Subscribe Twitter

Sunday, August 2, 2015

SALAM AIDILFITRI 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin
Salam kosong..kosong uollsss..wahhhhh mcm biskut i kann..kejap ado..kejap tk hadooo..hahaha..bussy korang..anak ramai! Mysyera_Design lagi! Kerja lagi! Hahahaha..

Raya tahun lepas gebu dlm perut, masa tu aku yg gebusss! raya tahun ni gebu dah 6 bulan +..how time flies! Cepat giler! seperti yg dijangka..gebu jadi rebutan, melin and isyraf org tak pandang dah! between cucu2 pun dia paling bongsu..mmg jadi mangsa gomol2 lar dia!


Pagi satu syawal sampin kat dlm lagi ;))

This picture tak complete! Gebu takde, tido kot! Or anak buah aku ambik dia..teruk memory loss aku ni! Tema this year royal blue, coz laki i nk berjimat tak nk beli baju melayu..baju tu masa wedding adik dia last 2 yrs! Me and anak2 of coz lar beli baru..hahahahaha..kempunan kami nk tema blossom pink ala2 sweet seventeen gitew!


Petang syawal, lepas solat jumaat sampin dh keluar! Gebu dh melengass..tukar baju lain!


Ok now baru complete 5 of us! Itupun gebu tak tgk camera..jadi larr..ramai yg tanya picture ni kat mana? My hometown yaww! my baju pulak from #radiusite blh follow ig ni, kurung moden! Shawl pulak of coz lar by #mysyera_design, ivy chiffon instant shawl ni baru RM36 jer! Suka sgt shawl ni..tak serabut2 kat kepala or leher..simple n kemas jer! #mati lar puji design sendiri ;) but seyes aku mmg tk suka pakai shawl yg berlilit2 byk kali..byk batu2 rantai berjuntai segala!..byk color mcm kek lapis, sebelah hijau sebelah kuning..awning pink..kikikikikikiki..



OOTD gebu dipagi syawal..dah mcm cartoon smurfs jer! Hahaha..marah sgt kalau kita pakaikan kopiah tu! Sekarang baju melayu baby ada mcm romper tu..ada poket..ada kopiah skali..tkyah lar time baby2 ni nk bersampin bagai..duduk pun x reti lagi..haha..dah lar1st syawal tu punya lar panas berdenting..this year turn mak jijah..kampung i lerr! Ceria sikit muka ayah pagi raya tu..anak2..menantu..cucu..semua ada! Mahu lar jgk makan nasi impit sikit.. since kena stroke dulu ayah kurang makan..kurang tidur..kurus sgt! As usually 1st syawal gi umah abg long..abg ngah..pak sedara side ayah aku, mlm gi umah pak sedara belah mak pulak..kena cepat2 round kasi habis coz raya ke3 nk balik ker umah mil pulak ;)


Ni adik aku 2nd last..otw study master! Dia baka kacang panjang..aku buncis jer..haha..padahal aku dah pakai kasut 4 inci tu..tetappp jgk aku rendah..ok fine..i'm short and proud of that!! Shawl by #mysyera jugak..color fern green! Durhaka sgt kalau pakai shawl brand lain! beraniiii larrrrrr...hahaha


12 org cucu tok usop n opah jijah! Ada yg dah anak dara hoii..cucu yg paling win no.5..masyaAllah mulut dia mcm bertih jagung..umur 4 tahun tapi pemikiran dia matang sgt! Terlebih makan kismis budak ni! #picture curi dari insta adik i..haha..

ok lar uolls..jadi lar update setahun sekali..hahahaha..i is syg lagi blog ni..muahciked!

Habis satu syawal!
SELAMAT HARI RAYA 2015



Monday, June 1, 2015

MYSYERA_DESIGN



Assalamualaikum...
MYSYERA_DESIGN Officially Launch kat blog Goldfinger ;) hehe..jemput order yer..citer mcmana lahirnya M_D ni..tu kena buat special entry..from me and my sis, alhamdulillah sambutan sgt2 luar biasa..mmg aku tak sangka larr..syukur sangat..since Feb15 hari tu dah beroperasi..baru sekarang sempat nk update kat blog, skrg dah pandai sikit bahagikan masa..memula dulu mcm huru hara hidup aku dgn baby ilyas lagi....kalau time2 gaji tu mmg hazab nk menjawab whatapp/pm/sms semua..sampai tgh mlm wey..24jam mcm 7eleven plk aku rasanya, at one time tu aku tertido sambil tangan pengang handphone mulut menganga..dasat2..haha

Antara koleksi2 Instant Shawl yg dihasilkan oleh kami..waaaa...bangga sgt..hahaha..tgk org pakai cantik..terus kembang2 hidung..







BASIC COTTON INSTANT SHAWL
Material : High Quality Cotton Lycra

IVY CHIFFON INSTANT SHAWL
Material : High Quality Soft Chiffon

PRINTED EXCLUSIVE LIMITED EDITION
Material : Havvy Lycra / Cotton



VISIT :
IG : mysyera_design
FB : mysyera yusof
WHATAPP : 016-666 4028


~ Murah pada HARGA tidak murah pada QUALITY ~

Monday, March 9, 2015

Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas

Assalamualaikum..
Rindunya bloggggggg i ni...uolls sihat? aku alhamdulillah sihat..baby sihat jgk..hampir 3 bulan tak update blog suam2 kuku ni..banyak benda yg berlaku within this 3 mth..bukan saja produce baby..siap produce Instant Shawl lagi..hahah..Citer instant shawl next entry..skrg citer pasal baby ilyas dulu..since entry ni aku dah draft dari dalam pantang lagi..so, tinggal nk post jer...hahahahha..#lama giler aku peram..

Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas
Barakallah..subhanaallah..alhamdulillah..syukur ke hadrah Allah..aku dah selamat melahirkan zuriat ke3..SHAMEL ILYAS..jumaat, 5 Dec 2014 pukul 2.01 petang...pengalaman bersalin yg cukup simple..cepat..kiranya tak banyak citer larr..kejap jer sakitnya..bila ingat balik nk tergelakpun ada..amboiii nipu sangat time2 beranak pun kelakorr..

4 Dec 2014 ~ malam tu aku start cirit birit..dlm satu rumah tu aku sorang jer yg kena..2 jam skli gi toilet..bibik siap buatkan teh pahit lagi..tk jalan jgk..pastu tetiba rasa nk demam..sakit kepala..seram sejuk mcm tu..telan panadol 2 biji..satu mlm tk tido mengulang ker toilet..berak air jer..dah kenapa pulak ni??

5 Dec 2014 ~ masih cirit birit lagi..sampai takut nk mkn apa2 pagi tu..husbnd dh gerak ker office..lebih kurang pukul 11 pagi, tetiba rasa sakit perut yg mcm nk berak cirit tu bertukar jadi mcm sengugut, mcm dipulas2 perut aku ni...arr caner tu..kahkahkah..selang 5 min sakit tu dtg balik..semakin sakit..aku duk baring statik jer tk gerak2..tarik nafass..lepass..woooo ni mmg betul2 sakit ni..tk blh jadi..ambik hp terus call hubby..

Bie..balik sekarang..i rasa nk beranak ni..
Haa yer ker..Okey okey..

sementara tu aku gagahkan diri bangun..bukak semua gelang..cincin..rantai..pastu suh bibik masukkan barang2 dlm beg..#bagus sgt baru nk packing#..releks arr..haha..bibik pulak sibuk tanya..sakit tak ibu? Gimana rasanya buu...?? Dimana yg sakit buu?? Heyyy ko ni bibik..halusss jer aku tgk ko ni..time2 hazabedah aku menahan sakit ni lar byk pulak soalan ko nk tanya kannnnnn!!! After 30 min hubby sampai..terus gerak ke DEMC, dekat jer dlm 15min..otw tu aku diam jer..istifar dlm hati..hubbypun x ckp apa2 sbb dia tahu aku tgh menahan sakit..kang salah ckp kena marah pulak..hehe
Sampai hospital..terus dorang tolak aku naik ke tingkat 2. Masa ni aku ngn staff tu jer..hubby cari parking..sampai tingkt 2, masuk bilik..nurse suruh baring..biasalar apa lagi..nk seluk lar tgk brapa cm laluan dah terbukak..aku berdoa mintak2 dah terbukak lar 6..7cm ker..

Nurse : Tarik nafas puan..mmmm..baru 2cm puan
Me : Allah..baru 2cm jerrrr nurse..PASRAHHH

Nurse tu suh aku tukar baju then pasang CTG kat perut..ngam dia pasang hubby sampai..nurse tu kata kita tunggu doctor Norleen dtg..masa ni aku lapar giler sbb tk mkn apa2 kot dari pagi..suh hubby turun gi beli makanan n register ward skli kat bawah ..sakit yg 5 min tu still ada..bila sakit tu datang aku tarik nafas..istifar2..bila sakit tu hilang aku ambik hp..tangkap gambar..tgk facebook..haha #cirit birit tu pulak tetiba dah hilang..konpius kak ton??




Aku bukan pandai baca benda ni..tp doctor kata yg bawah tu contraction aku, atas tu denyutan jantung baby..kalau berlaku kerap kali *yg aku bulat tu*..agak bahaya jgk utk baby..means bila berlaku contraction jer..denyutan jantung baby akan drop..lebih kurang gitew lar explanation doctor..

1.15pm - Doctor norleen sampai..dia check..borak2..aku citer lar kat dia pasal cirit birit n demam tu..then dia explain pasal CTG result tu..mcm ada jer alasan aku nk czer..aku ni awal2 dh mintak czer sblm ni..tk dibaginya..ciss sgttkan, nak suh aku try normal jgk..ok fine aku try, plus katanya duit pun jimat ;)..baguih doctor ni..

Doctor : So, how yus? Kita tunggu yer..sbb baru 2cm..tunggu kat wad dulu..bila dh bukak 6 or 7cm kita dtg sini balik..
Me : Doctor i tak sanggup nk tunggu..kalau i nak czer jer boleh?
Doctor : Betul ni?
Me : Betul2..i nk czer jer..i takut mcm kes dulu..
pleaseeeeee doctor

Tak terkata apa doctor tu..hahaha..aku dgr doctr norleen suruh nurse tu check czer room available ker tak? Pakar bius ada ker tak? 5 min lepas tu dia dtg balik..

Ok yus kebetulan skrg dorang semua tgh available, so kita buat skrg lar..

gluurrpp..urut dada jap..terus nevesss..SEKARANG??

Sblm tu kita tunggu husband you dulu utk sign borang kebenaran ni..
eh takyah lar doctor..i jer sign..sbb i yg nk kena operate kann..bagi pen nurse..

Hahaha..gelak nurse2 kat dlm tu..nk cepatkann, sakit contraction tu makin menjadi2..tak daya aku nk tunggu..nurse tu pasang drip kat tangan..then tnya pagi tadi ada mkn tak..check sana sini..kot2 ada pakai jam or barang kemas..dia pakaikan aku sarung plastik kat kepala tu..settle! Then blh tolak ker bilik bedah..ngam2 nk keluar dari bilik tu laki aku sampai..

Husband : Eh! nk pegi mana ni? Muka terkojottt giler..
Me : Bye2 bie..i nk pergi czer..
Husband : HAAAA czer!!..okok..bye2..muka blur pulakk...

Part ni bila aku ingat balik mmg kelakar..nebes punya pasal sampai lupa nk salam mintk ampun ngn somi..sempat bye2 jer..omputih sgtKANN!! Yg laki akupun sama..tkde lar nk kiss2 aku dulu ker..ckp i lov u ker..selamat berjuang dinda..gitewkann..takde hokeyyy, dia blh jer berdiri statik kat pintu tu tgk nurse tu tolak aku pergi..yg bestnya siap bye2 balik kat aku..ko rasee..hahaha...dua2 venggongg!! Pasrah jer lar..

Masuk jer bilik bedah tu..doctor bius tu suruh aku duduk..peluk bantal sambil membongkok sikit..dia spray something kat pinggang belakang..SEJUK..then suh aku tarik nafas coz dia nk cucuk kat saraf pinggang, bius separuh jer...aku istifar pejam mata..tk nk fikir..tetiba doctor tu kata..DONE!
Haaa dah ker..tk sakit punn? Spontan
Yes done..puan baring yer..

After 2 min..Doctor Norleen masuk..dia suruh aku angkat kaki, mmg tk blh lar..kebas! masa tu aku dh tak rasa apa2 dari pinggang kebawah..sakit contraction tu pun dah hilang...memang larkann. Aku tak ingat bila masa dorang masukkan keteter getah tu untuk kosongkan pundi kencing..sedar2 dah ada jer..kita tak nampak apa dorang buat..kalau ikut google masa ni dorang akan masukkan saluran intravena. Pakar perbidanan akan membuat insisi berukuran 10cm panjang di bahagian bawah abdomen then bahagian bawah uterus juga akan dipotong, prosedur ini dinamakan sebagai lscs (lower segment caesarean section), yang mana bahagian bawah dibedah. Lepas tu air ketuban atau cecair amnion akan dipecahkan dan bayi akan dikeluarkan dari uterus.Masa ni tali pusat akan dikepit dan dipotong bagi mengasingkan bayi daripada ibunya. Seterusnya bayi akan diserahkan kepada doktor pediatrik Pakar perbidanan pulak akan mengasingkan plasenta (uri) dan mengeluarkannya.
Uterus akan dijahit pada dua lapisan. Abdomen juga dijahit pada dua lapisan. Selepas prosedur selesai, kita akan dipindahkan ke bilik pemulihan untuk pemantauan. Haaa lebih kurang gitew ler process czer. Maka bermula lar kerja dorang..masa ni aku mengigil sampai terketar2 gigi..ada sorang nurse tu suh aku pejam mata..istifar..sambil tu dia letak kan pemanas kat dlm baju..bius tu actually buatkan kita sejuk..bukan sbb kita takut ker apa..after 5 to 10min aku dgr suara baby menangis..SUBHANALLAH, ALLAHUAKBAR..syukur alhamdulillahhh..baby dah selamat keluar dari tingkap..nurse tu bawak baby kat aku..sempat lar aku cium..Baby boy puan..
Yeah!!

Secara umumnya masa diambil dari masa kulit diinsisi sehingga bayi dilahirkan adalah 5 minit. Selebihnya adalah masa untuk dorang settlekan kita.


Picture from Google - Mcm ni lar process czer

Pukul 2.01 petang..aku dgr nurse tu ckp..ada jam kat tepi dinding tu..tp aku tak nampak, rabunkann..dh lar speck tk blh pakai..contact lens pun tk blh..pasrah jer..cepat giler dorang buat kerja, sblm aku masuk bilik ni tadi pukul 1.30pm..so mean setengah jam jer..

Settle semua, dorang pindahkan aku kat katil biasa then tolak ker bilik lain..dlm bilik ni ada nurse lain plk yg continue buat pemantauan..dia kata aku demam..suhu badan tetiba naik mendadak 39..so dia tahan aku kat situ dulu sblm tolak ke ward..aku siap mintk air dgn nurse tu..haus giler rasa mcm tk minum seminggu! Badan masih terketar2 lagi..dorang pakaikan warm blanket kat aku, baru lar rasa panas sikit...lega sangat sbb semua dah selamat..tunggu jer lar bius habisss..huhuhu..aku tak sedar sgt bila masa dorang tolak aku ke ward biasa..mcm mamai2..sbb bius tu kan buat kita mengatuk..lagipun aku mmg tk cukup tidur. Sedar2 tgk hubby ada kat dlm bilik tu..tgh tgk hp..sabo jerkan, belai2 lar aku ni haa..baru jer lepas bertarung nyawa kot..isshh lar kannnn..hahahha..mentang2 lar anak yg ke3..

Me : Abie..dah tgk baby? Dah azankan?
Husband : Dah2..cepat betul syggg...tk sempat nk call sesapa..sakit tak?
Me : Takkkk...sbb bius ada lagi..

Mcm biasa lepas beberapa jam bius akan hilang..aku dah start rasa berdenyut..pedih..eeeee..ngilu semua ada..terus mintak ubat tahan sakit..padan muka nak sangat czer kannn..haha..tapi aku okey jer..boleh borak2..gelak2..mlm tu aku dah siap boleh duduk dan cuba untuk turun dari katil, jiwa kena kental beb!!..kalau nk nangis, nangis jerrrr..memang hazabbb..make sure ada org tolong, bongkokkan sikit badan..then pegang tahan tempat czer tu..breath in breath out..berjaya lar berdiri..nurse tu kata, awal sgt puan dah boleh bangun ni..selalunya 2nd day baru kita try duduk and jalan ke toilet..entahhhh...semangat lain mcm kali ni..mungkin jgk sbb yg ke3 kot..hahahaha.. 



Fresh dari perut ummi ni..salam dunia..


2nd day..gebu sangat ni..double chin yg tak tahan tgk tu..sebijik dagu ummi yg berlipat ni..haha


2 week..berubah muka..


Syurga umi dan abie..
Selang 1 jam nk kiss baby..tension mak korang, tak aman baby nk tido! Pasrah jer..cuti sekolahkan. Tp kk long melin n angah boleh harap sgt..merebut2 nk tolong bila umi suruh ambikkan pampers..ambik stokin..kk long melin pulak hari2 pilihkan baju mana baby nk pakai lepas mandi..jangan gaduh2 yer nak..semoga Allah lindungi anak2 syura umi ni..amin


Sunday, August 2, 2015

SALAM AIDILFITRI 2015

Posted by GOLD FINGER at Sunday, August 02, 2015 3 comments Links to this post
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin
Salam kosong..kosong uollsss..wahhhhh mcm biskut i kann..kejap ado..kejap tk hadooo..hahaha..bussy korang..anak ramai! Mysyera_Design lagi! Kerja lagi! Hahahaha..

Raya tahun lepas gebu dlm perut, masa tu aku yg gebusss! raya tahun ni gebu dah 6 bulan +..how time flies! Cepat giler! seperti yg dijangka..gebu jadi rebutan, melin and isyraf org tak pandang dah! between cucu2 pun dia paling bongsu..mmg jadi mangsa gomol2 lar dia!


Pagi satu syawal sampin kat dlm lagi ;))

This picture tak complete! Gebu takde, tido kot! Or anak buah aku ambik dia..teruk memory loss aku ni! Tema this year royal blue, coz laki i nk berjimat tak nk beli baju melayu..baju tu masa wedding adik dia last 2 yrs! Me and anak2 of coz lar beli baru..hahahahaha..kempunan kami nk tema blossom pink ala2 sweet seventeen gitew!


Petang syawal, lepas solat jumaat sampin dh keluar! Gebu dh melengass..tukar baju lain!


Ok now baru complete 5 of us! Itupun gebu tak tgk camera..jadi larr..ramai yg tanya picture ni kat mana? My hometown yaww! my baju pulak from #radiusite blh follow ig ni, kurung moden! Shawl pulak of coz lar by #mysyera_design, ivy chiffon instant shawl ni baru RM36 jer! Suka sgt shawl ni..tak serabut2 kat kepala or leher..simple n kemas jer! #mati lar puji design sendiri ;) but seyes aku mmg tk suka pakai shawl yg berlilit2 byk kali..byk batu2 rantai berjuntai segala!..byk color mcm kek lapis, sebelah hijau sebelah kuning..awning pink..kikikikikikiki..



OOTD gebu dipagi syawal..dah mcm cartoon smurfs jer! Hahaha..marah sgt kalau kita pakaikan kopiah tu! Sekarang baju melayu baby ada mcm romper tu..ada poket..ada kopiah skali..tkyah lar time baby2 ni nk bersampin bagai..duduk pun x reti lagi..haha..dah lar1st syawal tu punya lar panas berdenting..this year turn mak jijah..kampung i lerr! Ceria sikit muka ayah pagi raya tu..anak2..menantu..cucu..semua ada! Mahu lar jgk makan nasi impit sikit.. since kena stroke dulu ayah kurang makan..kurang tidur..kurus sgt! As usually 1st syawal gi umah abg long..abg ngah..pak sedara side ayah aku, mlm gi umah pak sedara belah mak pulak..kena cepat2 round kasi habis coz raya ke3 nk balik ker umah mil pulak ;)


Ni adik aku 2nd last..otw study master! Dia baka kacang panjang..aku buncis jer..haha..padahal aku dah pakai kasut 4 inci tu..tetappp jgk aku rendah..ok fine..i'm short and proud of that!! Shawl by #mysyera jugak..color fern green! Durhaka sgt kalau pakai shawl brand lain! beraniiii larrrrrr...hahaha


12 org cucu tok usop n opah jijah! Ada yg dah anak dara hoii..cucu yg paling win no.5..masyaAllah mulut dia mcm bertih jagung..umur 4 tahun tapi pemikiran dia matang sgt! Terlebih makan kismis budak ni! #picture curi dari insta adik i..haha..

ok lar uolls..jadi lar update setahun sekali..hahahaha..i is syg lagi blog ni..muahciked!

Habis satu syawal!
SELAMAT HARI RAYA 2015



Monday, June 1, 2015

MYSYERA_DESIGN

Posted by GOLD FINGER at Monday, June 01, 2015 2 comments Links to this post


Assalamualaikum...
MYSYERA_DESIGN Officially Launch kat blog Goldfinger ;) hehe..jemput order yer..citer mcmana lahirnya M_D ni..tu kena buat special entry..from me and my sis, alhamdulillah sambutan sgt2 luar biasa..mmg aku tak sangka larr..syukur sangat..since Feb15 hari tu dah beroperasi..baru sekarang sempat nk update kat blog, skrg dah pandai sikit bahagikan masa..memula dulu mcm huru hara hidup aku dgn baby ilyas lagi....kalau time2 gaji tu mmg hazab nk menjawab whatapp/pm/sms semua..sampai tgh mlm wey..24jam mcm 7eleven plk aku rasanya, at one time tu aku tertido sambil tangan pengang handphone mulut menganga..dasat2..haha

Antara koleksi2 Instant Shawl yg dihasilkan oleh kami..waaaa...bangga sgt..hahaha..tgk org pakai cantik..terus kembang2 hidung..







BASIC COTTON INSTANT SHAWL
Material : High Quality Cotton Lycra

IVY CHIFFON INSTANT SHAWL
Material : High Quality Soft Chiffon

PRINTED EXCLUSIVE LIMITED EDITION
Material : Havvy Lycra / Cotton



VISIT :
IG : mysyera_design
FB : mysyera yusof
WHATAPP : 016-666 4028


~ Murah pada HARGA tidak murah pada QUALITY ~

Monday, March 9, 2015

Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas

Posted by GOLD FINGER at Monday, March 09, 2015 2 comments Links to this post
Assalamualaikum..
Rindunya bloggggggg i ni...uolls sihat? aku alhamdulillah sihat..baby sihat jgk..hampir 3 bulan tak update blog suam2 kuku ni..banyak benda yg berlaku within this 3 mth..bukan saja produce baby..siap produce Instant Shawl lagi..hahah..Citer instant shawl next entry..skrg citer pasal baby ilyas dulu..since entry ni aku dah draft dari dalam pantang lagi..so, tinggal nk post jer...hahahahha..#lama giler aku peram..

Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas
Barakallah..subhanaallah..alhamdulillah..syukur ke hadrah Allah..aku dah selamat melahirkan zuriat ke3..SHAMEL ILYAS..jumaat, 5 Dec 2014 pukul 2.01 petang...pengalaman bersalin yg cukup simple..cepat..kiranya tak banyak citer larr..kejap jer sakitnya..bila ingat balik nk tergelakpun ada..amboiii nipu sangat time2 beranak pun kelakorr..

4 Dec 2014 ~ malam tu aku start cirit birit..dlm satu rumah tu aku sorang jer yg kena..2 jam skli gi toilet..bibik siap buatkan teh pahit lagi..tk jalan jgk..pastu tetiba rasa nk demam..sakit kepala..seram sejuk mcm tu..telan panadol 2 biji..satu mlm tk tido mengulang ker toilet..berak air jer..dah kenapa pulak ni??

5 Dec 2014 ~ masih cirit birit lagi..sampai takut nk mkn apa2 pagi tu..husbnd dh gerak ker office..lebih kurang pukul 11 pagi, tetiba rasa sakit perut yg mcm nk berak cirit tu bertukar jadi mcm sengugut, mcm dipulas2 perut aku ni...arr caner tu..kahkahkah..selang 5 min sakit tu dtg balik..semakin sakit..aku duk baring statik jer tk gerak2..tarik nafass..lepass..woooo ni mmg betul2 sakit ni..tk blh jadi..ambik hp terus call hubby..

Bie..balik sekarang..i rasa nk beranak ni..
Haa yer ker..Okey okey..

sementara tu aku gagahkan diri bangun..bukak semua gelang..cincin..rantai..pastu suh bibik masukkan barang2 dlm beg..#bagus sgt baru nk packing#..releks arr..haha..bibik pulak sibuk tanya..sakit tak ibu? Gimana rasanya buu...?? Dimana yg sakit buu?? Heyyy ko ni bibik..halusss jer aku tgk ko ni..time2 hazabedah aku menahan sakit ni lar byk pulak soalan ko nk tanya kannnnnn!!! After 30 min hubby sampai..terus gerak ke DEMC, dekat jer dlm 15min..otw tu aku diam jer..istifar dlm hati..hubbypun x ckp apa2 sbb dia tahu aku tgh menahan sakit..kang salah ckp kena marah pulak..hehe
Sampai hospital..terus dorang tolak aku naik ke tingkat 2. Masa ni aku ngn staff tu jer..hubby cari parking..sampai tingkt 2, masuk bilik..nurse suruh baring..biasalar apa lagi..nk seluk lar tgk brapa cm laluan dah terbukak..aku berdoa mintak2 dah terbukak lar 6..7cm ker..

Nurse : Tarik nafas puan..mmmm..baru 2cm puan
Me : Allah..baru 2cm jerrrr nurse..PASRAHHH

Nurse tu suh aku tukar baju then pasang CTG kat perut..ngam dia pasang hubby sampai..nurse tu kata kita tunggu doctor Norleen dtg..masa ni aku lapar giler sbb tk mkn apa2 kot dari pagi..suh hubby turun gi beli makanan n register ward skli kat bawah ..sakit yg 5 min tu still ada..bila sakit tu datang aku tarik nafas..istifar2..bila sakit tu hilang aku ambik hp..tangkap gambar..tgk facebook..haha #cirit birit tu pulak tetiba dah hilang..konpius kak ton??




Aku bukan pandai baca benda ni..tp doctor kata yg bawah tu contraction aku, atas tu denyutan jantung baby..kalau berlaku kerap kali *yg aku bulat tu*..agak bahaya jgk utk baby..means bila berlaku contraction jer..denyutan jantung baby akan drop..lebih kurang gitew lar explanation doctor..

1.15pm - Doctor norleen sampai..dia check..borak2..aku citer lar kat dia pasal cirit birit n demam tu..then dia explain pasal CTG result tu..mcm ada jer alasan aku nk czer..aku ni awal2 dh mintak czer sblm ni..tk dibaginya..ciss sgttkan, nak suh aku try normal jgk..ok fine aku try, plus katanya duit pun jimat ;)..baguih doctor ni..

Doctor : So, how yus? Kita tunggu yer..sbb baru 2cm..tunggu kat wad dulu..bila dh bukak 6 or 7cm kita dtg sini balik..
Me : Doctor i tak sanggup nk tunggu..kalau i nak czer jer boleh?
Doctor : Betul ni?
Me : Betul2..i nk czer jer..i takut mcm kes dulu..
pleaseeeeee doctor

Tak terkata apa doctor tu..hahaha..aku dgr doctr norleen suruh nurse tu check czer room available ker tak? Pakar bius ada ker tak? 5 min lepas tu dia dtg balik..

Ok yus kebetulan skrg dorang semua tgh available, so kita buat skrg lar..

gluurrpp..urut dada jap..terus nevesss..SEKARANG??

Sblm tu kita tunggu husband you dulu utk sign borang kebenaran ni..
eh takyah lar doctor..i jer sign..sbb i yg nk kena operate kann..bagi pen nurse..

Hahaha..gelak nurse2 kat dlm tu..nk cepatkann, sakit contraction tu makin menjadi2..tak daya aku nk tunggu..nurse tu pasang drip kat tangan..then tnya pagi tadi ada mkn tak..check sana sini..kot2 ada pakai jam or barang kemas..dia pakaikan aku sarung plastik kat kepala tu..settle! Then blh tolak ker bilik bedah..ngam2 nk keluar dari bilik tu laki aku sampai..

Husband : Eh! nk pegi mana ni? Muka terkojottt giler..
Me : Bye2 bie..i nk pergi czer..
Husband : HAAAA czer!!..okok..bye2..muka blur pulakk...

Part ni bila aku ingat balik mmg kelakar..nebes punya pasal sampai lupa nk salam mintk ampun ngn somi..sempat bye2 jer..omputih sgtKANN!! Yg laki akupun sama..tkde lar nk kiss2 aku dulu ker..ckp i lov u ker..selamat berjuang dinda..gitewkann..takde hokeyyy, dia blh jer berdiri statik kat pintu tu tgk nurse tu tolak aku pergi..yg bestnya siap bye2 balik kat aku..ko rasee..hahaha...dua2 venggongg!! Pasrah jer lar..

Masuk jer bilik bedah tu..doctor bius tu suruh aku duduk..peluk bantal sambil membongkok sikit..dia spray something kat pinggang belakang..SEJUK..then suh aku tarik nafas coz dia nk cucuk kat saraf pinggang, bius separuh jer...aku istifar pejam mata..tk nk fikir..tetiba doctor tu kata..DONE!
Haaa dah ker..tk sakit punn? Spontan
Yes done..puan baring yer..

After 2 min..Doctor Norleen masuk..dia suruh aku angkat kaki, mmg tk blh lar..kebas! masa tu aku dh tak rasa apa2 dari pinggang kebawah..sakit contraction tu pun dah hilang...memang larkann. Aku tak ingat bila masa dorang masukkan keteter getah tu untuk kosongkan pundi kencing..sedar2 dah ada jer..kita tak nampak apa dorang buat..kalau ikut google masa ni dorang akan masukkan saluran intravena. Pakar perbidanan akan membuat insisi berukuran 10cm panjang di bahagian bawah abdomen then bahagian bawah uterus juga akan dipotong, prosedur ini dinamakan sebagai lscs (lower segment caesarean section), yang mana bahagian bawah dibedah. Lepas tu air ketuban atau cecair amnion akan dipecahkan dan bayi akan dikeluarkan dari uterus.Masa ni tali pusat akan dikepit dan dipotong bagi mengasingkan bayi daripada ibunya. Seterusnya bayi akan diserahkan kepada doktor pediatrik Pakar perbidanan pulak akan mengasingkan plasenta (uri) dan mengeluarkannya.
Uterus akan dijahit pada dua lapisan. Abdomen juga dijahit pada dua lapisan. Selepas prosedur selesai, kita akan dipindahkan ke bilik pemulihan untuk pemantauan. Haaa lebih kurang gitew ler process czer. Maka bermula lar kerja dorang..masa ni aku mengigil sampai terketar2 gigi..ada sorang nurse tu suh aku pejam mata..istifar..sambil tu dia letak kan pemanas kat dlm baju..bius tu actually buatkan kita sejuk..bukan sbb kita takut ker apa..after 5 to 10min aku dgr suara baby menangis..SUBHANALLAH, ALLAHUAKBAR..syukur alhamdulillahhh..baby dah selamat keluar dari tingkap..nurse tu bawak baby kat aku..sempat lar aku cium..Baby boy puan..
Yeah!!

Secara umumnya masa diambil dari masa kulit diinsisi sehingga bayi dilahirkan adalah 5 minit. Selebihnya adalah masa untuk dorang settlekan kita.


Picture from Google - Mcm ni lar process czer

Pukul 2.01 petang..aku dgr nurse tu ckp..ada jam kat tepi dinding tu..tp aku tak nampak, rabunkann..dh lar speck tk blh pakai..contact lens pun tk blh..pasrah jer..cepat giler dorang buat kerja, sblm aku masuk bilik ni tadi pukul 1.30pm..so mean setengah jam jer..

Settle semua, dorang pindahkan aku kat katil biasa then tolak ker bilik lain..dlm bilik ni ada nurse lain plk yg continue buat pemantauan..dia kata aku demam..suhu badan tetiba naik mendadak 39..so dia tahan aku kat situ dulu sblm tolak ke ward..aku siap mintk air dgn nurse tu..haus giler rasa mcm tk minum seminggu! Badan masih terketar2 lagi..dorang pakaikan warm blanket kat aku, baru lar rasa panas sikit...lega sangat sbb semua dah selamat..tunggu jer lar bius habisss..huhuhu..aku tak sedar sgt bila masa dorang tolak aku ke ward biasa..mcm mamai2..sbb bius tu kan buat kita mengatuk..lagipun aku mmg tk cukup tidur. Sedar2 tgk hubby ada kat dlm bilik tu..tgh tgk hp..sabo jerkan, belai2 lar aku ni haa..baru jer lepas bertarung nyawa kot..isshh lar kannnn..hahahha..mentang2 lar anak yg ke3..

Me : Abie..dah tgk baby? Dah azankan?
Husband : Dah2..cepat betul syggg...tk sempat nk call sesapa..sakit tak?
Me : Takkkk...sbb bius ada lagi..

Mcm biasa lepas beberapa jam bius akan hilang..aku dah start rasa berdenyut..pedih..eeeee..ngilu semua ada..terus mintak ubat tahan sakit..padan muka nak sangat czer kannn..haha..tapi aku okey jer..boleh borak2..gelak2..mlm tu aku dah siap boleh duduk dan cuba untuk turun dari katil, jiwa kena kental beb!!..kalau nk nangis, nangis jerrrr..memang hazabbb..make sure ada org tolong, bongkokkan sikit badan..then pegang tahan tempat czer tu..breath in breath out..berjaya lar berdiri..nurse tu kata, awal sgt puan dah boleh bangun ni..selalunya 2nd day baru kita try duduk and jalan ke toilet..entahhhh...semangat lain mcm kali ni..mungkin jgk sbb yg ke3 kot..hahahaha.. 



Fresh dari perut ummi ni..salam dunia..


2nd day..gebu sangat ni..double chin yg tak tahan tgk tu..sebijik dagu ummi yg berlipat ni..haha


2 week..berubah muka..


Syurga umi dan abie..
Selang 1 jam nk kiss baby..tension mak korang, tak aman baby nk tido! Pasrah jer..cuti sekolahkan. Tp kk long melin n angah boleh harap sgt..merebut2 nk tolong bila umi suruh ambikkan pampers..ambik stokin..kk long melin pulak hari2 pilihkan baju mana baby nk pakai lepas mandi..jangan gaduh2 yer nak..semoga Allah lindungi anak2 syura umi ni..amin


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...