Subscribe Twitter

Sunday, September 21, 2014

Kisah Kehamilan ke-3


Ketidakselesaan Semasa Kehamilan

1 - 3 month
Korang mungkin juga mengalami pelbagai ketidakselesaan semasa hamilkan...lain org lain simptomnya..lain kerenahnya. Kebanyakkannya disebabkan oleh perubahan hormon atau badan kita mengalami lebih tekanan daripada biasa semasa hamil...pregnant kali ni diusia 3 series agak sedikit mencabar emosi aku..mungkin faktor usia kot..selepas berehat selama 6 tahun..tiba2 nk kena muntah2..loya2 balik..lap peluh makhencik..tp takpe ni semua part of rezeki..Allah bagi rezeki zuriat pastu tarik sikit kesihatan aku..


1st mth pregnant aku okey jer..husbnd yg demam teruk..fuhh masa tu rasa lega sgt..mungkin pregnant kali ni tkde morning sickness kot..masuk 2nd mthpun steady jer lagi..chaiyokk lar baby bam..tapi bak kata pepatah melayu..Air yg tenang jgn disangka tiada buaya..#eh mcm tk kena jer pepatah ni..miahahahaah..
bermula lar episod loya2..muntah hijau pahit..tak blh nk masuk apa2 makananpun, semua keluar balik..bukan tu ajer kena pulak sembelit yg kronik sampai jadi buasir..nk dudukpun tk boleh..emosi weh! Tkde mood nk bercakap..nk jumpa org..mental2..nangis2 ckp kat laki..ni semua sebab you!!  LOL...
4 hari kat hospital Isyraf yg setia meneman aku..sampai ponteng sekolah..dia kan hati tisu, mana blh tgk maknya cenggitu..menangis kalau suruh balik rumah, so berkampung lar kami berdua kat hospital tu..then doctr bagi 3 minggu MC rehat kat umah..kira hospitalisation lar :))

4 month


Yeah..alhamdulillah..dah boleh makan sikit..cuma loya bau2 jer..muntah dah kurang..syukur2..nk makan heavy2 tu tak lar..makan buah2..roti..air soya..then kalau ada rasa loya tu cepat2 makan asam tkpun cium jer bau limau purut..hahaha..dah standby dlm keta..dlm handbag..

5 month

Perancangan Allah untuk kita mmg yg terbaik. Allah tarik yg ni Allah beri yg lain. Kita jer kadang2 terlepas pandang semua tu.


Excited abg isyraf nak dapat adik..kalau nmpk jer baby yg comel2 tu..mula lar dia..Isyraf nak baby mcm tu..sama mcm tu.
#dia ingat mcm buat kek kot#


Pernah tak dengar rezeki anak..rezeki mengandung..percayalar setiap anak tu ada rezekinya masing2. Macam tu jgk aku, syukur alhamdulillah tk disangka2 dapat promotion + base salary review..#berbunga2 hati# tak tahu nk gambarkan perasaan masa tu..amin..amin..Alhamdulillah. Actually dah tahu awal pasal kenaikan pangkat ni..masa tgh mabuk2 laut tu..haha..coz kena interview dgn top2 management dulu..ppfftttttt lap peloh tgk new JD. Aku citer ni bukan sbb apa..nanti korang ingat aku saja nk riak pulak..tak okey..cuma nk ckp rezeki Allah tu tk pernah putus utk kita. Kadang2 terfikir cukup ker gaji ni? Anak bertambah expensespun bertambah..termenung laki bini, tapi percayalar rezeki Allah itu luas..pasti ada bahagian kita..SubhanaAllah.

Selera makanpun jadi normal balik..lebih normal dari biasa..miahaha..kalau nk citer rezeki bab2 makan ni pulak mmg panjang..boleh dikatakan setiap hari ada jer makanan free kat atas meja aku tu..kek lar..nasi lemak larr..cookies..kuih lar..tk pernah putus..
saja tau nak bagi ai gemukksss!
#tqvm bos, office mate, jiran2..dan sapa2 lar yg suka bagi i makan tu#

6 mth


#Ni bibik yg terlebih rajin..sblm tido jer sediakan air suam utk rendam kaki..sbb aku selalu kena kejang otot..
#yg berbalut tuala tu laki den punya kerja..motif?
#hari tu kena ambik darah sbb mcm nk demam tp tk demam..haha..

Simptom normal everytime aku pregnant dtg balik..kali ni cepat pulak..pasrah jer. Bengkak kat bawah ketiak, org kata kelenjar aka breast accesories..mcm2 nama simptom ni. Jarang org kena sakit ni..aku punya bengkak tu bukan kecik..besar mcm telur ayam tu..kiri kanan ada..tk lar sakit tp tk selesa..kadang2 bedenyut jgk..tetiba mcm rasa nk demam..rasa tak sihat..Bengkak ni akan hilang bila aku dh deliver nanti.


Korang yg pregnant tu blh lar amalkan surah2 dibawah ni..lagi bagus kalau baca Quran. Aku baca via HP jer..download jer apps ni. Mcm Quran digital tu..kalau tk larat baca..pasang jer bagi baby dengar.

    * Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
    * Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
    * Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
    * Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
    * Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu

#harap2 bibik baru aku ni okey lar..dapat bibik yg baguspun kira part of rezeki jgk uollss..aminnnn

6 comments:

::EIDA:: said...

eh eh ehhhh akak preggy ehhh....................................................... TAHNIAH !

Lynn Hamzah said...

tahniah...memang betul tu...lain anak lain ragam mengandungnya...

GOLD FINGER said...

Hahaha..tq ida

GOLD FINGER said...

Tq lynn..betul tu..ada org senang jer..

Nory Zoulkefle said...

TAHNIAH AKAK...

Anonymous said...

U tak pregnant pon byk je makanan atas meja tu. Cake utk u pon u tolong mkn kan....nasib I tak ngidam


Yg rajin komen.....piyah si ayu

Post a Comment

Sunday, September 21, 2014

Kisah Kehamilan ke-3

Posted by GOLD FINGER at Sunday, September 21, 2014

Ketidakselesaan Semasa Kehamilan

1 - 3 month
Korang mungkin juga mengalami pelbagai ketidakselesaan semasa hamilkan...lain org lain simptomnya..lain kerenahnya. Kebanyakkannya disebabkan oleh perubahan hormon atau badan kita mengalami lebih tekanan daripada biasa semasa hamil...pregnant kali ni diusia 3 series agak sedikit mencabar emosi aku..mungkin faktor usia kot..selepas berehat selama 6 tahun..tiba2 nk kena muntah2..loya2 balik..lap peluh makhencik..tp takpe ni semua part of rezeki..Allah bagi rezeki zuriat pastu tarik sikit kesihatan aku..


1st mth pregnant aku okey jer..husbnd yg demam teruk..fuhh masa tu rasa lega sgt..mungkin pregnant kali ni tkde morning sickness kot..masuk 2nd mthpun steady jer lagi..chaiyokk lar baby bam..tapi bak kata pepatah melayu..Air yg tenang jgn disangka tiada buaya..#eh mcm tk kena jer pepatah ni..miahahahaah..
bermula lar episod loya2..muntah hijau pahit..tak blh nk masuk apa2 makananpun, semua keluar balik..bukan tu ajer kena pulak sembelit yg kronik sampai jadi buasir..nk dudukpun tk boleh..emosi weh! Tkde mood nk bercakap..nk jumpa org..mental2..nangis2 ckp kat laki..ni semua sebab you!!  LOL...
4 hari kat hospital Isyraf yg setia meneman aku..sampai ponteng sekolah..dia kan hati tisu, mana blh tgk maknya cenggitu..menangis kalau suruh balik rumah, so berkampung lar kami berdua kat hospital tu..then doctr bagi 3 minggu MC rehat kat umah..kira hospitalisation lar :))

4 month


Yeah..alhamdulillah..dah boleh makan sikit..cuma loya bau2 jer..muntah dah kurang..syukur2..nk makan heavy2 tu tak lar..makan buah2..roti..air soya..then kalau ada rasa loya tu cepat2 makan asam tkpun cium jer bau limau purut..hahaha..dah standby dlm keta..dlm handbag..

5 month

Perancangan Allah untuk kita mmg yg terbaik. Allah tarik yg ni Allah beri yg lain. Kita jer kadang2 terlepas pandang semua tu.


Excited abg isyraf nak dapat adik..kalau nmpk jer baby yg comel2 tu..mula lar dia..Isyraf nak baby mcm tu..sama mcm tu.
#dia ingat mcm buat kek kot#


Pernah tak dengar rezeki anak..rezeki mengandung..percayalar setiap anak tu ada rezekinya masing2. Macam tu jgk aku, syukur alhamdulillah tk disangka2 dapat promotion + base salary review..#berbunga2 hati# tak tahu nk gambarkan perasaan masa tu..amin..amin..Alhamdulillah. Actually dah tahu awal pasal kenaikan pangkat ni..masa tgh mabuk2 laut tu..haha..coz kena interview dgn top2 management dulu..ppfftttttt lap peloh tgk new JD. Aku citer ni bukan sbb apa..nanti korang ingat aku saja nk riak pulak..tak okey..cuma nk ckp rezeki Allah tu tk pernah putus utk kita. Kadang2 terfikir cukup ker gaji ni? Anak bertambah expensespun bertambah..termenung laki bini, tapi percayalar rezeki Allah itu luas..pasti ada bahagian kita..SubhanaAllah.

Selera makanpun jadi normal balik..lebih normal dari biasa..miahaha..kalau nk citer rezeki bab2 makan ni pulak mmg panjang..boleh dikatakan setiap hari ada jer makanan free kat atas meja aku tu..kek lar..nasi lemak larr..cookies..kuih lar..tk pernah putus..
saja tau nak bagi ai gemukksss!
#tqvm bos, office mate, jiran2..dan sapa2 lar yg suka bagi i makan tu#

6 mth


#Ni bibik yg terlebih rajin..sblm tido jer sediakan air suam utk rendam kaki..sbb aku selalu kena kejang otot..
#yg berbalut tuala tu laki den punya kerja..motif?
#hari tu kena ambik darah sbb mcm nk demam tp tk demam..haha..

Simptom normal everytime aku pregnant dtg balik..kali ni cepat pulak..pasrah jer. Bengkak kat bawah ketiak, org kata kelenjar aka breast accesories..mcm2 nama simptom ni. Jarang org kena sakit ni..aku punya bengkak tu bukan kecik..besar mcm telur ayam tu..kiri kanan ada..tk lar sakit tp tk selesa..kadang2 bedenyut jgk..tetiba mcm rasa nk demam..rasa tak sihat..Bengkak ni akan hilang bila aku dh deliver nanti.


Korang yg pregnant tu blh lar amalkan surah2 dibawah ni..lagi bagus kalau baca Quran. Aku baca via HP jer..download jer apps ni. Mcm Quran digital tu..kalau tk larat baca..pasang jer bagi baby dengar.

    * Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
    * Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
    * Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
    * Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
    * Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu

#harap2 bibik baru aku ni okey lar..dapat bibik yg baguspun kira part of rezeki jgk uollss..aminnnn

6 comments on "Kisah Kehamilan ke-3"

::EIDA:: on September 21, 2014 at 2:56 PM said...

eh eh ehhhh akak preggy ehhh....................................................... TAHNIAH !

Lynn Hamzah on September 21, 2014 at 4:08 PM said...

tahniah...memang betul tu...lain anak lain ragam mengandungnya...

GOLD FINGER on September 21, 2014 at 6:17 PM said...

Hahaha..tq ida

GOLD FINGER on September 21, 2014 at 8:03 PM said...

Tq lynn..betul tu..ada org senang jer..

Nory Zoulkefle on September 22, 2014 at 1:46 PM said...

TAHNIAH AKAK...

Anonymous said...

U tak pregnant pon byk je makanan atas meja tu. Cake utk u pon u tolong mkn kan....nasib I tak ngidam


Yg rajin komen.....piyah si ayu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...