Subscribe Twitter

Tuesday, February 21, 2012

Hanya kerana seekor nyamuk...

 Kisah sedih yg melanda family GF...sob..sob..
Demam..muntah2..yg melanda bibik rupanya berjangkit kepada Isyraf..and then menular pulak pada encik surben..last wednesday we all laki bini panik bila tgk si Isyraf dah lembik tak bermaya..akibat muntah2 yg berterusan..masuk jer apa bendapun keluar balik..even ubatpun dia akan muntahkan jap jap tu jgk..Suhu badan turun naik 39..37..38..39..malam tu..Hati ibu mana yg tenang kalau sianak hanya diam membisu bila kita panggil namanya..

Wed, 15 Feb 2012 - 9.30am @ SDMC
Pepagi esoknya terus bawak ker SDMC..seteret to emergency room then refer specialist. Dr. Hj Ali..After jumpa doctor..check..bla..bla..doctor kata 'admitted'..ok fine..dipendekkan citer dari dari kui 10 pagi tu sampai lar ptg..still takde room yg available lagi..Isyraf yg dari lembik tak bermaya..sampai dah blh berlari2..so, we decide cancel admitted..Aku dah nk mengamuk jgk lar masuk tu, berkarat menunggu..tp bila SI ckp..understand lar sikit..not only us yg sakit..org lainpun sakit jgk..that y takde room yg kosong..OK..OK..cooldown!! ( dalam hati :  sejak bila pulak SI jadi penyabar ni??? ) 


See..dari pada ramai org..sampai dah takde org..we setia menunggu..

Thursday, 16 Feb 2012
Bibik coleppss...panggil2 tak dengar..pengsan kot..tgk dia terbaring dalam bilik..kejut2 tak sedar..muka puncat..bibir biru..panik aku jap..ambik air sapu kat muka dia...2..3 min pastu tu dia bergerak..bukak mata..Alhamdullillah..nasib umur ko panjang lagi bibik..heyyyyy...tarik nafas lega aku..
 Bibik mengadu sakit kepala yg amat sangat..muntah2..berdiri jer nk pitam..so, aku terus bawak dia keklinik..doctor kata demam biasa..bagi ubat..then balik..

Friday, 17 Feb 2012
SI pulak mengadu sakit kepala..sakit badan..muntah2..suhu 39..confirm demam..gi klinik ambik darah..result normal..dalam fikiran aku ni takde lain dah..ni mesti virus ' AGE ' or Rotavirus yg melanda perak baru2 ni..bcoz we baru jer balik dari kg last weekend. Aku suggest kat SI kita direct to hospital jer..dia kata esok lar..lagipun darah normal..mungkin demam biasa jer kot..since esknya akupun ada annual health screening at SDMC..so kita jemaah lar pergi sana together2.

 Saturday, 18 Feb 2012 - 9.00am @ SDMC
Aku hantar SI ker emergency room..then aku pulak ker health screening room..different building..North & South. Aku memang dah booking awal2 utk buat full medical check up ni..last nite dah siap2 puasa..seram sejuk jgk lar nk buat semua package yg ada ni..1st skali Urine test..pastu blood test..pastu x-ray..pastu ultrasound..and then dia suruh aku makan dulu sebelum buat check up yg lain..then habis makan buat ECG pulak..aduhh yg ni betul2 buat aku terkesima jap..tanpa seurat benang..dorang letakkan wayar2 dari kaki sampai lar ker badan..
sorry puan..jangan malu puan..puan jgn gerakkan badan..tangan disisi..cissssss...giler tak malu weyy!!!



Done blood test..eeeee..seramm tgk darah..sampai 3 bekas dia ambik.


   Sempat jgk lagi kan..sebelum nk X-ray & ultrasound..kita snap picture dulu..takde pulak aku nampak notis larangan mengambil gambar..so, kira halal larkan..


bfast disediakan..sila2 makan..
During this session semua nurse2 & staff2 kat department tu sgt2 memuaskan hati..terbaik lar dorang ni..
 Now..Puan naik tingkat atas pulak utk buat pap smear..eeeeee...gigil lutut den nk buat pap smear ni..kena kangkang pulak lagi..aahahhahahah
Naik jer atas..Ya Ampun ramainya manusia..ni dah mcm spital gomen pulak..aku terus jer register kat bilik Dr.Dalila..hampir sejam lebih menunggu..akupun gi lar tanya staff yg assist Dr. tu..
Sorry nak tanya..possible tak continue after lunch?
dgn tak pandang muka aku..dia jawab..
bukan jer sampai lepas lunch..sampai 9 mlmpun kita tunggu..dgn muka tersentap2 dia menjawap..
Eh..Eh..ko per hal..jawab jer lar ye ke tidak..dah lar haram tak senyum..muka kelat..cam ni ke muka duk kat front desk..ni kalau ada org SDMC baca sila lar letak muka yg sedap mata memandang sikit nk entertain customer..tak cantik takpe..janji senyum..tahu adap2 bercakap..
Tgh sakit2 hati tu..SI call..i admitted ni..wad 523..doctor kata DENGGI..
HAH!!!..terus jer aku tinggalkan pasal 'pap smear' tu..



Terus jer drip air..
19 Feb 2012 @ SDMC
Bila SI dah confirm denggi..we all anak beranakpun gi lar check darah..termasuklah bibik tu..3 of us platelet darah normal..bibik jer sangkut..130..normal 150..tak perlu admitted..but follow up dgn klinik jer..sehari 2 kali ambik darah..2nd day admitted..gusi SI start berdarah..sel darah putih pun menurun..Ya Allah sembuhkan lar suami ku..jauhkanlah dari segala perkara yg tidak diinginkan..

so, selama 4 hari ni..kerja aku pergi hospital..pastu balik umah bawak bibik ke klinik pagi petang..anak2 dihangkut jer kesana kemari..penatt seyyy..


Ubat sebeban &100plus for bibik..kata org ubat lagi mujarap is sup ketam ngn buah pisang..
terkedek2 lar aku ni pergi mencari ketam kat pasar malam tu..




20 Feb 2012 @ SDMC
air yg ke12 botol...
kesian encik surben..sampai lebam2 tangan dia..duk ambik darah jerr..
SI yg kat wad ni..dah tentu2 selamat dijaga oleh nurse2 ngn doctor2 kat situ..Aku yg kat umah ni nk menjaga bibik yg ala2 parah tu..pastu si kakak pulak sebak sob..sob..sedihkan bapaknya yg tinggal kat spital tu..tiap2 malam ko nangis sedu2 teringat kat bapaknya..sentimental anak dara aku ni..

21 Feb 2012 @ SDMC
finally discharges...alhamdullillah!! Fuh lega..4 hari mcm lipas kudung kesana kemari.inilah erti berdikari..:)) Rupanya baru tahu..area rumah GF ni ramai yg kena denggi..kena report kat MBSA ni..suh datang menyembur...So, apalagi..operasi membersih dilakukan secara besar2an..




6 comments:

ameris said...

tes... parahnya keadaan fmly lu.
aku x tau pun. kalu tahu gi melawat.

Mak Lagenda said...

Aduhai...kesiannya family GF!! Patutlah lama x nmpk btg idung..ingatkan sibuk. Rupanya musibah dtg menyapa yea..

ALhamdulillah mujur dah baik si suami tu. Blh umah, GF masakkan sup ketam utk keluarga ya. Klu dpt, ketam nipah tu yg paling baik. Klu x de, ketam bunga pun boleh..

GOLD FINGER said...

Kak Amy..update kat fasebuk jer..tak msg sesapa pun

GOLD FINGER said...

mak..alhamdullillah dah ok sikit..tapi bibik tu masih belum sihat sepenuhnya..nanti GF cari ketam jenis tu..thanks

Cik Atien said...

semoga keadaan family akan back to normal balik. :)

GOLD FINGER said...

thanks cik atien

Post a Comment

Tuesday, February 21, 2012

Hanya kerana seekor nyamuk...

Posted by GOLD FINGER at Tuesday, February 21, 2012
 Kisah sedih yg melanda family GF...sob..sob..
Demam..muntah2..yg melanda bibik rupanya berjangkit kepada Isyraf..and then menular pulak pada encik surben..last wednesday we all laki bini panik bila tgk si Isyraf dah lembik tak bermaya..akibat muntah2 yg berterusan..masuk jer apa bendapun keluar balik..even ubatpun dia akan muntahkan jap jap tu jgk..Suhu badan turun naik 39..37..38..39..malam tu..Hati ibu mana yg tenang kalau sianak hanya diam membisu bila kita panggil namanya..

Wed, 15 Feb 2012 - 9.30am @ SDMC
Pepagi esoknya terus bawak ker SDMC..seteret to emergency room then refer specialist. Dr. Hj Ali..After jumpa doctor..check..bla..bla..doctor kata 'admitted'..ok fine..dipendekkan citer dari dari kui 10 pagi tu sampai lar ptg..still takde room yg available lagi..Isyraf yg dari lembik tak bermaya..sampai dah blh berlari2..so, we decide cancel admitted..Aku dah nk mengamuk jgk lar masuk tu, berkarat menunggu..tp bila SI ckp..understand lar sikit..not only us yg sakit..org lainpun sakit jgk..that y takde room yg kosong..OK..OK..cooldown!! ( dalam hati :  sejak bila pulak SI jadi penyabar ni??? ) 


See..dari pada ramai org..sampai dah takde org..we setia menunggu..

Thursday, 16 Feb 2012
Bibik coleppss...panggil2 tak dengar..pengsan kot..tgk dia terbaring dalam bilik..kejut2 tak sedar..muka puncat..bibir biru..panik aku jap..ambik air sapu kat muka dia...2..3 min pastu tu dia bergerak..bukak mata..Alhamdullillah..nasib umur ko panjang lagi bibik..heyyyyy...tarik nafas lega aku..
 Bibik mengadu sakit kepala yg amat sangat..muntah2..berdiri jer nk pitam..so, aku terus bawak dia keklinik..doctor kata demam biasa..bagi ubat..then balik..

Friday, 17 Feb 2012
SI pulak mengadu sakit kepala..sakit badan..muntah2..suhu 39..confirm demam..gi klinik ambik darah..result normal..dalam fikiran aku ni takde lain dah..ni mesti virus ' AGE ' or Rotavirus yg melanda perak baru2 ni..bcoz we baru jer balik dari kg last weekend. Aku suggest kat SI kita direct to hospital jer..dia kata esok lar..lagipun darah normal..mungkin demam biasa jer kot..since esknya akupun ada annual health screening at SDMC..so kita jemaah lar pergi sana together2.

 Saturday, 18 Feb 2012 - 9.00am @ SDMC
Aku hantar SI ker emergency room..then aku pulak ker health screening room..different building..North & South. Aku memang dah booking awal2 utk buat full medical check up ni..last nite dah siap2 puasa..seram sejuk jgk lar nk buat semua package yg ada ni..1st skali Urine test..pastu blood test..pastu x-ray..pastu ultrasound..and then dia suruh aku makan dulu sebelum buat check up yg lain..then habis makan buat ECG pulak..aduhh yg ni betul2 buat aku terkesima jap..tanpa seurat benang..dorang letakkan wayar2 dari kaki sampai lar ker badan..
sorry puan..jangan malu puan..puan jgn gerakkan badan..tangan disisi..cissssss...giler tak malu weyy!!!



Done blood test..eeeee..seramm tgk darah..sampai 3 bekas dia ambik.


   Sempat jgk lagi kan..sebelum nk X-ray & ultrasound..kita snap picture dulu..takde pulak aku nampak notis larangan mengambil gambar..so, kira halal larkan..


bfast disediakan..sila2 makan..
During this session semua nurse2 & staff2 kat department tu sgt2 memuaskan hati..terbaik lar dorang ni..
 Now..Puan naik tingkat atas pulak utk buat pap smear..eeeeee...gigil lutut den nk buat pap smear ni..kena kangkang pulak lagi..aahahhahahah
Naik jer atas..Ya Ampun ramainya manusia..ni dah mcm spital gomen pulak..aku terus jer register kat bilik Dr.Dalila..hampir sejam lebih menunggu..akupun gi lar tanya staff yg assist Dr. tu..
Sorry nak tanya..possible tak continue after lunch?
dgn tak pandang muka aku..dia jawab..
bukan jer sampai lepas lunch..sampai 9 mlmpun kita tunggu..dgn muka tersentap2 dia menjawap..
Eh..Eh..ko per hal..jawab jer lar ye ke tidak..dah lar haram tak senyum..muka kelat..cam ni ke muka duk kat front desk..ni kalau ada org SDMC baca sila lar letak muka yg sedap mata memandang sikit nk entertain customer..tak cantik takpe..janji senyum..tahu adap2 bercakap..
Tgh sakit2 hati tu..SI call..i admitted ni..wad 523..doctor kata DENGGI..
HAH!!!..terus jer aku tinggalkan pasal 'pap smear' tu..



Terus jer drip air..
19 Feb 2012 @ SDMC
Bila SI dah confirm denggi..we all anak beranakpun gi lar check darah..termasuklah bibik tu..3 of us platelet darah normal..bibik jer sangkut..130..normal 150..tak perlu admitted..but follow up dgn klinik jer..sehari 2 kali ambik darah..2nd day admitted..gusi SI start berdarah..sel darah putih pun menurun..Ya Allah sembuhkan lar suami ku..jauhkanlah dari segala perkara yg tidak diinginkan..

so, selama 4 hari ni..kerja aku pergi hospital..pastu balik umah bawak bibik ke klinik pagi petang..anak2 dihangkut jer kesana kemari..penatt seyyy..


Ubat sebeban &100plus for bibik..kata org ubat lagi mujarap is sup ketam ngn buah pisang..
terkedek2 lar aku ni pergi mencari ketam kat pasar malam tu..




20 Feb 2012 @ SDMC
air yg ke12 botol...
kesian encik surben..sampai lebam2 tangan dia..duk ambik darah jerr..
SI yg kat wad ni..dah tentu2 selamat dijaga oleh nurse2 ngn doctor2 kat situ..Aku yg kat umah ni nk menjaga bibik yg ala2 parah tu..pastu si kakak pulak sebak sob..sob..sedihkan bapaknya yg tinggal kat spital tu..tiap2 malam ko nangis sedu2 teringat kat bapaknya..sentimental anak dara aku ni..

21 Feb 2012 @ SDMC
finally discharges...alhamdullillah!! Fuh lega..4 hari mcm lipas kudung kesana kemari.inilah erti berdikari..:)) Rupanya baru tahu..area rumah GF ni ramai yg kena denggi..kena report kat MBSA ni..suh datang menyembur...So, apalagi..operasi membersih dilakukan secara besar2an..




6 comments on "Hanya kerana seekor nyamuk..."

ameris on February 21, 2012 at 4:30 PM said...

tes... parahnya keadaan fmly lu.
aku x tau pun. kalu tahu gi melawat.

Mak Lagenda on February 21, 2012 at 5:21 PM said...

Aduhai...kesiannya family GF!! Patutlah lama x nmpk btg idung..ingatkan sibuk. Rupanya musibah dtg menyapa yea..

ALhamdulillah mujur dah baik si suami tu. Blh umah, GF masakkan sup ketam utk keluarga ya. Klu dpt, ketam nipah tu yg paling baik. Klu x de, ketam bunga pun boleh..

GOLD FINGER on February 21, 2012 at 6:21 PM said...

Kak Amy..update kat fasebuk jer..tak msg sesapa pun

GOLD FINGER on February 21, 2012 at 6:22 PM said...

mak..alhamdullillah dah ok sikit..tapi bibik tu masih belum sihat sepenuhnya..nanti GF cari ketam jenis tu..thanks

Cik Atien on February 21, 2012 at 7:07 PM said...

semoga keadaan family akan back to normal balik. :)

GOLD FINGER on February 21, 2012 at 11:16 PM said...

thanks cik atien

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...