebakaran dan aku berlindung daripada dibinasakan oleh syaitan ketika hendak mati, aku berlindung kepada-Mu, dan aku berlindung daripada mati kerana sengatan binatang yang bisa." (Hadis riwayat al-Nasai dan al-Hakim)

Sesungguhnya Nabi Muhammad SAW sebagai seorang rasul memang dipelihara Allah daripada sebarang penyakit jelik. Bahkan Baginda mengingatkan kepada umatnya supaya berusaha mengelakkan dan menjauhi penyakit yang mengaibkan dan perkara buruk lain.

Sakit adalah takdir Allah yang menimpa kepada sesiapa dikehendakinya. Tidak ada orang yang meminta untuk mendapat penyakit. Tetapi apabila penyakit menimpa, maka hendaklah kita bersabar menerima takdir Allah dan berusaha supaya disembuhkan daripada penyakit itu.
 
 AMIN..copy from sini


Saturday, October 8, 2011

Mak datang..

Entry ni actually dah terlambat..event ni happen last week..
saja lar aku update nak bagi adik aku yg sorang tu jelesss sbb mak tinggalkan dia..
dah belajo tu buat lar cara belajooooo..jgn sibuk nk ikut mak berjalan2..hahah


 1st2 kita visit new office my BIL..nak bagi mak & ayah rasmikan..cantik2..
bab2 decoration ni dorang mmg terbaikkk..
aku 2nd time dtg office ni..hari tu belum siap lagi..


Nak try jadi bos pulak..lady boss..
My BIL ni suh aku kerja ngn dia..
tapiiii aku masih sygkan SIME...masih sygkan benefit2 SIME..sygkan bonussss..
hahahah


Ni akak aku..bukan aku yer..tu mak kite..


Tepat jer kui 12..kitaorg serang restoren SABA kat cyberjaya..nk bagi ayah rasa nasi arab..nasib sampai cepat if tak mmg full house larrr..kena tunggu lama pulak..we bawak semua anak2..
happy dorang dapat mkn dgn atok ngn opah bcoz atok ngn opah ni setahun sekali jer datang..itu pun we all paksa gak dtg..




Alhamdullillah..kenyang..
Ayah suka rupanya nasi arab ni..next time blh dtg..




Gino's Recipe

Gino's Recipe..Italian cuisine mcm2 ada..
main course yg ada pasta, pizza, risotto, italian seafood and antipasti bla..blaa...dishes pun ada..
Aku pergi ngn geng2 opis..ada someone yg belanja..thanks to 'someone' tu yerrkk


1st order yg sampai..lupa dah apa namanya..italian club sandwich kott..
yg ni biasa2 jer rasa dia..RM13.80


Yang ni nama dia 'aglio olio spaghetti with beef bacon & broccoli ' was the best item of them all. 
Perfectly balanced taste..sedap2 
credit to fida yg order ni..RM18.90


mmmm..mmmmm..
sumpah lupa nama dia apa..terbelit lidah nk sebut nama menu2 kat sini




yang ni pun aku tak tahu nama dia apa..kah..kah..kah..
Spaghetti pollo con funghi ? or Penne al filleti di polio ?or Spaghetti con le cozze?
harus lar aku tak ingatkan..entah hapa2 nama menunya..hik..hikk..hikk


ini..ini..ini..tak ingat jgk weeyyyy..


ini rasanya 'verdura alla griglia'


menu yg aku order jer takde dlm ni..sbb apa yg order kurengg sikit..tak sedap sgt..
if nk makan spaghetti datang lar sini..mmg sedap2
Harga food jer arrange RM10 - RM50..

Location : Taipan 2, Ara Damansara, PJ
for reservation or take away --> 03-78426637

Come try these out !!!


Monday, October 31, 2011

C.pox dah sembuh,'shuffle' menyerang!!

Posted by GOLD FINGER at Monday, October 31, 2011 1 comments Links to this post
Oh..tidakkk..Anak2 ummi bershuffle..apa nk jadi ni??
Melin & Isyraf mintak stokin dari bibik..ummi ingat dorang sejuk kot..maklumlar tgh demam c.pox
rupanya bukan sejuk...nk tahu dorang buat per??
ber'SHUFFLE' dua beradik!!
Ummi tanya kenapa nk pakai stokin pulak..??
Melin..tetiba buat gaya shuffle tu..''aaaa ummi kalau pakai stokin kan senang kakak nk buat mcm ni''
Ya Allah..seusia 4 tahun & 3 tahun..blh terpikir mcm tu..
Jangan lepas ni dia mintak sarung tangan nk menari K.POP pulakk sudah..haru biru mak ko ni hah!!


Actually ada video..tp dun know y tak blh upload..
see..step ni lar dorang nk buat..senang pakai stokinkan..kan..kan


Dorang dengar jer lagu ' everday i m shufflin '
terus jer mintak stokin

LMFAO - Party Rock Anthem ft. Lauren Bennett, GoonRock 


 Semakin lama..semakin besar cabaran ibu bapa dalam membesarkan anak2 didunia yg semakin moden ni..

tapiiikan...aku nk tergelakpun ada bila tgk dorang buat shuffle dance ni..
Anak oh Anak

Party Rock Anthem ft. Lauren Bennett,

Sunday, October 30, 2011

Bebaskan Minda..Jom Bercuti

Posted by GOLD FINGER at Sunday, October 30, 2011 4 comments Links to this post
Kata org percutian tu blh membebaskan minda?..betul ker?
Badan kita ni ibarat mesin,ada masanya perlular berehat..kasi service sikit weyy..
Sempatkan lar diri tu setahun sekali bercuti bersama family..apa lagi yg jenis mak pak workerholic!!
Macam aku ngn husband lar..pergi pagi balik malam..kadang2 time aku closing tu sampai tak sempat nk jumpa anak satu hari tu..sedihh tull larrkan.


Picture frm cik google..
hubby yg bagi..so sesuai utk u yg workaholic..katanya!!
Eh..Eh..ingat aku suka2 nk balik lambat..

Uolls yg anak2 dah bersekolah tu terpaksa lar pg time school holidaykan..
Mcm we pulak sementara kids tak sekolah lg ni
ambik kesempatan gi time hari2 biasa yg takde any holiday pongg..murah lar sikitkan
Tips tuk uolls, If nk pergi bercuti tu plan lar awal2..cari pakej2 yg sesuai dgn kemampuan kewangan kita. 
Jangan lar pulak terlalu kedekut kang percutian tu jadi mimpi ngeriii,
takpun terover budget..sudahnya bila balik bercuti serabut memikirkan budget lari..hik..hikk
Tak salah kalau kita masukkan cost bercuti ni dlm budget family..kan..kan..

In year 2011..Aku ada bercuti ngn BFF, ada bercuti ngn Family..dgn my sis pun ada..dgn companypun ada
and penutup this year..we nk ke Langkawi next mth.

 
HCM ni pergi ngn BFF..tinggal anak2 & laki masing2 yer..single mingle jer kat sana.
Best2..tp tak habis pusing vietnam larr..mcm L'usine, Saigon Squre and Bao Chau Catirat tak sempat pergi..
bcoz kat situ tempat terbaik utk 'fashionista'


Ni pulak percutian tak dirancang..kata org sambil menyelam minum air..
Asalnya..gi hantar rombongan meminang kat penang tu..
Aku ngn my sis terus check in..stay bcoz nk makan nasi kandar & shopping


Ni pulak cuti2 bersama family yg mmg dah dirancang awal oleh my sis
Avillion ni mmg tempat utk merehatkan minda..cayo larr
byk xtivi utk anak2..nk bersantai ok sangat2
i likeeeee


PD again..Ni staff day..tp ku hangkutkan jgk laki ngn anak2..heheh
Enjoy & funs with pren2 kat opis tu

NEXT destination is LANGKAWI frm 12 -15 Nov 2011
And Opening YR 2012..kita ker BORNEO!! check it out !!


Friday, October 28, 2011

Cosmetic Warehouse Sales

Posted by GOLD FINGER at Friday, October 28, 2011 0 comments Links to this post
Wuhuuu..everytime ada sales for revlon, stage & silky..mesti nk pergi menyoping..mana taknya sebelah opis jer, harus lar pergikan.
even, yg beli dulu2 tupun tak habis lagi...tetap nk menambah stock yg ada
bertahun nk habiskan eyeshadow ni..calit2 sikit jer..kalau rajin pakai gi opis
tp kalau mood suwing2..bedak jer lar..



See the price..eyeshadow tu RM48.90..but we can get only RM25 !! Crazy2.
Aku beli extra..nak lanting2 kat my sis, mana taknya..ada yg RM2, RM10..RM20..jer



28 - 30 October 2011 @ Glenmarie..but this year punya sales tak sehebat last year.
xspecially product stage.
So u all yg suka bermake-up tu apa lagi..gi lar serang beramai2.


Wednesday, October 26, 2011

1st try baby Nikon..

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, October 26, 2011 1 comments Links to this post
Cuti Deepavali ni sepatutnya merayau2 + berfoya2 ker..tapi aku jadi missi kat umah for 2 kids yg having chickenpox ni. Dah selesai mengsemambu anak2..letak calamine lotion..bg ubat demam..dorang pun dh feel good sikit sambil layan citer cartoon...so, Missi nk rehat jap depan lappy ni.

Membelek baby nikon ni jap..nk tgk picture apa yg disnap bapaknyaa


Oh..yg kat sblh tu Mak su dorang..tgh sakit nk bersalin..tp sempat gelak2 tawa lagi..hebattt Mak Su weyy!!


@ Hospital Putrajaya..belakang tu Pak su..happy nk jadi Apak.
Picture baby takde bcoz missi kat spital ni tak bagi ambik gambar..follow jer lar


Eh..ada jgk picture i yerkk..Baju frm the thepoplook


Budak gigi reputt



Teruskan perjuangan mu encit hubby..yaaa

Sunday, October 23, 2011

TerVirus jgk adik & Kakak!

Posted by GOLD FINGER at Sunday, October 23, 2011 0 comments Links to this post
Finally Tervirus jgk anak2 ummi ni..Kesian sungguh lar..Ingatkan dah tak terjangkit..
bcoz dah 2 minggu ummi kena but dorang maintain ok jer..
tapi betul lar kata org, bila kita dah sembuh..baru c.pox ni berjangkit!!
Disebabkan dua2 ni kena serentak pagi tadi..ummi dh tak blh nk bergerak kemana2..merengek2..
sebelah peluk adik..sebelah lagi peluk kakak..

Susahnya nk bagi dorang minum air kelapa..dua2 mencebik..
tipu2 kononnya tu air masak..bila minum tersembur balik..
Aaaiiii lagi lambat lar virus ni nk keluar..
Bila tgk bintik2 kat badan dorang ni..kecik2, comelzz2 jerr..
tp yg kat keluar kat badan aku ni..makk aiii..gabak2 sehhh !!

Si Bapaknya..rata2 mencari daun semambu..Aleh2 jiran depan ni ckp..
ni hah pokok semambu besar panjang kat depan umah saya ni..
larrr haiii depan matapun tak perasan..huhuhu


See..nasib dorang nk diletakkan calamine lotion ni..
Si Kakak tanya '' ummi kenapa kakak ngn adik ada bintik2 mcm ummi ?? ''
Ummi '' Kakak dah kena jangkit ngn ummi ''
Eloklar pun kena serentak skrg..bcoz raya haji ni bibik nk balik kg..we pulak nk bercuti ke somewhere...rosak pulak program kalau kena time tu..
Encit Hubby dah kena..possibility utk kena lagi tu mungkin tak lar kot..


Get well soon my lil sweetheart..Mom luv u

Saturday, October 22, 2011

Gaji Pembantu Rumah Indonesia ikut pasaran semasa

Posted by GOLD FINGER at Saturday, October 22, 2011 0 comments Links to this post
Menurut Menteri Sumber Manusia, Memorandum Persefahaman mengenai pengambilan pembantu rumah indonesia yg ditandatangani bakal menyaksikan sedikit kenaikan gaji yg kini purata antara RM500 hingga RM600. Bagaimanapun gaji minimum masih belum diputuskan. 

" Mesti ada sedikit kenaikan kerana berdasarkan apa yg kita persetujui pembantu rumah akan diberi cuti 1 hari dalam seminggu dan mereka layak dibayar ganti rugi jika diminta bekerja pada hari berkenaan. Contohnya jika gaji mereka diberi RM600 dan diminta bekerja pada hari cuti, maka pendapatan mereka akan bertambah lebih kurang RM150, Katanya ''


Aku ambik newspaper ni..buang dlm tong sampah..
Sekarang aku pulak nk berkata2..'' Mereka layak dibayar ganti rugi '' Mcmana pulak ganti rugi barang2 yg dorang dh rosakkan..Mcmana dgn kos yg kita keluarkan utk menyara mereka kat umah kita ni?
Gaji average RM500 to RM650 rasanya berbaloi larkan, gaji bersih tu..kalau baru kerja dah nk demand lebih2 tak patut lar..lain lar kalau dah kerja 2..3..tahun mungkin patut diberi RM650 above..My friend tu siap bayar RM1000/month utk maid dia..bcoz dah kerja about 6 years and she very good..siap bawak pergi umrah lagi..2 kali setahun balik kg..Kalau kerja bagus..penyayang..baik tingkah laku..sure kita sanggup bayar lebih..dan tak berkira sangat.!!

Sambung dari citer maid my sis tu..skrg dia masih mencari lagi..ada sorang candidate ni, dia dah kerja lama kat Malaysia..so, she offer diri nk kerja ngn my sis..tp syarat2 yg dia mintak...
1st..gaji RM650 + Cuti 1 hari seminggu + Every time cuti nk keluar pergi rumah sedara mara + Every year nk balik indon + and also nk HP satu..bla..bla..
Perrgghhhhhhhh..my sis ckp pergi mampos lar dgn ko punya syarat2 tu..

Friday, October 21, 2011

New Baby Nikon

Posted by GOLD FINGER at Friday, October 21, 2011 2 comments Links to this post
New baby Nikon for Mr.Husband Bin En.Suami..
Suka takk? Suke..sukeeeeeeee.....
Jgn lupa ambik gambar i banyak2..gambar i tau..hik..hikk..



Dah 3 hari 3 malam dia membelek2..mengodek2 new baby ni..good luck yaaa...
Aku mmg tak lar kan..besow2 ni nak hangkut kesana sini..terkehel pulak nanti
Cukuplar HP ni jer jadi peneman..2 in 1..calling2..snap2..



Wednesday, October 19, 2011

Kisah Daftar Haji

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, October 19, 2011 5 comments Links to this post
Cuti2 Sakit ni..mcm2 benda aku blh buat..sbbnya demam dah ok..blh jer nk kesana sini
tadi tergerak hati nk ke tabung haji..menyimpan apa yg patut..
Mencari parking kat PKNS tu sampai tawaf 3..4..kali..lastnya aku parking kat SACC Mall jer..
Bila masuk jer tabung haji..makk aiii full house..ramainya orang..


Hah..kena tunggu lagi 53 orang yer !!..Ambik kauuu
Kesian pulak aku tgk pakcik makcik yg menunggu lama2 ni..
Nak suggest kat Tabung haji ni..dorang kena bukak lebih byk cawangan lagi ni..
Bila sampai giliran GF..akupun tanya lar mcmana nk daftar haji..apa syarat2nya..


Semua warganegara Malaysia yang beragama Islam dan mempunyai akaun simpanan di TH. Walaubagaimanapun kelayakan pendaftaran bergantung kepada baki amaun simpanan TH anda. Baki minima untuk memastikan pendaftaran anda diterima adalah RM 1300.00.

 Bayaran Haji utk Tahun ini (Tahun akan datang tak tahu lar berapa pulak)
Only for Semanjung Malaysia

15 tahun ker atas = RM9980.00
15 tahun ke bawah = RM9011.00 

 Oh..mcm tu jer..oklarr saya nk daftar haji for me & hubby skali..
Kata Encik tu..kalau aku dah daftar haji..RM1300 ni akan diblockkan pengeluarannya..
Maknanya RM1300 ni tak blh keluarkan..
balancenya blh lar nk kuar kalau time sesak2 tu..
ooo...ic..ic..
 Tak sampai berapa minitpun..dah siap pendaftaran haji tu..
 Nak tahu bila aku blh pergi haji..Another 30 years from registration date..hahahaha..
masa tu umur aku 60 tahun..Ada ker lagi???


 Hah kan..another 30 years ---> Tahun Peruntukan Tunai Haji 2042..hik..hikk..


Sesapa yg dah ada saving kat tabung haji min 1300 blh jer daftar haji secara online..
tak perlu nk pergi ker tabung haji..daftar kat sini
Dan yang lagi best..nk buat pengeluaran atau simpanan blh jer pakai ATM card..tapi mesti ada account bank islam or bank rakyat..Aku mmg dah ada ATM card bank islam..so, pg jer bank islam bawak buku tabung haji..so, automatik dia akan link kan..wahhh senang jer kan..
Banyak benda yang aku tanya..sampai tak terjawab Tuan Haji tu..hehehe..

Dah settle segala urusan sri paduka baginda ni..Aku gi lar bayar tiket parking kat mesin automatic tuu..
try2..tak blh..try lagi tak blh jgk..apasal tak blh pulak ni..hiisshhhh
Ohhhpppssssss..baru ingat..
patut lar tak blh..aku parking kat SACC Mall..per hal pulak aku nk gi bayar kat mesin PKNS ni..lawakkk sungguhhhh..sengal2
Aiiii..ni lar encitt suami selalu marah aku..
nasib tak call dia lagi mintak bantuan...hik..hik..hikk...hikkk...

Monday, October 17, 2011

Ummi JaDi 'Teacher'

Posted by GOLD FINGER at Monday, October 17, 2011 0 comments Links to this post
Memandangkan ummi dapat MC 2 minggu sempena virus c.pox ni 
adalah masa bersama anak2..
Masa yg ada ni jgn sia2kan..Akupun jadi lar teacher yg tak bertauliah..
Emilyn dah sok..sek..sok..sek..tanya bila ummi nk masuk kerja balik..
sakit tekak ummi dah ok..so, volume suara ummipun kembali kepada asal..hahaha
ingat lagi statement emilyn yg aku post kat FB tu..
''ummi, kenapa ummi ckp pelan2 kalau ummi sakit..tp kalau tak sakit ummi jerit2 ''



A besar..a kecik..B besar..b kecik..
Dah habis satu page..dia haus nk minum dulu..
habis lagi satu page..dia lapar pulak..nk mkn roti..
habis satu page lagi..dia kata dia pening..nk kena tido dlm air cond..
Mcm2 alasannya..aaiiiii bila nk habis ni..tektik melin jer ni..


OptiCaL & DeNtaL

Posted by GOLD FINGER at Monday, October 17, 2011 0 comments Links to this post
Ni lar rutin year end..utilized all benefit yang ada..optical..dental..aku, hubby..melin & isyraff..
optical for anak2 ni selalunya burned cam tu jer..bcoz dorang takde problem apa2..
tp for us..me & hubby..mmg tak tinggal ser sen pun..SI akan buat spec mata every year..
selalu nya over the limit..

This year SI berkenan OAKLEY..frame & Ophthalmic Lens together 
 Aku punya portion dah habis utilized for lens saja..hahaha


Alpha Optical Subang Parade..eh ni lar baju from thepoplook..heheh..
SI sibuk try2 sampai puas hati..dia ni cerewet sikit


Walaupun chicken pox..shopping tetap shopping..
bcoz yg kat muka tu dah clear sikit..tapi kat tangan + badan penuh..wuhuuuuu..
tersebar lar sudah virus ni kat subang parade..hik..hik..hik


Friday, October 14, 2011

thepoplook

Posted by GOLD FINGER at Friday, October 14, 2011 0 comments Links to this post
Yeah dah dapat..semalam order hari ni sampai..memandangkan terkena chicken pox ni tak blh lar nk berpeleseran sesuka hati..so, kita shopping online jer..
this is 1st time aku shopping online..bukannya apa..takut2 indah kabar dari rupa jer..
tapi bila dah dapat baju from thepoplook..tadi..
wahhh..i like it!!

Aku beli yg ni..dah cuba dah pun..best2



RM 56.00
dan tadi aku order yg ni pulak..belum sampai lagi..suka2..



RM 56.00
.
Thanks thepoplook
Jom shopping online beramai2..
Simple jer..hanya dihujung jari jer..click..click..heheheh 

Thursday, October 13, 2011

Maid oh Maid

Posted by GOLD FINGER at Thursday, October 13, 2011 4 comments Links to this post
Penat lar citer pasal Maid ni...Kali ni happen to my sis pulak..
Maid yg mak aku sayang2 tu..yang solat tak tinggal tu..
Last raya balik bercuti kononnya..tapi haram tak balik sini dah..
tapi aku kategori kan bibik ni antara bibik yg baik lar..cakappun lembut jer..
bab2 agama ni mmg tabik spring lar..
Anak2 kakak akupun kemain sayangggg ngn bibik ni. 
Masa nk balik menanggis bengkak2 mata..sedih lar konon..berjanji bagai rak nk balik sini..
aleh2..mak sakit..nk kena jaga mak lar..Penipu betul..mmg dah masak ngn perangai dorang ni..
Alasannya mak sakit..anak sakit..laki sakit..mmmm ckp tak serupa bikin..
Aku marah sgt sbb mak aku sygkan sgttt dia ni..bila balik kg..mak sanggup tunggu nk mkn ngn dia ni, bagi duit lar..Kakak aku beli mcm2 utk dia..mmg tak di halalnya dunia akhirat..mati mata terbeliak lar ko nanti..Aiiiii geram..kalu ada kat depan aku ni..ku lempang2..ku tangan2kan..brengsettt betul!! 

Tempias dari citer maid kakak aku ni..kena kat bibik aku..Raya haji ni dia nk balik bercuti..asalnya kata nk balik 2 tahun sekali..last year dah balik masa raya posa, so sepatutnya this year tak balik lar..tapi dia pujuk2 nk mintak balik jgk sbb nk buat korban utk anak dia..After discuss ngn SI..ok lar bagi lar dia balik tp hanya 2 minggu jer..tiket ko beli sendiri..tak kosa aku nk sponsor tiap2 tahun plk..
Balance duit dia ada RM2800..RM2k jer blh bawak balik..lagi RM800 kena tinggal..ok dia pun agree..
Aku warning awal2..kalau ko dh tak nk kerja ckp..jgn tipu2..senang aku nk cari org lain..
Katanya..saya pasti pulang kembali buu..kalau tak mahu bekerja sy pasti bilang sama ibu..
Korang punya janji ni..satu senpun tak blh pakai..
Bibik aku ni lagi lar mak aku sayang..MIL pun syg..eh mcm2 dia ni dapat dari kitaorg ni..kemana pergi bawak..kalau dia tak balik sini..tak tahu lar nk ckp apa..tapi hati aku kuat mengatakan dia balik sini balik..
Wait & See larrr..

Hari tu ada ura2 mengatakan gaji maid ni kena min RM1400..apa ker bangangnya..bukannya dia mengajar tuisyen nk bayar mahal2..dah duk umah free + makan minum free + misc expenses dorang free + bill air..electric free + jalan2 free = RM1000 balance 400 jer gaji dorang..

Wednesday, October 12, 2011

Homeopathy

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, October 12, 2011 2 comments Links to this post
Google2 sana sinie pasal chicken pox ni..terbaca satu entry pasal rawatan di Homeopathy ni..Aku try call..oh..nunn di selayang sana...Mak aii jauhnyee..
Call hubby..nak tak dia bawak aku pg jap..oo..after 3pm bolehhh..roger..
En hubby ni mmg expett bab2 jalan ni..mcm PAPAGO gakk..tp ni ABBIGO..hik..hikk..
rasa mcm jauh jer nk ker selayang tu..tp half hour jer dah sampai


Hah tu dia..Aku tak pernah lar lagi buat rawatan Homeopathy ni..1st time ni
Wahh..amazing..mcm ni rupanya rawatan homeopathy ni..every parts of your body dia check..mmm camner nk citernya..lain dari klinik2 yg kita biasa pergi..dia check mengunakan komputer jer
En hubby yg tak sakitpun tumpang check jgk..


See..see..ubat diapun lain dari yang lain..
every 15 minit kena minum..so abt 2 hour dah habis sebotol..after half hour lagi continue minum yg lagi satu tu..after half hour lagi..makan yg table pulak..bukan telan yer..kena kemam..or hisap larr...
nasib ubat2 dia tak pahit..
Kat klinik ni ada sorang Doctor & sorang Assistant jer..Husband & Wife..very friendly..
Aku ikhtiar lar apa yg terbaik..harap2 cepat sembuh..

InsyaAllah..

Monday, October 10, 2011

Chicken Pox !!!

Posted by GOLD FINGER at Monday, October 10, 2011 2 comments Links to this post
Since last Friday aku dah rasa sakit2 badan..
pastu bila malam jer sejuk satu macam..ceng ceringgg..( org perak ckp lar..) = rasa sejuk2 mcm nk demam tu..
tapi still pergi kerja jumaat tu..balik jer kerja demam datang menyerang lagi..ptg saturday aku ngn ecik hubby gi lar sunway piramid..ku gagahkan jgk..nk pg cari baju gergirl ni..tp tak sampai half hour dah rasa mcm nk pitam..sejuk gigil2..ketar2 gigi lagi..terus jer check out frm sunway..tak beli apa2 pun.

Balik jer terus baring..check suhu..mmmm..mmg demam lar kan..dlm kui 11mlm cam tu rasa mcm ada bintat2 kat tangan..mcm kena gigit nyamuk tu..aku gi lar garu..eh ada lagi satu kat sini..tunjuk kat encik hubby..

ooooo..syggg..u kena chicken pox larrrrr ni
Whaattttttttttttttttttt !!!!!!!!!!!!


see..1st dot..dot..


Esoknya en hubby bawak aku ke klinik
Doctor ckp skrg mmg musim chicken pox..ni dia ubat sebebann nk kena habis kan..
''jgn mkn benda2 gatal..jgn mkn benda2 goreng..jgn mkn telur..jgn makan kicap..jgn kena hujan..jangan garu..minum air kelapa n air masak banyak2''..eh bagus lar doctor ni..sama jer mcm mak sy ckp..
MC 1 week yerrr..duk rumah diam2..


Encik hubby belikan 3 biji buah kelapa..lepas jer minumm..ya ampunn banyaknya keluar..yg tak tahan tu kat muka lar..kat bibir..dalam mulut..dah lar kat tekak ni ada ulcer sebesar duit 10sen..nak menelan air liurpun sakit..so nk bercakappun tak larattt..bila org call sorry tak dapat nk angkat bcz sakit bila nk bercakap..
Aku redha dgn penyakit ni..yg risaunya takut jangkit ngn adik & kakak jer..and also bibik..coz dia nk balik bercuti raya haji ni..

SETIAP penyakit yang didatangkan Allah kepada kita umat Islam semuanya adalah ujian terhadap keimanan kita kepada-Nya. Ujian itu sama ada besar atau kecil bertujuan menghapuskan dosa jika kita bersabar.

Semua penyakit yang didatangkan Allah mempunyai ubat kecuali penyakit tua dan mati atau sampai ajal seseorang. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Mereka bertanya: Ya Rasulullah, apakah kami berubat? Baginda menjawab; Ya Wahai hamba Allah, sesungguhnya Allah meletakkan penyakit dan diletakkan pula penyembuhannya, kecuali satu penyakit iaitu penyakit ketuaan." (Riwayat Abu Sunnah)

Sementara itu, Allah juga memberi ganjaran kepada orang yang menziarahi orang sakit. Daripada Thauban, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Orang yang menziarahi orang sakit sentiasa berpeluang 'memungut' ganjaran dari syurga sehinggalah ia pulang." (Hadis riwayat Muslim)

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Barang siapa mengunjungi orang sakit atau menziarahi saudaranya yang seagama, maka memanggil akan dia oleh malaikat: Baik engkau dan baik perjalanan engkau dan sesungguhnya engkau telah menempatkan dalam syurga suatu tempat yang baik."

Dalam keadaan pesakit terlantar di katil hospital atau rumah, mereka akan rasa dihormati jika ada saudaranya, kaum kerabatnya dan kawan serta kenalannya datang menziarah. Kunjungan itu akan mengurangkan bebanan perasaan serta mengurangkan rasa sakitnya.

Tetapi seandainya tidak ada keluarga dan kawan menziarahi, dia akan berasa terasing, sedih dan pilu. Ini akan menambahkan lagi bebanan rasa sakitnya. Oleh itu, menziarahi orang sakit sangat digalakkan oleh Islam.

Cegahlah segala penyakit, sebab itu lebih utama daripada mengubatinya. Dalam kehidupan umat Islam, sesudah nikmat iman, tidak ada pemberian Allah yang lebih baik daripada nikmat kesihatan.

Oleh itu, jika menghidap penyakit segeralah diubati supaya tidak melarat dan mendatangkan lebih banyak mudarat.

Jangan sesekali meminta kepada orang biasa atau dukun pengamal mistik yang mengaku mempunyai ilmu ghaib. Barang siapa mendatangi mereka maka Allah tidak akan menerima sembahyangnya selama 40 hari.

Sementara itu, jangan berubat dengan benda haram, misalnya alkohol, binatang atau benda lain yang diharamkan Allah kerana Allah yang menciptakan penyakit tidak menjadikan yang haram sebagai penyembuh.

Uthman bin Abu al-Ass mengadu kepada Rasulullah SAW akan kesakitan dirasai pada jasadnya sejak ia memeluk Islam, lalu Rasulullah SAW bersabda kepadanya: "Letakkan tangan engkau pada bahagian jasad yang engkau merasai sakit dan katakanlah: Dengan nama Allah, sebanyak tiga kali, kemudian katakanlah sebanyak tujuh kali: Aku mohon berlindung dengan Allah dan kekuasaan-Nya daripada keburukan yang aku dapat dan aku berwaspada." (Hadis riwayat Muslim)

Sementara itu, Rasulullah SAW juga mengajar doa menziarahi orang sakit. Daripada Ibnu Abbas, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Orang yang menziarahi pesakit yang belum tiba saat kematiannya, lalu ia berkata di sisinya, sebanyak tujuh kali: Aku bermohon kepada Allah Yang Maha Besar, Tuhan 'Arasy yang Agung, agar menyembuhkan engkau. Nescaya Allah akan menyelamatkannya daripada penyakit itu." (Hadis riwayat Abu Daud)

Jelaslah sakit dan penyakit adalah ujian Tuhan kepada hambanya. Setiap orang akan merasa sakit sama ada sakit berat atau ringan. Setiap penyakit ada ubatnya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Allah tidak menurunkan suatu penyakit melainkan Allah menurunkan penyembuhan untuknya." (Hadis riwayat al-Bukhari)

Apabila anda sedang sakit, bersabar dan bertawakal sambil berikhtiar untuk berubat. Penyakit datang dengan tiba-tiba, sedangkan penyembuhannya memerlukan waktu yang lama. Harus diingat, doktor hanya mampu mengubati sedangkan yang menyembuhkan adalah Allah.

Bagi mengelakkan penyakit, selalu bersenam, jangan makan terlalu kenyang ini kerana terlalu banyak makan mengakibatkan timbulnya penyakit jantung, darah tinggi, hati dan paras kolesterol tinggi.

Umat Islam juga diingatkan mengelakkan penyakit yang mengaibkan dan berbahaya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada penyakit sopak, gila, kusta dan segala penyakit yang berbahaya."

Dan dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada mati sebab jatuh ke dalam telaga, mati akibat runtuhan, tenggelam, kebakaran dan aku berlindung daripada dibinasakan oleh syaitan ketika hendak mati, aku berlindung kepada-Mu, dan aku berlindung daripada mati kerana sengatan binatang yang bisa." (Hadis riwayat al-Nasai dan al-Hakim)

Sesungguhnya Nabi Muhammad SAW sebagai seorang rasul memang dipelihara Allah daripada sebarang penyakit jelik. Bahkan Baginda mengingatkan kepada umatnya supaya berusaha mengelakkan dan menjauhi penyakit yang mengaibkan dan perkara buruk lain.

Sakit adalah takdir Allah yang menimpa kepada sesiapa dikehendakinya. Tidak ada orang yang meminta untuk mendapat penyakit. Tetapi apabila penyakit menimpa, maka hendaklah kita bersabar menerima takdir Allah dan berusaha supaya disembuhkan daripada penyakit itu.
 
 AMIN..copy from sini


Saturday, October 8, 2011

Mak datang..

Posted by GOLD FINGER at Saturday, October 08, 2011 2 comments Links to this post
Entry ni actually dah terlambat..event ni happen last week..
saja lar aku update nak bagi adik aku yg sorang tu jelesss sbb mak tinggalkan dia..
dah belajo tu buat lar cara belajooooo..jgn sibuk nk ikut mak berjalan2..hahah


 1st2 kita visit new office my BIL..nak bagi mak & ayah rasmikan..cantik2..
bab2 decoration ni dorang mmg terbaikkk..
aku 2nd time dtg office ni..hari tu belum siap lagi..


Nak try jadi bos pulak..lady boss..
My BIL ni suh aku kerja ngn dia..
tapiiii aku masih sygkan SIME...masih sygkan benefit2 SIME..sygkan bonussss..
hahahah


Ni akak aku..bukan aku yer..tu mak kite..


Tepat jer kui 12..kitaorg serang restoren SABA kat cyberjaya..nk bagi ayah rasa nasi arab..nasib sampai cepat if tak mmg full house larrr..kena tunggu lama pulak..we bawak semua anak2..
happy dorang dapat mkn dgn atok ngn opah bcoz atok ngn opah ni setahun sekali jer datang..itu pun we all paksa gak dtg..




Alhamdullillah..kenyang..
Ayah suka rupanya nasi arab ni..next time blh dtg..




Gino's Recipe

Posted by GOLD FINGER at Saturday, October 08, 2011 0 comments Links to this post
Gino's Recipe..Italian cuisine mcm2 ada..
main course yg ada pasta, pizza, risotto, italian seafood and antipasti bla..blaa...dishes pun ada..
Aku pergi ngn geng2 opis..ada someone yg belanja..thanks to 'someone' tu yerrkk


1st order yg sampai..lupa dah apa namanya..italian club sandwich kott..
yg ni biasa2 jer rasa dia..RM13.80


Yang ni nama dia 'aglio olio spaghetti with beef bacon & broccoli ' was the best item of them all. 
Perfectly balanced taste..sedap2 
credit to fida yg order ni..RM18.90


mmmm..mmmmm..
sumpah lupa nama dia apa..terbelit lidah nk sebut nama menu2 kat sini




yang ni pun aku tak tahu nama dia apa..kah..kah..kah..
Spaghetti pollo con funghi ? or Penne al filleti di polio ?or Spaghetti con le cozze?
harus lar aku tak ingatkan..entah hapa2 nama menunya..hik..hikk..hikk


ini..ini..ini..tak ingat jgk weeyyyy..


ini rasanya 'verdura alla griglia'


menu yg aku order jer takde dlm ni..sbb apa yg order kurengg sikit..tak sedap sgt..
if nk makan spaghetti datang lar sini..mmg sedap2
Harga food jer arrange RM10 - RM50..

Location : Taipan 2, Ara Damansara, PJ
for reservation or take away --> 03-78426637

Come try these out !!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...