Subscribe Twitter

Sunday, December 30, 2012

Stock Gemukkssss

OMGeeeeeeee....Cocolatesssssssss uolsssss....


Lihat lar hasil tangkapan aku..semua ni baru RM70 jer uolls..sggttt ohsemm..

Korang tolong lempang aku lapanbelaskali..perasan diri kurus pulak, tu yg beli stock coklat mcm beli stock ayam daging..miahahahaha...we all mmg satu family hantu coklat..dari atok nenek sampai lar ke anak cucu..mmg stock coklat tu sentiasa ada kat rumah..Aku mmg tak pernah beli kepok @ jajan2 ni utk anak2 aku..dari dulu mmg coklat jer yg dorang pandai makan..ramai yg ckp coklat ni banyak keburukannya..eh uolls kalau sekali sekala makan takpe..tapii kalau dah shopping coklat macam shopping sayur kat pasar mcm aku..itu mmg tak baguss namanya...hahaha..





Citernya, smlm masa di cold storage ada lelong coklat..coklat krismas..tapi disbbkan krismas dah habis makanya dia jual dgn harga yg murah..semua coklat2 yg aku suka plk tu..aaacane!!!
Cepat korang pergi cold storage..sementara stock masih ada..




Heroes ni harga asalnya RM99.99 tapi smlm jadi RM30 jer uollss...giler tak beli!!
sangaatttt sedaapppppp uollssss....terharu sgt ni...nak nanes ia..APAKAH??
Korang nk rasa..ai pos laju nak..nakk..mari kita sama2 mengemukkan badan..sharing is caring...kuikuikui..




Anak2 GF sgt obses dgn coklat ni...sampaikan aku terpaksa sorok semua coklat2 ni..sehari keluarkan satu jer..kalau lar dorang nampak nie..confirm sehari jer boleh habiss...makan coklat mcm mkn nasi jer..


Eh uolls..ada jgk kebaikan coklat untuk bebudak ni..tadi aku google..korang pandai jer ckp tak elok..hehehe
  • colat mengandungi antioksida, antioksida ni mampu baiki dan kuatkan sistem imun badan, jadi bile kite makan boleh mengelakkan kite diserang strok, sakit jantung, mengawal tekanan darah dan kanser serta dapat mengurangkan penyakit kardiovaskular..
  • coklat mengandungi kurang kafein berbanding secawan kopi.
  • mempunyai magnesium yang mampu membina otot dan kebaikan untuk kekuatan tulang.
  • bile anak suke minum coklat sebenarnya baik untuk menambah stamina bile bersukan atau bersenam kerana coklat mempunyai glukos dan protein.
  • coklat dapat merangsang emosi anak, bile adenya pengeluaran kalenjer endorfin.
  • Minum secawan coklat panas boleh meningkatkan selera makan anak... jadi jangan ragu² bagi anak minum coklat sebelum makan hihihihihihi.....
  • coklat mengandungi vitamin A, B1, C, D dan E untuk pertumbuhan badan yang sempurna.
  • Sesetengah jenis coklat ade kandungan gula dan susu yang tinggi untuk menyalurkan tenaga, jadi bile kite tak lalu makan.. bolehlah makan coklat dulu..hihihihi...*aku syak aku suka coklat sbb ni..sbb aku budget diri aku kurus slim mcm erra fazira....pffttt*
  • Fosforus pada coklat juga memberi kekuatan pada gigi kanak-kanak.   

Friday, December 21, 2012

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah”

Salam Jumaat uollss...

Masih segar lagi dalam ingatan aku ketika majlis amal dirumah Pusat Jagaan Baitul Hidayah dulu...dalam hati aku bernekad..kalau ada lagi event mcm ni sure aku joint..walaupun tak menyumbang harta dan wang ringgit..cuma bagi tenaga dan  kasih sayang saja..free of charges uollss...itupun dah cukup bermakna..pengalaman bersama mereka sangat memberi keinsafan pada diri aku yg naif ni..sob..sob..sob..
So, baru2 ni..rakan2 blogger yg diketuai oleh Kak Yong Nadia, telah sepakat untuk mengadakan satu aktiviti amal untuk mengutip sumbangan dan derma sebanyak mungkin bagi meringankan beban adik2 dirumah AMAL KASIH BISTARI, Subang. Selangor..

Renung renungkan..

“Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah, seperti sebutir benih yang tumbuh menjadi tujuh tangkai, pada tiap tangkai ada seratus biji, dan Allah melipat gandakan bagi siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (kurniaan-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 261).

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah.” (Riwayat Muslim).
Beri setakat mana termampu dulu kerana sumbangan sekecil itu menjadi pembersih harta kita. Sedekah orang yang kurang hartanya lebih besar ganjarannya. Tak luaknya gaji sebulan tu setakat nk menderma 10 hengget tu uollss...Jika tidak mampu menyumbang harta, setidak-tidaknya berusaha menyumbang tenaga dan fikiran bagi mengajak orang sekeliling melakukan kebaikan, itupun sudah cukup..
.

“Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila mati anak Adam maka terputuslah amalannya kecuali tiga, sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakannya untuknya.”

“Dari hadis berkenaan membuka peluang untuk kita mendapatkan bekalan sebelum mata tutup buat selamanya. Jika kita sedekahkan al-Quran atau sejadah untuk kegunaan jemaah di masjid, selagi mana ia digunakan maka pahala tetap sampai kepada kita. Begitu juga apabila memberi makan, minum dan pakaian kepada anak yatim maka sudah tentu ganjarannya cukup besar,” katanya.

for more info pls visit nadiafarahida our mastermind..
 atau email kat aku : usegoldfinger@gmail.com




Berita Terkini :
Goldfinger dan kiddos masih berholiday di suite room Sime Darby Medical Centre..ditemani oleh doctor yg kacak2 mcm Nazim othman...nurse yg gojes2 mcm Hanis Zalikha..serta cleaner yg seksi2 mcm Julia Perez..*mata keatas sangat sangat* 

Thursday, December 20, 2012

Nirmala Sari..sapa??

Sempena Krismas next week aku nk mintak maaf zahir dan batin..sbbnyaaa..aku nk citer pasal maid lagi ni..muahahaha...walaupun takde org kesahh...aku jer syok sendiri..
Korang tahu tak kalau aku buat entry Maid ni..idea aku mencurah2 mcm editor..taip laju2 takyah pikir tiga empat kalii..aku rasa betul lar kata Nadia..blog ni sepatutnya bukan GOLDFINGER tapi GOLDMAID..Nadiiiaaaaaa...hahhahaa...Ada org lain ckp plk..aku ni patutnya berhenti keja jadi agent maid jer..mari..mari..beli maid, 3 longgok seploh henggett...kalau mcm ni nak larr aku kannnn....ini tidakkk..nk jadi agent maid kena melayan kerenah majikan yg cerewet mcm aku ni..sumpah stress...nk mengadap calon2 maid yg seribu satu perangai lagiii..hapaaakahh!!!

Atas tu intro jer, sebenarnya aku nk bagi tahu korang, maid baru aku dah sampai...yeah..yeah..ada kat rumah tu..baru dapat pagi tadi..Nama dia Nirmala Sari..bukan Nirmala Bonat...mahupun Nurnilam Sari...bukan juga Normala Samsudin....ko kalo lebih2 aku dera cam kes Nirmala Bonat duluuu...behave sikit ok...hahahahaha..tak pasal2 jerr...

Aku : Nak panggil apa ni?
Maid : Sari buk..
Aku : Sari..tak nk lar..maid kakak saya Sari jgk..
Maid : Irma lar buk..
Aku : hiss susah nk sebut...padahal..jeles nama cam retis Irma
Maid : terserah ibuuu..
Aku : Mala larr..tapi jgn Mala+ssss...

(Motif tanya nama > saja nk berlagakk mcm majikan garang..sukahati aku lar nk panggil ko apakan..sgt keji..kuikuikui....)

Aku : Kamu asal mana?
Maid : Surabaya buk...
Aku : Surabaya tu kat mana?
Maid : Indonesia buk..
* mcm nk lempang diri sendiri jerr rasanya*
Aku : Saya tahu lar Indonesia, area mana? Jawa timur..Jawa barat..??
Maid: oh maaf buk..*sambil gelak2* Jawa timurr....
Aku : hissssss...

Tips: Maid ni kita jgn nk mesra2 alam sgt..buat serius jerrr..biar ada jurang sikit antara maid ngn majikan..

So seterusnyaaa...korang paham2 jer lar apa yg aku buatkan..aku buat spot check mcm pengawas sekolah..aku rampas handphone dia..pastu jumpa satu kertas dlm poket beg dia..kat kertas tu ada no hp banyak2..pun aku rampasss jgk...oooo pandai yerk..akupun pandai jgk...

Aku sebenarnya tak nk anak2 aku panggil dia ni bibik..aku dah nyampah nama bibik tu..since anak aku lahir 5 tahun yg dulu, asyik nama bibik jer kat mulut dorang..kang suh panggil Mala jer..mcm kuang ajor plk kannn...hehehehe...antara nama yg aku dapat dari google tadii...

A) Ning *dh mcm ning baizura plk*
B) Tante 
C) Mbak
D) Empok
E) Teteh *ni bahaya..jika 'h' bertukar jadi 'k'..jenayah..hehe

Entah hapa2 tahhhh..satu pun aku tak berkenan...eh, korang ada idea tak nk panggil apa...Anak2 aku belum tgk dia lagi ni... uollsss nk tgk maid baru i...


v


v





v









v


 

  
Eh mahappp salah...ni Normala Shamsudin...bukan Nirmala Sari...hahahaha..larrrriiiiiiiiiiiiii
  Nanti kalau aku dah reject dia..aku tempek sini..kasi seminggu orentasi dulu


- Live from SDMC -
Ni baru happen sekejap tadi...sementara aku menaip entry ni..dorangpun ada activiti dorang jgkkkk
adikkkkk...kakakkkkkkkk...grrhhhhhhhh 


Si adik cuba mengoperasi tangannya sendiri..jap lagi dia bukan drip tu pulak..ggrrhhhh
Si kakak plk..pandai2 jer ambik medical report tu..nk tulis mcm nurse katanya...
haru betul anak2 ummi..mcm tak sakit jer dorang ni...



 
See..habis dah magazine aku borong..tak pernah beli UJANG pun aku beli jgk..Adik kat kedai tu dah sampai kenal muka hakak ni..dah lar comey..rambut belah tepi..sejuk mata memandangggg....miowwwwww..*giler statement, mcm mintak lempang dari somi..hahahaha*
  

Wordless Wednesday > Live from Room 308, SDMC

Entry ni secara live dari Sime Darby Medical Centre..Room 308..Aku dah berkampung kat sini since yesterday lagi..dan mungkin akan discharges lagi 3..4 hari...xoxoxo..sehari jer dh lemauuu...
Isyraf start demam last friday...on off demam dia..aku dah bawak klinik 2 kali..tak jalan jgk..ubat & antibiotik pun dah habis makan...standard bila si adik demam..esok2 kakaknya pulak demam..mmg confirm!! Akupun terjangkit jgk...Medical leave monday tu...nk taking care this two kids skali..maklumlar maid takde..MIL yg nk datang menjaga budak2 ni pun demam jgk..aduusssss...mana lar ummi nk letak korang ni...rupanya2 smlm berjamaah kita check in hospital ni..kuikuikui

Pukul 7pg smlm dah tak blh nk tunggu lagi coz badan dorang panas sgt..muntah2..so we decide bawak jer lar ke SDMC Subang Jaya..sampai sana doctor check then terus addmitted..tp coz room penuh..kita ditukarkan ker SDMC Ara Damansara...lagi bagus..coz kat sini hospital baru..semua baru...nurse jer lama2..hehehe..after done x-ray..blood test..urine test..mcm2 test lagi lar...confirm Lung Infection...SubhanaAllah..terkejut kami laki bini..kata doctor, virus ni mungkin dapat masa we all bawak dorang ni keluar..or jangkit dari seseorang...aku suspek dari bibik baru aku yg nama Sei tu..mmg seitan..Bebudak ni dh hydrated sampai terpaksa pasang drip kat tangan coz nk masukkan antibiotik and water..tapi anak ummi cool..mcm cool-blog tu..tak naness pun cocok jarum..ummi yg nanes leleh2 air mata..sob..sob..sob..




gigih sungguh sikakak..sakit2 pun nk mewarna jgk


Tgk larrr...dah mcm pelarian nepal pulak rasanya..


this part yg aku tak suka..smlm drip tangan lain..hari ni drip tangan lain pulak..tak paham aku dorang ni..kesian anak2 ummi dua2 belah tangan sakit...

We all terpaksa lar tidur kat tgh2 tu..bila dorang nk kecing terpaksa off drip tolak bawak ke toilet..coz bebudak ni dah tak nak pakai pampers..nurse plk akan visit every 3 hour, so, kesimpulannya mmg aku tak tidur dari smlm uollss..dingdong2 dah kepala aku..kalau korang tanya 1+1 pun aku tak dpt jawab..sumpah!! hahaha..then pagi tadi sakit kepala dan sakit tekak semakin kronik..terpaksa bawak diri sendiri ke Emergency room kat bawah ni, then dapat MC 3 days..mmm..jangan lar aku plk yg addmitted lepas ni..parahhh.
 uolls doakan anak GF cepat sembuh ya..

Sedikit info mengenai Lung Infection..sumber dari Pa&Ma..

Secara umumnya jangkitan paru-paru adalah berkaitan penyakit pneumonia. Pneumonia merujuk kepada jangkitan kuman pada paru-paru yang membuatkan seseorang itu sukar bernafas. Ia berlaku disebabkan saluran udara pada paru-paru dipenuhi nanah dan lendir yang menyebabkan sistem pernafasan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Keadaan ini jika dibiarkan berterusan akan mengakibatkan oksigen tidak sampai ke dalam darah dan sel tubuh. Ini akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan oksigen yang menyebabkan dia sukar bernafas yang membahayakan nyawa si manja anda.

Pneumonia terjadi kerana jangkitan bakteria, virus, fungus dan parasit. Secara umum antara bakteria yang menyebabkan pneumonia adalah ‘Streptococcus pneumoniae’, ‘Haemophilus influenzae’, ‘Chlamydia trachomatis’,’Mycoplasma pneumoniae’ dan ‘Legionella pneumophila’. Jangkitan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan di hidung , batuk, selsema dan berterusan pada paru-paru.

Pencegahan Awal
Pneumonia adalah masalah jangkitan paru-paru yang sangat biasa di kalangan kanak-kanak Malaysia. Jangkitan paru-paru kerap dialami oleh kanak-kanak berusia di bawah 5 tahun.

Kira-kira 60 peratus punca utama kebanyakan kanak-kanak dimasukkan ke wad di Malaysia. Pada awalnya kanak-kanak akan mengalami keradangan paru-paru (bronkitis) sebelum bertukar menjadi lebih kronik iaitu pneumonia. Pneumonia mungkin sukar dikesan pada kanak-kanak yang aktif, tetapi secara umum boleh dikesan menerusi perubahan sifat kanak-kanak itu iaitu meragam, tidak mahu minum susu dan tidak aktif.

Bagi kanak-kanak yang aktif, mungkin sedikit sukar mengesan gejala ini tetapi jika dia batuk berpanjangan selama tiga hari, lesu, muntah, nafas berbunyi dan mengalami kekurangan air (dehidrasi) segera dapatkan pemeriksaan lanjut dengan pegawai perubatan berdekatan. ibu bapa sepatutnya menyedari risiko pneumonia. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kanak-kanak yang berisiko mendapat penyakit ini ialah mereka yang dijaga oleh pengasuh di taska, ‘day care’ iaitu dalam kelompok yang ramai dan keluarga yang besar dengan rumah yang sempit. Pada masa yang sama persekitaran dibiarkan tidak bersih dan perkongsian bekas makanan dan minuman yang menyebabkan penyakit disebar dengan mudah.

Dalam pada itu, bagi bayi yang berusia satu hingga tiga bulan sepatutnya sihat dan tidak ada sebab bayi ini mengalami demam. Namun jika tetap mengalami demam, bayi harus menjalani pemeriksaan imunisasinya.

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen. Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital iaitu pernafasan laju, sukar untuk bernafas , bibir menjadi biru, batuk berdarah dan tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing. Jangkitan kuman ini boleh membahayakan nyawa.

Simptom
♦ Demam panas
♦ Batuk dengan atau tanpa kahak
♦ Sakit dada
♦ Tiada selera makan, tidak mahu makan
♦ Rasa tidak sihat, sering merengek
♦ Pernafasan laju atau susah bernafas
♦ Muntah atau cirit-birit

Rawatan
Kanak-kanak yang mengalami jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Bagaimanapun, jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Dalam pada itu, pencegahan awal untuk mengelak jangkitan kuman boleh dilakukan seperti amalan kebersihan diri, persekitaran yang baik dan meneruskan penyusuan susu ibu. Alternatif lain pencegahan awal ibu bapa boleh mendapatkan vaksin melalui hospital swasta untuk meningkatkan imun anak anda. Vaksin seperti vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles), Vaksin influenza dan Vaksin pneumococcal merupakan pengambilan imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru.

♦ Beza batuk biasa dan batuk pneumonia
Batuk biasa Bunyinya ‘tidak dalam’ berbanding batuk akibat pneumonia.

♦ Batuk pneumonia
Bunyinya ‘dalam’ dan kerap terjadi waktu malam sehingga ke pagi. Kahak berhimpun kerana lebih kerap batuk di sebelah malam.

5 Tip Mudah
1. Mesti ada termometer untuk mengukur suhu badan anak.
2. Dapatkan puting botol susu jenis Y-Cut iaitu susu keluar apabila dihisap oleh anak kecil. Jenis ini membantu mengelak anak kecil tersedak susu.
3. Pastikan persekitaran taska bersih dan tidak terlalu ramai kanak-kanak.
4. Dapatkan rawatan doktor jika demam, selesema dan batuk tidak pulih selepas tiga hari.
5. Teruskan penyusuan susu ibu untuk meningkatkan antibodinya.

 Pssttt : Maid baru GF dah sampai..esok nk ambik dia..harap2 ok larr..

Sunday, December 16, 2012

My new MAID

Koranggggggg....aku janji ni last entry pasal bibik..*tipu*
 Actually ni entry duaharilepas..duaharilepas aku mmg ada maid, dah seminggu aku dapat bibik baru...tapi hari ni dah tak hadoooo..selamat dah aku hantar dia balik ker agent malam tadi..so conclusionnya aku lar maid baru tu..hahahahaha..


 Kesian bibik baru ni...muka dh tak senyum2..eh, nk senyumpun penat uollss...

Mehh..aku nk citer kat uolls sekaliann kenapa dan mengapa aku reject maid baru tu...
Nama dia SEI..mcm 5S plk..SEIRI, SEITON, SEISO.SEIKETSU..huahuahua..umur 44..bila kita tgk rupa dan gaya dia..mcm 54 pun ada..i tell youuu...dalam 24 jam tu..hanya 4 jam jer dia buat kerja..lagi 20 jam dia buat tahi mataaa..redha korang???..Majikannya pulak..4 jam jer tido lagi 20 jam bekerja..iniii tidak adil..tidak adil..bagi kuuuu...mcm lagu Yuna tu!!!! Nak aku maki..org tua..walaupun maid ttp ada rasa hormat sbb dia look like mak aku jer..tak maki aku yg makan dalam..so utk tidak menjadikan aku giler meroyan dimasa akan datang..baik lar aku hantar dia balik ker agent cepat2...dia punya vitamin M tuu...subhanaAllahhhhh...depan2 aku jer dia tido..tido dah lar bersepah sepah..main tido jer kat mana2..buat kerja sikit sakit dada..kejap lagi pening..pastu sakit perut...sakit tulang rusuk lar..eh2 mcm2 sakit lar dia ni..aku pun jadi sakit jgk ni..SAKIT HATI!!!! Kalau aku tak suruh maka dia tak buat larr...sampaikan angkat kain pun nk kena suruh..kuang ajor lar namanya tu..

lagi pulak dari segi communication tu, agak sengal sikit..dia bukan org jawa yg cakap mcm dalam drama sinetron tu..dia punya bahasa pelik sikit..bahasa Madura..Aku ni penat lar mengajar dia kerja2 dalam rumah ni..tak paham2 jgk..mesin basuh tu 4 kali ajar..dapur 5 kali ajar..iron 4 kali ajar..ricecooker yg senang tu..4 kali ajar..semua benda tu dia tak pernah jumpa kat sana sebelum ni...katanyaaa...atau saja2 buat tak tahu!!
Pekerja mcm ni yg dorang nk demand gaji tinggi2 tu...puuiiiiiii...service mcm tahik!! emosi niee..

then..yg paling aku tak blh terima, tahap kebersihan dia agak kurenggg terlampau...mula2 dia sampai jer..1st aku check kuku dia..rambut..beg..segala apa yg dia bawak lar..so bila korang tgk jer baju dia, korang boleh tahu dia ni pembersih or pengotor...Nak duduk serumah dgn kita..kena lar ikut cara kita..makan..pakai..segala benda larrr...Aku tak tahu lar org lain mcm mana..tapi aku part2 kebersihan ni mmg lar sgt concern..pinggan & cawan dia aku bagi asing..dia boleh pakai itu saja..tak blh campur..kain baju dia basuh tangan..jgn sesekali masuk mesin basuh..sabun dia..ubat gigi..semua asing..baju2 yg dia bawak mmg aku suh simpan jer..pakai baju yg aku beli..towel..telekong..tudung...semua tu aku dh siap sediakan awal2 lagi...untung tak untung larrkan...Maid yg dulu tu aku siap bawak ke salon lagi..cuci n gunting rambut..tak berkenan aku tgk rambut dorang yg panjang2 tu then ikat mcm berus sabut kelapa!!...nangis2 bibik dulu tu tak nak gunting rambut pendek..aku bagi kata dua jer..potong rambut or potong kepala gaji..huahuahua..mmg dasar majikan kijamm...mula2 jerr...dah lama2 nanti dorang plk ajak ko ke salon, warnakan rambut..cayelerr

Tapi korangg..takde lar semuanya buruk2 saja...dari segi solat...mengaji..berzikir..mmmm..hebat!!..then bila aku marah tu takde lar dia nk menjawab..or melawan ckp aku..ataupun sebenarnya dia tak paham apa yg aku marah..hahahahha...confirm!! sbbnya, aku tgk dia ni mcm masuk air jerr orgnya..

Kalau nk dilistkan..banyak benda yg aku tak berkenan sebenarnya..bukan dari pandangan aku sorang saja..somi, MIL..mak pak aku...adik kakak aku..kiranya, KPI dia dari 10 tu dapat 3 jer lar...hahahaha



Ni lar maid tu..aku terpaksa lar blur2 kan..sbb agent tu nk bagi kat majikan lain..Kalu tak blur nanti blacklisted pulak dia kat Malaysia ni..sian plk dia tk blh nk cari rezeki kat sini..mungkin org lain boleh accept cara dia..but not me plsss....

 Terfikir : Kerja Pembantu Rumah ni actually boleh di professional kan..mcm kerja2 yg lain jgk..datang pagi balik petang..takyah lar kita ni nk pening2 pasal maid warga asing ni..save agent fees, save visa,permit,fomema..save duit makan pakai sakit pening dorang..dan yg pentinggg...SAVE dari kena tipu..


Sunday, December 9, 2012

Calon Maid..bukan calon Madu!!!

Aku rasakannnn..korang mesti menyampah baca blog aku ni...huahuahua..dah brapa minggu dok citer pasal maiddddd jer..tapi kali ni aku suspek korang mesti excited nk baca..coz aku nk tunjukkan calon2 maid yg aku dah reject tu..Aku yg maha cerewet lagi banyak songeh ni sampai sekarang tak jumpa2 lagi maid yg sesuai dgn kritiria aku..Eh uolls, nk pilih maid ni bukan mcm nk pilih ikan kat pasar borong tu jer..ni nk cari org yg nk duduk serumah dgn kita..KITA = Suami + Anak2..Suami tahu!!! Somi aku punya statement senang jer..susah2 sgt you nk cari MAID..I cari kan you MADU jer..huahuahua..akupun ikut gelak jgk..huahuahua..eeeee...lawaknyeeeee....kecik beso..kecik beso jer aku tgk mamat ni..hiss statement mcm mintak kena tikam jer!!!

Ada 3 candidate yg aku dah reject setakat nie...

Colan colannya adalah:

BIBIK RONGAK


Nama: XXXX *lupa nk tanya nama*
Umur: 24
Married
From: Kalimantan, Indonesia
RM6000

 Ni 1st candidate yg aku dapat..face to face interview lagi, mula2 tgk muka dia jer aku dah nyampah..tak blh blahhhh sungguh...dekat tepi molot cam lebam kena belasah or kena dera..Apakahkan?? pastu gigi depan rongak hitam..erkkkk..Emilyn depan2 bibik tu dia tanya..

Emilyn: Ummi..ummi..kenapa gigi bibik tu rongak, banyak makan gula2 lar tiewww..
Mak ko ni tak tahu nk gelak ker nak marah..huahuahua..

BIBIK RABUN

Nama:XXXX *lupa*
Umur: 40
Married
From: Jawa Timur
RM6500+RM1500


 2nd calon tak sempat jumpa..baru sampai kat Agent untuk medical check up dah tak lepas...coz rabun dia tahap buta kot..tapi aku suka sebenarnya yg tua2 nk monopos ni....if rabun sklipun, blh jer aku pakaikan dia spec..tp medical tak lepas pulakkk..kategori kurang upaya..ni confirm tipu umur ni..40 ker 60??

BIBIK TATU

 Nama: Fara Silviana
Umur: 21
Single
From: Surabaya
RM7800 + RM1500 *mahal siottt*
(Gambar pasport tak brapa nk clear..malas aku nk letak)

Calon ke3 ni dah hampir2 nak ambik...nyarisss jer lagi...sepatutnya datang last saturday..coz aku dah stress tahap dewa since takde maid ni..mudapun muda larr, sbb bila tgk gambar pasport dia, aku rasa aku lapanbelaskali lagi cun dari dia ...tapiiii..bila jumpa..ohmygod..mmg confirm aku cun melecun dari dia..kuikuikui..sila jgn muntah hijau....siap ada TATU kat tangan dia lagi uollsss..TATU uollss...bukan KUTU...kalau Kutupun aku tetap reject jgk..hehe..Dia ni islam ker tak? Nama dah glamour macam retis indonesia..Korang mesti gosip2 sendiri dlm hati..kata aku ni tak senonoh sampai nk check dlm baju orangkan...hahahaha..of corozz larr...itu lar yg penting...dgn dorang ni kena extra careful, dapat majikan islam..dia jadi islam..dapat majikan bukan islam..dorangpun bertukar jadi bukan islam..caya lar cakap mak jemah ni..tp bukan semua lar..

caner ni korang..canerr???
( Ni jer yg mampu aku update time2 darurat ni )

Sunday, December 2, 2012

Procedure sekiranya MAID Lari

 Bila MAID meninggal..huh!! melarikan diri..balik tanpa memo..hilang tiba2..kena kidnap..missing in action..apa kita kena buat?? *kannn aku dah kata blog ni mcm blog bibik*

(A) Buat BODOo jer larr..
(B) Pergi Indon cari dia..> buat hapeee..baik cari Randy Pangalila ker..baim wong ker..
(C) Buat kenduri Tahlil 44 hari..> mcm kena jer ngn citer aku ni
(D) Buat sidang media > kaw fikir kaw retiss glamour
(E) Jumpa tok bomoh mintak tolong googlekan....> eh..tok bomohpun pakai iphone5 uolls..

Jawapannyaaaaaa..bukan semua diatas...
Anda perlu memaklumkan kepada Jabatan Imigresen yang berdekatan untuk menyenarai hitamkan PRA (Pembantu Rumah Asing) tersebut dan pihak Imigresen akan mengambil tindakan terhadap PRA tersebut.

DANNN..aku sambungkan..dorang tak tulis dalam portal ni..
dikehendaki membayar denda dgn duit poket sendiri sebanyak RM250 serta mengisi borang dibawah
Psssttt..psssttt nk bisik sikit kat korang..PERSOALANnya disinikannn, patut ker majikan yg baik mcm aku ni didenda kalau maid tu yg lari? sedangkan majikan menangung kerugian..pastu kos2 lain utk mendapatkan maid baru..terbakar jer hati akukann*RM250 jer pong..bukan RM2500..* Eh duit jgk tuuuu..



Isi borang ni..bahagian Majikan Pembantu Rumah

 Macam kes aku..no.1, 4 & 5 jer diperlukan..coz takde barang2 hilangpun nk buat report polis..since barang2 yg dia bawak balik tu semuanya aku bagi free jer..akukan majikan yg pemurah lagi baik hati..ppfffttt* mata keatas sangat sangat * Nasib baik aku tak pindah milik harta semua kat dia..baik hati sgt kan..huahuahua..

Kenapa kena laporkan pada Imigresen?? coz kita kena batalkan nama dia untuk ambik maid baru..lagi satu manalar tahukannn..kot2 dia masuk balik malaysia kerr..then jadi apa2 kat dia..kena dera ker mcm kes Nirmala Bonat dulu tu..langgar lari matik katak kat tgh jalan ker..kena bom mcm altantuya ker..kena colek dgn bapak ayam pastu jadi GRO..then jadi kes polis..so tak pasal2 korang terbabit sama sbb PRA ni under your name lagi..be careful uolls! I tak nak jadi saksi2 ni..


Resit RM250 + Pengesahan Laporan

Lepas done everything..korang boleh lar cari agent utk dapatkan maid baru..siap2 lar keluarkan saving ASB..saving Tabung Haji..jual barang2 kemas..hikhikhik..utk cost mula2 nk dapatkan maid baru ni..bukan 5..6 ribu uolls..cecah 10 ribu hokeyyyy..stress mak hincik!! sambil lap peluh..angan2 nk pergi Istanbul musnah *tipu*

Dalamhati :  Yeaaaaahhhhhh Malaysia menang menentang Indonesia..2-0..kalau ada bibik ni sedap jadi bahan kutukan aku..


 Bibik oh Bibik

Saturday, December 1, 2012

Life without Maid


hhhmmmmmnnn..mengeluh kejap..mak kata tak baik mengeluh..sebagai isteri dan ibu kita kena jalankan tanggunjawab dgn seikhlas hati..feeyyytammmm anak mak ni dgr..
Makk..bukannya anak mak ni tak ikhlass..dah ikhlas 100% ni..*100% cintakku dah mcm lagu Mas Idayu plk* .tapiiiii tetapss penat jgk..kerja opis lagi..keja rumah lagi..dgn anak2 lagi..somi lagiii..nanesss hentak2 kaki dah ni..sgt keji anak mak ni kannnn...at one time tu..mmg betul2 aku mengalirkan airmata, STRESS + PENAT..dulu main order jer..bibik buat tu..bibik buat ni..skrggggg...sangat lar padan muka akukannnn..eeeeee saat dan ketika ini, aku rasa mcm nk hantar jer hantu raya gi cekik2 bibik tu..tapi kawan ai cakap..hantu raya dia ko tak pikir plk..10 kali hebat dari hantu raya ko tau..cisss..huahuahua..

Mungkin jgk sbb kerja aku yg tak serupa org lain..pegi pagi balik tgh malam..korang pernah menyapu..mengemop..pukul 2 pagi?? spesis paranormal jer yg buat keja ni..haaa aku lar tu..sampai somi aku kata ' tak pernah I jumpa org mcm YOU ni..mulut membebel penat..tapi kaki tangan ligatt jgk lagi, dah penat tu tak payah lar buat!! ' motip > nk bagitahu korang, aku ni rajin sebenarnya..pfffftttt...

sambung balik kisah bibik durjana tuu..aku ngn somi terpaksa lar buat PLAN drastik yg melibatkan banyak pihak..mangsa pertama adalah adik GF

PLAN A - 1st week, Pinjam adik aku yg cuti raya haji seminggu (Uitm) - Plan berjaya

Emilyn : Ummi2..kita ambik lar Acik aten ni jadi bibik kita..
Acik Aten : Haaappaaaaaaaaaaa...bencikkkkkkk!!
Aku : huahuahauhauhauahuahauhuaha


PLAN B - 2nd week, Pagi hantar tadika - Ptg hantar jiran belakang rumah - Plan gagal

Gagal sbb Isyraf tak biasa duk umah org..since lahir, rumah ni lar dunia dia..tghari aku ambik dari tadika then hantar rumah makcik tu..dia punya melalak subhanaAllah..dah mcm ratapan si anak tiri plk..sampai koyak tudung aku di tariknya..makcik tu tak terpegang..dia lari kejar aku sampai jatuh2..bila jatuh tu..maka mengalir airmata seorang ibu bila tgk lutut anaknya berdarah..terpaksa lar aku bawak siIsyraf ni keopis jgk..Si kakak pulak..alhamdullilah sgt2 baikk..dia ikut jer apa aku cakap..mungkin dah paham kot..



Sedihkannn....muka seposen mintak simpati..see the lutut..



2nd day..muka tak bersalah jer duk kat opis tu..nasib lar bos paham..siap dapat permission dari director lagi..si Isyraf ni bagus, duduk diam jer..tak lari sana sini..my kelik jer yg lepas sorang sorang dtg mengziarah..siap bagi mcm2 lagi..dah mcm pusat kebajikan pulak aku rasa..hahaha..

PLAN C - 3rd week, Abbie halfday pagi..Ummi halfday petang - Of coz Plan berjaya
Aku kerja sampai kui 1..then lagi aku masuk kerja kui 1.30..so weolls jumpa kat pagar jer..selisih bahu..sorang nk keluar..sorang nk masuk..kuikuikui..

PLAN D - 4rd week, Import MIL yg sakit2 tu datang tunggu berbudak ni - Plan berjaya
Kesian sgt sebenarnya..coz dorang tak sihat sgt..jalanpun bertongkat..aku tak harap apa2 pun..cukuplar sekadar dapat meneman bebudak tu..itupun dah berterima kasih sangat..bapak mertua saya adalah Idola saya > tiba2..hahahaha

 PLAN E - Sepatutnya Maid sampai esok !! mmmmm yang hadoooo..sentap lapanbelaskali! 
Terpaksa lar Opah & Atok melanjutkan tempoh perkhidmatan..hehe...dulu jaga anak2, skrg kena cucu2 pulak..kesiankan

PLAN Z - Aku resign jer lar..(Jauh lagi nk sampai Z ni..canerr?)

 Selama Sebulan ni..ada lar satu dua candidate yg aku dah interview..tapi semuanya aku REJECT!!..
Later aku story pasal MAID vs AGENT MAID pulak, macam2 ragam...blog ni dah mcm blog maid2 pulakkan..


Dalamhati: Penat jgk jadi fullhousewife ni..tabik spring kat uolls yg bekerja tapi takde maid..hebatt sgt!!

Sunday, December 30, 2012

Stock Gemukkssss

Posted by GOLD FINGER at Sunday, December 30, 2012 4 comments Links to this post
OMGeeeeeeee....Cocolatesssssssss uolsssss....


Lihat lar hasil tangkapan aku..semua ni baru RM70 jer uolls..sggttt ohsemm..

Korang tolong lempang aku lapanbelaskali..perasan diri kurus pulak, tu yg beli stock coklat mcm beli stock ayam daging..miahahahaha...we all mmg satu family hantu coklat..dari atok nenek sampai lar ke anak cucu..mmg stock coklat tu sentiasa ada kat rumah..Aku mmg tak pernah beli kepok @ jajan2 ni utk anak2 aku..dari dulu mmg coklat jer yg dorang pandai makan..ramai yg ckp coklat ni banyak keburukannya..eh uolls kalau sekali sekala makan takpe..tapii kalau dah shopping coklat macam shopping sayur kat pasar mcm aku..itu mmg tak baguss namanya...hahaha..





Citernya, smlm masa di cold storage ada lelong coklat..coklat krismas..tapi disbbkan krismas dah habis makanya dia jual dgn harga yg murah..semua coklat2 yg aku suka plk tu..aaacane!!!
Cepat korang pergi cold storage..sementara stock masih ada..




Heroes ni harga asalnya RM99.99 tapi smlm jadi RM30 jer uollss...giler tak beli!!
sangaatttt sedaapppppp uollssss....terharu sgt ni...nak nanes ia..APAKAH??
Korang nk rasa..ai pos laju nak..nakk..mari kita sama2 mengemukkan badan..sharing is caring...kuikuikui..




Anak2 GF sgt obses dgn coklat ni...sampaikan aku terpaksa sorok semua coklat2 ni..sehari keluarkan satu jer..kalau lar dorang nampak nie..confirm sehari jer boleh habiss...makan coklat mcm mkn nasi jer..


Eh uolls..ada jgk kebaikan coklat untuk bebudak ni..tadi aku google..korang pandai jer ckp tak elok..hehehe
  • colat mengandungi antioksida, antioksida ni mampu baiki dan kuatkan sistem imun badan, jadi bile kite makan boleh mengelakkan kite diserang strok, sakit jantung, mengawal tekanan darah dan kanser serta dapat mengurangkan penyakit kardiovaskular..
  • coklat mengandungi kurang kafein berbanding secawan kopi.
  • mempunyai magnesium yang mampu membina otot dan kebaikan untuk kekuatan tulang.
  • bile anak suke minum coklat sebenarnya baik untuk menambah stamina bile bersukan atau bersenam kerana coklat mempunyai glukos dan protein.
  • coklat dapat merangsang emosi anak, bile adenya pengeluaran kalenjer endorfin.
  • Minum secawan coklat panas boleh meningkatkan selera makan anak... jadi jangan ragu² bagi anak minum coklat sebelum makan hihihihihihi.....
  • coklat mengandungi vitamin A, B1, C, D dan E untuk pertumbuhan badan yang sempurna.
  • Sesetengah jenis coklat ade kandungan gula dan susu yang tinggi untuk menyalurkan tenaga, jadi bile kite tak lalu makan.. bolehlah makan coklat dulu..hihihihi...*aku syak aku suka coklat sbb ni..sbb aku budget diri aku kurus slim mcm erra fazira....pffttt*
  • Fosforus pada coklat juga memberi kekuatan pada gigi kanak-kanak.   

Friday, December 21, 2012

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah”

Posted by GOLD FINGER at Friday, December 21, 2012 3 comments Links to this post
Salam Jumaat uollss...

Masih segar lagi dalam ingatan aku ketika majlis amal dirumah Pusat Jagaan Baitul Hidayah dulu...dalam hati aku bernekad..kalau ada lagi event mcm ni sure aku joint..walaupun tak menyumbang harta dan wang ringgit..cuma bagi tenaga dan  kasih sayang saja..free of charges uollss...itupun dah cukup bermakna..pengalaman bersama mereka sangat memberi keinsafan pada diri aku yg naif ni..sob..sob..sob..
So, baru2 ni..rakan2 blogger yg diketuai oleh Kak Yong Nadia, telah sepakat untuk mengadakan satu aktiviti amal untuk mengutip sumbangan dan derma sebanyak mungkin bagi meringankan beban adik2 dirumah AMAL KASIH BISTARI, Subang. Selangor..

Renung renungkan..

“Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah, seperti sebutir benih yang tumbuh menjadi tujuh tangkai, pada tiap tangkai ada seratus biji, dan Allah melipat gandakan bagi siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (kurniaan-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 261).

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah.” (Riwayat Muslim).
Beri setakat mana termampu dulu kerana sumbangan sekecil itu menjadi pembersih harta kita. Sedekah orang yang kurang hartanya lebih besar ganjarannya. Tak luaknya gaji sebulan tu setakat nk menderma 10 hengget tu uollss...Jika tidak mampu menyumbang harta, setidak-tidaknya berusaha menyumbang tenaga dan fikiran bagi mengajak orang sekeliling melakukan kebaikan, itupun sudah cukup..
.

“Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila mati anak Adam maka terputuslah amalannya kecuali tiga, sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakannya untuknya.”

“Dari hadis berkenaan membuka peluang untuk kita mendapatkan bekalan sebelum mata tutup buat selamanya. Jika kita sedekahkan al-Quran atau sejadah untuk kegunaan jemaah di masjid, selagi mana ia digunakan maka pahala tetap sampai kepada kita. Begitu juga apabila memberi makan, minum dan pakaian kepada anak yatim maka sudah tentu ganjarannya cukup besar,” katanya.

for more info pls visit nadiafarahida our mastermind..
 atau email kat aku : usegoldfinger@gmail.com




Berita Terkini :
Goldfinger dan kiddos masih berholiday di suite room Sime Darby Medical Centre..ditemani oleh doctor yg kacak2 mcm Nazim othman...nurse yg gojes2 mcm Hanis Zalikha..serta cleaner yg seksi2 mcm Julia Perez..*mata keatas sangat sangat* 

Thursday, December 20, 2012

Nirmala Sari..sapa??

Posted by GOLD FINGER at Thursday, December 20, 2012 4 comments Links to this post
Sempena Krismas next week aku nk mintak maaf zahir dan batin..sbbnyaaa..aku nk citer pasal maid lagi ni..muahahaha...walaupun takde org kesahh...aku jer syok sendiri..
Korang tahu tak kalau aku buat entry Maid ni..idea aku mencurah2 mcm editor..taip laju2 takyah pikir tiga empat kalii..aku rasa betul lar kata Nadia..blog ni sepatutnya bukan GOLDFINGER tapi GOLDMAID..Nadiiiaaaaaa...hahhahaa...Ada org lain ckp plk..aku ni patutnya berhenti keja jadi agent maid jer..mari..mari..beli maid, 3 longgok seploh henggett...kalau mcm ni nak larr aku kannnn....ini tidakkk..nk jadi agent maid kena melayan kerenah majikan yg cerewet mcm aku ni..sumpah stress...nk mengadap calon2 maid yg seribu satu perangai lagiii..hapaaakahh!!!

Atas tu intro jer, sebenarnya aku nk bagi tahu korang, maid baru aku dah sampai...yeah..yeah..ada kat rumah tu..baru dapat pagi tadi..Nama dia Nirmala Sari..bukan Nirmala Bonat...mahupun Nurnilam Sari...bukan juga Normala Samsudin....ko kalo lebih2 aku dera cam kes Nirmala Bonat duluuu...behave sikit ok...hahahahaha..tak pasal2 jerr...

Aku : Nak panggil apa ni?
Maid : Sari buk..
Aku : Sari..tak nk lar..maid kakak saya Sari jgk..
Maid : Irma lar buk..
Aku : hiss susah nk sebut...padahal..jeles nama cam retis Irma
Maid : terserah ibuuu..
Aku : Mala larr..tapi jgn Mala+ssss...

(Motif tanya nama > saja nk berlagakk mcm majikan garang..sukahati aku lar nk panggil ko apakan..sgt keji..kuikuikui....)

Aku : Kamu asal mana?
Maid : Surabaya buk...
Aku : Surabaya tu kat mana?
Maid : Indonesia buk..
* mcm nk lempang diri sendiri jerr rasanya*
Aku : Saya tahu lar Indonesia, area mana? Jawa timur..Jawa barat..??
Maid: oh maaf buk..*sambil gelak2* Jawa timurr....
Aku : hissssss...

Tips: Maid ni kita jgn nk mesra2 alam sgt..buat serius jerrr..biar ada jurang sikit antara maid ngn majikan..

So seterusnyaaa...korang paham2 jer lar apa yg aku buatkan..aku buat spot check mcm pengawas sekolah..aku rampas handphone dia..pastu jumpa satu kertas dlm poket beg dia..kat kertas tu ada no hp banyak2..pun aku rampasss jgk...oooo pandai yerk..akupun pandai jgk...

Aku sebenarnya tak nk anak2 aku panggil dia ni bibik..aku dah nyampah nama bibik tu..since anak aku lahir 5 tahun yg dulu, asyik nama bibik jer kat mulut dorang..kang suh panggil Mala jer..mcm kuang ajor plk kannn...hehehehe...antara nama yg aku dapat dari google tadii...

A) Ning *dh mcm ning baizura plk*
B) Tante 
C) Mbak
D) Empok
E) Teteh *ni bahaya..jika 'h' bertukar jadi 'k'..jenayah..hehe

Entah hapa2 tahhhh..satu pun aku tak berkenan...eh, korang ada idea tak nk panggil apa...Anak2 aku belum tgk dia lagi ni... uollsss nk tgk maid baru i...


v


v





v









v


 

  
Eh mahappp salah...ni Normala Shamsudin...bukan Nirmala Sari...hahahaha..larrrriiiiiiiiiiiiii
  Nanti kalau aku dah reject dia..aku tempek sini..kasi seminggu orentasi dulu


- Live from SDMC -
Ni baru happen sekejap tadi...sementara aku menaip entry ni..dorangpun ada activiti dorang jgkkkk
adikkkkk...kakakkkkkkkk...grrhhhhhhhh 


Si adik cuba mengoperasi tangannya sendiri..jap lagi dia bukan drip tu pulak..ggrrhhhh
Si kakak plk..pandai2 jer ambik medical report tu..nk tulis mcm nurse katanya...
haru betul anak2 ummi..mcm tak sakit jer dorang ni...



 
See..habis dah magazine aku borong..tak pernah beli UJANG pun aku beli jgk..Adik kat kedai tu dah sampai kenal muka hakak ni..dah lar comey..rambut belah tepi..sejuk mata memandangggg....miowwwwww..*giler statement, mcm mintak lempang dari somi..hahahaha*
  

Wordless Wednesday > Live from Room 308, SDMC

Posted by GOLD FINGER at Thursday, December 20, 2012 5 comments Links to this post
Entry ni secara live dari Sime Darby Medical Centre..Room 308..Aku dah berkampung kat sini since yesterday lagi..dan mungkin akan discharges lagi 3..4 hari...xoxoxo..sehari jer dh lemauuu...
Isyraf start demam last friday...on off demam dia..aku dah bawak klinik 2 kali..tak jalan jgk..ubat & antibiotik pun dah habis makan...standard bila si adik demam..esok2 kakaknya pulak demam..mmg confirm!! Akupun terjangkit jgk...Medical leave monday tu...nk taking care this two kids skali..maklumlar maid takde..MIL yg nk datang menjaga budak2 ni pun demam jgk..aduusssss...mana lar ummi nk letak korang ni...rupanya2 smlm berjamaah kita check in hospital ni..kuikuikui

Pukul 7pg smlm dah tak blh nk tunggu lagi coz badan dorang panas sgt..muntah2..so we decide bawak jer lar ke SDMC Subang Jaya..sampai sana doctor check then terus addmitted..tp coz room penuh..kita ditukarkan ker SDMC Ara Damansara...lagi bagus..coz kat sini hospital baru..semua baru...nurse jer lama2..hehehe..after done x-ray..blood test..urine test..mcm2 test lagi lar...confirm Lung Infection...SubhanaAllah..terkejut kami laki bini..kata doctor, virus ni mungkin dapat masa we all bawak dorang ni keluar..or jangkit dari seseorang...aku suspek dari bibik baru aku yg nama Sei tu..mmg seitan..Bebudak ni dh hydrated sampai terpaksa pasang drip kat tangan coz nk masukkan antibiotik and water..tapi anak ummi cool..mcm cool-blog tu..tak naness pun cocok jarum..ummi yg nanes leleh2 air mata..sob..sob..sob..




gigih sungguh sikakak..sakit2 pun nk mewarna jgk


Tgk larrr...dah mcm pelarian nepal pulak rasanya..


this part yg aku tak suka..smlm drip tangan lain..hari ni drip tangan lain pulak..tak paham aku dorang ni..kesian anak2 ummi dua2 belah tangan sakit...

We all terpaksa lar tidur kat tgh2 tu..bila dorang nk kecing terpaksa off drip tolak bawak ke toilet..coz bebudak ni dah tak nak pakai pampers..nurse plk akan visit every 3 hour, so, kesimpulannya mmg aku tak tidur dari smlm uollss..dingdong2 dah kepala aku..kalau korang tanya 1+1 pun aku tak dpt jawab..sumpah!! hahaha..then pagi tadi sakit kepala dan sakit tekak semakin kronik..terpaksa bawak diri sendiri ke Emergency room kat bawah ni, then dapat MC 3 days..mmm..jangan lar aku plk yg addmitted lepas ni..parahhh.
 uolls doakan anak GF cepat sembuh ya..

Sedikit info mengenai Lung Infection..sumber dari Pa&Ma..

Secara umumnya jangkitan paru-paru adalah berkaitan penyakit pneumonia. Pneumonia merujuk kepada jangkitan kuman pada paru-paru yang membuatkan seseorang itu sukar bernafas. Ia berlaku disebabkan saluran udara pada paru-paru dipenuhi nanah dan lendir yang menyebabkan sistem pernafasan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Keadaan ini jika dibiarkan berterusan akan mengakibatkan oksigen tidak sampai ke dalam darah dan sel tubuh. Ini akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan oksigen yang menyebabkan dia sukar bernafas yang membahayakan nyawa si manja anda.

Pneumonia terjadi kerana jangkitan bakteria, virus, fungus dan parasit. Secara umum antara bakteria yang menyebabkan pneumonia adalah ‘Streptococcus pneumoniae’, ‘Haemophilus influenzae’, ‘Chlamydia trachomatis’,’Mycoplasma pneumoniae’ dan ‘Legionella pneumophila’. Jangkitan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan di hidung , batuk, selsema dan berterusan pada paru-paru.

Pencegahan Awal
Pneumonia adalah masalah jangkitan paru-paru yang sangat biasa di kalangan kanak-kanak Malaysia. Jangkitan paru-paru kerap dialami oleh kanak-kanak berusia di bawah 5 tahun.

Kira-kira 60 peratus punca utama kebanyakan kanak-kanak dimasukkan ke wad di Malaysia. Pada awalnya kanak-kanak akan mengalami keradangan paru-paru (bronkitis) sebelum bertukar menjadi lebih kronik iaitu pneumonia. Pneumonia mungkin sukar dikesan pada kanak-kanak yang aktif, tetapi secara umum boleh dikesan menerusi perubahan sifat kanak-kanak itu iaitu meragam, tidak mahu minum susu dan tidak aktif.

Bagi kanak-kanak yang aktif, mungkin sedikit sukar mengesan gejala ini tetapi jika dia batuk berpanjangan selama tiga hari, lesu, muntah, nafas berbunyi dan mengalami kekurangan air (dehidrasi) segera dapatkan pemeriksaan lanjut dengan pegawai perubatan berdekatan. ibu bapa sepatutnya menyedari risiko pneumonia. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kanak-kanak yang berisiko mendapat penyakit ini ialah mereka yang dijaga oleh pengasuh di taska, ‘day care’ iaitu dalam kelompok yang ramai dan keluarga yang besar dengan rumah yang sempit. Pada masa yang sama persekitaran dibiarkan tidak bersih dan perkongsian bekas makanan dan minuman yang menyebabkan penyakit disebar dengan mudah.

Dalam pada itu, bagi bayi yang berusia satu hingga tiga bulan sepatutnya sihat dan tidak ada sebab bayi ini mengalami demam. Namun jika tetap mengalami demam, bayi harus menjalani pemeriksaan imunisasinya.

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen. Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital iaitu pernafasan laju, sukar untuk bernafas , bibir menjadi biru, batuk berdarah dan tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing. Jangkitan kuman ini boleh membahayakan nyawa.

Simptom
♦ Demam panas
♦ Batuk dengan atau tanpa kahak
♦ Sakit dada
♦ Tiada selera makan, tidak mahu makan
♦ Rasa tidak sihat, sering merengek
♦ Pernafasan laju atau susah bernafas
♦ Muntah atau cirit-birit

Rawatan
Kanak-kanak yang mengalami jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Bagaimanapun, jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Dalam pada itu, pencegahan awal untuk mengelak jangkitan kuman boleh dilakukan seperti amalan kebersihan diri, persekitaran yang baik dan meneruskan penyusuan susu ibu. Alternatif lain pencegahan awal ibu bapa boleh mendapatkan vaksin melalui hospital swasta untuk meningkatkan imun anak anda. Vaksin seperti vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles), Vaksin influenza dan Vaksin pneumococcal merupakan pengambilan imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru.

♦ Beza batuk biasa dan batuk pneumonia
Batuk biasa Bunyinya ‘tidak dalam’ berbanding batuk akibat pneumonia.

♦ Batuk pneumonia
Bunyinya ‘dalam’ dan kerap terjadi waktu malam sehingga ke pagi. Kahak berhimpun kerana lebih kerap batuk di sebelah malam.

5 Tip Mudah
1. Mesti ada termometer untuk mengukur suhu badan anak.
2. Dapatkan puting botol susu jenis Y-Cut iaitu susu keluar apabila dihisap oleh anak kecil. Jenis ini membantu mengelak anak kecil tersedak susu.
3. Pastikan persekitaran taska bersih dan tidak terlalu ramai kanak-kanak.
4. Dapatkan rawatan doktor jika demam, selesema dan batuk tidak pulih selepas tiga hari.
5. Teruskan penyusuan susu ibu untuk meningkatkan antibodinya.

 Pssttt : Maid baru GF dah sampai..esok nk ambik dia..harap2 ok larr..

Sunday, December 16, 2012

My new MAID

Posted by GOLD FINGER at Sunday, December 16, 2012 7 comments Links to this post
Koranggggggg....aku janji ni last entry pasal bibik..*tipu*
 Actually ni entry duaharilepas..duaharilepas aku mmg ada maid, dah seminggu aku dapat bibik baru...tapi hari ni dah tak hadoooo..selamat dah aku hantar dia balik ker agent malam tadi..so conclusionnya aku lar maid baru tu..hahahahaha..


 Kesian bibik baru ni...muka dh tak senyum2..eh, nk senyumpun penat uollss...

Mehh..aku nk citer kat uolls sekaliann kenapa dan mengapa aku reject maid baru tu...
Nama dia SEI..mcm 5S plk..SEIRI, SEITON, SEISO.SEIKETSU..huahuahua..umur 44..bila kita tgk rupa dan gaya dia..mcm 54 pun ada..i tell youuu...dalam 24 jam tu..hanya 4 jam jer dia buat kerja..lagi 20 jam dia buat tahi mataaa..redha korang???..Majikannya pulak..4 jam jer tido lagi 20 jam bekerja..iniii tidak adil..tidak adil..bagi kuuuu...mcm lagu Yuna tu!!!! Nak aku maki..org tua..walaupun maid ttp ada rasa hormat sbb dia look like mak aku jer..tak maki aku yg makan dalam..so utk tidak menjadikan aku giler meroyan dimasa akan datang..baik lar aku hantar dia balik ker agent cepat2...dia punya vitamin M tuu...subhanaAllahhhhh...depan2 aku jer dia tido..tido dah lar bersepah sepah..main tido jer kat mana2..buat kerja sikit sakit dada..kejap lagi pening..pastu sakit perut...sakit tulang rusuk lar..eh2 mcm2 sakit lar dia ni..aku pun jadi sakit jgk ni..SAKIT HATI!!!! Kalau aku tak suruh maka dia tak buat larr...sampaikan angkat kain pun nk kena suruh..kuang ajor lar namanya tu..

lagi pulak dari segi communication tu, agak sengal sikit..dia bukan org jawa yg cakap mcm dalam drama sinetron tu..dia punya bahasa pelik sikit..bahasa Madura..Aku ni penat lar mengajar dia kerja2 dalam rumah ni..tak paham2 jgk..mesin basuh tu 4 kali ajar..dapur 5 kali ajar..iron 4 kali ajar..ricecooker yg senang tu..4 kali ajar..semua benda tu dia tak pernah jumpa kat sana sebelum ni...katanyaaa...atau saja2 buat tak tahu!!
Pekerja mcm ni yg dorang nk demand gaji tinggi2 tu...puuiiiiiii...service mcm tahik!! emosi niee..

then..yg paling aku tak blh terima, tahap kebersihan dia agak kurenggg terlampau...mula2 dia sampai jer..1st aku check kuku dia..rambut..beg..segala apa yg dia bawak lar..so bila korang tgk jer baju dia, korang boleh tahu dia ni pembersih or pengotor...Nak duduk serumah dgn kita..kena lar ikut cara kita..makan..pakai..segala benda larrr...Aku tak tahu lar org lain mcm mana..tapi aku part2 kebersihan ni mmg lar sgt concern..pinggan & cawan dia aku bagi asing..dia boleh pakai itu saja..tak blh campur..kain baju dia basuh tangan..jgn sesekali masuk mesin basuh..sabun dia..ubat gigi..semua asing..baju2 yg dia bawak mmg aku suh simpan jer..pakai baju yg aku beli..towel..telekong..tudung...semua tu aku dh siap sediakan awal2 lagi...untung tak untung larrkan...Maid yg dulu tu aku siap bawak ke salon lagi..cuci n gunting rambut..tak berkenan aku tgk rambut dorang yg panjang2 tu then ikat mcm berus sabut kelapa!!...nangis2 bibik dulu tu tak nak gunting rambut pendek..aku bagi kata dua jer..potong rambut or potong kepala gaji..huahuahua..mmg dasar majikan kijamm...mula2 jerr...dah lama2 nanti dorang plk ajak ko ke salon, warnakan rambut..cayelerr

Tapi korangg..takde lar semuanya buruk2 saja...dari segi solat...mengaji..berzikir..mmmm..hebat!!..then bila aku marah tu takde lar dia nk menjawab..or melawan ckp aku..ataupun sebenarnya dia tak paham apa yg aku marah..hahahahha...confirm!! sbbnya, aku tgk dia ni mcm masuk air jerr orgnya..

Kalau nk dilistkan..banyak benda yg aku tak berkenan sebenarnya..bukan dari pandangan aku sorang saja..somi, MIL..mak pak aku...adik kakak aku..kiranya, KPI dia dari 10 tu dapat 3 jer lar...hahahaha



Ni lar maid tu..aku terpaksa lar blur2 kan..sbb agent tu nk bagi kat majikan lain..Kalu tak blur nanti blacklisted pulak dia kat Malaysia ni..sian plk dia tk blh nk cari rezeki kat sini..mungkin org lain boleh accept cara dia..but not me plsss....

 Terfikir : Kerja Pembantu Rumah ni actually boleh di professional kan..mcm kerja2 yg lain jgk..datang pagi balik petang..takyah lar kita ni nk pening2 pasal maid warga asing ni..save agent fees, save visa,permit,fomema..save duit makan pakai sakit pening dorang..dan yg pentinggg...SAVE dari kena tipu..


Sunday, December 9, 2012

Calon Maid..bukan calon Madu!!!

Posted by GOLD FINGER at Sunday, December 09, 2012 7 comments Links to this post
Aku rasakannnn..korang mesti menyampah baca blog aku ni...huahuahua..dah brapa minggu dok citer pasal maiddddd jer..tapi kali ni aku suspek korang mesti excited nk baca..coz aku nk tunjukkan calon2 maid yg aku dah reject tu..Aku yg maha cerewet lagi banyak songeh ni sampai sekarang tak jumpa2 lagi maid yg sesuai dgn kritiria aku..Eh uolls, nk pilih maid ni bukan mcm nk pilih ikan kat pasar borong tu jer..ni nk cari org yg nk duduk serumah dgn kita..KITA = Suami + Anak2..Suami tahu!!! Somi aku punya statement senang jer..susah2 sgt you nk cari MAID..I cari kan you MADU jer..huahuahua..akupun ikut gelak jgk..huahuahua..eeeee...lawaknyeeeee....kecik beso..kecik beso jer aku tgk mamat ni..hiss statement mcm mintak kena tikam jer!!!

Ada 3 candidate yg aku dah reject setakat nie...

Colan colannya adalah:

BIBIK RONGAK


Nama: XXXX *lupa nk tanya nama*
Umur: 24
Married
From: Kalimantan, Indonesia
RM6000

 Ni 1st candidate yg aku dapat..face to face interview lagi, mula2 tgk muka dia jer aku dah nyampah..tak blh blahhhh sungguh...dekat tepi molot cam lebam kena belasah or kena dera..Apakahkan?? pastu gigi depan rongak hitam..erkkkk..Emilyn depan2 bibik tu dia tanya..

Emilyn: Ummi..ummi..kenapa gigi bibik tu rongak, banyak makan gula2 lar tiewww..
Mak ko ni tak tahu nk gelak ker nak marah..huahuahua..

BIBIK RABUN

Nama:XXXX *lupa*
Umur: 40
Married
From: Jawa Timur
RM6500+RM1500


 2nd calon tak sempat jumpa..baru sampai kat Agent untuk medical check up dah tak lepas...coz rabun dia tahap buta kot..tapi aku suka sebenarnya yg tua2 nk monopos ni....if rabun sklipun, blh jer aku pakaikan dia spec..tp medical tak lepas pulakkk..kategori kurang upaya..ni confirm tipu umur ni..40 ker 60??

BIBIK TATU

 Nama: Fara Silviana
Umur: 21
Single
From: Surabaya
RM7800 + RM1500 *mahal siottt*
(Gambar pasport tak brapa nk clear..malas aku nk letak)

Calon ke3 ni dah hampir2 nak ambik...nyarisss jer lagi...sepatutnya datang last saturday..coz aku dah stress tahap dewa since takde maid ni..mudapun muda larr, sbb bila tgk gambar pasport dia, aku rasa aku lapanbelaskali lagi cun dari dia ...tapiiii..bila jumpa..ohmygod..mmg confirm aku cun melecun dari dia..kuikuikui..sila jgn muntah hijau....siap ada TATU kat tangan dia lagi uollsss..TATU uollss...bukan KUTU...kalau Kutupun aku tetap reject jgk..hehe..Dia ni islam ker tak? Nama dah glamour macam retis indonesia..Korang mesti gosip2 sendiri dlm hati..kata aku ni tak senonoh sampai nk check dlm baju orangkan...hahahaha..of corozz larr...itu lar yg penting...dgn dorang ni kena extra careful, dapat majikan islam..dia jadi islam..dapat majikan bukan islam..dorangpun bertukar jadi bukan islam..caya lar cakap mak jemah ni..tp bukan semua lar..

caner ni korang..canerr???
( Ni jer yg mampu aku update time2 darurat ni )

Sunday, December 2, 2012

Procedure sekiranya MAID Lari

Posted by GOLD FINGER at Sunday, December 02, 2012 9 comments Links to this post
 Bila MAID meninggal..huh!! melarikan diri..balik tanpa memo..hilang tiba2..kena kidnap..missing in action..apa kita kena buat?? *kannn aku dah kata blog ni mcm blog bibik*

(A) Buat BODOo jer larr..
(B) Pergi Indon cari dia..> buat hapeee..baik cari Randy Pangalila ker..baim wong ker..
(C) Buat kenduri Tahlil 44 hari..> mcm kena jer ngn citer aku ni
(D) Buat sidang media > kaw fikir kaw retiss glamour
(E) Jumpa tok bomoh mintak tolong googlekan....> eh..tok bomohpun pakai iphone5 uolls..

Jawapannyaaaaaa..bukan semua diatas...
Anda perlu memaklumkan kepada Jabatan Imigresen yang berdekatan untuk menyenarai hitamkan PRA (Pembantu Rumah Asing) tersebut dan pihak Imigresen akan mengambil tindakan terhadap PRA tersebut.

DANNN..aku sambungkan..dorang tak tulis dalam portal ni..
dikehendaki membayar denda dgn duit poket sendiri sebanyak RM250 serta mengisi borang dibawah
Psssttt..psssttt nk bisik sikit kat korang..PERSOALANnya disinikannn, patut ker majikan yg baik mcm aku ni didenda kalau maid tu yg lari? sedangkan majikan menangung kerugian..pastu kos2 lain utk mendapatkan maid baru..terbakar jer hati akukann*RM250 jer pong..bukan RM2500..* Eh duit jgk tuuuu..



Isi borang ni..bahagian Majikan Pembantu Rumah

 Macam kes aku..no.1, 4 & 5 jer diperlukan..coz takde barang2 hilangpun nk buat report polis..since barang2 yg dia bawak balik tu semuanya aku bagi free jer..akukan majikan yg pemurah lagi baik hati..ppfffttt* mata keatas sangat sangat * Nasib baik aku tak pindah milik harta semua kat dia..baik hati sgt kan..huahuahua..

Kenapa kena laporkan pada Imigresen?? coz kita kena batalkan nama dia untuk ambik maid baru..lagi satu manalar tahukannn..kot2 dia masuk balik malaysia kerr..then jadi apa2 kat dia..kena dera ker mcm kes Nirmala Bonat dulu tu..langgar lari matik katak kat tgh jalan ker..kena bom mcm altantuya ker..kena colek dgn bapak ayam pastu jadi GRO..then jadi kes polis..so tak pasal2 korang terbabit sama sbb PRA ni under your name lagi..be careful uolls! I tak nak jadi saksi2 ni..


Resit RM250 + Pengesahan Laporan

Lepas done everything..korang boleh lar cari agent utk dapatkan maid baru..siap2 lar keluarkan saving ASB..saving Tabung Haji..jual barang2 kemas..hikhikhik..utk cost mula2 nk dapatkan maid baru ni..bukan 5..6 ribu uolls..cecah 10 ribu hokeyyyy..stress mak hincik!! sambil lap peluh..angan2 nk pergi Istanbul musnah *tipu*

Dalamhati :  Yeaaaaahhhhhh Malaysia menang menentang Indonesia..2-0..kalau ada bibik ni sedap jadi bahan kutukan aku..


 Bibik oh Bibik

Saturday, December 1, 2012

Life without Maid

Posted by GOLD FINGER at Saturday, December 01, 2012 5 comments Links to this post

hhhmmmmmnnn..mengeluh kejap..mak kata tak baik mengeluh..sebagai isteri dan ibu kita kena jalankan tanggunjawab dgn seikhlas hati..feeyyytammmm anak mak ni dgr..
Makk..bukannya anak mak ni tak ikhlass..dah ikhlas 100% ni..*100% cintakku dah mcm lagu Mas Idayu plk* .tapiiiii tetapss penat jgk..kerja opis lagi..keja rumah lagi..dgn anak2 lagi..somi lagiii..nanesss hentak2 kaki dah ni..sgt keji anak mak ni kannnn...at one time tu..mmg betul2 aku mengalirkan airmata, STRESS + PENAT..dulu main order jer..bibik buat tu..bibik buat ni..skrggggg...sangat lar padan muka akukannnn..eeeeee saat dan ketika ini, aku rasa mcm nk hantar jer hantu raya gi cekik2 bibik tu..tapi kawan ai cakap..hantu raya dia ko tak pikir plk..10 kali hebat dari hantu raya ko tau..cisss..huahuahua..

Mungkin jgk sbb kerja aku yg tak serupa org lain..pegi pagi balik tgh malam..korang pernah menyapu..mengemop..pukul 2 pagi?? spesis paranormal jer yg buat keja ni..haaa aku lar tu..sampai somi aku kata ' tak pernah I jumpa org mcm YOU ni..mulut membebel penat..tapi kaki tangan ligatt jgk lagi, dah penat tu tak payah lar buat!! ' motip > nk bagitahu korang, aku ni rajin sebenarnya..pfffftttt...

sambung balik kisah bibik durjana tuu..aku ngn somi terpaksa lar buat PLAN drastik yg melibatkan banyak pihak..mangsa pertama adalah adik GF

PLAN A - 1st week, Pinjam adik aku yg cuti raya haji seminggu (Uitm) - Plan berjaya

Emilyn : Ummi2..kita ambik lar Acik aten ni jadi bibik kita..
Acik Aten : Haaappaaaaaaaaaaa...bencikkkkkkk!!
Aku : huahuahauhauhauahuahauhuaha


PLAN B - 2nd week, Pagi hantar tadika - Ptg hantar jiran belakang rumah - Plan gagal

Gagal sbb Isyraf tak biasa duk umah org..since lahir, rumah ni lar dunia dia..tghari aku ambik dari tadika then hantar rumah makcik tu..dia punya melalak subhanaAllah..dah mcm ratapan si anak tiri plk..sampai koyak tudung aku di tariknya..makcik tu tak terpegang..dia lari kejar aku sampai jatuh2..bila jatuh tu..maka mengalir airmata seorang ibu bila tgk lutut anaknya berdarah..terpaksa lar aku bawak siIsyraf ni keopis jgk..Si kakak pulak..alhamdullilah sgt2 baikk..dia ikut jer apa aku cakap..mungkin dah paham kot..



Sedihkannn....muka seposen mintak simpati..see the lutut..



2nd day..muka tak bersalah jer duk kat opis tu..nasib lar bos paham..siap dapat permission dari director lagi..si Isyraf ni bagus, duduk diam jer..tak lari sana sini..my kelik jer yg lepas sorang sorang dtg mengziarah..siap bagi mcm2 lagi..dah mcm pusat kebajikan pulak aku rasa..hahaha..

PLAN C - 3rd week, Abbie halfday pagi..Ummi halfday petang - Of coz Plan berjaya
Aku kerja sampai kui 1..then lagi aku masuk kerja kui 1.30..so weolls jumpa kat pagar jer..selisih bahu..sorang nk keluar..sorang nk masuk..kuikuikui..

PLAN D - 4rd week, Import MIL yg sakit2 tu datang tunggu berbudak ni - Plan berjaya
Kesian sgt sebenarnya..coz dorang tak sihat sgt..jalanpun bertongkat..aku tak harap apa2 pun..cukuplar sekadar dapat meneman bebudak tu..itupun dah berterima kasih sangat..bapak mertua saya adalah Idola saya > tiba2..hahahaha

 PLAN E - Sepatutnya Maid sampai esok !! mmmmm yang hadoooo..sentap lapanbelaskali! 
Terpaksa lar Opah & Atok melanjutkan tempoh perkhidmatan..hehe...dulu jaga anak2, skrg kena cucu2 pulak..kesiankan

PLAN Z - Aku resign jer lar..(Jauh lagi nk sampai Z ni..canerr?)

 Selama Sebulan ni..ada lar satu dua candidate yg aku dah interview..tapi semuanya aku REJECT!!..
Later aku story pasal MAID vs AGENT MAID pulak, macam2 ragam...blog ni dah mcm blog maid2 pulakkan..


Dalamhati: Penat jgk jadi fullhousewife ni..tabik spring kat uolls yg bekerja tapi takde maid..hebatt sgt!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...