Subscribe Twitter

Sunday, December 29, 2013

Jakarta Day 2 - Hard Rock & Pacific Place Jakarta


 Continue Day2
walaupun penat..tetap degil nk pergi jugak..part ni paling mencabar beb! sepanjang jalan jammed melekat tak hinggat!!! Macet katanye...padan mukakan..kena pulak time tu org balik kerja..package sekali dengan hujan..sempat lar aku tidur siap mimpi2 jumpa adi putra dgn skandal dia tu kat hard rock cafe ni..rasa nk tikam2 jer pompuan tu..hahaha
Tips# Jakarta memang terkenal dengan Macetnya..sila tambah budget utk transportation yer ;)



yang ini harus yer..bergambar kat gitar tu sebagai bukti dah sampai HR Jakarta, pastu send kat hubby...nak tahu dia reply apa???? dia reply gambar anak2 tengah tidur yer..sengajakan nak bagi aku rasa bersalah, terus mood shopping aku kelaut..*10 minit jer lar* hahaha


T-shirt hard rock utk my hubby yg jaga anak2 kat rumah..hashtag#makandalam
kan dah kataa..10 minit jer kelaut tu..


 Love All, Serve All..
HR cafe tu kecik jer yer..so macam biasa nk masuk tu kena scan dulu..memula nk lepak minum2 kat cafe tu..tapi penuh, so terpaksalar masuk pacific mall kat sebelah tu nk cari tempat mengopi yg best..hamboi statement 'terpaksa' sangatttkannn..kuikui


The Pacific Place Jakarta is an international shopping mall located in the Sudirman Central Business District, South Jakarta, Indonesia


Meh nk citer sikit korang..masuk jer kat dlm pacific mall ni terpegun aku tgk pompuan2 kat dlm tu..baru lar dapat jumpa muka2 yg mcm celebrity kat tv tu, cun2 meletopss semuanya, kulit putih licin tinggi letik2 jalan catwalk..hahaha..tertoleh2 aku tgk dorang..cantik2 mcm luna maya..agnes monica..gitew2 lerr.


macam cantik jerrr...mcm comey jerr..insaf..insaff...

 

 

 gggrrrrrrrr...ggggrrrrrr...roh shopping datang balik!!tolong lar azan kat telinga aku ni..


 



Kebetulan ada sales pulak tu..ada yg 40%..70%...bertabah jer lar...ini lar salah satu sbb kenapa tak bawak husband yer..ko ingat laki aku nk layan semua ni..mmg betul2 dia azan kat telinga aku nanti..seyess cakap!


Jalan punya jalan, tetiba baru teringat tujuan utama masuk pacific mall ni..hahaha..asalnyakan nk cari tempat mengopi jer..tp sekarang bukan setakat mengopi, jauh sangat korang menyimpang ni!!

tapi finally jumpa jgk..cafe ni yg disuggest terbaik katanya..mmg sedappun, nama cafe ni aku dah lupa..korang cari jer lar dalam tu..Habis minum gerak balik ke hotel..nasib baik dah tak jem..sampai bilik merebut2 sapa nak mandi dulu coz tak tahan tgk muka sendiri dgn bau sendiri..mcm biasa yg tua kena lar mengalah..nasib baik dalam hal ni aku muda..miahahahah...tq kak cik..
sebelum tido..whatapp dulu ngn somi tercinte..bagitahu tadi i terbeli itu ini..tak sengaja..ada sales..sekali sekali..murah sgt..bla..bla..bla...lasssttt sekali..u tak nk ker bagi i BR1M..Bantuan Rakyat 1 Malaysia..kekekekeke.ai dah pokai ni..
to be continue

Tips untuk para suami#sila ikut isteri anda kalau ke Jakarta ;)
.

Friday, December 13, 2013

Jakarta Day 2 - Mangga Dua & Restaurant Sederhana


Good Morningggggg Jakarta..gitewwkann
Waahhh..syoknya wey tido atas katil tu..aku ngn fida tenggelam timbul dlm tilam tu..hahaha..jakun sangatkan..serius kalau datang sendiri mmg takkan stay bilik semewah mcm tu..setakat nk mandi ngn tidur jerpun..lain lar kalau dtg utk honeymoon mmg sesuai sgt lar mengeram menetas kat bilik mcm tu..kohkohkoh
Seawal 6 pagi kitaorg dah bangun..siap2 pastu turun breakfast..hari ni punya itinerary memerlukan tenaga dan keimanan yg kuat..Aku dah siap doa awal2 sebelum keluar tu..Ya Allah, berilar aku kesabaran dan keinsafan sepanjang hari ini..aminnnn..hahaha..sebab aku tahu, aku ni jenis cepat terpengaruh..cepat jer buat keputusan kalau nk kan sesuatu..tak boleh lar org ckp eh cantik baju tu..sesuai sgt dgn u..confirm aku beli..kakakkaka..lepas dah beli baru menyesal..bonggok sgt!!



Sebelum keluar selfie dulu..hamboii muka ceria sgt!..hahahaha



Dalam byk2 makanan tu tetiba aku nampak ubi rebus..boleh jer ada ubi rebus kat hotel mcm ni..hahaha
Aku suke jer makan ubi rebus ni..dah lama tak makan..sedap!

MANGGA DUA (M2)
A good place if you know where to go & you have an excellent bargaining skill!

Ada citer kelakar pagi tu..excited punya pasal kitaorg sampai M2 tu belum bukak lagi hokeyy..kakakka..terbahak2 gelakkan diri sendiri! Driver teksi tu lar yg senggal, dia yg kata M2 dh bukak..bengang jer kitaorg!
Bila tgk ramai org melepak kat luar tu ingatkan org yg dtg shopping..waaahhh happening giler M2 ni sampai kat luar2pun sesak! Rupanya yg melepak tu semua pekerja2 kat dlm M2 tunggu pintu mall nk bukak..kakaka..sumpah tak boleh terima dek akal..akakakaka..
Tips# sila dtg pukul 10 pagi waktu Jakarta




Handbag bersepah2...sila jgn terpedaya..kalau korang nk beli handbag Gred AA (Premium) pergi kedai seperti diatas yer..semua beg diletakkan dirak2 mcm tu. Untuk Gred AA..most of the price RM500 ke atas..if korang pandai bargain boleh lar dapat murah lagi..kat sana kalau dorang sebut 'Satu koma Sembilan' maknanya 1 juta 900 ratus ribu..haa convert sendiri to RM.
Tips# sila tukar duit disana..sgt2 berbaloi compare tukar di Malaysia


Baju ada..beg ada..kasut ada..semua ada..Duit jer takde!

untuk pengetahuan korang..ramai budak2 mcm penyanyi 'tegar' tu akan offer diri utk bawakkan semua barang2 kita. Jangan risau barang2 korang takkan hilang..sbb dia akan sentiasa ikut kemana kita pergi..tapi bukan lar tolong2 free jer..korang bagi lar tip/upah kat budak tu..kesian dia..aku memula mcm tk tergamak nk bagi dia bawak semua barang2 tu..tp dah dia yg mintk2 jgk..haaa nahh ambik kau..ahahah


Sampai tertidur budak tu tunggu kitaorg tawar menawar..hahaha

Settle shopping..baru terasa penat dan lapar..rasa nk merangkak2 keluar dari M2 tu..hahaha..mana taknya seharian kami kat dalam M2... mukapun dah tak serupa org..tudungpun dah senget2..hahahaha...


Restaurant SEDERHANA ni menyajikan menu masakan khas Padang. Jangan tanya aku apa menunya..banyak giler, penuh satu meja..tak makan takpe..dorang tak kira! kedai ni tepi jalan jer..agak sesak sikit dah susah utk parking.


Standard nasi padang mcm Sari Ratu kat Malaysia ni..masa makan ni semua senyap..lapar giler wey!..air dua gelas sorang..nasi tambah..hahhahaha..so, kalau korang tanya aku sedap ker idak, jawapannya semua sedapppp!! ABC dia sedap..sila try yer


Sampai kat hotel..staff tu offer diri nk bawak barang2 kitaorg naik atas..haiih syukur sgt..bila kat dlm lift baru perasan barang sapa lar yg dia bawak banyak sangat ni??..buat2 tanya pulak..lempang kangg!...hahaha..
Lepas letak barang kat bilik then turun balik gerak ker Hard Rock Cafe pulak..istifar2...hahahha!

Tips
# sila lar pakai kasut yg selesa, tidak sesuai utk budak2 kecik..panas..sesak..sempit..
# kalau nk pergi toilet sila pergi toilet yg berbayar..bersih sikit. 
# sila bawak mineral water sendiri..sbb susah nk jumpa kedai makan..yg ada cuma A&W jer..mmg kehausan mcm kat padang pasir..kering2 tekak sbb sibuk bargain harga.
 # tak payah bawak beg besar2 dari rumah, beli jer beg kat sana..murah sesangat! 
# some kedai boleh pakai credit card, interest 3%..
# Sila jaga wallet & handphone masing2..

Wednesday, December 11, 2013

Jakarta Day 1 - The Media Hotel & Bubur Kwang Tung

Assalamualaikum..

Bapak2..ibuk2..sudah bersiap sedia utk entry Jakarta 3D3N..hahaha..entry ni khas utk mereka yg giler shopping..shopaholic!! giler poyosskan! hahaha..korang jgn ingat aku kaya sangat semata2 pergi jakarta utk shopping jer..takde maknanya..weolls pergi atas 2 urusan..satu urusan peribadi..satu lagi atas urusan business...mmmm...mmm..tp berunsur peribadi jgk lar kot..*saiko sangatkan*
Pada pendapat aku lar antara Vietnam, Singapore, Bangkok & Jakarta..tempat yg paling best utk shopping adalah Jakarta! Walaupun aku teraniaya dgn maid2 dari sana..aceehh..tp kita kena professional beb! pffftttt..perkara yg baik kita puji..yg tak baik kita keji..miahahaha..
 Aku suka sbb first senang nak makan..byk tempat yg halal..penting ni..2nd komunikasi..senang jer nk paham bahasa indonesia ni..mcm dlm sinetron tu..hahaha..3rd public transport yg bersepah2....pastu ko tak rasa mcm warga asing sgt..sbb muka kita lebih kurang sama jer ngn dorangkan..hahaha

Itinerary..flight..hotel..semua dah diuruskan..tinggal bawak diri dgn bawak duit jer. Flight pukul 6 petang..sampai sana lebih kurang 8 malam..kat sana lewat 1 jam dari Malaysia. Airport kat Jakarta tu kecik jer..so takyah nk jalan jauh2..pergerakan pantas.




Tips# pastikan korang naik taksi 'Silver Bird' yer..selamat sikit..sbb kat airport tu bersepah2 orang offer teksi..sila jgn terpedaya..korang terus jer cari counter ni..berbaris kat situ tunggu dlm 5 - 10min jer.



The Media Hotel & Towers is a luxury 5-star hotel in Jakarta with easy access to the Jakarta International Expo and the Jakarta International Airport. This hotel is suitable for somebody who intends to shop around mangga dua area which is known as wholesaled area. This is the reason kenapa weolls pilih hotel ni..bijak tak?


dah sampai...cantik debomm hotel ni!!
untuk pengetahuan korang..nk keluar masuk hotel or shopping mall kat sini semua kena scan yer..mcm kat airport tu..1st rasa mcm pelik jerr..tapi bila pikir2 balik bagus utk keselamatan kita sebenarnya..sbb dulukan Hotel JW Marriott dan Hotel Ritz-Carlton kat Jakarta ni pernah kena bom..tahun 2009 kalau tak silap aku..ramai yg matikan..tapi utk hotel2 budget aku tak sure..mcm Mangga dua mall tu takde lar pulak kena scan..maybe tempat2 VIP jer yg kena..hahahaha..VIP sangatttttkan!!


Tunggu punya tunggu..rupanya ada masalah sikit kat counter masa nk check in tu..bilik yg kitaorg book tu dah penuh..hapeeeeeee!!! mula lar aku jadi mak jemahkann..sentap!!..tp rupanya disebalik musibah ni ada rezeki lain yg kitaorg nk dapat...dari pada standard room dorang upgrade jadi Executive Suite dgn rate yg sama..takde additional charges..omgeeeeee..terus feeling2 VVIP gitewww..ko tahu berapa semalam bilik tu..RM1900/per night hokeyy..haaaa ai tell you nyahhh..ketar2 lutut kalau kena bayar ni, dua malam dah RM3,800..feyytammm datin maimom!


cantiknyaaaa floor ni..kagum jap..17th floor only for Executive rooms with classic Chinese décor


Meh sini aku nk citer pasal bilik pulak..besar giler bilik tu sampai weolls rasa seram ..hahaha..ada dua TV..ada dua toilet..ada meja makan..ada bilik di dlm bilik..tapi yg nk tidurnya berdua jer...



Serius walaupun besar aku rasa lemas..lemas sbb lampu dia tak terang..malap ala2 romantik gitewww...acaner aku nk ambik gambar ni..camera tak bawak..harap camera handphone jer..tu yg gambar semua mcm kusam2, tak dapat nk riak kat korang betapa meletoppsnya bilik ni..hahaha







Hamboi..posing tak henggattt..
Penuh cermin kat dlm bilik ni..toleh kiri muka aku..toleh kanan muka aku..takpe lar yer dak..kalau toleh2 bukan muka aku caner?? eeeerrkkk


Settle semua..dah siap mandi wangi2..kitaorg keluar pergi makan..masa tu dah pukul 11.30mlm..ada orang nk belanja bubur nasi tgh2 malam ni. Famous bubur kat Jakarta katanya and it serves with complete menu of Chinese (Cantonese) dishes.


Open 24-hour and located in Pecenongan. Actually aku bukan lar pengemar bubur nasi ni..rasa mcm org sakit pulak kalau makan bubur nasi ni..hahhaha..tapi dah org berhajat kita kena lar tunaikan..hehe.
Kedai ni dua tingkat..kat dinding penuh gambar artis2 yg datang makan kat situ..tp sorangpun aku tak kenal...hahaha..main hantam jer..terus naik ke tingkat dua sbb meja kat bawah dah penuh..terperanjat aku, kat ataspun ramai org..eh memalam buta makan bubur pehalll korang ni?





sayur ngn prawn tu sedap giler..terbaik larr...

Licin..mmg sedappp..
konon2nya tk suka bubur nasi..pastu tak nk makan heavy tgh2 malam ni ..sekali sedap darrr....teringat2 sampai sekarang...
Actually, ada benda yg aku tak berapa nk berkenan ngn restaurant ni..kedai ada aircond bertutup rapat tp boleh smoking kat dlm tu!! korang bayangkan asap rokok kat dlm tu..sesak napass ai..


Picture from google
Aku rasa kalau kita kat malaysia ni mcm kedai mamak lar kot..bukak 24 jam..lepak2 sambil pekena teh tarik..mcm tu lar jgk dorang kat sana. Aku takde ambik gambar dlm kedai tu..tp meja tepi ni lar yg kitaorg duduk..settle makan gerak balik ke hotel..tk sabar nk tido atas katil yg gebu tu..yeeeehaaa...

to be continue

Tuesday, December 10, 2013

Art class di Tasik Shah Alam

Assalamualaikum...uollsss...

Time2 cuti sekolah ni musim hujan pulak yer..kampung korang banjir tak? harap2 kita semua selamat yer..ada byk entry nk up ni wey..entry Bangkok belum habis..Jakarta lagi..Legoland pulak..heyy kalau lar bibik ni pandai menaip dah lar aku sub kat dia ..aku skrg ni kui 10 dah mengantuk beb..dah mcm org tua2 pulak rasanya..hahaha..*eh bukan mmg tua ker* mata mcm kena gam2 jer..kiddos pulak cerah2 biji mata time cuti sekolah ni..maklum lar boleh bangun lambat..duk lar repeat tgk citer yg record kat astro ni..pastu main ipad..pastu tgk tv..main ipad..tak fun langsungkan!!

so utk mengFUNkan cuti sekolah bebudak ni..akupun ajak lar dorang main colour2..memula nk buat kat rumah jer..pastu terfikir kalau mewarna kat luarpun okey jgk..luas sikit permandangan dorang! pastu akupun takyah nk susah hati kalau dorang tertumpah ker..tercalit kat dinding ker..haaaaaa bijak tak mak dia!!



Takyah nk lapik2 tikar...hahaha..pakai plastik jerr pastu bungkus2 terus buang..


Aku beli water colour yg murah2 jer, sbb aku tahu dorang akan main celup2..habis bercampur colour2 tu!


Cantik tak view kat tasik shah alam ni..syok jerrkan..fresshhhhh!!


Hasilnyaaaa...habis daun2 pun kena warna skli..
Okey lar nk citer tu jer..saja nk mengisi masa cuti sekolah anak2..dari memerap kat rumah jer jadi 'anti sosial' so, kita buat lar outdoor activity..baru lar fun sikit..then kitapun dapat lar spend time ngn dorang lebih sikit..pastu tgk creativity anak2..

bye2






Wednesday, November 20, 2013

Hua Hin Day 2 - Santorini Park, Cha-Am


Santorini Park, Cha Am - 3pm

This place is super duper ohsem beb! only good for photoshoot..hehe..It is basically a mall cum theme park mcm tu, tak dapat pergi yg real2 kat italy tu, kat thailand nipun jadi larrkan..bagi org yg suka berphoto mcm aku ni mmg sesuai sgtt lar..larat tak larat jer photographer tu nak snap picture korang..jalan setapak pose..jalan setapak lagi pose..korang mampu..aku mampu jer..buktinya kat bawah ni..hahhaahahah..
Sila lar tatap muka aku dgn penuh keikhlasan dan kesabaran yerr....aku jemaahkan picture2 ni supaya korang blh tgk muka aku byk sikit..haha..tp quality gambar ni kurang memuaskan..hilang gojes aku..pffttttt!!..takpe2 yg penting nk tunjuk kat korang view belakang tu..







Errkkk..#plss jangan muntah#









Cute tak korang tempat ni?? eh apaaa..aku yg cute..auuwwww malu ai, hahhahha.. 
hashtag#pompuan mental#
Kejap aku rasa nampak gemuk..kejap nampak okey jer..aiihh lantak situ..stress dah pikir pasal berat badan ni..janji sihat waalafiat..Perasan tak all the picture aku sorang2 jer..hahaha..yg lain semua entah kemana, actually tempat ni bukannya besar manapun..tp boleh jer tk jumpa sesapa..


Picture ni paling poyooo..aku rasa mcm nk lempang muka sendiri jer..hahah....
Motiff sgtkan..tp tetap jgk nk tempek kat sini...fedulikkss!



 Bukan tempat jer cantik..tp barang2 yg dijualpun comey2..cute2 giteww..harga tu standard lar..agak mahal sikit compare kat luar tu..then tk banyak choice pun..setiap kedai tu designnya pelik2..ada satu kedai tu aku sampai tk jumpa mana pintu masuknya..hahaha


Posing2..shopping2..sedar2 dah pukul 6.20pm..masaklarrr, dorang suh berkumpul pukul 6pm..
dannn sekali lagi...aku ngn salmi adalah org yg terakhir skli naik bas..miahaha..kali ni seyess takut beb sbb semua org tengah lapar..pastu nk kena tunggu dua org ratu berjalan terhegeh2..mmg nk kena maki ni..kuikuikui..releks brother relekss..jgn marah2..kita bukan pergi kem tentera..so, takyah nk sharp2 sangatttt lahhhhh...peace;))

Info From Google : 
Open : Monday - Friday at 10am - 8pm
Sat - Sunday and holidays open at 9am - 10pm

Entry Pass : 50 Bath per person..if nak main kat dlm tu kena bayar lain yer..pls noted!

Travel Tips# Bring sunblock, sun-glass, cap, umbrella etc whatever lar that can cover you from the sun. It is VERY VERY VERY HOT! Inside kedai2 tu lagi lar panass..menitik2 peluh aku time shopping tu..


Sunday, December 29, 2013

Jakarta Day 2 - Hard Rock & Pacific Place Jakarta

Posted by GOLD FINGER at Sunday, December 29, 2013 2 comments Links to this post

 Continue Day2
walaupun penat..tetap degil nk pergi jugak..part ni paling mencabar beb! sepanjang jalan jammed melekat tak hinggat!!! Macet katanye...padan mukakan..kena pulak time tu org balik kerja..package sekali dengan hujan..sempat lar aku tidur siap mimpi2 jumpa adi putra dgn skandal dia tu kat hard rock cafe ni..rasa nk tikam2 jer pompuan tu..hahaha
Tips# Jakarta memang terkenal dengan Macetnya..sila tambah budget utk transportation yer ;)



yang ini harus yer..bergambar kat gitar tu sebagai bukti dah sampai HR Jakarta, pastu send kat hubby...nak tahu dia reply apa???? dia reply gambar anak2 tengah tidur yer..sengajakan nak bagi aku rasa bersalah, terus mood shopping aku kelaut..*10 minit jer lar* hahaha


T-shirt hard rock utk my hubby yg jaga anak2 kat rumah..hashtag#makandalam
kan dah kataa..10 minit jer kelaut tu..


 Love All, Serve All..
HR cafe tu kecik jer yer..so macam biasa nk masuk tu kena scan dulu..memula nk lepak minum2 kat cafe tu..tapi penuh, so terpaksalar masuk pacific mall kat sebelah tu nk cari tempat mengopi yg best..hamboi statement 'terpaksa' sangatttkannn..kuikui


The Pacific Place Jakarta is an international shopping mall located in the Sudirman Central Business District, South Jakarta, Indonesia


Meh nk citer sikit korang..masuk jer kat dlm pacific mall ni terpegun aku tgk pompuan2 kat dlm tu..baru lar dapat jumpa muka2 yg mcm celebrity kat tv tu, cun2 meletopss semuanya, kulit putih licin tinggi letik2 jalan catwalk..hahaha..tertoleh2 aku tgk dorang..cantik2 mcm luna maya..agnes monica..gitew2 lerr.


macam cantik jerrr...mcm comey jerr..insaf..insaff...

 

 

 gggrrrrrrrr...ggggrrrrrr...roh shopping datang balik!!tolong lar azan kat telinga aku ni..


 



Kebetulan ada sales pulak tu..ada yg 40%..70%...bertabah jer lar...ini lar salah satu sbb kenapa tak bawak husband yer..ko ingat laki aku nk layan semua ni..mmg betul2 dia azan kat telinga aku nanti..seyess cakap!


Jalan punya jalan, tetiba baru teringat tujuan utama masuk pacific mall ni..hahaha..asalnyakan nk cari tempat mengopi jer..tp sekarang bukan setakat mengopi, jauh sangat korang menyimpang ni!!

tapi finally jumpa jgk..cafe ni yg disuggest terbaik katanya..mmg sedappun, nama cafe ni aku dah lupa..korang cari jer lar dalam tu..Habis minum gerak balik ke hotel..nasib baik dah tak jem..sampai bilik merebut2 sapa nak mandi dulu coz tak tahan tgk muka sendiri dgn bau sendiri..mcm biasa yg tua kena lar mengalah..nasib baik dalam hal ni aku muda..miahahahah...tq kak cik..
sebelum tido..whatapp dulu ngn somi tercinte..bagitahu tadi i terbeli itu ini..tak sengaja..ada sales..sekali sekali..murah sgt..bla..bla..bla...lasssttt sekali..u tak nk ker bagi i BR1M..Bantuan Rakyat 1 Malaysia..kekekekeke.ai dah pokai ni..
to be continue

Tips untuk para suami#sila ikut isteri anda kalau ke Jakarta ;)
.

Friday, December 13, 2013

Jakarta Day 2 - Mangga Dua & Restaurant Sederhana

Posted by GOLD FINGER at Friday, December 13, 2013 1 comments Links to this post

Good Morningggggg Jakarta..gitewwkann
Waahhh..syoknya wey tido atas katil tu..aku ngn fida tenggelam timbul dlm tilam tu..hahaha..jakun sangatkan..serius kalau datang sendiri mmg takkan stay bilik semewah mcm tu..setakat nk mandi ngn tidur jerpun..lain lar kalau dtg utk honeymoon mmg sesuai sgt lar mengeram menetas kat bilik mcm tu..kohkohkoh
Seawal 6 pagi kitaorg dah bangun..siap2 pastu turun breakfast..hari ni punya itinerary memerlukan tenaga dan keimanan yg kuat..Aku dah siap doa awal2 sebelum keluar tu..Ya Allah, berilar aku kesabaran dan keinsafan sepanjang hari ini..aminnnn..hahaha..sebab aku tahu, aku ni jenis cepat terpengaruh..cepat jer buat keputusan kalau nk kan sesuatu..tak boleh lar org ckp eh cantik baju tu..sesuai sgt dgn u..confirm aku beli..kakakkaka..lepas dah beli baru menyesal..bonggok sgt!!



Sebelum keluar selfie dulu..hamboii muka ceria sgt!..hahahaha



Dalam byk2 makanan tu tetiba aku nampak ubi rebus..boleh jer ada ubi rebus kat hotel mcm ni..hahaha
Aku suke jer makan ubi rebus ni..dah lama tak makan..sedap!

MANGGA DUA (M2)
A good place if you know where to go & you have an excellent bargaining skill!

Ada citer kelakar pagi tu..excited punya pasal kitaorg sampai M2 tu belum bukak lagi hokeyy..kakakka..terbahak2 gelakkan diri sendiri! Driver teksi tu lar yg senggal, dia yg kata M2 dh bukak..bengang jer kitaorg!
Bila tgk ramai org melepak kat luar tu ingatkan org yg dtg shopping..waaahhh happening giler M2 ni sampai kat luar2pun sesak! Rupanya yg melepak tu semua pekerja2 kat dlm M2 tunggu pintu mall nk bukak..kakaka..sumpah tak boleh terima dek akal..akakakaka..
Tips# sila dtg pukul 10 pagi waktu Jakarta




Handbag bersepah2...sila jgn terpedaya..kalau korang nk beli handbag Gred AA (Premium) pergi kedai seperti diatas yer..semua beg diletakkan dirak2 mcm tu. Untuk Gred AA..most of the price RM500 ke atas..if korang pandai bargain boleh lar dapat murah lagi..kat sana kalau dorang sebut 'Satu koma Sembilan' maknanya 1 juta 900 ratus ribu..haa convert sendiri to RM.
Tips# sila tukar duit disana..sgt2 berbaloi compare tukar di Malaysia


Baju ada..beg ada..kasut ada..semua ada..Duit jer takde!

untuk pengetahuan korang..ramai budak2 mcm penyanyi 'tegar' tu akan offer diri utk bawakkan semua barang2 kita. Jangan risau barang2 korang takkan hilang..sbb dia akan sentiasa ikut kemana kita pergi..tapi bukan lar tolong2 free jer..korang bagi lar tip/upah kat budak tu..kesian dia..aku memula mcm tk tergamak nk bagi dia bawak semua barang2 tu..tp dah dia yg mintk2 jgk..haaa nahh ambik kau..ahahah


Sampai tertidur budak tu tunggu kitaorg tawar menawar..hahaha

Settle shopping..baru terasa penat dan lapar..rasa nk merangkak2 keluar dari M2 tu..hahaha..mana taknya seharian kami kat dalam M2... mukapun dah tak serupa org..tudungpun dah senget2..hahahaha...


Restaurant SEDERHANA ni menyajikan menu masakan khas Padang. Jangan tanya aku apa menunya..banyak giler, penuh satu meja..tak makan takpe..dorang tak kira! kedai ni tepi jalan jer..agak sesak sikit dah susah utk parking.


Standard nasi padang mcm Sari Ratu kat Malaysia ni..masa makan ni semua senyap..lapar giler wey!..air dua gelas sorang..nasi tambah..hahhahaha..so, kalau korang tanya aku sedap ker idak, jawapannya semua sedapppp!! ABC dia sedap..sila try yer


Sampai kat hotel..staff tu offer diri nk bawak barang2 kitaorg naik atas..haiih syukur sgt..bila kat dlm lift baru perasan barang sapa lar yg dia bawak banyak sangat ni??..buat2 tanya pulak..lempang kangg!...hahaha..
Lepas letak barang kat bilik then turun balik gerak ker Hard Rock Cafe pulak..istifar2...hahahha!

Tips
# sila lar pakai kasut yg selesa, tidak sesuai utk budak2 kecik..panas..sesak..sempit..
# kalau nk pergi toilet sila pergi toilet yg berbayar..bersih sikit. 
# sila bawak mineral water sendiri..sbb susah nk jumpa kedai makan..yg ada cuma A&W jer..mmg kehausan mcm kat padang pasir..kering2 tekak sbb sibuk bargain harga.
 # tak payah bawak beg besar2 dari rumah, beli jer beg kat sana..murah sesangat! 
# some kedai boleh pakai credit card, interest 3%..
# Sila jaga wallet & handphone masing2..

Wednesday, December 11, 2013

Jakarta Day 1 - The Media Hotel & Bubur Kwang Tung

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, December 11, 2013 3 comments Links to this post
Assalamualaikum..

Bapak2..ibuk2..sudah bersiap sedia utk entry Jakarta 3D3N..hahaha..entry ni khas utk mereka yg giler shopping..shopaholic!! giler poyosskan! hahaha..korang jgn ingat aku kaya sangat semata2 pergi jakarta utk shopping jer..takde maknanya..weolls pergi atas 2 urusan..satu urusan peribadi..satu lagi atas urusan business...mmmm...mmm..tp berunsur peribadi jgk lar kot..*saiko sangatkan*
Pada pendapat aku lar antara Vietnam, Singapore, Bangkok & Jakarta..tempat yg paling best utk shopping adalah Jakarta! Walaupun aku teraniaya dgn maid2 dari sana..aceehh..tp kita kena professional beb! pffftttt..perkara yg baik kita puji..yg tak baik kita keji..miahahaha..
 Aku suka sbb first senang nak makan..byk tempat yg halal..penting ni..2nd komunikasi..senang jer nk paham bahasa indonesia ni..mcm dlm sinetron tu..hahaha..3rd public transport yg bersepah2....pastu ko tak rasa mcm warga asing sgt..sbb muka kita lebih kurang sama jer ngn dorangkan..hahaha

Itinerary..flight..hotel..semua dah diuruskan..tinggal bawak diri dgn bawak duit jer. Flight pukul 6 petang..sampai sana lebih kurang 8 malam..kat sana lewat 1 jam dari Malaysia. Airport kat Jakarta tu kecik jer..so takyah nk jalan jauh2..pergerakan pantas.




Tips# pastikan korang naik taksi 'Silver Bird' yer..selamat sikit..sbb kat airport tu bersepah2 orang offer teksi..sila jgn terpedaya..korang terus jer cari counter ni..berbaris kat situ tunggu dlm 5 - 10min jer.



The Media Hotel & Towers is a luxury 5-star hotel in Jakarta with easy access to the Jakarta International Expo and the Jakarta International Airport. This hotel is suitable for somebody who intends to shop around mangga dua area which is known as wholesaled area. This is the reason kenapa weolls pilih hotel ni..bijak tak?


dah sampai...cantik debomm hotel ni!!
untuk pengetahuan korang..nk keluar masuk hotel or shopping mall kat sini semua kena scan yer..mcm kat airport tu..1st rasa mcm pelik jerr..tapi bila pikir2 balik bagus utk keselamatan kita sebenarnya..sbb dulukan Hotel JW Marriott dan Hotel Ritz-Carlton kat Jakarta ni pernah kena bom..tahun 2009 kalau tak silap aku..ramai yg matikan..tapi utk hotel2 budget aku tak sure..mcm Mangga dua mall tu takde lar pulak kena scan..maybe tempat2 VIP jer yg kena..hahahaha..VIP sangatttttkan!!


Tunggu punya tunggu..rupanya ada masalah sikit kat counter masa nk check in tu..bilik yg kitaorg book tu dah penuh..hapeeeeeee!!! mula lar aku jadi mak jemahkann..sentap!!..tp rupanya disebalik musibah ni ada rezeki lain yg kitaorg nk dapat...dari pada standard room dorang upgrade jadi Executive Suite dgn rate yg sama..takde additional charges..omgeeeeee..terus feeling2 VVIP gitewww..ko tahu berapa semalam bilik tu..RM1900/per night hokeyy..haaaa ai tell you nyahhh..ketar2 lutut kalau kena bayar ni, dua malam dah RM3,800..feyytammm datin maimom!


cantiknyaaaa floor ni..kagum jap..17th floor only for Executive rooms with classic Chinese décor


Meh sini aku nk citer pasal bilik pulak..besar giler bilik tu sampai weolls rasa seram ..hahaha..ada dua TV..ada dua toilet..ada meja makan..ada bilik di dlm bilik..tapi yg nk tidurnya berdua jer...



Serius walaupun besar aku rasa lemas..lemas sbb lampu dia tak terang..malap ala2 romantik gitewww...acaner aku nk ambik gambar ni..camera tak bawak..harap camera handphone jer..tu yg gambar semua mcm kusam2, tak dapat nk riak kat korang betapa meletoppsnya bilik ni..hahaha







Hamboi..posing tak henggattt..
Penuh cermin kat dlm bilik ni..toleh kiri muka aku..toleh kanan muka aku..takpe lar yer dak..kalau toleh2 bukan muka aku caner?? eeeerrkkk


Settle semua..dah siap mandi wangi2..kitaorg keluar pergi makan..masa tu dah pukul 11.30mlm..ada orang nk belanja bubur nasi tgh2 malam ni. Famous bubur kat Jakarta katanya and it serves with complete menu of Chinese (Cantonese) dishes.


Open 24-hour and located in Pecenongan. Actually aku bukan lar pengemar bubur nasi ni..rasa mcm org sakit pulak kalau makan bubur nasi ni..hahhaha..tapi dah org berhajat kita kena lar tunaikan..hehe.
Kedai ni dua tingkat..kat dinding penuh gambar artis2 yg datang makan kat situ..tp sorangpun aku tak kenal...hahaha..main hantam jer..terus naik ke tingkat dua sbb meja kat bawah dah penuh..terperanjat aku, kat ataspun ramai org..eh memalam buta makan bubur pehalll korang ni?





sayur ngn prawn tu sedap giler..terbaik larr...

Licin..mmg sedappp..
konon2nya tk suka bubur nasi..pastu tak nk makan heavy tgh2 malam ni ..sekali sedap darrr....teringat2 sampai sekarang...
Actually, ada benda yg aku tak berapa nk berkenan ngn restaurant ni..kedai ada aircond bertutup rapat tp boleh smoking kat dlm tu!! korang bayangkan asap rokok kat dlm tu..sesak napass ai..


Picture from google
Aku rasa kalau kita kat malaysia ni mcm kedai mamak lar kot..bukak 24 jam..lepak2 sambil pekena teh tarik..mcm tu lar jgk dorang kat sana. Aku takde ambik gambar dlm kedai tu..tp meja tepi ni lar yg kitaorg duduk..settle makan gerak balik ke hotel..tk sabar nk tido atas katil yg gebu tu..yeeeehaaa...

to be continue

Tuesday, December 10, 2013

Art class di Tasik Shah Alam

Posted by GOLD FINGER at Tuesday, December 10, 2013 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...uollsss...

Time2 cuti sekolah ni musim hujan pulak yer..kampung korang banjir tak? harap2 kita semua selamat yer..ada byk entry nk up ni wey..entry Bangkok belum habis..Jakarta lagi..Legoland pulak..heyy kalau lar bibik ni pandai menaip dah lar aku sub kat dia ..aku skrg ni kui 10 dah mengantuk beb..dah mcm org tua2 pulak rasanya..hahaha..*eh bukan mmg tua ker* mata mcm kena gam2 jer..kiddos pulak cerah2 biji mata time cuti sekolah ni..maklum lar boleh bangun lambat..duk lar repeat tgk citer yg record kat astro ni..pastu main ipad..pastu tgk tv..main ipad..tak fun langsungkan!!

so utk mengFUNkan cuti sekolah bebudak ni..akupun ajak lar dorang main colour2..memula nk buat kat rumah jer..pastu terfikir kalau mewarna kat luarpun okey jgk..luas sikit permandangan dorang! pastu akupun takyah nk susah hati kalau dorang tertumpah ker..tercalit kat dinding ker..haaaaaa bijak tak mak dia!!



Takyah nk lapik2 tikar...hahaha..pakai plastik jerr pastu bungkus2 terus buang..


Aku beli water colour yg murah2 jer, sbb aku tahu dorang akan main celup2..habis bercampur colour2 tu!


Cantik tak view kat tasik shah alam ni..syok jerrkan..fresshhhhh!!


Hasilnyaaaa...habis daun2 pun kena warna skli..
Okey lar nk citer tu jer..saja nk mengisi masa cuti sekolah anak2..dari memerap kat rumah jer jadi 'anti sosial' so, kita buat lar outdoor activity..baru lar fun sikit..then kitapun dapat lar spend time ngn dorang lebih sikit..pastu tgk creativity anak2..

bye2






Wednesday, November 20, 2013

Hua Hin Day 2 - Santorini Park, Cha-Am

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, November 20, 2013 1 comments Links to this post

Santorini Park, Cha Am - 3pm

This place is super duper ohsem beb! only good for photoshoot..hehe..It is basically a mall cum theme park mcm tu, tak dapat pergi yg real2 kat italy tu, kat thailand nipun jadi larrkan..bagi org yg suka berphoto mcm aku ni mmg sesuai sgtt lar..larat tak larat jer photographer tu nak snap picture korang..jalan setapak pose..jalan setapak lagi pose..korang mampu..aku mampu jer..buktinya kat bawah ni..hahhaahahah..
Sila lar tatap muka aku dgn penuh keikhlasan dan kesabaran yerr....aku jemaahkan picture2 ni supaya korang blh tgk muka aku byk sikit..haha..tp quality gambar ni kurang memuaskan..hilang gojes aku..pffttttt!!..takpe2 yg penting nk tunjuk kat korang view belakang tu..







Errkkk..#plss jangan muntah#









Cute tak korang tempat ni?? eh apaaa..aku yg cute..auuwwww malu ai, hahhahha.. 
hashtag#pompuan mental#
Kejap aku rasa nampak gemuk..kejap nampak okey jer..aiihh lantak situ..stress dah pikir pasal berat badan ni..janji sihat waalafiat..Perasan tak all the picture aku sorang2 jer..hahaha..yg lain semua entah kemana, actually tempat ni bukannya besar manapun..tp boleh jer tk jumpa sesapa..


Picture ni paling poyooo..aku rasa mcm nk lempang muka sendiri jer..hahah....
Motiff sgtkan..tp tetap jgk nk tempek kat sini...fedulikkss!



 Bukan tempat jer cantik..tp barang2 yg dijualpun comey2..cute2 giteww..harga tu standard lar..agak mahal sikit compare kat luar tu..then tk banyak choice pun..setiap kedai tu designnya pelik2..ada satu kedai tu aku sampai tk jumpa mana pintu masuknya..hahaha


Posing2..shopping2..sedar2 dah pukul 6.20pm..masaklarrr, dorang suh berkumpul pukul 6pm..
dannn sekali lagi...aku ngn salmi adalah org yg terakhir skli naik bas..miahaha..kali ni seyess takut beb sbb semua org tengah lapar..pastu nk kena tunggu dua org ratu berjalan terhegeh2..mmg nk kena maki ni..kuikuikui..releks brother relekss..jgn marah2..kita bukan pergi kem tentera..so, takyah nk sharp2 sangatttt lahhhhh...peace;))

Info From Google : 
Open : Monday - Friday at 10am - 8pm
Sat - Sunday and holidays open at 9am - 10pm

Entry Pass : 50 Bath per person..if nak main kat dlm tu kena bayar lain yer..pls noted!

Travel Tips# Bring sunblock, sun-glass, cap, umbrella etc whatever lar that can cover you from the sun. It is VERY VERY VERY HOT! Inside kedai2 tu lagi lar panass..menitik2 peluh aku time shopping tu..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...