Subscribe Twitter

Monday, November 5, 2012

Best Seafood at Kota Kinabalu


Seafood ni mmg sgt terkenal di Sabah..sapa ke sana kalau tak pekena seafood mmg rugi sgt larrr..dengan Fresh fish, prawns, crabs, lobsters, scallops, clams, oysters, all at cheap price! This entry is all about the good seafood sepanjang we all berada disana...tiap2 malam kitaorg repeat meratah seafood jer..tak perlu lar nk ke restaurant seafood yg mewah2 tu..makan kat warung2 pun dah cukup..janji bersih..sedap..murah..dan of coz lar halal..
Lokasi :  Town KK / Jalan Tun Fuad Stephens / Depan Hotel Hyatt
Lagi senang, tempat ni sebaris dgn Filipino Markets..bila waktu siangnya tempat ni jadi car park..tapi bila malam..sgt heaven dgn gerai2 seafood.


Tuuuuuu yg lampu2 sana tu semua gerai makan..sebelah jer dengan laut..No cultural show, no air-con, no fancy decorations. Just good fresh seafood and hungry customers like us..ngeh..ngeh..ngeh..


Landmark > Roundbord Ikan Marlin..rupa mcm Ikan Todak..



Steady jer dorang melintas titi kecik tu..Kagum aku!
AWAS anak2 anda..silap2 blh kecepuk dlm laut ni..mmg takde pagar apa2..sgt scary..

 

Oh Lobsters..walaupun rupamu buruk ..tapi rasa mu sungguh ohsemm..


 Lobsters Sweet Sour..kecur2 air liur aku ni..
100gram = RM17
tapi yg besar2 bagak tu dia tak kira timbang..terus kira sekor lelong RM300..haaa..puas ko..kalau dia timbang cikai2pun RM500 jgk lar..


 

Butter Prawn..bukan prawn yg kecik2 tu..ni bapak segala prawn..sedapnya ganda 20x..
7 ekor = RM50+



Pilih jer ikan..then terus jer masak..* of coz lar dia cuci dulukan *
Bab2 nama ikan ni aku mmg fail lar..yg aku kenal ikan kembung jer..huahuahua..ikan lain mcm jenahak..kerapu..siakap..senangin..hancuss...namanya aku tahu tapi rupamu tidak kukenal..biarkan yg arif lagi pakar memilih..kita tadah perut jer..




Kerapu Bara bakar..
somi aku kata..Kerapu bara ni Kerapu Grade A. Sekor ni RM20 siap masak..yg besar okeyyy..deliciousnyaaa...isi ikan ni MasyaAllah lazatttt..




Sotong masak...mmmm...T____T sorry lupa..hahahah..nampak pedas tapi tak pedas sebenarnya..emilyn habis makan sepinggan ni..suka sgt ngn sotonn ni..


Done!! tanpa nasi..we just order seafood jer..meratah2 sehingga menjilat jari..everytime datang invest dlm RM70 - RM100..sgt2 berbaloii..


Dalam banyak2 gerai tu..mmg rezeki kedai ni kot..tapii mmg sedappun..next day tu repeat lagi dinner kat kedai brother ni..Somi aku siap borak2 ngn ownernya mcm dah kenal lama..ada banyak options sebenarnya..go discover Kota Kinabalu – with an empty stomach and a big appetite!
 Yummyy..

 Journey is begin with Airasia
Nexus-resort-spa-karambunai
Nexus Beach and Jambatan Tamparuli
Kinabalu Park, Kundasang


5 comments:

ameris said...

aku tunggu zara besar skit baru leh berjalan tes..
ni nak gi jusco pun haru biru aku dibuatnya...

Mak Lagenda said...

Kalo mak terlepas kat situ, ya Allah seronoknyaaaaaaaaaaaa...

Mmg heaven la melantak sipot ari2.

maszull said...

assallamualaikum ...besarnya udang die takut gak tengok hehehehe mesti bestkan...:)

GOLD FINGER said...

Tes..dorang dh 4..5 taun ok dah blh jalan2

GOLD FINGER said...

Mak n mama...sedapnya sepott dia...teringat2

Post a Comment

Monday, November 5, 2012

Best Seafood at Kota Kinabalu

Posted by GOLD FINGER at Monday, November 05, 2012

Seafood ni mmg sgt terkenal di Sabah..sapa ke sana kalau tak pekena seafood mmg rugi sgt larrr..dengan Fresh fish, prawns, crabs, lobsters, scallops, clams, oysters, all at cheap price! This entry is all about the good seafood sepanjang we all berada disana...tiap2 malam kitaorg repeat meratah seafood jer..tak perlu lar nk ke restaurant seafood yg mewah2 tu..makan kat warung2 pun dah cukup..janji bersih..sedap..murah..dan of coz lar halal..
Lokasi :  Town KK / Jalan Tun Fuad Stephens / Depan Hotel Hyatt
Lagi senang, tempat ni sebaris dgn Filipino Markets..bila waktu siangnya tempat ni jadi car park..tapi bila malam..sgt heaven dgn gerai2 seafood.


Tuuuuuu yg lampu2 sana tu semua gerai makan..sebelah jer dengan laut..No cultural show, no air-con, no fancy decorations. Just good fresh seafood and hungry customers like us..ngeh..ngeh..ngeh..


Landmark > Roundbord Ikan Marlin..rupa mcm Ikan Todak..



Steady jer dorang melintas titi kecik tu..Kagum aku!
AWAS anak2 anda..silap2 blh kecepuk dlm laut ni..mmg takde pagar apa2..sgt scary..

 

Oh Lobsters..walaupun rupamu buruk ..tapi rasa mu sungguh ohsemm..


 Lobsters Sweet Sour..kecur2 air liur aku ni..
100gram = RM17
tapi yg besar2 bagak tu dia tak kira timbang..terus kira sekor lelong RM300..haaa..puas ko..kalau dia timbang cikai2pun RM500 jgk lar..


 

Butter Prawn..bukan prawn yg kecik2 tu..ni bapak segala prawn..sedapnya ganda 20x..
7 ekor = RM50+



Pilih jer ikan..then terus jer masak..* of coz lar dia cuci dulukan *
Bab2 nama ikan ni aku mmg fail lar..yg aku kenal ikan kembung jer..huahuahua..ikan lain mcm jenahak..kerapu..siakap..senangin..hancuss...namanya aku tahu tapi rupamu tidak kukenal..biarkan yg arif lagi pakar memilih..kita tadah perut jer..




Kerapu Bara bakar..
somi aku kata..Kerapu bara ni Kerapu Grade A. Sekor ni RM20 siap masak..yg besar okeyyy..deliciousnyaaa...isi ikan ni MasyaAllah lazatttt..




Sotong masak...mmmm...T____T sorry lupa..hahahah..nampak pedas tapi tak pedas sebenarnya..emilyn habis makan sepinggan ni..suka sgt ngn sotonn ni..


Done!! tanpa nasi..we just order seafood jer..meratah2 sehingga menjilat jari..everytime datang invest dlm RM70 - RM100..sgt2 berbaloii..


Dalam banyak2 gerai tu..mmg rezeki kedai ni kot..tapii mmg sedappun..next day tu repeat lagi dinner kat kedai brother ni..Somi aku siap borak2 ngn ownernya mcm dah kenal lama..ada banyak options sebenarnya..go discover Kota Kinabalu – with an empty stomach and a big appetite!
 Yummyy..

 Journey is begin with Airasia
Nexus-resort-spa-karambunai
Nexus Beach and Jambatan Tamparuli
Kinabalu Park, Kundasang


5 comments on "Best Seafood at Kota Kinabalu"

ameris on November 5, 2012 at 8:04 AM said...

aku tunggu zara besar skit baru leh berjalan tes..
ni nak gi jusco pun haru biru aku dibuatnya...

Mak Lagenda on November 5, 2012 at 1:38 PM said...

Kalo mak terlepas kat situ, ya Allah seronoknyaaaaaaaaaaaa...

Mmg heaven la melantak sipot ari2.

maszull on November 5, 2012 at 4:05 PM said...

assallamualaikum ...besarnya udang die takut gak tengok hehehehe mesti bestkan...:)

GOLD FINGER on November 6, 2012 at 12:43 AM said...

Tes..dorang dh 4..5 taun ok dah blh jalan2

GOLD FINGER on November 6, 2012 at 12:44 AM said...

Mak n mama...sedapnya sepott dia...teringat2

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...