Subscribe Twitter

Saturday, March 10, 2012

Body Age lebih tua dari usia..

BMI?? korang tahu ker BMI tu apa??
BMI is Body Mass Index..sgt berguna utk measure of overweight and obesity. It is calculated from your height and weight. BMI is an estimate of body fat and a good gauge of your risk for diseases that can occur with more body fat. The higher your BMI, the higher your risk for certain diseases such as heart disease, high blood pressure, type 2 diabetes, gallstones, breathing problems, and certain cancers. Sila lar korang check yer..sgt penting..

Baru2 ni opis aku ada buat HR4U open day..syokk abis lar mengecheck satu body..dah benda terhidang depan mata..so apalagi..check lar sana sini..selak sana sini..ahhahahahaha
yang buat aku STRESS tu bila time check BMI body aku ni..uish..uishh..uishhh...terjuling2 biji mata tgk current berat badan..MasyAllah..SubhanAllah..berzikir panjang aku..
pastu setelah dicampur tolak, age body 15 years lebih tua dari usia..walaweyyyyyyyyy..giler meroyan aku mendengarnya..


 woooott...woooottt...gonjeng betul!!..hilang gojes bila tgk berat badan..mengila naikkkk...

BMI Categories:
  • Underweight = <18.5
  • Normal weight = 18.5–24.9
  • Overweight = 25–29.9 ( Aku stage ni..sentap2)
  • Obesity = BMI of 30 or greater


 Nak ambik darah sikit jer..tapi aku rasa scary giler kot..tergelak2 nurse tu...


 alahai..tak rasa mendepun..control cun..
resultnya..dah ku jangka..low blood pressure..



Meeting room dah jadi tempat derma darah..
aku confirm tak blh donate coz tekanan darah rendah..
lagi pun everymth dah derma darah...datang bulan..wakakakka
 
Moral of the story..sila makan dgn sukatan yg betul..makan healthy food.. exercise and the most important
STAY YOUNG AT HEART..senyum sokmo

Kira BMI korang kat SINI
Sila jgn sentap kalau resultnya 'OBESITY'..

Cloth : My Poplook Collection

4 comments:

Mak Lagenda said...

Bagus yek opis ada panggil unit kesihatan buat check up gini.

Derma darah?? oh NOOOOOOO. Mak penakut jarum! Hiks

GOLD FINGER said...

GF pun penakut gak darah2 ni..jarum2 pun sama..seriowwww

Afiq Yassin said...

best la entry ni..

jom terjah entry afiq yang baru
http://afiqyassin.blogspot.com/

Fadzmie Mohamad said...

Sepanjang hidup, baru 3 kali derma darah. =.="

Post a Comment

Saturday, March 10, 2012

Body Age lebih tua dari usia..

Posted by GOLD FINGER at Saturday, March 10, 2012
BMI?? korang tahu ker BMI tu apa??
BMI is Body Mass Index..sgt berguna utk measure of overweight and obesity. It is calculated from your height and weight. BMI is an estimate of body fat and a good gauge of your risk for diseases that can occur with more body fat. The higher your BMI, the higher your risk for certain diseases such as heart disease, high blood pressure, type 2 diabetes, gallstones, breathing problems, and certain cancers. Sila lar korang check yer..sgt penting..

Baru2 ni opis aku ada buat HR4U open day..syokk abis lar mengecheck satu body..dah benda terhidang depan mata..so apalagi..check lar sana sini..selak sana sini..ahhahahahaha
yang buat aku STRESS tu bila time check BMI body aku ni..uish..uishh..uishhh...terjuling2 biji mata tgk current berat badan..MasyAllah..SubhanAllah..berzikir panjang aku..
pastu setelah dicampur tolak, age body 15 years lebih tua dari usia..walaweyyyyyyyyy..giler meroyan aku mendengarnya..


 woooott...woooottt...gonjeng betul!!..hilang gojes bila tgk berat badan..mengila naikkkk...

BMI Categories:
  • Underweight = <18.5
  • Normal weight = 18.5–24.9
  • Overweight = 25–29.9 ( Aku stage ni..sentap2)
  • Obesity = BMI of 30 or greater


 Nak ambik darah sikit jer..tapi aku rasa scary giler kot..tergelak2 nurse tu...


 alahai..tak rasa mendepun..control cun..
resultnya..dah ku jangka..low blood pressure..



Meeting room dah jadi tempat derma darah..
aku confirm tak blh donate coz tekanan darah rendah..
lagi pun everymth dah derma darah...datang bulan..wakakakka
 
Moral of the story..sila makan dgn sukatan yg betul..makan healthy food.. exercise and the most important
STAY YOUNG AT HEART..senyum sokmo

Kira BMI korang kat SINI
Sila jgn sentap kalau resultnya 'OBESITY'..

Cloth : My Poplook Collection

4 comments on "Body Age lebih tua dari usia.."

Mak Lagenda on March 10, 2012 at 7:08 PM said...

Bagus yek opis ada panggil unit kesihatan buat check up gini.

Derma darah?? oh NOOOOOOO. Mak penakut jarum! Hiks

GOLD FINGER on March 10, 2012 at 9:17 PM said...

GF pun penakut gak darah2 ni..jarum2 pun sama..seriowwww

Afiq Yassin on March 10, 2012 at 10:07 PM said...

best la entry ni..

jom terjah entry afiq yang baru
http://afiqyassin.blogspot.com/

Fadzmie Mohamad on March 10, 2012 at 11:08 PM said...

Sepanjang hidup, baru 3 kali derma darah. =.="

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...