Subscribe Twitter

Saturday, November 17, 2012

Bibik saya meninggal..Al-Fatihah


Sebelum korang sedekahkan Al-Fatihah..sila lar baca entry ni sampai habis dulu..citer sedih yg memerlukan sekotak tisu disisi..bersama secawan kopi + biskut kering..sadissss sangatt..sob..sob..sob..

Bismillahirrahmanirrahim...tarik nafas dulu...sbb entry ni sgt beremosi!

Hari ni genap sebulan bibik MENINGGALKAN dunia kami..sapa bibik?? oh lupa plk..bibik a.k.a Maid..ataupun PRA = Pembantu Rumah Asing..yg telah berkhidmat hampir 5 tahun dengan aku..since Isyraff berusia 3 hari lagi..lamakannn...daripada dia kurus kering mcm tak cukup zat sampai lar dah jadi berisi mcm terlebih dos..daripada rupa asal yg sgt gonjeng masa mula2 dtg tu..sampai lar skrg dah jadi rupa Luna Maya..pffttt...over pulakkk!!!
Selama 5 tahun bekerja..dah 3 kali balik ke Indonesia..dari takde apa2 sampailar dah mampu beli rumah..tanah..kebun..motor..handphone..komputer..silap2 dah beli pesawat sebijik kott!! haaaa..ko mampu?? hahahaha..
So, dipendekkan cerita..sehari sebelum flight bibik balik kesini sebulan yg lalu..akupun siap2 lar call dia mcm biasa..tapi yg jawab call aku kali ni suami dia..kata suaminya :
Maaf Ibuuu..Mar lagi sakit, tak bisa pulang..saya enggak benarkan dia pulang (Sila baca dlm bahasa Indonesia)
Haaa..Sakit apa? bagi saya bercakap dgn dia..(sila baca dlm bahasa Malaysia)
Maaf Ibuu..Mar lagi dirawat..tak bisa bicara..
Bla..bla..bla..bla...
Bla..bla..bla..
Dia kona kanan..dia kona kira citer tu...mcm dlm drama sinetron tu..
OK..FINE!!!  still tak dpt ckp dgn bibik ( merembes peluh ketiak aku jap )

After beberapa jam..try call lagi..tak angkat..try sms pulak....masa ni aku kat opis..huru hara jap..sakit hati punya pasal sampai mengalir air mata aku..hisss dlm hati (kalau lar membunuh tu tak salah..dah lama aku gi cekik2 dia...) siap2 call somi..mama mertua..dgn mak aku..semua tanjat!!! Giiler tak terkejut..bibik aku ni adalar pujaan hati Mak ngn MIL aku..puji melambung2 kelangit..belikan itu ini..sayangg dah mcm ahli keluarga sendiri..sudahnyaaa...ado dia kesahh..berambus mcm tu jer..hisss dasar tak sedar diri kann!!! 

Aku try sms lagi..punya lar mcm2 aku type..pujuk lar dia suh balik jgk atau sambung cuti...tapi last2nya satu sms jer dia balas..


Aku buat screenshoot apa yg dia reply..

Apa binatang 'puskesmas' tu? klinik kott...lantak larr..
 
Amboi2..senangnya hidup ko kan..jawab mcm tu jer!!  Lupa dah tiket flight pergi balik yg aku beli tu RM390..pastu tertinggal flight plk..beli tiket baru..tambah RM450 lagi.. HP aku yg ko bawak balik tu..(aku yg bagi pinjam..padan muka aku)..barang2 yg aku bagi..baju2 yg aku bagi..habis semua aku ungkit..walaupun niat asalnya nk bersedekah..tapi bila dah jadi mcm ni..segala benda aku kira!! daannnn yg paling sakit hati...mana janji2 manis yg kononnya "pasti saya pulang selagi ibu perlukan saya" Aku ni dah siap renew permit n visa bibik tu utk setahun..pastu bila dh jadi mcm ni..kena denda plk lagi dgn Imigresen sbb nak batalkan nama bibik tu...puuiiiiii..brengsetttttt sungguh!! Pulak tu..gaji bibik kali ni aku tak potong sesen pun..bagi habis semua kat dia (ada sedikit kesengalan aku disini )..maklumlar dah kerja lama..trust punya pasal..Walaupun aku ni mcm majikan tiri..macam larr..tetapi dalam hati ni tetap ada taman..kalau tak, takkan lar dia bertahan dengan aku sampai 5 tahunkannnnn....


Tiket bertarikh 17 Oct 2012..Genap sebulan..
Buduss punya Airasia..sedap2 jer ko cancel..ingat tiket ni RM3.40 jer ke..ada story jgk bibik tertinggal flight ni..tapi malas aku nk citer..coz benda ni akan menambahkan sakit hati aku lagi..nasib citer ni tak keluar kat Utusan ker..Kosmo ker...hahaha..gone!!
gamaknya ni hin2 nk bagitahu bibik tak balik sini dah kot..

Next Day..
Aku try call lagi..MIL akupun try call jgk..SMS sekali...
dannn akhirnya dia reply..


v

v



Innalillahiwainnailaihirojiun.dari Allah kita datang kepada DIA,kita kembali..maka berlenang lar airmata mak & mama aku..
Aku?? relekssss...control cunnn...

Mama try call lagi..tapi tak angkat..dia reply via sms jer


Bertambah2 lar sedih org tua tu bila dapat msg mcm ni...bab2 ajal maut ni takkan lar bibik tu nk buat main2..lagipun tak mungkin dia sanggup buat kita mcm ni nakk..Kata mak aku..

Ok takpe..biar aku investigate dulu..mcmana? check2 hp lama..ooo ada no hp jiran & sedara bibik di Indonesia..dulu masa laki dia takde HP..dia call HP jiran dia ni..try n error jer ni..
call2 dapatt...ko ingat ko jer pandai berlakon sinetron..aku pun pandai jgk berlakon cerekarama tau..

Aku : Saya Majikannya bibik Marsiyah..saya cuba hubungi bibik Mar tapi tak dapat..bibik Mar sakit ker?
Jiran : oooo..ibu..mahu bicara sama Mar ker?..Mar nya lagi sihat ada dirumah..
TeeeeetTTTTTTTTTT!!! !@#%&((*()?><{}&%$# habis semua keluar...

Call mama..

Aku: Mama..bibik dah hidup balik..tak jadi mati..
Mama : SubhanAllah..

 Call Mak..
Aku : Mak..membazir jer airmata mak tu..
Mak:Ngaper?
Aku :Bibik tu tak mati mak..sihat jer kat Indon tu..
Mak : Allahuakbar..mak dah nk baca yassin ni..

SEKIAN!!

Kes bibik ni jadi hot topic kat FB aku..antara comment2 sengal yg buat aku nk meninggal jgk..




Lupa nk type kat atas..extra luggage pun aku bayarkan..baik hatinya majikan ni..pffttt






Ni sumpah lawak mkn penampar aku..huahuahua..aku citer bibik yg mati..tetiba jadi suami bibik plk yg mati..



Ni sgt kejamm..Maid ker Madu??

 




Mengapakah kawan2 aku begini rupaa....hahaha 

 Nak gelak ker? nak sedih ker? nanti aku continue lagi..entry ni punya pasal sampai sakit medulla oblongata aku ni ( migrain lar)..emosi terlebih....redha2, kata mak aku..

(Kalau korang kat tempat aku..korang redha tak????)


15 comments:

ameris said...

sakit ati jantung perot paru2 ginjal semua bc pasal bibik nko ni....

GOLD FINGER said...

Kannnnn..mcm nk gi indon cekik2 dia bagi matik betul2

M1ss F0r3st said...

Innalillah hi wa inna lillah hi rojion... kesian mar. kempunan telur tembakul tu. takpela.
patut leh masuk dlm persidangan malaysia - indon pasal maid diorg. biar diorg tau. sibok highlight apa jadi kat maid diorg...apa diorg buat kat majikan/org malaysia, ada sapa kisah?

GOLD FINGER said...

missforest..
tu pasalkan..rasa nk issue letter kat kerajaan malaysia..cc kedutaan indonesia..

nadia said...

kakkk, nadia ada email akak! :))

::EIDA:: said...

Kak Yuss.. ape pulak ida tak ingat.. tak sampai bape jam shoot bersama tadi... hehehhe.... done follow akak.....

nadia said...

kak yussssssss,
nadia follow akak terusss. senang nanti nak bergosippp kann. ;p
nanti tak sempat borak lama2. kelam kabut sangattt kan. maaf tau kak terkurang terlebih.
kak, nanti tinggal link fb dekat blog nadia kak. nak add. ;)

#kak, gambar akak tadi cantikkk gile. ada 1 gambar, kita bertiga. kak yus, kak amy and nadia. akak berdua dah ada dua anak, tapi dalam gambar, nampak nadia paling mak orang anak 10. kehkehkeh. ;))

Nory Zoulkefle said...

nory dah follow jgak...

kenal tak nory..??

alaaa yg gitu2 tu...heheheh

Mila Ahmad said...

kelakar seram lah cerita bibik nie sabar jelah kak oi... saya follow akak. join photoshoot semalam

GOLD FINGER said...

adik2 photosht tadi..thanks visit akak kertu ni..ahhahahhaa..next time kita buat event lagi kay..

Adriana said...

eeii...kenapa la smpai sanggup menipu da mati??kang tak sempat nk mintak maaf,mati btol2 baru tau..

AF-aziey said...

salam.. saya tgh biol n takleh tido sbb bibik saya baru buat hal malam tadi..dia curi duit tabung anak2 saya dakam RM1K. So, nak mengubat hati lara ni, saya terbaca blog ni..dari hati yg gundah gulana ni, tetiba saya terkekeh-kekeh geli hati bila baca entry ni... mmg bibik2 ni banyak sinetron.... sama-sama le kita bersabar..

Ms and Mr Red Ribbon said...

hehe siot betol bibi nie... xpe la sabar eh, kekadang org xberani nak cakap jujur, contoh memang husband dia xbagi, atau ada family yang memerlukan dia mungkin mak dia dah tua atau anak2 dia perlukan mak dia... kalau bagi alasan macam tue nnt Goldfinger and family asyik pujuk2 balik ke malaysia... this is happened to me before banyak sgt alasan2 xnak balik lagi, kes sebenar is memang dia rasa dah lama sgt duduk berjauhhan dan hher family needs her... so last2 my family yg giving up, dan cari bibi lain, life must go on :)

GOLD FINGER said...

Yer larkan..GF pun mula2 hangin jgk satu badan..tapi skrg dah blh accept dgn sinetron2 dorang ni..

Anonymous said...

i pun kena sama sebijik mcm u amal kebajikan yg diberi sebelum dia balik...baru renew permit...tiket balik, barang kemas, kain baju dia pluss pluss anak2.. toys...duit gaji semua (itu yg i paling sengal).....tp bukan dia mati sbb dia kawin so hubby dia x bagi datang.......i pun ungkit bangkit...sedih sesangt...

Post a Comment

Saturday, November 17, 2012

Bibik saya meninggal..Al-Fatihah

Posted by GOLD FINGER at Saturday, November 17, 2012

Sebelum korang sedekahkan Al-Fatihah..sila lar baca entry ni sampai habis dulu..citer sedih yg memerlukan sekotak tisu disisi..bersama secawan kopi + biskut kering..sadissss sangatt..sob..sob..sob..

Bismillahirrahmanirrahim...tarik nafas dulu...sbb entry ni sgt beremosi!

Hari ni genap sebulan bibik MENINGGALKAN dunia kami..sapa bibik?? oh lupa plk..bibik a.k.a Maid..ataupun PRA = Pembantu Rumah Asing..yg telah berkhidmat hampir 5 tahun dengan aku..since Isyraff berusia 3 hari lagi..lamakannn...daripada dia kurus kering mcm tak cukup zat sampai lar dah jadi berisi mcm terlebih dos..daripada rupa asal yg sgt gonjeng masa mula2 dtg tu..sampai lar skrg dah jadi rupa Luna Maya..pffttt...over pulakkk!!!
Selama 5 tahun bekerja..dah 3 kali balik ke Indonesia..dari takde apa2 sampailar dah mampu beli rumah..tanah..kebun..motor..handphone..komputer..silap2 dah beli pesawat sebijik kott!! haaaa..ko mampu?? hahahaha..
So, dipendekkan cerita..sehari sebelum flight bibik balik kesini sebulan yg lalu..akupun siap2 lar call dia mcm biasa..tapi yg jawab call aku kali ni suami dia..kata suaminya :
Maaf Ibuuu..Mar lagi sakit, tak bisa pulang..saya enggak benarkan dia pulang (Sila baca dlm bahasa Indonesia)
Haaa..Sakit apa? bagi saya bercakap dgn dia..(sila baca dlm bahasa Malaysia)
Maaf Ibuu..Mar lagi dirawat..tak bisa bicara..
Bla..bla..bla..bla...
Bla..bla..bla..
Dia kona kanan..dia kona kira citer tu...mcm dlm drama sinetron tu..
OK..FINE!!!  still tak dpt ckp dgn bibik ( merembes peluh ketiak aku jap )

After beberapa jam..try call lagi..tak angkat..try sms pulak....masa ni aku kat opis..huru hara jap..sakit hati punya pasal sampai mengalir air mata aku..hisss dlm hati (kalau lar membunuh tu tak salah..dah lama aku gi cekik2 dia...) siap2 call somi..mama mertua..dgn mak aku..semua tanjat!!! Giiler tak terkejut..bibik aku ni adalar pujaan hati Mak ngn MIL aku..puji melambung2 kelangit..belikan itu ini..sayangg dah mcm ahli keluarga sendiri..sudahnyaaa...ado dia kesahh..berambus mcm tu jer..hisss dasar tak sedar diri kann!!! 

Aku try sms lagi..punya lar mcm2 aku type..pujuk lar dia suh balik jgk atau sambung cuti...tapi last2nya satu sms jer dia balas..


Aku buat screenshoot apa yg dia reply..

Apa binatang 'puskesmas' tu? klinik kott...lantak larr..
 
Amboi2..senangnya hidup ko kan..jawab mcm tu jer!!  Lupa dah tiket flight pergi balik yg aku beli tu RM390..pastu tertinggal flight plk..beli tiket baru..tambah RM450 lagi.. HP aku yg ko bawak balik tu..(aku yg bagi pinjam..padan muka aku)..barang2 yg aku bagi..baju2 yg aku bagi..habis semua aku ungkit..walaupun niat asalnya nk bersedekah..tapi bila dah jadi mcm ni..segala benda aku kira!! daannnn yg paling sakit hati...mana janji2 manis yg kononnya "pasti saya pulang selagi ibu perlukan saya" Aku ni dah siap renew permit n visa bibik tu utk setahun..pastu bila dh jadi mcm ni..kena denda plk lagi dgn Imigresen sbb nak batalkan nama bibik tu...puuiiiiii..brengsetttttt sungguh!! Pulak tu..gaji bibik kali ni aku tak potong sesen pun..bagi habis semua kat dia (ada sedikit kesengalan aku disini )..maklumlar dah kerja lama..trust punya pasal..Walaupun aku ni mcm majikan tiri..macam larr..tetapi dalam hati ni tetap ada taman..kalau tak, takkan lar dia bertahan dengan aku sampai 5 tahunkannnnn....


Tiket bertarikh 17 Oct 2012..Genap sebulan..
Buduss punya Airasia..sedap2 jer ko cancel..ingat tiket ni RM3.40 jer ke..ada story jgk bibik tertinggal flight ni..tapi malas aku nk citer..coz benda ni akan menambahkan sakit hati aku lagi..nasib citer ni tak keluar kat Utusan ker..Kosmo ker...hahaha..gone!!
gamaknya ni hin2 nk bagitahu bibik tak balik sini dah kot..

Next Day..
Aku try call lagi..MIL akupun try call jgk..SMS sekali...
dannn akhirnya dia reply..


v

v



Innalillahiwainnailaihirojiun.dari Allah kita datang kepada DIA,kita kembali..maka berlenang lar airmata mak & mama aku..
Aku?? relekssss...control cunnn...

Mama try call lagi..tapi tak angkat..dia reply via sms jer


Bertambah2 lar sedih org tua tu bila dapat msg mcm ni...bab2 ajal maut ni takkan lar bibik tu nk buat main2..lagipun tak mungkin dia sanggup buat kita mcm ni nakk..Kata mak aku..

Ok takpe..biar aku investigate dulu..mcmana? check2 hp lama..ooo ada no hp jiran & sedara bibik di Indonesia..dulu masa laki dia takde HP..dia call HP jiran dia ni..try n error jer ni..
call2 dapatt...ko ingat ko jer pandai berlakon sinetron..aku pun pandai jgk berlakon cerekarama tau..

Aku : Saya Majikannya bibik Marsiyah..saya cuba hubungi bibik Mar tapi tak dapat..bibik Mar sakit ker?
Jiran : oooo..ibu..mahu bicara sama Mar ker?..Mar nya lagi sihat ada dirumah..
TeeeeetTTTTTTTTTT!!! !@#%&((*()?><{}&%$# habis semua keluar...

Call mama..

Aku: Mama..bibik dah hidup balik..tak jadi mati..
Mama : SubhanAllah..

 Call Mak..
Aku : Mak..membazir jer airmata mak tu..
Mak:Ngaper?
Aku :Bibik tu tak mati mak..sihat jer kat Indon tu..
Mak : Allahuakbar..mak dah nk baca yassin ni..

SEKIAN!!

Kes bibik ni jadi hot topic kat FB aku..antara comment2 sengal yg buat aku nk meninggal jgk..




Lupa nk type kat atas..extra luggage pun aku bayarkan..baik hatinya majikan ni..pffttt






Ni sumpah lawak mkn penampar aku..huahuahua..aku citer bibik yg mati..tetiba jadi suami bibik plk yg mati..



Ni sgt kejamm..Maid ker Madu??

 




Mengapakah kawan2 aku begini rupaa....hahaha 

 Nak gelak ker? nak sedih ker? nanti aku continue lagi..entry ni punya pasal sampai sakit medulla oblongata aku ni ( migrain lar)..emosi terlebih....redha2, kata mak aku..

(Kalau korang kat tempat aku..korang redha tak????)


15 comments on "Bibik saya meninggal..Al-Fatihah"

ameris on November 17, 2012 at 12:31 PM said...

sakit ati jantung perot paru2 ginjal semua bc pasal bibik nko ni....

GOLD FINGER on November 17, 2012 at 5:49 PM said...

Kannnnn..mcm nk gi indon cekik2 dia bagi matik betul2

M1ss F0r3st on November 22, 2012 at 11:19 AM said...

Innalillah hi wa inna lillah hi rojion... kesian mar. kempunan telur tembakul tu. takpela.
patut leh masuk dlm persidangan malaysia - indon pasal maid diorg. biar diorg tau. sibok highlight apa jadi kat maid diorg...apa diorg buat kat majikan/org malaysia, ada sapa kisah?

GOLD FINGER on November 22, 2012 at 1:09 PM said...

missforest..
tu pasalkan..rasa nk issue letter kat kerajaan malaysia..cc kedutaan indonesia..

nadia on November 23, 2012 at 1:53 PM said...

kakkk, nadia ada email akak! :))

::EIDA:: on November 24, 2012 at 10:47 PM said...

Kak Yuss.. ape pulak ida tak ingat.. tak sampai bape jam shoot bersama tadi... hehehhe.... done follow akak.....

nadia on November 25, 2012 at 1:27 AM said...

kak yussssssss,
nadia follow akak terusss. senang nanti nak bergosippp kann. ;p
nanti tak sempat borak lama2. kelam kabut sangattt kan. maaf tau kak terkurang terlebih.
kak, nanti tinggal link fb dekat blog nadia kak. nak add. ;)

#kak, gambar akak tadi cantikkk gile. ada 1 gambar, kita bertiga. kak yus, kak amy and nadia. akak berdua dah ada dua anak, tapi dalam gambar, nampak nadia paling mak orang anak 10. kehkehkeh. ;))

Nory Zoulkefle on November 25, 2012 at 12:54 PM said...

nory dah follow jgak...

kenal tak nory..??

alaaa yg gitu2 tu...heheheh

Mila Ahmad on November 25, 2012 at 6:21 PM said...

kelakar seram lah cerita bibik nie sabar jelah kak oi... saya follow akak. join photoshoot semalam

GOLD FINGER on November 25, 2012 at 9:14 PM said...

adik2 photosht tadi..thanks visit akak kertu ni..ahhahahhaa..next time kita buat event lagi kay..

Adriana on November 26, 2012 at 1:49 PM said...

eeii...kenapa la smpai sanggup menipu da mati??kang tak sempat nk mintak maaf,mati btol2 baru tau..

AF-aziey on February 12, 2013 at 3:20 AM said...

salam.. saya tgh biol n takleh tido sbb bibik saya baru buat hal malam tadi..dia curi duit tabung anak2 saya dakam RM1K. So, nak mengubat hati lara ni, saya terbaca blog ni..dari hati yg gundah gulana ni, tetiba saya terkekeh-kekeh geli hati bila baca entry ni... mmg bibik2 ni banyak sinetron.... sama-sama le kita bersabar..

Ms and Mr Red Ribbon on February 23, 2013 at 1:30 AM said...

hehe siot betol bibi nie... xpe la sabar eh, kekadang org xberani nak cakap jujur, contoh memang husband dia xbagi, atau ada family yang memerlukan dia mungkin mak dia dah tua atau anak2 dia perlukan mak dia... kalau bagi alasan macam tue nnt Goldfinger and family asyik pujuk2 balik ke malaysia... this is happened to me before banyak sgt alasan2 xnak balik lagi, kes sebenar is memang dia rasa dah lama sgt duduk berjauhhan dan hher family needs her... so last2 my family yg giving up, dan cari bibi lain, life must go on :)

GOLD FINGER on February 24, 2013 at 12:13 AM said...

Yer larkan..GF pun mula2 hangin jgk satu badan..tapi skrg dah blh accept dgn sinetron2 dorang ni..

Anonymous said...

i pun kena sama sebijik mcm u amal kebajikan yg diberi sebelum dia balik...baru renew permit...tiket balik, barang kemas, kain baju dia pluss pluss anak2.. toys...duit gaji semua (itu yg i paling sengal).....tp bukan dia mati sbb dia kawin so hubby dia x bagi datang.......i pun ungkit bangkit...sedih sesangt...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...