Subscribe Twitter

Sunday, August 2, 2015

SALAM AIDILFITRI 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin
Salam kosong..kosong uollsss..wahhhhh mcm biskut i kann..kejap ado..kejap tk hadooo..hahaha..bussy korang..anak ramai! Mysyera_Design lagi! Kerja lagi! Hahahaha..

Raya tahun lepas gebu dlm perut, masa tu aku yg gebusss! raya tahun ni gebu dah 6 bulan +..how time flies! Cepat giler! seperti yg dijangka..gebu jadi rebutan, melin and isyraf org tak pandang dah! between cucu2 pun dia paling bongsu..mmg jadi mangsa gomol2 lar dia!


Pagi satu syawal sampin kat dlm lagi ;))

This picture tak complete! Gebu takde, tido kot! Or anak buah aku ambik dia..teruk memory loss aku ni! Tema this year royal blue, coz laki i nk berjimat tak nk beli baju melayu..baju tu masa wedding adik dia last 2 yrs! Me and anak2 of coz lar beli baru..hahahahaha..kempunan kami nk tema blossom pink ala2 sweet seventeen gitew!


Petang syawal, lepas solat jumaat sampin dh keluar! Gebu dh melengass..tukar baju lain!


Ok now baru complete 5 of us! Itupun gebu tak tgk camera..jadi larr..ramai yg tanya picture ni kat mana? My hometown yaww! my baju pulak from #radiusite blh follow ig ni, kurung moden! Shawl pulak of coz lar by #mysyera_design, ivy chiffon instant shawl ni baru RM36 jer! Suka sgt shawl ni..tak serabut2 kat kepala or leher..simple n kemas jer! #mati lar puji design sendiri ;) but seyes aku mmg tk suka pakai shawl yg berlilit2 byk kali..byk batu2 rantai berjuntai segala!..byk color mcm kek lapis, sebelah hijau sebelah kuning..awning pink..kikikikikikiki..



OOTD gebu dipagi syawal..dah mcm cartoon smurfs jer! Hahaha..marah sgt kalau kita pakaikan kopiah tu! Sekarang baju melayu baby ada mcm romper tu..ada poket..ada kopiah skali..tkyah lar time baby2 ni nk bersampin bagai..duduk pun x reti lagi..haha..dah lar1st syawal tu punya lar panas berdenting..this year turn mak jijah..kampung i lerr! Ceria sikit muka ayah pagi raya tu..anak2..menantu..cucu..semua ada! Mahu lar jgk makan nasi impit sikit.. since kena stroke dulu ayah kurang makan..kurang tidur..kurus sgt! As usually 1st syawal gi umah abg long..abg ngah..pak sedara side ayah aku, mlm gi umah pak sedara belah mak pulak..kena cepat2 round kasi habis coz raya ke3 nk balik ker umah mil pulak ;)


Ni adik aku 2nd last..otw study master! Dia baka kacang panjang..aku buncis jer..haha..padahal aku dah pakai kasut 4 inci tu..tetappp jgk aku rendah..ok fine..i'm short and proud of that!! Shawl by #mysyera jugak..color fern green! Durhaka sgt kalau pakai shawl brand lain! beraniiii larrrrrr...hahaha


12 org cucu tok usop n opah jijah! Ada yg dah anak dara hoii..cucu yg paling win no.5..masyaAllah mulut dia mcm bertih jagung..umur 4 tahun tapi pemikiran dia matang sgt! Terlebih makan kismis budak ni! #picture curi dari insta adik i..haha..

ok lar uolls..jadi lar update setahun sekali..hahahaha..i is syg lagi blog ni..muahciked!

Habis satu syawal!
SELAMAT HARI RAYA 2015



Monday, June 1, 2015

MYSYERA_DESIGN



Assalamualaikum...
MYSYERA_DESIGN Officially Launch kat blog Goldfinger ;) hehe..jemput order yer..citer mcmana lahirnya M_D ni..tu kena buat special entry..from me and my sis, alhamdulillah sambutan sgt2 luar biasa..mmg aku tak sangka larr..syukur sangat..since Feb15 hari tu dah beroperasi..baru sekarang sempat nk update kat blog, skrg dah pandai sikit bahagikan masa..memula dulu mcm huru hara hidup aku dgn baby ilyas lagi....kalau time2 gaji tu mmg hazab nk menjawab whatapp/pm/sms semua..sampai tgh mlm wey..24jam mcm 7eleven plk aku rasanya, at one time tu aku tertido sambil tangan pengang handphone mulut menganga..dasat2..haha

Antara koleksi2 Instant Shawl yg dihasilkan oleh kami..waaaa...bangga sgt..hahaha..tgk org pakai cantik..terus kembang2 hidung..







BASIC COTTON INSTANT SHAWL
Material : High Quality Cotton Lycra

IVY CHIFFON INSTANT SHAWL
Material : High Quality Soft Chiffon

PRINTED EXCLUSIVE LIMITED EDITION
Material : Havvy Lycra / Cotton



VISIT :
IG : mysyera_design
FB : mysyera yusof
WHATAPP : 016-666 4028


~ Murah pada HARGA tidak murah pada QUALITY ~

Monday, March 9, 2015

Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas

Assalamualaikum..
Rindunya bloggggggg i ni...uolls sihat? aku alhamdulillah sihat..baby sihat jgk..hampir 3 bulan tak update blog suam2 kuku ni..banyak benda yg berlaku within this 3 mth..bukan saja produce baby..siap produce Instant Shawl lagi..hahah..Citer instant shawl next entry..skrg citer pasal baby ilyas dulu..since entry ni aku dah draft dari dalam pantang lagi..so, tinggal nk post jer...hahahahha..#lama giler aku peram..

Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas
Barakallah..subhanaallah..alhamdulillah..syukur ke hadrah Allah..aku dah selamat melahirkan zuriat ke3..SHAMEL ILYAS..jumaat, 5 Dec 2014 pukul 2.01 petang...pengalaman bersalin yg cukup simple..cepat..kiranya tak banyak citer larr..kejap jer sakitnya..bila ingat balik nk tergelakpun ada..amboiii nipu sangat time2 beranak pun kelakorr..

4 Dec 2014 ~ malam tu aku start cirit birit..dlm satu rumah tu aku sorang jer yg kena..2 jam skli gi toilet..bibik siap buatkan teh pahit lagi..tk jalan jgk..pastu tetiba rasa nk demam..sakit kepala..seram sejuk mcm tu..telan panadol 2 biji..satu mlm tk tido mengulang ker toilet..berak air jer..dah kenapa pulak ni??

5 Dec 2014 ~ masih cirit birit lagi..sampai takut nk mkn apa2 pagi tu..husbnd dh gerak ker office..lebih kurang pukul 11 pagi, tetiba rasa sakit perut yg mcm nk berak cirit tu bertukar jadi mcm sengugut, mcm dipulas2 perut aku ni...arr caner tu..kahkahkah..selang 5 min sakit tu dtg balik..semakin sakit..aku duk baring statik jer tk gerak2..tarik nafass..lepass..woooo ni mmg betul2 sakit ni..tk blh jadi..ambik hp terus call hubby..

Bie..balik sekarang..i rasa nk beranak ni..
Haa yer ker..Okey okey..

sementara tu aku gagahkan diri bangun..bukak semua gelang..cincin..rantai..pastu suh bibik masukkan barang2 dlm beg..#bagus sgt baru nk packing#..releks arr..haha..bibik pulak sibuk tanya..sakit tak ibu? Gimana rasanya buu...?? Dimana yg sakit buu?? Heyyy ko ni bibik..halusss jer aku tgk ko ni..time2 hazabedah aku menahan sakit ni lar byk pulak soalan ko nk tanya kannnnnn!!! After 30 min hubby sampai..terus gerak ke DEMC, dekat jer dlm 15min..otw tu aku diam jer..istifar dlm hati..hubbypun x ckp apa2 sbb dia tahu aku tgh menahan sakit..kang salah ckp kena marah pulak..hehe
Sampai hospital..terus dorang tolak aku naik ke tingkat 2. Masa ni aku ngn staff tu jer..hubby cari parking..sampai tingkt 2, masuk bilik..nurse suruh baring..biasalar apa lagi..nk seluk lar tgk brapa cm laluan dah terbukak..aku berdoa mintak2 dah terbukak lar 6..7cm ker..

Nurse : Tarik nafas puan..mmmm..baru 2cm puan
Me : Allah..baru 2cm jerrrr nurse..PASRAHHH

Nurse tu suh aku tukar baju then pasang CTG kat perut..ngam dia pasang hubby sampai..nurse tu kata kita tunggu doctor Norleen dtg..masa ni aku lapar giler sbb tk mkn apa2 kot dari pagi..suh hubby turun gi beli makanan n register ward skli kat bawah ..sakit yg 5 min tu still ada..bila sakit tu datang aku tarik nafas..istifar2..bila sakit tu hilang aku ambik hp..tangkap gambar..tgk facebook..haha #cirit birit tu pulak tetiba dah hilang..konpius kak ton??




Aku bukan pandai baca benda ni..tp doctor kata yg bawah tu contraction aku, atas tu denyutan jantung baby..kalau berlaku kerap kali *yg aku bulat tu*..agak bahaya jgk utk baby..means bila berlaku contraction jer..denyutan jantung baby akan drop..lebih kurang gitew lar explanation doctor..

1.15pm - Doctor norleen sampai..dia check..borak2..aku citer lar kat dia pasal cirit birit n demam tu..then dia explain pasal CTG result tu..mcm ada jer alasan aku nk czer..aku ni awal2 dh mintak czer sblm ni..tk dibaginya..ciss sgttkan, nak suh aku try normal jgk..ok fine aku try, plus katanya duit pun jimat ;)..baguih doctor ni..

Doctor : So, how yus? Kita tunggu yer..sbb baru 2cm..tunggu kat wad dulu..bila dh bukak 6 or 7cm kita dtg sini balik..
Me : Doctor i tak sanggup nk tunggu..kalau i nak czer jer boleh?
Doctor : Betul ni?
Me : Betul2..i nk czer jer..i takut mcm kes dulu..
pleaseeeeee doctor

Tak terkata apa doctor tu..hahaha..aku dgr doctr norleen suruh nurse tu check czer room available ker tak? Pakar bius ada ker tak? 5 min lepas tu dia dtg balik..

Ok yus kebetulan skrg dorang semua tgh available, so kita buat skrg lar..

gluurrpp..urut dada jap..terus nevesss..SEKARANG??

Sblm tu kita tunggu husband you dulu utk sign borang kebenaran ni..
eh takyah lar doctor..i jer sign..sbb i yg nk kena operate kann..bagi pen nurse..

Hahaha..gelak nurse2 kat dlm tu..nk cepatkann, sakit contraction tu makin menjadi2..tak daya aku nk tunggu..nurse tu pasang drip kat tangan..then tnya pagi tadi ada mkn tak..check sana sini..kot2 ada pakai jam or barang kemas..dia pakaikan aku sarung plastik kat kepala tu..settle! Then blh tolak ker bilik bedah..ngam2 nk keluar dari bilik tu laki aku sampai..

Husband : Eh! nk pegi mana ni? Muka terkojottt giler..
Me : Bye2 bie..i nk pergi czer..
Husband : HAAAA czer!!..okok..bye2..muka blur pulakk...

Part ni bila aku ingat balik mmg kelakar..nebes punya pasal sampai lupa nk salam mintk ampun ngn somi..sempat bye2 jer..omputih sgtKANN!! Yg laki akupun sama..tkde lar nk kiss2 aku dulu ker..ckp i lov u ker..selamat berjuang dinda..gitewkann..takde hokeyyy, dia blh jer berdiri statik kat pintu tu tgk nurse tu tolak aku pergi..yg bestnya siap bye2 balik kat aku..ko rasee..hahaha...dua2 venggongg!! Pasrah jer lar..

Masuk jer bilik bedah tu..doctor bius tu suruh aku duduk..peluk bantal sambil membongkok sikit..dia spray something kat pinggang belakang..SEJUK..then suh aku tarik nafas coz dia nk cucuk kat saraf pinggang, bius separuh jer...aku istifar pejam mata..tk nk fikir..tetiba doctor tu kata..DONE!
Haaa dah ker..tk sakit punn? Spontan
Yes done..puan baring yer..

After 2 min..Doctor Norleen masuk..dia suruh aku angkat kaki, mmg tk blh lar..kebas! masa tu aku dh tak rasa apa2 dari pinggang kebawah..sakit contraction tu pun dah hilang...memang larkann. Aku tak ingat bila masa dorang masukkan keteter getah tu untuk kosongkan pundi kencing..sedar2 dah ada jer..kita tak nampak apa dorang buat..kalau ikut google masa ni dorang akan masukkan saluran intravena. Pakar perbidanan akan membuat insisi berukuran 10cm panjang di bahagian bawah abdomen then bahagian bawah uterus juga akan dipotong, prosedur ini dinamakan sebagai lscs (lower segment caesarean section), yang mana bahagian bawah dibedah. Lepas tu air ketuban atau cecair amnion akan dipecahkan dan bayi akan dikeluarkan dari uterus.Masa ni tali pusat akan dikepit dan dipotong bagi mengasingkan bayi daripada ibunya. Seterusnya bayi akan diserahkan kepada doktor pediatrik Pakar perbidanan pulak akan mengasingkan plasenta (uri) dan mengeluarkannya.
Uterus akan dijahit pada dua lapisan. Abdomen juga dijahit pada dua lapisan. Selepas prosedur selesai, kita akan dipindahkan ke bilik pemulihan untuk pemantauan. Haaa lebih kurang gitew ler process czer. Maka bermula lar kerja dorang..masa ni aku mengigil sampai terketar2 gigi..ada sorang nurse tu suh aku pejam mata..istifar..sambil tu dia letak kan pemanas kat dlm baju..bius tu actually buatkan kita sejuk..bukan sbb kita takut ker apa..after 5 to 10min aku dgr suara baby menangis..SUBHANALLAH, ALLAHUAKBAR..syukur alhamdulillahhh..baby dah selamat keluar dari tingkap..nurse tu bawak baby kat aku..sempat lar aku cium..Baby boy puan..
Yeah!!

Secara umumnya masa diambil dari masa kulit diinsisi sehingga bayi dilahirkan adalah 5 minit. Selebihnya adalah masa untuk dorang settlekan kita.


Picture from Google - Mcm ni lar process czer

Pukul 2.01 petang..aku dgr nurse tu ckp..ada jam kat tepi dinding tu..tp aku tak nampak, rabunkann..dh lar speck tk blh pakai..contact lens pun tk blh..pasrah jer..cepat giler dorang buat kerja, sblm aku masuk bilik ni tadi pukul 1.30pm..so mean setengah jam jer..

Settle semua, dorang pindahkan aku kat katil biasa then tolak ker bilik lain..dlm bilik ni ada nurse lain plk yg continue buat pemantauan..dia kata aku demam..suhu badan tetiba naik mendadak 39..so dia tahan aku kat situ dulu sblm tolak ke ward..aku siap mintk air dgn nurse tu..haus giler rasa mcm tk minum seminggu! Badan masih terketar2 lagi..dorang pakaikan warm blanket kat aku, baru lar rasa panas sikit...lega sangat sbb semua dah selamat..tunggu jer lar bius habisss..huhuhu..aku tak sedar sgt bila masa dorang tolak aku ke ward biasa..mcm mamai2..sbb bius tu kan buat kita mengatuk..lagipun aku mmg tk cukup tidur. Sedar2 tgk hubby ada kat dlm bilik tu..tgh tgk hp..sabo jerkan, belai2 lar aku ni haa..baru jer lepas bertarung nyawa kot..isshh lar kannnn..hahahha..mentang2 lar anak yg ke3..

Me : Abie..dah tgk baby? Dah azankan?
Husband : Dah2..cepat betul syggg...tk sempat nk call sesapa..sakit tak?
Me : Takkkk...sbb bius ada lagi..

Mcm biasa lepas beberapa jam bius akan hilang..aku dah start rasa berdenyut..pedih..eeeee..ngilu semua ada..terus mintak ubat tahan sakit..padan muka nak sangat czer kannn..haha..tapi aku okey jer..boleh borak2..gelak2..mlm tu aku dah siap boleh duduk dan cuba untuk turun dari katil, jiwa kena kental beb!!..kalau nk nangis, nangis jerrrr..memang hazabbb..make sure ada org tolong, bongkokkan sikit badan..then pegang tahan tempat czer tu..breath in breath out..berjaya lar berdiri..nurse tu kata, awal sgt puan dah boleh bangun ni..selalunya 2nd day baru kita try duduk and jalan ke toilet..entahhhh...semangat lain mcm kali ni..mungkin jgk sbb yg ke3 kot..hahahaha.. 



Fresh dari perut ummi ni..salam dunia..


2nd day..gebu sangat ni..double chin yg tak tahan tgk tu..sebijik dagu ummi yg berlipat ni..haha


2 week..berubah muka..


Syurga umi dan abie..
Selang 1 jam nk kiss baby..tension mak korang, tak aman baby nk tido! Pasrah jer..cuti sekolahkan. Tp kk long melin n angah boleh harap sgt..merebut2 nk tolong bila umi suruh ambikkan pampers..ambik stokin..kk long melin pulak hari2 pilihkan baju mana baby nk pakai lepas mandi..jangan gaduh2 yer nak..semoga Allah lindungi anak2 syura umi ni..amin


Wednesday, November 26, 2014

COUNTDOWN..

Assalamualaikum uolls..
Aku dh start cuti minggu ni..sesama ngn budak sekolah..minggu ni dah 39 week..9 bulan ++..tunggu sakit jer nk ker spital ni..#neves#seram#excited..semua ada ;)(

Cuti sekolah ni volume pun kena extra vaganzaaa weyy..dh lar tgh sarat..bertabah lar nanti dlm pantang masa anak2 cuti sekolah..sure tak aman baby nk tido..hahaha
Aku dah siap ambik tuisyen dgn kelas mengaji extra time cuti ni..ada lar terisi sikit cuti dorang tu..daripada mengadap gajet2 jer, takpun mengacau baby..nk berjalan2 holiday mmg tk dapat larr..mahunya terberanak tgh jalan nanti..tapi kesian jgk kakak ngn adik..cuti sekolah sebulan tk kemana2..Persiapan baby 95% dh complete..skrg tgh sibuk dgn kelengkapan Isyraf nk masuk tahun satu..Melin tkde sgt..cuma stationery..beg..kasut jer nk cari baru..yg lain semua ok lagi..serabut iollss..terkejar2 nk buat semua benda sebelum i meletopss..

Minggu2 terakhir sebelum aku cuti hari tu..ramai plk yg belanja makan..cakap jer nk makan apa, semua ikut selera mak yong ni..ai is speechless sgtttt....tqvm semuaa...
Kat FB aku penuh gambar makanan jerr..pasrah lar sesapa yg terliur2 tu..



- The Coffee Club Subang Parade -
Ditaja oleh laki orang..hahaha..ni group whatapp mak pak..kalau jumpa citer pasal anak2 jer..geng2 opis jgk. Sedap wey semua makanan kat atas tu..kita share2 mkn..gi ler try..



- Serai Empire Mall - 
Kak bos yang belanja masa lastday kerja..mcm nk resign plk aku rasa ada org belanja2 ni..haha..kita tk mkn tu jer..ada lagi tapi lupa nk snap..tq kak bos yg sentiasa pemurah..


Kek pisang and brownies sedap giler..



Cara berlauk tersedap asia tenggara..haha..memula ada org bagi..pastu sbb sedap giler aku order 100 biji lagi..sedekah bebudak opis..


Alhamdulillah..rezeki makan mmg tk putus2 sepanjang preggy ni..babykan pembawa rezeki..Ini semua kengkawan opis bawak..hari2 ada jer makanan atas meja aku..


Ole Ole Bali Empire Mall


Night Circle
Ni mak yong yg teringin nk makan bubur nasi..sbb teringat bubur nasi kat Jakarta dulu..totally tk sama lar..but ok lar versi malaysia..


Chili's
Satu team gi mkn..dekat rm450 total semua..giler larrr..

Start last week aku dh mula check up seminggu sekali..pastu buat CTG..berat terkini 67kg..bermakna dah naik11kg..makkk pitammmmmm!!! Ni semua padah mengikut napsu makan seperti dinasour..xoxoxo
Doctor norleen kata..ala yus baru 11kg..ada org sampai naik 20kg++..omgee takutnyaa..
30/11 to 2/12 doctor tkde..pergi singapore..so baby jgn keluar time tu yer..ummi tk nk doctor lain..huhuhu


Dikesempatan ni..aku nk mintk ampun dan maaf..halal mkn minum..kalau ada terkecik hati ker..terlezer ker..korang ampunkan yer..doakan aku selamat bersalin..mungkin ni entry last sblm meletopss..kaki tangan semua dh demokkss2 ni..silap2 mlm ni aku bersalin..hehe...aku berpantang sendiri bersama bibik muda remaja..blh harap jgk lar dia ni, daripada tkde langsungkan..harap2 berkekalan.

Wassalam



Sunday, November 9, 2014

CHECK LIST keperluan menyambut baby baru ;)


CHECK LIST ni aku dapat dari Pa&Ma..ada yg aku tambah sikit yg mana aku perlu..then yg mana aku dah ada aku tak beli lar..dah lama tak beranak kecik ni..lupa dah apa yg nak kena beli..huhu..Barang2 Melin ngn Isyraf dulu habis dah semua aku let go..tinggal baby cot jer yg bertahan. Boleh recycle balik utk new baby..

Check list ni penting wooo..bukan apa, kalau dah terberanak tu mmg susah lar nk bergerak kesana sini. Kalau dapat husband yg terror tu takpe..ni kalau kena yg ckp 10 kali baru paham apa nk dibeli..mahunya meroyan time tu..haha..so, awal2 dah kena prepare yer mommy to be..

PAKAIAN ASAS BABY
Baju lengan pendek
~ Baju lengan panjang
~ Seluar pendek
~ Seluar panjang
~ Barut
~ Sarung kaki
~ Sarung tangan
~ Kain bedung
~ Topi

Barang yg paling excited kita nk beli..pastinya pakaian baby..kalau masih tk sure gender baby..beli jer lar warna putih..hijau..purple..girl boleh boypun boleh..Awal2 ni takyah ler excited sgt sampai nk beli baju gaun ker..seluar jeans ker..kemeja ker..itu over tau!! Beli baju2 asas jer dlm tempoh berpantang ni. Kalau beli brand yg mahal2 tu..ambik lar saiz yg besar sikit..0-6 mth ker..so blh pakai lama.. berbaloi larr kan beli mahal2, coz baby ni cepat membesar..


Jangan lupa cuci dulu uolls..aku dah siap2 cuci lipat  gosok cun2 #eh bukan aku..bibik yg buat..hahahah.
Lagi satu kalau boleh jangan lar pakai pencuci kain kita yg biasa tu..for the 1st time ni cuci lar pakai product baby..aku dulu pakai brand NAPPIKLEEN or PUREEN Kiddi Wash. Pakai utk tempoh berpantang tu jer..kalau baby takde skin problem boleh lar tukar ker product pencuci biasa..kalau mampu teruskan pakai..lagi bagus.


After cuci..mmmmm sedapnya bau..alolololo

    LAMPIN / PAMPERS
    ~ Lampin pakaian buang atau lampin kain moden
    ~ Pelapik lampin (jika anda menggunakan lampin kain moden)
    ~ Tisu basah
    ~ Alas atau pelapik untuk menukar lampin
    ~ Beg lampin (digunakan untuk mengisi lampin ketika keluar dari rumah)

     SET MANDIAN BABY
    Besen mandi bayi
    ~ Tuala mandi
    ~ Tuala muka
    ~ Cecair mandian
    ~ Syampu


    SET PENJAGAAN BABY

    Minyak yg best utk perut baby ni aku suggest Krim Herba Bayi from TROPIKA..semua product Tropica ni mmg favorite aku. Terbaik sangat. Kalau korang pergi kedai yg jual barang2 baby ni blh tanya sendiri best seller item untuk penjagaan baby ni brand apa..sure dorang suggest product Tropica. Ni takde set2..semua loose item..cuma harga dia agak mahal sedikit lar dari brand2 dipasaran ni.

    Losen bayi
    ~ Minyak bayi
    ~ Bedak bayi
    ~ Sikat atau berus rambut
    ~ Minyak telon
    ~ Alat pemotong kuku
    ~ Kapas muka
    ~ Krim ruam lampin
    ~ Termometer digital
    ~ Tuam perut **
    ~ Tisu Basah

    ** utk tuam perut baby..alaa yg mcm sup bunjut tu..MIL aku buat sendiri, dlm tu letak lada hitam then ikat dgn kain..pastu yg menariknya MIL aku kata simpan semua tali pusat anak2 kita then letak dlm bunjut tu (Melin + Isyraf + baby), petuanya supaya anak2 kita ni tk bergaduh sesama mereka bila besar nanti. Allahualam..katanyaa..;)


    Krim Herba Bayi - TROPIKA



    Baby Hair & Baby Oil - Lavender

      SET TIDUR BABY
      Katil
      ~ Tilam
      ~ Bantal kepala
      ~ Bantal peluk
      ~ Cadar
      ~ Selimut
      ~ Extra sarung bantal

      Set kat bawah ni aku beli masa MOM & BABY Exspo hari tu..Baby organic pillow tu aku beli asing. Tu saja lar nk letak kat atas badan baby..konon2 dia akan rasa mcm tangan kita lar. Eh lagi satu korang jgn lupa beli extra pillow case..nanti kalau kotor senang nk tukar ganti.




        PENYUSUAN SUSU IBU

        Pam payu dara (manual / bateri / elektrik)
        ~ Bekas penyimpanan susu ibu
        ~ Beg pendingin
        ~ Nursing cover

        PENYUSUAN SUSU FORMULA

        Botol susu bebas BPA
        ~ Puting botol susu
        ~ Berus botol
        ~ Bekas untuk menyimpan susu formula
        ~ Bekas menyimpan air panas
        ~ Bekas menyimpan air kosong
        ~ Alat steril botol susu 

        SET BERPANTANG
        Ada bermacam2 set berpantang dipasaran skrg ni..yg murah..yg mahal..tinggal pilih jer..aku ni cerewet sikit bab2 set berpantang ni. Bukannya tk nak beli set..cuma takut tak berpakai semuanya..aku kenal sangat lar diri aku ni..aiihhhh susah nk citer lar..hahaha..Mula2 tu semangat berkobar2..tp bila dah tiba masa..aku tenung jer set2 tu nanti sampai expired..hehe..so, ada baiknya aku beli single item yg mana PERLU sahaja. Itupun tunggu baby dah keluar nanti..mana lar tahu..ceaser ke pulak dah tak blh nk guna.

        ~Set Berpantang
        ~ Bengkong
        ~ Tungku
        ~ Stokin
        ~ Kain Batik
        ~ Pad / Tuala Wanita


        Antara Set2 berpantang yg famous aku google dan survey dikedai2 is Nona Roguy, Tanamera, Anugerah, Grandma Secret, Spa & Ma, Shaklee, Amway, Mustika Ratu, Sendayu Tinggi..eh mcm2 larrr..Korang blh review sendiri product2 ni..tapi dari pembacaan aku lar, hot items terlajak laris yg org selalu beli antaranya 

        - Minyak Kelapa Dara & Sabun Mandi Herba from TANAMERA -
        - Minyak Herbanika from NONA ROGUY


         

        VCO @ Minyak Kelapa Dara from TANAMERA
         Aku suka sgt2 minyak ni..aku beli awal sbb nk sapu kat perut...byk sgt kegunaannya before and after deliver..#nanti aku review by details



        Bengkung Moden 
        Very recommended for Ceaserian momies. Dah habis pantangpun boleh pakai lagi..ni aku beli masa awal pregnancy lagi....kengkawan office yg tk pregnant pun sibuk jgk nk beli..;)



        Bengkong Tradisional
        Bengkung ni dah lama beli..masa zaman melin dulu..masih elok lagi walaupun dah 7 tahun berlalu..biras akupun ada pinjam, berjasa sgt bengkung ni...yang stressnya masa nk pakai bengkung ni..memang memerlukan bantuan suami or sesapa lar..takpun ikat lar kat tiang tangga ker..grill pintu ker..pastu lilit sendiri..hahaha

        SET PENGURUSAN URI

        Pengurusan uri skrg tak mcm dulu2..now day dah ada jual 'Set Kelengkapan Pengurusan Uri' lagi..aku dah siap2 beli..RM35 from Grandma Secret. Masa Melin ngn Isyraf dulu atok papa yg tolong..lepas cuci dgn asam jawa n garam..letak dlm kain..then letak dlm tempurung kelapa, baca Surah Al-Fatihah & Selawat pastu tanam. Atok papa suh tanam area masjid or surau..supaya selalu dgr azan..org berzikir..mengaji..Ada plk kawan aku citer..masa tanam tu letak lar pensil kalau nk anak tu rajin belajar. Laki aku kata kalau nk bagi anak tu terror main bola sepak..so nak kena tanam ngn bola skli ker?? hahahah..no komen..ikut lar cara masing2.


        Dalam set tu ada :
        - Periuk Tanah bertutup
        - Kain Putih
        - Asam Jawa
        - Garam
        - Sarung Tangan latex
        - Cara2 menguruskan uri

        # Cangkul ( Ini takde lar yer..hahahhahahhahaha )



        Sempat lagi selfie dgn Isyraf before jumpa doctor ; ))

        Aku gi check up last friday..kedudukan baby dah standby utk dipushkan keluar..huhu..Doctor advise suh aku deliver early..#induce# coz pinggang aku ni dh tk blh nk menampung berat lagi..
        Aku ni kalau dah duduk pastu nk bangun berjalan rasa mcm nk menitis air mata sakitnya..mcm ada org tumbuk2 pinggang ngn vontot aku rasanya..hahahha..
        Actual due is on 10 Dec..tp kalau blh doctor nk suh aku deliver awal  between 20 - 30 Nov tu..tapi kalau aku degil jgk nk tunggu sakit normal tu datang..dia akan bagi aku MC or home hospitalize..bed-rest kat umah jer..wahhhh i likeee...terus senyum tanda setuju..


        Friday, October 24, 2014

        Bestnya Mom & Baby Expo 2014

        Salam Jumaat muslimin muslimat

        1st nk citer pasal check up for 32 week last sabtu hari tu..baru naik 7 kg jer..tp berat baby dh hampir 2kg..so kira berat badan aku tk byk naik lar..urut dada lega..kalau tk hazabedah lar nk turunkan berat badan lepas deliver nanti..padahal aku kuat mkn kot..yg sgt ketara perut dan vontot ai jer..mcm dipam2..sblm tu aku MC 3 hari sakit pinggang..nk jalan ngn dudukpun sakit..mampu baring jer..tak tahan punya pasal aku call makcik urut bersalin tu..mintk dia picit2 manja kat belakang..lain mcm cara urutnya wey, tp mmg sedap..posisi kita mcm merangkak tu..then dia urut2 vontot..turun ke kaki..bahu pulak..kepala..tangan..perghhh mmg best..#perut tak sentuh yer# next daynya baru blh gerak as usual..kalau tak aku rasa mcm suster ngesott jer..


        Kebetulan kat DEMC ada excibition pagi tu..ada lar mcm2 booth..ada Dr bunny ni..laki aku ckp..
        u dgn bunny ni mcm tkde beza jer i tgk...dusshhhhhh..hampeh u bie..tkpe2 bila i dh kurus mcm nelopa nanti..u jgn nk kejar2 i...HAHAHA..


        Muka ai dh sembab2....hoi! Minum ais pagi2?

        Sementara nk tunggu no. We lepak2 dulu kat 'Teh Tarik' cafe ni..akupun lapar belum bfast..selalu anak2 ikut kalau gi check up..but tadi dorang masih lagi membongkang..so biar lar..weekendkannn..



        Aloolooloo...abg ngah yg tk sabar nk tunggu baby keluar..Dia lar yg rajin picit2 aku kalau balik dari kerja tu..

        Habis check up dlm pukul 11.3pg..balik rumah ambik anak2 dgn bibik..Aku jarang lar nk tinggalkan maid kat umah sorang2..selalu mmg bawak. Dia pun laju jer bersiap..sblm siap dia akan sibuk2 tanya aku dulu..saya pakai ini sesuai tak ibu? Cocok ngak sama tudung ini..
        Sebab aku selalu complain fesyen dia..kadang2 mcm badut..tudung biru baju hijau seluar kuning..HAHAHA..Emilyn kata..bibik mcm rainbow lar..cantikkk sgttt!! pastu dia letak tangan kat bahu mata keatas..ko raseeee nk cubit tak..saja nk bagi bibik tu perasan cunn..Kohkohkoh..



        Antara barang2 yang aku borong kat exspo tu..mmg murah lar dari harga luar..

        Daripada warna bedding set tu dh blh tahu aku dpt baby apa..HAHAHA..baby BOY in the house..;))
        Pergi lar korang..next week ada kat shah alam pulak..aku tgk org borong pampers..mcm nk pakai satu family, mmg murah. Minggu depan ni baru aku nk beli pampers..pastu nk beli pillowcase baby tu skali..nk tukar2 bila basuh nanti senang.
        Macam3 branded items yg ada..dari sekecik2 puting sampai lar sebesar2 katil..semua adooo

        Tapiiii yang tak dayanya sesak lar oittt..coz ramai sgt org, sampai perut berlaga perut..hahaha
        ..maklumlar yg dtgnya semua memboyotkann..


        31/10 ~ 2/11 di IDCC shah alam..jom jom menginvest

        Sunday, August 2, 2015

        SALAM AIDILFITRI 2015

        Posted by GOLD FINGER at Sunday, August 02, 2015 3 comments Links to this post
        Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin
        Salam kosong..kosong uollsss..wahhhhh mcm biskut i kann..kejap ado..kejap tk hadooo..hahaha..bussy korang..anak ramai! Mysyera_Design lagi! Kerja lagi! Hahahaha..

        Raya tahun lepas gebu dlm perut, masa tu aku yg gebusss! raya tahun ni gebu dah 6 bulan +..how time flies! Cepat giler! seperti yg dijangka..gebu jadi rebutan, melin and isyraf org tak pandang dah! between cucu2 pun dia paling bongsu..mmg jadi mangsa gomol2 lar dia!


        Pagi satu syawal sampin kat dlm lagi ;))

        This picture tak complete! Gebu takde, tido kot! Or anak buah aku ambik dia..teruk memory loss aku ni! Tema this year royal blue, coz laki i nk berjimat tak nk beli baju melayu..baju tu masa wedding adik dia last 2 yrs! Me and anak2 of coz lar beli baru..hahahahaha..kempunan kami nk tema blossom pink ala2 sweet seventeen gitew!


        Petang syawal, lepas solat jumaat sampin dh keluar! Gebu dh melengass..tukar baju lain!


        Ok now baru complete 5 of us! Itupun gebu tak tgk camera..jadi larr..ramai yg tanya picture ni kat mana? My hometown yaww! my baju pulak from #radiusite blh follow ig ni, kurung moden! Shawl pulak of coz lar by #mysyera_design, ivy chiffon instant shawl ni baru RM36 jer! Suka sgt shawl ni..tak serabut2 kat kepala or leher..simple n kemas jer! #mati lar puji design sendiri ;) but seyes aku mmg tk suka pakai shawl yg berlilit2 byk kali..byk batu2 rantai berjuntai segala!..byk color mcm kek lapis, sebelah hijau sebelah kuning..awning pink..kikikikikikiki..



        OOTD gebu dipagi syawal..dah mcm cartoon smurfs jer! Hahaha..marah sgt kalau kita pakaikan kopiah tu! Sekarang baju melayu baby ada mcm romper tu..ada poket..ada kopiah skali..tkyah lar time baby2 ni nk bersampin bagai..duduk pun x reti lagi..haha..dah lar1st syawal tu punya lar panas berdenting..this year turn mak jijah..kampung i lerr! Ceria sikit muka ayah pagi raya tu..anak2..menantu..cucu..semua ada! Mahu lar jgk makan nasi impit sikit.. since kena stroke dulu ayah kurang makan..kurang tidur..kurus sgt! As usually 1st syawal gi umah abg long..abg ngah..pak sedara side ayah aku, mlm gi umah pak sedara belah mak pulak..kena cepat2 round kasi habis coz raya ke3 nk balik ker umah mil pulak ;)


        Ni adik aku 2nd last..otw study master! Dia baka kacang panjang..aku buncis jer..haha..padahal aku dah pakai kasut 4 inci tu..tetappp jgk aku rendah..ok fine..i'm short and proud of that!! Shawl by #mysyera jugak..color fern green! Durhaka sgt kalau pakai shawl brand lain! beraniiii larrrrrr...hahaha


        12 org cucu tok usop n opah jijah! Ada yg dah anak dara hoii..cucu yg paling win no.5..masyaAllah mulut dia mcm bertih jagung..umur 4 tahun tapi pemikiran dia matang sgt! Terlebih makan kismis budak ni! #picture curi dari insta adik i..haha..

        ok lar uolls..jadi lar update setahun sekali..hahahaha..i is syg lagi blog ni..muahciked!

        Habis satu syawal!
        SELAMAT HARI RAYA 2015



        Monday, June 1, 2015

        MYSYERA_DESIGN

        Posted by GOLD FINGER at Monday, June 01, 2015 2 comments Links to this post


        Assalamualaikum...
        MYSYERA_DESIGN Officially Launch kat blog Goldfinger ;) hehe..jemput order yer..citer mcmana lahirnya M_D ni..tu kena buat special entry..from me and my sis, alhamdulillah sambutan sgt2 luar biasa..mmg aku tak sangka larr..syukur sangat..since Feb15 hari tu dah beroperasi..baru sekarang sempat nk update kat blog, skrg dah pandai sikit bahagikan masa..memula dulu mcm huru hara hidup aku dgn baby ilyas lagi....kalau time2 gaji tu mmg hazab nk menjawab whatapp/pm/sms semua..sampai tgh mlm wey..24jam mcm 7eleven plk aku rasanya, at one time tu aku tertido sambil tangan pengang handphone mulut menganga..dasat2..haha

        Antara koleksi2 Instant Shawl yg dihasilkan oleh kami..waaaa...bangga sgt..hahaha..tgk org pakai cantik..terus kembang2 hidung..







        BASIC COTTON INSTANT SHAWL
        Material : High Quality Cotton Lycra

        IVY CHIFFON INSTANT SHAWL
        Material : High Quality Soft Chiffon

        PRINTED EXCLUSIVE LIMITED EDITION
        Material : Havvy Lycra / Cotton



        VISIT :
        IG : mysyera_design
        FB : mysyera yusof
        WHATAPP : 016-666 4028


        ~ Murah pada HARGA tidak murah pada QUALITY ~

        Monday, March 9, 2015

        Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas

        Posted by GOLD FINGER at Monday, March 09, 2015 2 comments Links to this post
        Assalamualaikum..
        Rindunya bloggggggg i ni...uolls sihat? aku alhamdulillah sihat..baby sihat jgk..hampir 3 bulan tak update blog suam2 kuku ni..banyak benda yg berlaku within this 3 mth..bukan saja produce baby..siap produce Instant Shawl lagi..hahah..Citer instant shawl next entry..skrg citer pasal baby ilyas dulu..since entry ni aku dah draft dari dalam pantang lagi..so, tinggal nk post jer...hahahahha..#lama giler aku peram..

        Kisah Bersalin anak ke3 - Shameel Ilyas
        Barakallah..subhanaallah..alhamdulillah..syukur ke hadrah Allah..aku dah selamat melahirkan zuriat ke3..SHAMEL ILYAS..jumaat, 5 Dec 2014 pukul 2.01 petang...pengalaman bersalin yg cukup simple..cepat..kiranya tak banyak citer larr..kejap jer sakitnya..bila ingat balik nk tergelakpun ada..amboiii nipu sangat time2 beranak pun kelakorr..

        4 Dec 2014 ~ malam tu aku start cirit birit..dlm satu rumah tu aku sorang jer yg kena..2 jam skli gi toilet..bibik siap buatkan teh pahit lagi..tk jalan jgk..pastu tetiba rasa nk demam..sakit kepala..seram sejuk mcm tu..telan panadol 2 biji..satu mlm tk tido mengulang ker toilet..berak air jer..dah kenapa pulak ni??

        5 Dec 2014 ~ masih cirit birit lagi..sampai takut nk mkn apa2 pagi tu..husbnd dh gerak ker office..lebih kurang pukul 11 pagi, tetiba rasa sakit perut yg mcm nk berak cirit tu bertukar jadi mcm sengugut, mcm dipulas2 perut aku ni...arr caner tu..kahkahkah..selang 5 min sakit tu dtg balik..semakin sakit..aku duk baring statik jer tk gerak2..tarik nafass..lepass..woooo ni mmg betul2 sakit ni..tk blh jadi..ambik hp terus call hubby..

        Bie..balik sekarang..i rasa nk beranak ni..
        Haa yer ker..Okey okey..

        sementara tu aku gagahkan diri bangun..bukak semua gelang..cincin..rantai..pastu suh bibik masukkan barang2 dlm beg..#bagus sgt baru nk packing#..releks arr..haha..bibik pulak sibuk tanya..sakit tak ibu? Gimana rasanya buu...?? Dimana yg sakit buu?? Heyyy ko ni bibik..halusss jer aku tgk ko ni..time2 hazabedah aku menahan sakit ni lar byk pulak soalan ko nk tanya kannnnnn!!! After 30 min hubby sampai..terus gerak ke DEMC, dekat jer dlm 15min..otw tu aku diam jer..istifar dlm hati..hubbypun x ckp apa2 sbb dia tahu aku tgh menahan sakit..kang salah ckp kena marah pulak..hehe
        Sampai hospital..terus dorang tolak aku naik ke tingkat 2. Masa ni aku ngn staff tu jer..hubby cari parking..sampai tingkt 2, masuk bilik..nurse suruh baring..biasalar apa lagi..nk seluk lar tgk brapa cm laluan dah terbukak..aku berdoa mintak2 dah terbukak lar 6..7cm ker..

        Nurse : Tarik nafas puan..mmmm..baru 2cm puan
        Me : Allah..baru 2cm jerrrr nurse..PASRAHHH

        Nurse tu suh aku tukar baju then pasang CTG kat perut..ngam dia pasang hubby sampai..nurse tu kata kita tunggu doctor Norleen dtg..masa ni aku lapar giler sbb tk mkn apa2 kot dari pagi..suh hubby turun gi beli makanan n register ward skli kat bawah ..sakit yg 5 min tu still ada..bila sakit tu datang aku tarik nafas..istifar2..bila sakit tu hilang aku ambik hp..tangkap gambar..tgk facebook..haha #cirit birit tu pulak tetiba dah hilang..konpius kak ton??




        Aku bukan pandai baca benda ni..tp doctor kata yg bawah tu contraction aku, atas tu denyutan jantung baby..kalau berlaku kerap kali *yg aku bulat tu*..agak bahaya jgk utk baby..means bila berlaku contraction jer..denyutan jantung baby akan drop..lebih kurang gitew lar explanation doctor..

        1.15pm - Doctor norleen sampai..dia check..borak2..aku citer lar kat dia pasal cirit birit n demam tu..then dia explain pasal CTG result tu..mcm ada jer alasan aku nk czer..aku ni awal2 dh mintak czer sblm ni..tk dibaginya..ciss sgttkan, nak suh aku try normal jgk..ok fine aku try, plus katanya duit pun jimat ;)..baguih doctor ni..

        Doctor : So, how yus? Kita tunggu yer..sbb baru 2cm..tunggu kat wad dulu..bila dh bukak 6 or 7cm kita dtg sini balik..
        Me : Doctor i tak sanggup nk tunggu..kalau i nak czer jer boleh?
        Doctor : Betul ni?
        Me : Betul2..i nk czer jer..i takut mcm kes dulu..
        pleaseeeeee doctor

        Tak terkata apa doctor tu..hahaha..aku dgr doctr norleen suruh nurse tu check czer room available ker tak? Pakar bius ada ker tak? 5 min lepas tu dia dtg balik..

        Ok yus kebetulan skrg dorang semua tgh available, so kita buat skrg lar..

        gluurrpp..urut dada jap..terus nevesss..SEKARANG??

        Sblm tu kita tunggu husband you dulu utk sign borang kebenaran ni..
        eh takyah lar doctor..i jer sign..sbb i yg nk kena operate kann..bagi pen nurse..

        Hahaha..gelak nurse2 kat dlm tu..nk cepatkann, sakit contraction tu makin menjadi2..tak daya aku nk tunggu..nurse tu pasang drip kat tangan..then tnya pagi tadi ada mkn tak..check sana sini..kot2 ada pakai jam or barang kemas..dia pakaikan aku sarung plastik kat kepala tu..settle! Then blh tolak ker bilik bedah..ngam2 nk keluar dari bilik tu laki aku sampai..

        Husband : Eh! nk pegi mana ni? Muka terkojottt giler..
        Me : Bye2 bie..i nk pergi czer..
        Husband : HAAAA czer!!..okok..bye2..muka blur pulakk...

        Part ni bila aku ingat balik mmg kelakar..nebes punya pasal sampai lupa nk salam mintk ampun ngn somi..sempat bye2 jer..omputih sgtKANN!! Yg laki akupun sama..tkde lar nk kiss2 aku dulu ker..ckp i lov u ker..selamat berjuang dinda..gitewkann..takde hokeyyy, dia blh jer berdiri statik kat pintu tu tgk nurse tu tolak aku pergi..yg bestnya siap bye2 balik kat aku..ko rasee..hahaha...dua2 venggongg!! Pasrah jer lar..

        Masuk jer bilik bedah tu..doctor bius tu suruh aku duduk..peluk bantal sambil membongkok sikit..dia spray something kat pinggang belakang..SEJUK..then suh aku tarik nafas coz dia nk cucuk kat saraf pinggang, bius separuh jer...aku istifar pejam mata..tk nk fikir..tetiba doctor tu kata..DONE!
        Haaa dah ker..tk sakit punn? Spontan
        Yes done..puan baring yer..

        After 2 min..Doctor Norleen masuk..dia suruh aku angkat kaki, mmg tk blh lar..kebas! masa tu aku dh tak rasa apa2 dari pinggang kebawah..sakit contraction tu pun dah hilang...memang larkann. Aku tak ingat bila masa dorang masukkan keteter getah tu untuk kosongkan pundi kencing..sedar2 dah ada jer..kita tak nampak apa dorang buat..kalau ikut google masa ni dorang akan masukkan saluran intravena. Pakar perbidanan akan membuat insisi berukuran 10cm panjang di bahagian bawah abdomen then bahagian bawah uterus juga akan dipotong, prosedur ini dinamakan sebagai lscs (lower segment caesarean section), yang mana bahagian bawah dibedah. Lepas tu air ketuban atau cecair amnion akan dipecahkan dan bayi akan dikeluarkan dari uterus.Masa ni tali pusat akan dikepit dan dipotong bagi mengasingkan bayi daripada ibunya. Seterusnya bayi akan diserahkan kepada doktor pediatrik Pakar perbidanan pulak akan mengasingkan plasenta (uri) dan mengeluarkannya.
        Uterus akan dijahit pada dua lapisan. Abdomen juga dijahit pada dua lapisan. Selepas prosedur selesai, kita akan dipindahkan ke bilik pemulihan untuk pemantauan. Haaa lebih kurang gitew ler process czer. Maka bermula lar kerja dorang..masa ni aku mengigil sampai terketar2 gigi..ada sorang nurse tu suh aku pejam mata..istifar..sambil tu dia letak kan pemanas kat dlm baju..bius tu actually buatkan kita sejuk..bukan sbb kita takut ker apa..after 5 to 10min aku dgr suara baby menangis..SUBHANALLAH, ALLAHUAKBAR..syukur alhamdulillahhh..baby dah selamat keluar dari tingkap..nurse tu bawak baby kat aku..sempat lar aku cium..Baby boy puan..
        Yeah!!

        Secara umumnya masa diambil dari masa kulit diinsisi sehingga bayi dilahirkan adalah 5 minit. Selebihnya adalah masa untuk dorang settlekan kita.


        Picture from Google - Mcm ni lar process czer

        Pukul 2.01 petang..aku dgr nurse tu ckp..ada jam kat tepi dinding tu..tp aku tak nampak, rabunkann..dh lar speck tk blh pakai..contact lens pun tk blh..pasrah jer..cepat giler dorang buat kerja, sblm aku masuk bilik ni tadi pukul 1.30pm..so mean setengah jam jer..

        Settle semua, dorang pindahkan aku kat katil biasa then tolak ker bilik lain..dlm bilik ni ada nurse lain plk yg continue buat pemantauan..dia kata aku demam..suhu badan tetiba naik mendadak 39..so dia tahan aku kat situ dulu sblm tolak ke ward..aku siap mintk air dgn nurse tu..haus giler rasa mcm tk minum seminggu! Badan masih terketar2 lagi..dorang pakaikan warm blanket kat aku, baru lar rasa panas sikit...lega sangat sbb semua dah selamat..tunggu jer lar bius habisss..huhuhu..aku tak sedar sgt bila masa dorang tolak aku ke ward biasa..mcm mamai2..sbb bius tu kan buat kita mengatuk..lagipun aku mmg tk cukup tidur. Sedar2 tgk hubby ada kat dlm bilik tu..tgh tgk hp..sabo jerkan, belai2 lar aku ni haa..baru jer lepas bertarung nyawa kot..isshh lar kannnn..hahahha..mentang2 lar anak yg ke3..

        Me : Abie..dah tgk baby? Dah azankan?
        Husband : Dah2..cepat betul syggg...tk sempat nk call sesapa..sakit tak?
        Me : Takkkk...sbb bius ada lagi..

        Mcm biasa lepas beberapa jam bius akan hilang..aku dah start rasa berdenyut..pedih..eeeee..ngilu semua ada..terus mintak ubat tahan sakit..padan muka nak sangat czer kannn..haha..tapi aku okey jer..boleh borak2..gelak2..mlm tu aku dah siap boleh duduk dan cuba untuk turun dari katil, jiwa kena kental beb!!..kalau nk nangis, nangis jerrrr..memang hazabbb..make sure ada org tolong, bongkokkan sikit badan..then pegang tahan tempat czer tu..breath in breath out..berjaya lar berdiri..nurse tu kata, awal sgt puan dah boleh bangun ni..selalunya 2nd day baru kita try duduk and jalan ke toilet..entahhhh...semangat lain mcm kali ni..mungkin jgk sbb yg ke3 kot..hahahaha.. 



        Fresh dari perut ummi ni..salam dunia..


        2nd day..gebu sangat ni..double chin yg tak tahan tgk tu..sebijik dagu ummi yg berlipat ni..haha


        2 week..berubah muka..


        Syurga umi dan abie..
        Selang 1 jam nk kiss baby..tension mak korang, tak aman baby nk tido! Pasrah jer..cuti sekolahkan. Tp kk long melin n angah boleh harap sgt..merebut2 nk tolong bila umi suruh ambikkan pampers..ambik stokin..kk long melin pulak hari2 pilihkan baju mana baby nk pakai lepas mandi..jangan gaduh2 yer nak..semoga Allah lindungi anak2 syura umi ni..amin


        Wednesday, November 26, 2014

        COUNTDOWN..

        Posted by GOLD FINGER at Wednesday, November 26, 2014 7 comments Links to this post
        Assalamualaikum uolls..
        Aku dh start cuti minggu ni..sesama ngn budak sekolah..minggu ni dah 39 week..9 bulan ++..tunggu sakit jer nk ker spital ni..#neves#seram#excited..semua ada ;)(

        Cuti sekolah ni volume pun kena extra vaganzaaa weyy..dh lar tgh sarat..bertabah lar nanti dlm pantang masa anak2 cuti sekolah..sure tak aman baby nk tido..hahaha
        Aku dah siap ambik tuisyen dgn kelas mengaji extra time cuti ni..ada lar terisi sikit cuti dorang tu..daripada mengadap gajet2 jer, takpun mengacau baby..nk berjalan2 holiday mmg tk dapat larr..mahunya terberanak tgh jalan nanti..tapi kesian jgk kakak ngn adik..cuti sekolah sebulan tk kemana2..Persiapan baby 95% dh complete..skrg tgh sibuk dgn kelengkapan Isyraf nk masuk tahun satu..Melin tkde sgt..cuma stationery..beg..kasut jer nk cari baru..yg lain semua ok lagi..serabut iollss..terkejar2 nk buat semua benda sebelum i meletopss..

        Minggu2 terakhir sebelum aku cuti hari tu..ramai plk yg belanja makan..cakap jer nk makan apa, semua ikut selera mak yong ni..ai is speechless sgtttt....tqvm semuaa...
        Kat FB aku penuh gambar makanan jerr..pasrah lar sesapa yg terliur2 tu..



        - The Coffee Club Subang Parade -
        Ditaja oleh laki orang..hahaha..ni group whatapp mak pak..kalau jumpa citer pasal anak2 jer..geng2 opis jgk. Sedap wey semua makanan kat atas tu..kita share2 mkn..gi ler try..



        - Serai Empire Mall - 
        Kak bos yang belanja masa lastday kerja..mcm nk resign plk aku rasa ada org belanja2 ni..haha..kita tk mkn tu jer..ada lagi tapi lupa nk snap..tq kak bos yg sentiasa pemurah..


        Kek pisang and brownies sedap giler..



        Cara berlauk tersedap asia tenggara..haha..memula ada org bagi..pastu sbb sedap giler aku order 100 biji lagi..sedekah bebudak opis..


        Alhamdulillah..rezeki makan mmg tk putus2 sepanjang preggy ni..babykan pembawa rezeki..Ini semua kengkawan opis bawak..hari2 ada jer makanan atas meja aku..


        Ole Ole Bali Empire Mall


        Night Circle
        Ni mak yong yg teringin nk makan bubur nasi..sbb teringat bubur nasi kat Jakarta dulu..totally tk sama lar..but ok lar versi malaysia..


        Chili's
        Satu team gi mkn..dekat rm450 total semua..giler larrr..

        Start last week aku dh mula check up seminggu sekali..pastu buat CTG..berat terkini 67kg..bermakna dah naik11kg..makkk pitammmmmm!!! Ni semua padah mengikut napsu makan seperti dinasour..xoxoxo
        Doctor norleen kata..ala yus baru 11kg..ada org sampai naik 20kg++..omgee takutnyaa..
        30/11 to 2/12 doctor tkde..pergi singapore..so baby jgn keluar time tu yer..ummi tk nk doctor lain..huhuhu


        Dikesempatan ni..aku nk mintk ampun dan maaf..halal mkn minum..kalau ada terkecik hati ker..terlezer ker..korang ampunkan yer..doakan aku selamat bersalin..mungkin ni entry last sblm meletopss..kaki tangan semua dh demokkss2 ni..silap2 mlm ni aku bersalin..hehe...aku berpantang sendiri bersama bibik muda remaja..blh harap jgk lar dia ni, daripada tkde langsungkan..harap2 berkekalan.

        Wassalam



        Sunday, November 9, 2014

        CHECK LIST keperluan menyambut baby baru ;)

        Posted by GOLD FINGER at Sunday, November 09, 2014 4 comments Links to this post

        CHECK LIST ni aku dapat dari Pa&Ma..ada yg aku tambah sikit yg mana aku perlu..then yg mana aku dah ada aku tak beli lar..dah lama tak beranak kecik ni..lupa dah apa yg nak kena beli..huhu..Barang2 Melin ngn Isyraf dulu habis dah semua aku let go..tinggal baby cot jer yg bertahan. Boleh recycle balik utk new baby..

        Check list ni penting wooo..bukan apa, kalau dah terberanak tu mmg susah lar nk bergerak kesana sini. Kalau dapat husband yg terror tu takpe..ni kalau kena yg ckp 10 kali baru paham apa nk dibeli..mahunya meroyan time tu..haha..so, awal2 dah kena prepare yer mommy to be..

        PAKAIAN ASAS BABY
        Baju lengan pendek
        ~ Baju lengan panjang
        ~ Seluar pendek
        ~ Seluar panjang
        ~ Barut
        ~ Sarung kaki
        ~ Sarung tangan
        ~ Kain bedung
        ~ Topi

        Barang yg paling excited kita nk beli..pastinya pakaian baby..kalau masih tk sure gender baby..beli jer lar warna putih..hijau..purple..girl boleh boypun boleh..Awal2 ni takyah ler excited sgt sampai nk beli baju gaun ker..seluar jeans ker..kemeja ker..itu over tau!! Beli baju2 asas jer dlm tempoh berpantang ni. Kalau beli brand yg mahal2 tu..ambik lar saiz yg besar sikit..0-6 mth ker..so blh pakai lama.. berbaloi larr kan beli mahal2, coz baby ni cepat membesar..


        Jangan lupa cuci dulu uolls..aku dah siap2 cuci lipat  gosok cun2 #eh bukan aku..bibik yg buat..hahahah.
        Lagi satu kalau boleh jangan lar pakai pencuci kain kita yg biasa tu..for the 1st time ni cuci lar pakai product baby..aku dulu pakai brand NAPPIKLEEN or PUREEN Kiddi Wash. Pakai utk tempoh berpantang tu jer..kalau baby takde skin problem boleh lar tukar ker product pencuci biasa..kalau mampu teruskan pakai..lagi bagus.


        After cuci..mmmmm sedapnya bau..alolololo

          LAMPIN / PAMPERS
          ~ Lampin pakaian buang atau lampin kain moden
          ~ Pelapik lampin (jika anda menggunakan lampin kain moden)
          ~ Tisu basah
          ~ Alas atau pelapik untuk menukar lampin
          ~ Beg lampin (digunakan untuk mengisi lampin ketika keluar dari rumah)

           SET MANDIAN BABY
          Besen mandi bayi
          ~ Tuala mandi
          ~ Tuala muka
          ~ Cecair mandian
          ~ Syampu


          SET PENJAGAAN BABY

          Minyak yg best utk perut baby ni aku suggest Krim Herba Bayi from TROPIKA..semua product Tropica ni mmg favorite aku. Terbaik sangat. Kalau korang pergi kedai yg jual barang2 baby ni blh tanya sendiri best seller item untuk penjagaan baby ni brand apa..sure dorang suggest product Tropica. Ni takde set2..semua loose item..cuma harga dia agak mahal sedikit lar dari brand2 dipasaran ni.

          Losen bayi
          ~ Minyak bayi
          ~ Bedak bayi
          ~ Sikat atau berus rambut
          ~ Minyak telon
          ~ Alat pemotong kuku
          ~ Kapas muka
          ~ Krim ruam lampin
          ~ Termometer digital
          ~ Tuam perut **
          ~ Tisu Basah

          ** utk tuam perut baby..alaa yg mcm sup bunjut tu..MIL aku buat sendiri, dlm tu letak lada hitam then ikat dgn kain..pastu yg menariknya MIL aku kata simpan semua tali pusat anak2 kita then letak dlm bunjut tu (Melin + Isyraf + baby), petuanya supaya anak2 kita ni tk bergaduh sesama mereka bila besar nanti. Allahualam..katanyaa..;)


          Krim Herba Bayi - TROPIKA



          Baby Hair & Baby Oil - Lavender

            SET TIDUR BABY
            Katil
            ~ Tilam
            ~ Bantal kepala
            ~ Bantal peluk
            ~ Cadar
            ~ Selimut
            ~ Extra sarung bantal

            Set kat bawah ni aku beli masa MOM & BABY Exspo hari tu..Baby organic pillow tu aku beli asing. Tu saja lar nk letak kat atas badan baby..konon2 dia akan rasa mcm tangan kita lar. Eh lagi satu korang jgn lupa beli extra pillow case..nanti kalau kotor senang nk tukar ganti.




              PENYUSUAN SUSU IBU

              Pam payu dara (manual / bateri / elektrik)
              ~ Bekas penyimpanan susu ibu
              ~ Beg pendingin
              ~ Nursing cover

              PENYUSUAN SUSU FORMULA

              Botol susu bebas BPA
              ~ Puting botol susu
              ~ Berus botol
              ~ Bekas untuk menyimpan susu formula
              ~ Bekas menyimpan air panas
              ~ Bekas menyimpan air kosong
              ~ Alat steril botol susu 

              SET BERPANTANG
              Ada bermacam2 set berpantang dipasaran skrg ni..yg murah..yg mahal..tinggal pilih jer..aku ni cerewet sikit bab2 set berpantang ni. Bukannya tk nak beli set..cuma takut tak berpakai semuanya..aku kenal sangat lar diri aku ni..aiihhhh susah nk citer lar..hahaha..Mula2 tu semangat berkobar2..tp bila dah tiba masa..aku tenung jer set2 tu nanti sampai expired..hehe..so, ada baiknya aku beli single item yg mana PERLU sahaja. Itupun tunggu baby dah keluar nanti..mana lar tahu..ceaser ke pulak dah tak blh nk guna.

              ~Set Berpantang
              ~ Bengkong
              ~ Tungku
              ~ Stokin
              ~ Kain Batik
              ~ Pad / Tuala Wanita


              Antara Set2 berpantang yg famous aku google dan survey dikedai2 is Nona Roguy, Tanamera, Anugerah, Grandma Secret, Spa & Ma, Shaklee, Amway, Mustika Ratu, Sendayu Tinggi..eh mcm2 larrr..Korang blh review sendiri product2 ni..tapi dari pembacaan aku lar, hot items terlajak laris yg org selalu beli antaranya 

              - Minyak Kelapa Dara & Sabun Mandi Herba from TANAMERA -
              - Minyak Herbanika from NONA ROGUY


               

              VCO @ Minyak Kelapa Dara from TANAMERA
               Aku suka sgt2 minyak ni..aku beli awal sbb nk sapu kat perut...byk sgt kegunaannya before and after deliver..#nanti aku review by details



              Bengkung Moden 
              Very recommended for Ceaserian momies. Dah habis pantangpun boleh pakai lagi..ni aku beli masa awal pregnancy lagi....kengkawan office yg tk pregnant pun sibuk jgk nk beli..;)



              Bengkong Tradisional
              Bengkung ni dah lama beli..masa zaman melin dulu..masih elok lagi walaupun dah 7 tahun berlalu..biras akupun ada pinjam, berjasa sgt bengkung ni...yang stressnya masa nk pakai bengkung ni..memang memerlukan bantuan suami or sesapa lar..takpun ikat lar kat tiang tangga ker..grill pintu ker..pastu lilit sendiri..hahaha

              SET PENGURUSAN URI

              Pengurusan uri skrg tak mcm dulu2..now day dah ada jual 'Set Kelengkapan Pengurusan Uri' lagi..aku dah siap2 beli..RM35 from Grandma Secret. Masa Melin ngn Isyraf dulu atok papa yg tolong..lepas cuci dgn asam jawa n garam..letak dlm kain..then letak dlm tempurung kelapa, baca Surah Al-Fatihah & Selawat pastu tanam. Atok papa suh tanam area masjid or surau..supaya selalu dgr azan..org berzikir..mengaji..Ada plk kawan aku citer..masa tanam tu letak lar pensil kalau nk anak tu rajin belajar. Laki aku kata kalau nk bagi anak tu terror main bola sepak..so nak kena tanam ngn bola skli ker?? hahahah..no komen..ikut lar cara masing2.


              Dalam set tu ada :
              - Periuk Tanah bertutup
              - Kain Putih
              - Asam Jawa
              - Garam
              - Sarung Tangan latex
              - Cara2 menguruskan uri

              # Cangkul ( Ini takde lar yer..hahahhahahhahaha )



              Sempat lagi selfie dgn Isyraf before jumpa doctor ; ))

              Aku gi check up last friday..kedudukan baby dah standby utk dipushkan keluar..huhu..Doctor advise suh aku deliver early..#induce# coz pinggang aku ni dh tk blh nk menampung berat lagi..
              Aku ni kalau dah duduk pastu nk bangun berjalan rasa mcm nk menitis air mata sakitnya..mcm ada org tumbuk2 pinggang ngn vontot aku rasanya..hahahha..
              Actual due is on 10 Dec..tp kalau blh doctor nk suh aku deliver awal  between 20 - 30 Nov tu..tapi kalau aku degil jgk nk tunggu sakit normal tu datang..dia akan bagi aku MC or home hospitalize..bed-rest kat umah jer..wahhhh i likeee...terus senyum tanda setuju..


              Friday, October 24, 2014

              Bestnya Mom & Baby Expo 2014

              Posted by GOLD FINGER at Friday, October 24, 2014 5 comments Links to this post
              Salam Jumaat muslimin muslimat

              1st nk citer pasal check up for 32 week last sabtu hari tu..baru naik 7 kg jer..tp berat baby dh hampir 2kg..so kira berat badan aku tk byk naik lar..urut dada lega..kalau tk hazabedah lar nk turunkan berat badan lepas deliver nanti..padahal aku kuat mkn kot..yg sgt ketara perut dan vontot ai jer..mcm dipam2..sblm tu aku MC 3 hari sakit pinggang..nk jalan ngn dudukpun sakit..mampu baring jer..tak tahan punya pasal aku call makcik urut bersalin tu..mintk dia picit2 manja kat belakang..lain mcm cara urutnya wey, tp mmg sedap..posisi kita mcm merangkak tu..then dia urut2 vontot..turun ke kaki..bahu pulak..kepala..tangan..perghhh mmg best..#perut tak sentuh yer# next daynya baru blh gerak as usual..kalau tak aku rasa mcm suster ngesott jer..


              Kebetulan kat DEMC ada excibition pagi tu..ada lar mcm2 booth..ada Dr bunny ni..laki aku ckp..
              u dgn bunny ni mcm tkde beza jer i tgk...dusshhhhhh..hampeh u bie..tkpe2 bila i dh kurus mcm nelopa nanti..u jgn nk kejar2 i...HAHAHA..


              Muka ai dh sembab2....hoi! Minum ais pagi2?

              Sementara nk tunggu no. We lepak2 dulu kat 'Teh Tarik' cafe ni..akupun lapar belum bfast..selalu anak2 ikut kalau gi check up..but tadi dorang masih lagi membongkang..so biar lar..weekendkannn..



              Aloolooloo...abg ngah yg tk sabar nk tunggu baby keluar..Dia lar yg rajin picit2 aku kalau balik dari kerja tu..

              Habis check up dlm pukul 11.3pg..balik rumah ambik anak2 dgn bibik..Aku jarang lar nk tinggalkan maid kat umah sorang2..selalu mmg bawak. Dia pun laju jer bersiap..sblm siap dia akan sibuk2 tanya aku dulu..saya pakai ini sesuai tak ibu? Cocok ngak sama tudung ini..
              Sebab aku selalu complain fesyen dia..kadang2 mcm badut..tudung biru baju hijau seluar kuning..HAHAHA..Emilyn kata..bibik mcm rainbow lar..cantikkk sgttt!! pastu dia letak tangan kat bahu mata keatas..ko raseeee nk cubit tak..saja nk bagi bibik tu perasan cunn..Kohkohkoh..



              Antara barang2 yang aku borong kat exspo tu..mmg murah lar dari harga luar..

              Daripada warna bedding set tu dh blh tahu aku dpt baby apa..HAHAHA..baby BOY in the house..;))
              Pergi lar korang..next week ada kat shah alam pulak..aku tgk org borong pampers..mcm nk pakai satu family, mmg murah. Minggu depan ni baru aku nk beli pampers..pastu nk beli pillowcase baby tu skali..nk tukar2 bila basuh nanti senang.
              Macam3 branded items yg ada..dari sekecik2 puting sampai lar sebesar2 katil..semua adooo

              Tapiiii yang tak dayanya sesak lar oittt..coz ramai sgt org, sampai perut berlaga perut..hahaha
              ..maklumlar yg dtgnya semua memboyotkann..


              31/10 ~ 2/11 di IDCC shah alam..jom jom menginvest

              Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...