Subscribe Twitter

Friday, December 13, 2013

Jakarta Day 2 - Mangga Dua & Restaurant Sederhana


Good Morningggggg Jakarta..gitewwkann
Waahhh..syoknya wey tido atas katil tu..aku ngn fida tenggelam timbul dlm tilam tu..hahaha..jakun sangatkan..serius kalau datang sendiri mmg takkan stay bilik semewah mcm tu..setakat nk mandi ngn tidur jerpun..lain lar kalau dtg utk honeymoon mmg sesuai sgt lar mengeram menetas kat bilik mcm tu..kohkohkoh
Seawal 6 pagi kitaorg dah bangun..siap2 pastu turun breakfast..hari ni punya itinerary memerlukan tenaga dan keimanan yg kuat..Aku dah siap doa awal2 sebelum keluar tu..Ya Allah, berilar aku kesabaran dan keinsafan sepanjang hari ini..aminnnn..hahaha..sebab aku tahu, aku ni jenis cepat terpengaruh..cepat jer buat keputusan kalau nk kan sesuatu..tak boleh lar org ckp eh cantik baju tu..sesuai sgt dgn u..confirm aku beli..kakakkaka..lepas dah beli baru menyesal..bonggok sgt!!



Sebelum keluar selfie dulu..hamboii muka ceria sgt!..hahahaha



Dalam byk2 makanan tu tetiba aku nampak ubi rebus..boleh jer ada ubi rebus kat hotel mcm ni..hahaha
Aku suke jer makan ubi rebus ni..dah lama tak makan..sedap!

MANGGA DUA (M2)
A good place if you know where to go & you have an excellent bargaining skill!

Ada citer kelakar pagi tu..excited punya pasal kitaorg sampai M2 tu belum bukak lagi hokeyy..kakakka..terbahak2 gelakkan diri sendiri! Driver teksi tu lar yg senggal, dia yg kata M2 dh bukak..bengang jer kitaorg!
Bila tgk ramai org melepak kat luar tu ingatkan org yg dtg shopping..waaahhh happening giler M2 ni sampai kat luar2pun sesak! Rupanya yg melepak tu semua pekerja2 kat dlm M2 tunggu pintu mall nk bukak..kakaka..sumpah tak boleh terima dek akal..akakakaka..
Tips# sila dtg pukul 10 pagi waktu Jakarta




Handbag bersepah2...sila jgn terpedaya..kalau korang nk beli handbag Gred AA (Premium) pergi kedai seperti diatas yer..semua beg diletakkan dirak2 mcm tu. Untuk Gred AA..most of the price RM500 ke atas..if korang pandai bargain boleh lar dapat murah lagi..kat sana kalau dorang sebut 'Satu koma Sembilan' maknanya 1 juta 900 ratus ribu..haa convert sendiri to RM.
Tips# sila tukar duit disana..sgt2 berbaloi compare tukar di Malaysia


Baju ada..beg ada..kasut ada..semua ada..Duit jer takde!

untuk pengetahuan korang..ramai budak2 mcm penyanyi 'tegar' tu akan offer diri utk bawakkan semua barang2 kita. Jangan risau barang2 korang takkan hilang..sbb dia akan sentiasa ikut kemana kita pergi..tapi bukan lar tolong2 free jer..korang bagi lar tip/upah kat budak tu..kesian dia..aku memula mcm tk tergamak nk bagi dia bawak semua barang2 tu..tp dah dia yg mintk2 jgk..haaa nahh ambik kau..ahahah


Sampai tertidur budak tu tunggu kitaorg tawar menawar..hahaha

Settle shopping..baru terasa penat dan lapar..rasa nk merangkak2 keluar dari M2 tu..hahaha..mana taknya seharian kami kat dalam M2... mukapun dah tak serupa org..tudungpun dah senget2..hahahaha...


Restaurant SEDERHANA ni menyajikan menu masakan khas Padang. Jangan tanya aku apa menunya..banyak giler, penuh satu meja..tak makan takpe..dorang tak kira! kedai ni tepi jalan jer..agak sesak sikit dah susah utk parking.


Standard nasi padang mcm Sari Ratu kat Malaysia ni..masa makan ni semua senyap..lapar giler wey!..air dua gelas sorang..nasi tambah..hahhahaha..so, kalau korang tanya aku sedap ker idak, jawapannya semua sedapppp!! ABC dia sedap..sila try yer


Sampai kat hotel..staff tu offer diri nk bawak barang2 kitaorg naik atas..haiih syukur sgt..bila kat dlm lift baru perasan barang sapa lar yg dia bawak banyak sangat ni??..buat2 tanya pulak..lempang kangg!...hahaha..
Lepas letak barang kat bilik then turun balik gerak ker Hard Rock Cafe pulak..istifar2...hahahha!

Tips
# sila lar pakai kasut yg selesa, tidak sesuai utk budak2 kecik..panas..sesak..sempit..
# kalau nk pergi toilet sila pergi toilet yg berbayar..bersih sikit. 
# sila bawak mineral water sendiri..sbb susah nk jumpa kedai makan..yg ada cuma A&W jer..mmg kehausan mcm kat padang pasir..kering2 tekak sbb sibuk bargain harga.
 # tak payah bawak beg besar2 dari rumah, beli jer beg kat sana..murah sesangat! 
# some kedai boleh pakai credit card, interest 3%..
# Sila jaga wallet & handphone masing2..

1 comments:

ameris said...

bila lu gi jakarta ni pulakkk

Post a Comment

Friday, December 13, 2013

Jakarta Day 2 - Mangga Dua & Restaurant Sederhana

Posted by GOLD FINGER at Friday, December 13, 2013

Good Morningggggg Jakarta..gitewwkann
Waahhh..syoknya wey tido atas katil tu..aku ngn fida tenggelam timbul dlm tilam tu..hahaha..jakun sangatkan..serius kalau datang sendiri mmg takkan stay bilik semewah mcm tu..setakat nk mandi ngn tidur jerpun..lain lar kalau dtg utk honeymoon mmg sesuai sgt lar mengeram menetas kat bilik mcm tu..kohkohkoh
Seawal 6 pagi kitaorg dah bangun..siap2 pastu turun breakfast..hari ni punya itinerary memerlukan tenaga dan keimanan yg kuat..Aku dah siap doa awal2 sebelum keluar tu..Ya Allah, berilar aku kesabaran dan keinsafan sepanjang hari ini..aminnnn..hahaha..sebab aku tahu, aku ni jenis cepat terpengaruh..cepat jer buat keputusan kalau nk kan sesuatu..tak boleh lar org ckp eh cantik baju tu..sesuai sgt dgn u..confirm aku beli..kakakkaka..lepas dah beli baru menyesal..bonggok sgt!!



Sebelum keluar selfie dulu..hamboii muka ceria sgt!..hahahaha



Dalam byk2 makanan tu tetiba aku nampak ubi rebus..boleh jer ada ubi rebus kat hotel mcm ni..hahaha
Aku suke jer makan ubi rebus ni..dah lama tak makan..sedap!

MANGGA DUA (M2)
A good place if you know where to go & you have an excellent bargaining skill!

Ada citer kelakar pagi tu..excited punya pasal kitaorg sampai M2 tu belum bukak lagi hokeyy..kakakka..terbahak2 gelakkan diri sendiri! Driver teksi tu lar yg senggal, dia yg kata M2 dh bukak..bengang jer kitaorg!
Bila tgk ramai org melepak kat luar tu ingatkan org yg dtg shopping..waaahhh happening giler M2 ni sampai kat luar2pun sesak! Rupanya yg melepak tu semua pekerja2 kat dlm M2 tunggu pintu mall nk bukak..kakaka..sumpah tak boleh terima dek akal..akakakaka..
Tips# sila dtg pukul 10 pagi waktu Jakarta




Handbag bersepah2...sila jgn terpedaya..kalau korang nk beli handbag Gred AA (Premium) pergi kedai seperti diatas yer..semua beg diletakkan dirak2 mcm tu. Untuk Gred AA..most of the price RM500 ke atas..if korang pandai bargain boleh lar dapat murah lagi..kat sana kalau dorang sebut 'Satu koma Sembilan' maknanya 1 juta 900 ratus ribu..haa convert sendiri to RM.
Tips# sila tukar duit disana..sgt2 berbaloi compare tukar di Malaysia


Baju ada..beg ada..kasut ada..semua ada..Duit jer takde!

untuk pengetahuan korang..ramai budak2 mcm penyanyi 'tegar' tu akan offer diri utk bawakkan semua barang2 kita. Jangan risau barang2 korang takkan hilang..sbb dia akan sentiasa ikut kemana kita pergi..tapi bukan lar tolong2 free jer..korang bagi lar tip/upah kat budak tu..kesian dia..aku memula mcm tk tergamak nk bagi dia bawak semua barang2 tu..tp dah dia yg mintk2 jgk..haaa nahh ambik kau..ahahah


Sampai tertidur budak tu tunggu kitaorg tawar menawar..hahaha

Settle shopping..baru terasa penat dan lapar..rasa nk merangkak2 keluar dari M2 tu..hahaha..mana taknya seharian kami kat dalam M2... mukapun dah tak serupa org..tudungpun dah senget2..hahahaha...


Restaurant SEDERHANA ni menyajikan menu masakan khas Padang. Jangan tanya aku apa menunya..banyak giler, penuh satu meja..tak makan takpe..dorang tak kira! kedai ni tepi jalan jer..agak sesak sikit dah susah utk parking.


Standard nasi padang mcm Sari Ratu kat Malaysia ni..masa makan ni semua senyap..lapar giler wey!..air dua gelas sorang..nasi tambah..hahhahaha..so, kalau korang tanya aku sedap ker idak, jawapannya semua sedapppp!! ABC dia sedap..sila try yer


Sampai kat hotel..staff tu offer diri nk bawak barang2 kitaorg naik atas..haiih syukur sgt..bila kat dlm lift baru perasan barang sapa lar yg dia bawak banyak sangat ni??..buat2 tanya pulak..lempang kangg!...hahaha..
Lepas letak barang kat bilik then turun balik gerak ker Hard Rock Cafe pulak..istifar2...hahahha!

Tips
# sila lar pakai kasut yg selesa, tidak sesuai utk budak2 kecik..panas..sesak..sempit..
# kalau nk pergi toilet sila pergi toilet yg berbayar..bersih sikit. 
# sila bawak mineral water sendiri..sbb susah nk jumpa kedai makan..yg ada cuma A&W jer..mmg kehausan mcm kat padang pasir..kering2 tekak sbb sibuk bargain harga.
 # tak payah bawak beg besar2 dari rumah, beli jer beg kat sana..murah sesangat! 
# some kedai boleh pakai credit card, interest 3%..
# Sila jaga wallet & handphone masing2..

1 comments on "Jakarta Day 2 - Mangga Dua & Restaurant Sederhana"

ameris on December 13, 2013 at 12:18 PM said...

bila lu gi jakarta ni pulakkk

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...