Subscribe Twitter

Friday, November 16, 2012

Pulau Manukan, Kota Kinabalu

DAY 4

Today was Island day!! yippie! A day before tu, kitaorg dah siap2 booking boat untuk ke Manukan Island ni.... it cost about RM170+..sekali dgn snorkeling equipment. Korang boleh walk in jer kat Jesselton Point tu..then pilih lar bermacam2 package yg ada kat situ..sediakan duit jer..hehehe


Actually Pulau Manukan ni second largest island in the Tunku Abdul Rahman National Park..Jangan ingat TAR kat KL tu jer..kat sinipun ada hokey! Normally dari banyak2 Pulau tu..dorang akan recommend Manukan Island. Not only this island got the best facilities and accommodation, it is one of the best islands to enjoy sunlight, beach, water sport... and get close to the nature.



Korang kena cari Jesselton Point Ferry Terminal ni dekat town KK, tepi jalan jer....kat sini lar terminal ferry untuk ker Pulau2 ni... (Gaya Island, Sapi Island, Manukan Island, Mamutik Island and Sulug Island).

Total picture kat Pulau Manukan ni saja ada 500..so takkan aku nk upload 5 keping jer kat entry ni..kurang2nya 50kannn....so, sila lar menikmati picture2 yg gojes dan gonjeng dibawah yer..ohsemmm sgt aku beach!



Readytogo!!
We olls dah siap rent awal2 snorkeling kits masa booking tu..mask & snorkel, fins, life jacket..satu item RM10 rasanya...then siap2 dah beli makanan utk bebudak2 tu jgk..Actually kat Manukan Island tupun ada jer kedai makan..so, korang takyah risau..cuma akukan mak mak..over lar sikit..siap beli big apple donut lagi..hahahaha..geleng kepala somi aku..* geleng2 pun dia jgk yg makan banyak *



Boat ni pecut mcm nk merempit jer aku rasa..kalau pegnant confirm miscarriage ni..I tell you..dia punya hentakkan ombak tu..mak aiiii...boleh patah tulang pungkok uolls!!! Padan muka aku..sapa suh duduk depan2..





Perjalanan mengambil masa 20min..kalau bot ni tak merempit mungkin 30min kot..We all antara yg terawal sampai..9am to 3pm...mmg niat nk menghitamkan lagi kulit yg sedia hitam ni..vavavava feeling mat saleh nampakk..





SubhanaAllah..cantiknyaaaaa....membiru jerr..tenang jiwa dan raga..





 

The jetty of Manukan Island
Nak masuk ni kena bayar RM3 per person..ni tak termasuk dalam package tu..bayar terus kat sini..






Beautiful view of Manukan Island






Happy tak terkata budak2 ni..sampai kehari ni duk bercerita..
TIP : Kalau korang nk beli mainan budak2 mcm ni..sila lar beli dipekan KK tu dulu sebelum datang kePulau ni..coz harga dia melampau mahal...




Airnya sgt2 jernih..




Comey budak2 ni..anak sapa lar kot * mata keatas *



S.U.N.B.U.R.N




Actually ada mcm2 water sports activities yg korang boleh main dekat pulau ni, antaranya Sea Walking (RM 250 per person, 30 minutes), Jet Ski (RM 150 for 30 minutes), diving (RM 250 for 1 hour), snorkeling, Parasailing (RM 80 per person), Banana Boat (RM 30 per person, 4 persons per boat), Water Ski (RM 60 per person for 15 minutes) dan banyak lagi..Harga ni, kalau korang pandai tawar menawar blh dapat lagi murah..




PARASAILING

Enjoy bird's eye views..apa ker manatangnya Parasailing ni??  Sumpah tak tahu..tapi bila dorang tunjuk benda tu...oooooooo...ni mcm payung terjun tu..SORRY SAYA TAK MINAT...(dalam hati..sorry saya takut sebenarnya ) hehehe

RM80 per person..
but if you are local...you can bargain up to RM50 per person...macam kitaorg plk, selepas pujuk memujuk dapatlar free for our kids..kalau tak harga budak2 sama jer mcm dewasa..RM80...mahal lar jugakkan!! pandai2 lar korang buat ayat manis kat budak2 ni..tapi jgn lar manis sgt nanti tak balik pulak..huahuahua

 


40 kali aku fikir nak naik ker tak benda ni..hahahha...kalau lar tali tu terputus..confirm2 lemas..sbbnya aku bukan reti berenang pun..hissshhhh..positive plssss...










Selamat mendarat..kakak diam tak terkata..takut ker suka??


Bismillah dulu...


Walaupun takut..tetap buat2 berani...


Parasailing~ can see the whole island from up here~so fun
Si adik siap menyanyi2 lagi kat atas tu..


Masa ni dorang kenakan kaki aku dekat air..pastu naik balik..kenakan lagi..naik tinggi balik...tapiii masa somi aku naik tadi takde pulak dorang buat mcm tu..sengaja adik ni gurau2 kasar ngn ahkak yer!!



Experience drive speedboat

SNORKELING

Snorkeling di Manukan Island ni mmg fantastic & bombastic giler larr...En somi, rent full set snorkeling equipment..aku pulak pakai mask & snorkel jer..tu pun duk kat gigi2 air ngn bebudak kecik ni..biar lar bapak korang menikmati snorkeling sampai puas..sbb dia mmg mengila dgn ikan2 ni..




Saksikan lar..betapa jernihnya air dia..mmg outstandingg lar..




Ikan2 kat sini..bukan sebarang ikan, makan OREO lagi..hahhahah


Amazingkan..korang turun jer kaki kat dalam laut ni..berkerumun lar ikan mengejar..Sikakak memula mcm takut2..lari kedarat dia bila ikan mengejar..tapi lama2 dia pulak yg kejar ikan tu balik..hahaha...


Superb snorkeling spot!! 
Alhamdulillah..jari kaki masih cukup sepulohh..hahaha..takde yg hilang atau putus..mungkin ikan2 ni pun takde selera nk makan kaki korang..



3.30pm..weolls sgt2 sunburn & damn tired !!
Cuacapun dah mula mendung..ngam2 jer kitaorg sampai ke Jetty..hujanpun turun..masa balik ni takde org dalam boat ni..only us..Aku siap2 dah duduk belakang..tobatt tak nk duduk depan lagi..scary giler hentakan dia..

Overall..sgt2 ohsem..beautiful beach..and

NICE VIEW

v
v

v

v


v


v



v




v






mmmm...kenyang laki aku...


comolot sana sini..18sx..anak2 sila tutup mata...hahahhaha


Kota Kinabalu Journey

4 comments:

ameris said...

syoknya tes.
masa aku gi sabah dulu xde plak gi tmpt2 pulau2 ni. kundasang dgn tmpat hape tah...
nnt nk gi lg lah tp tunggu anak2 besar. ni asyik x sihat je manjang...

GOLD FINGER said...

best2..tp lu kena tunggu anak2 besar sikit..dah paham beach..fish..haaa baru best

Superstage said...

Salam,
Terima kasih kerana berkongsi pengalaman. Nak tumpang tanya, saya nak pi ke pulau2 ni berdua dgn wife.First trip ke Sabah. kalau bawak DSLR dan lain barang berharga, kira selamat ke kawasan pulau ni kalau pi snorkeling sama-sama? Ada tempat simpan barang ke?

GOLD FINGER said...

superstage, kalau boleh minimizekan barang2 berharga..sbb takde tempat simpan barang..weolls gambel jer letak camera kat atas meja situ tutup ngn baju jer..tp alhamdullilah selamat...

Post a Comment

Friday, November 16, 2012

Pulau Manukan, Kota Kinabalu

Posted by GOLD FINGER at Friday, November 16, 2012
DAY 4

Today was Island day!! yippie! A day before tu, kitaorg dah siap2 booking boat untuk ke Manukan Island ni.... it cost about RM170+..sekali dgn snorkeling equipment. Korang boleh walk in jer kat Jesselton Point tu..then pilih lar bermacam2 package yg ada kat situ..sediakan duit jer..hehehe


Actually Pulau Manukan ni second largest island in the Tunku Abdul Rahman National Park..Jangan ingat TAR kat KL tu jer..kat sinipun ada hokey! Normally dari banyak2 Pulau tu..dorang akan recommend Manukan Island. Not only this island got the best facilities and accommodation, it is one of the best islands to enjoy sunlight, beach, water sport... and get close to the nature.



Korang kena cari Jesselton Point Ferry Terminal ni dekat town KK, tepi jalan jer....kat sini lar terminal ferry untuk ker Pulau2 ni... (Gaya Island, Sapi Island, Manukan Island, Mamutik Island and Sulug Island).

Total picture kat Pulau Manukan ni saja ada 500..so takkan aku nk upload 5 keping jer kat entry ni..kurang2nya 50kannn....so, sila lar menikmati picture2 yg gojes dan gonjeng dibawah yer..ohsemmm sgt aku beach!



Readytogo!!
We olls dah siap rent awal2 snorkeling kits masa booking tu..mask & snorkel, fins, life jacket..satu item RM10 rasanya...then siap2 dah beli makanan utk bebudak2 tu jgk..Actually kat Manukan Island tupun ada jer kedai makan..so, korang takyah risau..cuma akukan mak mak..over lar sikit..siap beli big apple donut lagi..hahahaha..geleng kepala somi aku..* geleng2 pun dia jgk yg makan banyak *



Boat ni pecut mcm nk merempit jer aku rasa..kalau pegnant confirm miscarriage ni..I tell you..dia punya hentakkan ombak tu..mak aiiii...boleh patah tulang pungkok uolls!!! Padan muka aku..sapa suh duduk depan2..





Perjalanan mengambil masa 20min..kalau bot ni tak merempit mungkin 30min kot..We all antara yg terawal sampai..9am to 3pm...mmg niat nk menghitamkan lagi kulit yg sedia hitam ni..vavavava feeling mat saleh nampakk..





SubhanaAllah..cantiknyaaaaa....membiru jerr..tenang jiwa dan raga..





 

The jetty of Manukan Island
Nak masuk ni kena bayar RM3 per person..ni tak termasuk dalam package tu..bayar terus kat sini..






Beautiful view of Manukan Island






Happy tak terkata budak2 ni..sampai kehari ni duk bercerita..
TIP : Kalau korang nk beli mainan budak2 mcm ni..sila lar beli dipekan KK tu dulu sebelum datang kePulau ni..coz harga dia melampau mahal...




Airnya sgt2 jernih..




Comey budak2 ni..anak sapa lar kot * mata keatas *



S.U.N.B.U.R.N




Actually ada mcm2 water sports activities yg korang boleh main dekat pulau ni, antaranya Sea Walking (RM 250 per person, 30 minutes), Jet Ski (RM 150 for 30 minutes), diving (RM 250 for 1 hour), snorkeling, Parasailing (RM 80 per person), Banana Boat (RM 30 per person, 4 persons per boat), Water Ski (RM 60 per person for 15 minutes) dan banyak lagi..Harga ni, kalau korang pandai tawar menawar blh dapat lagi murah..




PARASAILING

Enjoy bird's eye views..apa ker manatangnya Parasailing ni??  Sumpah tak tahu..tapi bila dorang tunjuk benda tu...oooooooo...ni mcm payung terjun tu..SORRY SAYA TAK MINAT...(dalam hati..sorry saya takut sebenarnya ) hehehe

RM80 per person..
but if you are local...you can bargain up to RM50 per person...macam kitaorg plk, selepas pujuk memujuk dapatlar free for our kids..kalau tak harga budak2 sama jer mcm dewasa..RM80...mahal lar jugakkan!! pandai2 lar korang buat ayat manis kat budak2 ni..tapi jgn lar manis sgt nanti tak balik pulak..huahuahua

 


40 kali aku fikir nak naik ker tak benda ni..hahahha...kalau lar tali tu terputus..confirm2 lemas..sbbnya aku bukan reti berenang pun..hissshhhh..positive plssss...










Selamat mendarat..kakak diam tak terkata..takut ker suka??


Bismillah dulu...


Walaupun takut..tetap buat2 berani...


Parasailing~ can see the whole island from up here~so fun
Si adik siap menyanyi2 lagi kat atas tu..


Masa ni dorang kenakan kaki aku dekat air..pastu naik balik..kenakan lagi..naik tinggi balik...tapiii masa somi aku naik tadi takde pulak dorang buat mcm tu..sengaja adik ni gurau2 kasar ngn ahkak yer!!



Experience drive speedboat

SNORKELING

Snorkeling di Manukan Island ni mmg fantastic & bombastic giler larr...En somi, rent full set snorkeling equipment..aku pulak pakai mask & snorkel jer..tu pun duk kat gigi2 air ngn bebudak kecik ni..biar lar bapak korang menikmati snorkeling sampai puas..sbb dia mmg mengila dgn ikan2 ni..




Saksikan lar..betapa jernihnya air dia..mmg outstandingg lar..




Ikan2 kat sini..bukan sebarang ikan, makan OREO lagi..hahhahah


Amazingkan..korang turun jer kaki kat dalam laut ni..berkerumun lar ikan mengejar..Sikakak memula mcm takut2..lari kedarat dia bila ikan mengejar..tapi lama2 dia pulak yg kejar ikan tu balik..hahaha...


Superb snorkeling spot!! 
Alhamdulillah..jari kaki masih cukup sepulohh..hahaha..takde yg hilang atau putus..mungkin ikan2 ni pun takde selera nk makan kaki korang..



3.30pm..weolls sgt2 sunburn & damn tired !!
Cuacapun dah mula mendung..ngam2 jer kitaorg sampai ke Jetty..hujanpun turun..masa balik ni takde org dalam boat ni..only us..Aku siap2 dah duduk belakang..tobatt tak nk duduk depan lagi..scary giler hentakan dia..

Overall..sgt2 ohsem..beautiful beach..and

NICE VIEW

v
v

v

v


v


v



v




v






mmmm...kenyang laki aku...


comolot sana sini..18sx..anak2 sila tutup mata...hahahhaha


Kota Kinabalu Journey

4 comments on "Pulau Manukan, Kota Kinabalu"

ameris on November 16, 2012 at 10:05 AM said...

syoknya tes.
masa aku gi sabah dulu xde plak gi tmpt2 pulau2 ni. kundasang dgn tmpat hape tah...
nnt nk gi lg lah tp tunggu anak2 besar. ni asyik x sihat je manjang...

GOLD FINGER on November 16, 2012 at 4:32 PM said...

best2..tp lu kena tunggu anak2 besar sikit..dah paham beach..fish..haaa baru best

Superstage on January 25, 2013 at 11:30 PM said...

Salam,
Terima kasih kerana berkongsi pengalaman. Nak tumpang tanya, saya nak pi ke pulau2 ni berdua dgn wife.First trip ke Sabah. kalau bawak DSLR dan lain barang berharga, kira selamat ke kawasan pulau ni kalau pi snorkeling sama-sama? Ada tempat simpan barang ke?

GOLD FINGER on January 27, 2013 at 9:38 PM said...

superstage, kalau boleh minimizekan barang2 berharga..sbb takde tempat simpan barang..weolls gambel jer letak camera kat atas meja situ tutup ngn baju jer..tp alhamdullilah selamat...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...