Subscribe Twitter

Wednesday, December 11, 2013

Jakarta Day 1 - The Media Hotel & Bubur Kwang Tung

Assalamualaikum..

Bapak2..ibuk2..sudah bersiap sedia utk entry Jakarta 3D3N..hahaha..entry ni khas utk mereka yg giler shopping..shopaholic!! giler poyosskan! hahaha..korang jgn ingat aku kaya sangat semata2 pergi jakarta utk shopping jer..takde maknanya..weolls pergi atas 2 urusan..satu urusan peribadi..satu lagi atas urusan business...mmmm...mmm..tp berunsur peribadi jgk lar kot..*saiko sangatkan*
Pada pendapat aku lar antara Vietnam, Singapore, Bangkok & Jakarta..tempat yg paling best utk shopping adalah Jakarta! Walaupun aku teraniaya dgn maid2 dari sana..aceehh..tp kita kena professional beb! pffftttt..perkara yg baik kita puji..yg tak baik kita keji..miahahaha..
 Aku suka sbb first senang nak makan..byk tempat yg halal..penting ni..2nd komunikasi..senang jer nk paham bahasa indonesia ni..mcm dlm sinetron tu..hahaha..3rd public transport yg bersepah2....pastu ko tak rasa mcm warga asing sgt..sbb muka kita lebih kurang sama jer ngn dorangkan..hahaha

Itinerary..flight..hotel..semua dah diuruskan..tinggal bawak diri dgn bawak duit jer. Flight pukul 6 petang..sampai sana lebih kurang 8 malam..kat sana lewat 1 jam dari Malaysia. Airport kat Jakarta tu kecik jer..so takyah nk jalan jauh2..pergerakan pantas.




Tips# pastikan korang naik taksi 'Silver Bird' yer..selamat sikit..sbb kat airport tu bersepah2 orang offer teksi..sila jgn terpedaya..korang terus jer cari counter ni..berbaris kat situ tunggu dlm 5 - 10min jer.



The Media Hotel & Towers is a luxury 5-star hotel in Jakarta with easy access to the Jakarta International Expo and the Jakarta International Airport. This hotel is suitable for somebody who intends to shop around mangga dua area which is known as wholesaled area. This is the reason kenapa weolls pilih hotel ni..bijak tak?


dah sampai...cantik debomm hotel ni!!
untuk pengetahuan korang..nk keluar masuk hotel or shopping mall kat sini semua kena scan yer..mcm kat airport tu..1st rasa mcm pelik jerr..tapi bila pikir2 balik bagus utk keselamatan kita sebenarnya..sbb dulukan Hotel JW Marriott dan Hotel Ritz-Carlton kat Jakarta ni pernah kena bom..tahun 2009 kalau tak silap aku..ramai yg matikan..tapi utk hotel2 budget aku tak sure..mcm Mangga dua mall tu takde lar pulak kena scan..maybe tempat2 VIP jer yg kena..hahahaha..VIP sangatttttkan!!


Tunggu punya tunggu..rupanya ada masalah sikit kat counter masa nk check in tu..bilik yg kitaorg book tu dah penuh..hapeeeeeee!!! mula lar aku jadi mak jemahkann..sentap!!..tp rupanya disebalik musibah ni ada rezeki lain yg kitaorg nk dapat...dari pada standard room dorang upgrade jadi Executive Suite dgn rate yg sama..takde additional charges..omgeeeeee..terus feeling2 VVIP gitewww..ko tahu berapa semalam bilik tu..RM1900/per night hokeyy..haaaa ai tell you nyahhh..ketar2 lutut kalau kena bayar ni, dua malam dah RM3,800..feyytammm datin maimom!


cantiknyaaaa floor ni..kagum jap..17th floor only for Executive rooms with classic Chinese décor


Meh sini aku nk citer pasal bilik pulak..besar giler bilik tu sampai weolls rasa seram ..hahaha..ada dua TV..ada dua toilet..ada meja makan..ada bilik di dlm bilik..tapi yg nk tidurnya berdua jer...



Serius walaupun besar aku rasa lemas..lemas sbb lampu dia tak terang..malap ala2 romantik gitewww...acaner aku nk ambik gambar ni..camera tak bawak..harap camera handphone jer..tu yg gambar semua mcm kusam2, tak dapat nk riak kat korang betapa meletoppsnya bilik ni..hahaha







Hamboi..posing tak henggattt..
Penuh cermin kat dlm bilik ni..toleh kiri muka aku..toleh kanan muka aku..takpe lar yer dak..kalau toleh2 bukan muka aku caner?? eeeerrkkk


Settle semua..dah siap mandi wangi2..kitaorg keluar pergi makan..masa tu dah pukul 11.30mlm..ada orang nk belanja bubur nasi tgh2 malam ni. Famous bubur kat Jakarta katanya and it serves with complete menu of Chinese (Cantonese) dishes.


Open 24-hour and located in Pecenongan. Actually aku bukan lar pengemar bubur nasi ni..rasa mcm org sakit pulak kalau makan bubur nasi ni..hahhaha..tapi dah org berhajat kita kena lar tunaikan..hehe.
Kedai ni dua tingkat..kat dinding penuh gambar artis2 yg datang makan kat situ..tp sorangpun aku tak kenal...hahaha..main hantam jer..terus naik ke tingkat dua sbb meja kat bawah dah penuh..terperanjat aku, kat ataspun ramai org..eh memalam buta makan bubur pehalll korang ni?





sayur ngn prawn tu sedap giler..terbaik larr...

Licin..mmg sedappp..
konon2nya tk suka bubur nasi..pastu tak nk makan heavy tgh2 malam ni ..sekali sedap darrr....teringat2 sampai sekarang...
Actually, ada benda yg aku tak berapa nk berkenan ngn restaurant ni..kedai ada aircond bertutup rapat tp boleh smoking kat dlm tu!! korang bayangkan asap rokok kat dlm tu..sesak napass ai..


Picture from google
Aku rasa kalau kita kat malaysia ni mcm kedai mamak lar kot..bukak 24 jam..lepak2 sambil pekena teh tarik..mcm tu lar jgk dorang kat sana. Aku takde ambik gambar dlm kedai tu..tp meja tepi ni lar yg kitaorg duduk..settle makan gerak balik ke hotel..tk sabar nk tido atas katil yg gebu tu..yeeeehaaa...

to be continue

3 comments:

izfanora said...

untung r datin maimon oi.. klu honeymoon ni mmg best r..hoho..

Softie Eross said...

apsal tak pakai hp kakchik...hihihi...lg 8hari dia lempang gua

Softie Eross said...

apsal tak pakai hp kakchik...hihihi...lg 8hari dia lempang gua

Post a Comment

Wednesday, December 11, 2013

Jakarta Day 1 - The Media Hotel & Bubur Kwang Tung

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, December 11, 2013
Assalamualaikum..

Bapak2..ibuk2..sudah bersiap sedia utk entry Jakarta 3D3N..hahaha..entry ni khas utk mereka yg giler shopping..shopaholic!! giler poyosskan! hahaha..korang jgn ingat aku kaya sangat semata2 pergi jakarta utk shopping jer..takde maknanya..weolls pergi atas 2 urusan..satu urusan peribadi..satu lagi atas urusan business...mmmm...mmm..tp berunsur peribadi jgk lar kot..*saiko sangatkan*
Pada pendapat aku lar antara Vietnam, Singapore, Bangkok & Jakarta..tempat yg paling best utk shopping adalah Jakarta! Walaupun aku teraniaya dgn maid2 dari sana..aceehh..tp kita kena professional beb! pffftttt..perkara yg baik kita puji..yg tak baik kita keji..miahahaha..
 Aku suka sbb first senang nak makan..byk tempat yg halal..penting ni..2nd komunikasi..senang jer nk paham bahasa indonesia ni..mcm dlm sinetron tu..hahaha..3rd public transport yg bersepah2....pastu ko tak rasa mcm warga asing sgt..sbb muka kita lebih kurang sama jer ngn dorangkan..hahaha

Itinerary..flight..hotel..semua dah diuruskan..tinggal bawak diri dgn bawak duit jer. Flight pukul 6 petang..sampai sana lebih kurang 8 malam..kat sana lewat 1 jam dari Malaysia. Airport kat Jakarta tu kecik jer..so takyah nk jalan jauh2..pergerakan pantas.




Tips# pastikan korang naik taksi 'Silver Bird' yer..selamat sikit..sbb kat airport tu bersepah2 orang offer teksi..sila jgn terpedaya..korang terus jer cari counter ni..berbaris kat situ tunggu dlm 5 - 10min jer.



The Media Hotel & Towers is a luxury 5-star hotel in Jakarta with easy access to the Jakarta International Expo and the Jakarta International Airport. This hotel is suitable for somebody who intends to shop around mangga dua area which is known as wholesaled area. This is the reason kenapa weolls pilih hotel ni..bijak tak?


dah sampai...cantik debomm hotel ni!!
untuk pengetahuan korang..nk keluar masuk hotel or shopping mall kat sini semua kena scan yer..mcm kat airport tu..1st rasa mcm pelik jerr..tapi bila pikir2 balik bagus utk keselamatan kita sebenarnya..sbb dulukan Hotel JW Marriott dan Hotel Ritz-Carlton kat Jakarta ni pernah kena bom..tahun 2009 kalau tak silap aku..ramai yg matikan..tapi utk hotel2 budget aku tak sure..mcm Mangga dua mall tu takde lar pulak kena scan..maybe tempat2 VIP jer yg kena..hahahaha..VIP sangatttttkan!!


Tunggu punya tunggu..rupanya ada masalah sikit kat counter masa nk check in tu..bilik yg kitaorg book tu dah penuh..hapeeeeeee!!! mula lar aku jadi mak jemahkann..sentap!!..tp rupanya disebalik musibah ni ada rezeki lain yg kitaorg nk dapat...dari pada standard room dorang upgrade jadi Executive Suite dgn rate yg sama..takde additional charges..omgeeeeee..terus feeling2 VVIP gitewww..ko tahu berapa semalam bilik tu..RM1900/per night hokeyy..haaaa ai tell you nyahhh..ketar2 lutut kalau kena bayar ni, dua malam dah RM3,800..feyytammm datin maimom!


cantiknyaaaa floor ni..kagum jap..17th floor only for Executive rooms with classic Chinese décor


Meh sini aku nk citer pasal bilik pulak..besar giler bilik tu sampai weolls rasa seram ..hahaha..ada dua TV..ada dua toilet..ada meja makan..ada bilik di dlm bilik..tapi yg nk tidurnya berdua jer...



Serius walaupun besar aku rasa lemas..lemas sbb lampu dia tak terang..malap ala2 romantik gitewww...acaner aku nk ambik gambar ni..camera tak bawak..harap camera handphone jer..tu yg gambar semua mcm kusam2, tak dapat nk riak kat korang betapa meletoppsnya bilik ni..hahaha







Hamboi..posing tak henggattt..
Penuh cermin kat dlm bilik ni..toleh kiri muka aku..toleh kanan muka aku..takpe lar yer dak..kalau toleh2 bukan muka aku caner?? eeeerrkkk


Settle semua..dah siap mandi wangi2..kitaorg keluar pergi makan..masa tu dah pukul 11.30mlm..ada orang nk belanja bubur nasi tgh2 malam ni. Famous bubur kat Jakarta katanya and it serves with complete menu of Chinese (Cantonese) dishes.


Open 24-hour and located in Pecenongan. Actually aku bukan lar pengemar bubur nasi ni..rasa mcm org sakit pulak kalau makan bubur nasi ni..hahhaha..tapi dah org berhajat kita kena lar tunaikan..hehe.
Kedai ni dua tingkat..kat dinding penuh gambar artis2 yg datang makan kat situ..tp sorangpun aku tak kenal...hahaha..main hantam jer..terus naik ke tingkat dua sbb meja kat bawah dah penuh..terperanjat aku, kat ataspun ramai org..eh memalam buta makan bubur pehalll korang ni?





sayur ngn prawn tu sedap giler..terbaik larr...

Licin..mmg sedappp..
konon2nya tk suka bubur nasi..pastu tak nk makan heavy tgh2 malam ni ..sekali sedap darrr....teringat2 sampai sekarang...
Actually, ada benda yg aku tak berapa nk berkenan ngn restaurant ni..kedai ada aircond bertutup rapat tp boleh smoking kat dlm tu!! korang bayangkan asap rokok kat dlm tu..sesak napass ai..


Picture from google
Aku rasa kalau kita kat malaysia ni mcm kedai mamak lar kot..bukak 24 jam..lepak2 sambil pekena teh tarik..mcm tu lar jgk dorang kat sana. Aku takde ambik gambar dlm kedai tu..tp meja tepi ni lar yg kitaorg duduk..settle makan gerak balik ke hotel..tk sabar nk tido atas katil yg gebu tu..yeeeehaaa...

to be continue

3 comments on "Jakarta Day 1 - The Media Hotel & Bubur Kwang Tung"

izfanora on December 11, 2013 at 11:27 PM said...

untung r datin maimon oi.. klu honeymoon ni mmg best r..hoho..

Softie Eross on January 7, 2014 at 4:17 PM said...

apsal tak pakai hp kakchik...hihihi...lg 8hari dia lempang gua

Softie Eross on January 7, 2014 at 4:19 PM said...

apsal tak pakai hp kakchik...hihihi...lg 8hari dia lempang gua

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...