Subscribe Twitter

Wednesday, January 16, 2013

Tips merawat anak yang degil

TIPS dibawah adalah hasil google2 aku..utk disharekan dan juga untuk rujukan aku sendiri..senang nk cari, ada dlm blog sendiri..kuikuikui..ada mcm2 cara nak mengatasi anak yg degil ni..aku cari sebab anak bujang aku tu semakin besar semakin banyak vitamin Dnya...tak nk pergi kelas mengaji..tak nak buat homework..mengelat mcm2 alasan..dia feeling dia baby2 lagi..terlebih manja pun yer jgk kot..kat tadika uolls, dia bahasakan dirinya ADIK dgn teacher2...kacau betul anak bujang aku ni..tak tahu lar ikut perangai sapa...confirm bukan aku...miahahahahah...dah ada unsur2 nak menfitnah somi tu..hahahaha

 Kadang2 bila time dia nak sesuatu benda tu..kejap2 tu jgk dia nak..dia ingat ummi ni ada poket doremon hapaaa....taraaaaaaaa...Isyraf2...kalau dia kata tak nak..maka tak nak lar jawabnya..tak boleh diajak berunding lansung..tak ker hangin mak ko ni..tapi yg geramnya, walau mcmana hanginnya aku ni..haram dia tak takut..masuk angin keluar asap jer jawabnya..tapiii kalau dgn Abbienya..confirm jalan sepantas kilat..

TIP 1

Sediakan air satu jug dan bacakan

Baca Bismillahirrahmannirahim 786 kali

dan surah yasin ayat 71 sebanyak 71 kali

tiup kedalam air... dan diberi minum kepada anak2.
 
 atau 

baca surah toha ayat 1-6 sebanyak 1000 kali.... dgn cara tiap2 malam baca 3 kali ayat tersebut dan ditiupkan ke ubun2 anak semasa mereka tido.....

PERHATIAN : JANGAN DICIUM ANAK2 KITA YG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.....

TIP 2

a) Baca Fatihah (1 kali)


b) Baca Ayat Kursi (1 kali)


c) Baca Surah al-Insyirah (1 kali)

d) Baca Surah Toha 1-5 (1 kali)ayat

Kemudian hembuskan diubun-ubun anak niatkan agar anak menjadi anak yang soleh, cemerlang, lembut hati, rajin belajar rajin solat dan lain-lain.




atau


Baca Surah al-Fatihah,surah Taha ayat 1 sehingga 5,diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali.Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).”Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman.Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.

atau
Ketika memasak,sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:”Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”



Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir’Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman’berulang-ulang.
 

TIP 3 

Membaca doa-doa tertentu pada air seperti Surah al-Fatihah, Doa Pelembut Hati (Surah Taha ayat 1 hingga 5), Selawat Syifa’, Selawat Tafrijiyah, Doa Menghindar Maksiat (Surah al-Mu’min ayat 3) dan beberapa doa-doa yang lain. Air yang telah dibacakan dengan doa ini diberi minum kepada anak-anak yang bermasalah ini juga dibuat bilasan mandi.

Atau

Satu lagi ikhtiar yang sangat mujarab bagi mengatasi anak-anak yang suka melawan ibu-bapa ialah dengan memberi minum mandikan anak-anak ini dengan air tadahan lebihan wuduk ibu-bapa. Caranya seperti berikut;

1. Ibu dan bapa terlebih dahulu membersihkan semua anggota wuduk dengan sabun. Anggota-anggota wuduk ini termasuk yang rukun dan sunat iaitu mulut, hidung, muka, kedua tangan, kepala, kedua-dua telinga dan kaki hingga buku lali.

2. Setelah dibersihkan anggota-anggota wuduk tersebut, gunakan air biasa minuman atau air mineraluntuk mengambil wuduk.

3. Cara yang mudah, duduk di atas kerusi dan letakkan baldi di bahagian antara kedua belah kaki. Biar isteri tolong menuangkan air untuk mengambil wuduk.

4. Membasuh semua anggota wuduk tiga kali. Mulakan dengan membaca bismillah. Basuh kedua belah tapak tangan diikuti dengan berkumur-kumur, membersihkan hidung. Pastikan air yang telah digunakan untuk membasuh tapak tangan dan berkumur-kumur masuk ke dalam baldi.

5. Berniat mengambil wuduk diikuti membasuh muka, seterusnya membasuh kedua tangan hingga ke siku, menyapu sedikit air di bahagian kepala, membasuh telinga dan akhir sekali membasuh kedua belah kaki hingga ke buku lali.

6. Setelah suami selesai, isteri pula mengambil wuduk dengan cara yang sama manakala suami pula yang membantu menuangkan air.

7. Setelah selesai, air lebihan wuduk yang terkumpul di dalam baldi tersebut dicampurkan dengan air biasa.

8. Beri minum air tersebut dan Mandikan anak-anak yang bermasalah dengan air tersebut. Insya’Allah dia akan menjadi anak yang patuh kepada kedua ibu-bapanya.


TIP 4

Bila anak dah tidur, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK Wahai roh anakku “nama anak”, jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia.
Ulang selama 3 kali diikuti dengan bacaan :
Alam Nashroh – 3 kali
Ayat Kursi – 3 kali

Kemudian berdoa semoga anak anda dijauhkan dari pengaruh jin dan syaitan, moga dia menjadi anak yang taat dan lembut hati kepada ibu bapa.
 

 
SHARING IS CARING..renung2kan selamat beramal..


pssttttt : korang, aku copy paste terus jer..tak sempat dah nk edit2..janji boleh baca yer dok..

7 comments:

nadia said...

aminn, anak2 kak yus takk degilllll kannn. dorang manjeeewww :p

izfanora said...

yeke kak xleh cium anak time tido???? xpnh plak dengar.. menakutkan plak..

ada tip lg, time kak doa lps solat, klu ada anak akak kt situ, doa kuat2 part nama dia. cth, "jdkanlah (sebut nama anak akak) anak yang soleh dan mendengar kata".. biar dia dengar..

ameris said...

bagus tips ni tes.

GOLD FINGER said...

yg tak leh cium tu..ustaz ismail kamus yg ckp..

myfreeminded said...

emmm, tak leh cium ke.. saya cium diaorang tetiap malam... rasa something wrong lh pulak kalau tak buat... adoiii....

Anonymous said...

thank you atas perkongsian yg amat berguna...di saat saya amat memerlukan....syukran2 Alhamdulillah.

http://badrulasiyahabukassim.blogspot.com/ said...

perkongsian yg menarik,,, teruskan berbakti pd yg perlu,,,ikhlas dari ustazah aisyah

Post a Comment

Wednesday, January 16, 2013

Tips merawat anak yang degil

Posted by GOLD FINGER at Wednesday, January 16, 2013
TIPS dibawah adalah hasil google2 aku..utk disharekan dan juga untuk rujukan aku sendiri..senang nk cari, ada dlm blog sendiri..kuikuikui..ada mcm2 cara nak mengatasi anak yg degil ni..aku cari sebab anak bujang aku tu semakin besar semakin banyak vitamin Dnya...tak nk pergi kelas mengaji..tak nak buat homework..mengelat mcm2 alasan..dia feeling dia baby2 lagi..terlebih manja pun yer jgk kot..kat tadika uolls, dia bahasakan dirinya ADIK dgn teacher2...kacau betul anak bujang aku ni..tak tahu lar ikut perangai sapa...confirm bukan aku...miahahahahah...dah ada unsur2 nak menfitnah somi tu..hahahaha

 Kadang2 bila time dia nak sesuatu benda tu..kejap2 tu jgk dia nak..dia ingat ummi ni ada poket doremon hapaaa....taraaaaaaaa...Isyraf2...kalau dia kata tak nak..maka tak nak lar jawabnya..tak boleh diajak berunding lansung..tak ker hangin mak ko ni..tapi yg geramnya, walau mcmana hanginnya aku ni..haram dia tak takut..masuk angin keluar asap jer jawabnya..tapiii kalau dgn Abbienya..confirm jalan sepantas kilat..

TIP 1

Sediakan air satu jug dan bacakan

Baca Bismillahirrahmannirahim 786 kali

dan surah yasin ayat 71 sebanyak 71 kali

tiup kedalam air... dan diberi minum kepada anak2.
 
 atau 

baca surah toha ayat 1-6 sebanyak 1000 kali.... dgn cara tiap2 malam baca 3 kali ayat tersebut dan ditiupkan ke ubun2 anak semasa mereka tido.....

PERHATIAN : JANGAN DICIUM ANAK2 KITA YG SEDANG TIDUR KERANA ITU SALAH SATU SEBAB ANAK KITA MENJADI DEGIL.....

TIP 2

a) Baca Fatihah (1 kali)


b) Baca Ayat Kursi (1 kali)


c) Baca Surah al-Insyirah (1 kali)

d) Baca Surah Toha 1-5 (1 kali)ayat

Kemudian hembuskan diubun-ubun anak niatkan agar anak menjadi anak yang soleh, cemerlang, lembut hati, rajin belajar rajin solat dan lain-lain.




atau


Baca Surah al-Fatihah,surah Taha ayat 1 sehingga 5,diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali.Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).”Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman.Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.

atau
Ketika memasak,sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:”Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”



Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir’Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman’berulang-ulang.
 

TIP 3 

Membaca doa-doa tertentu pada air seperti Surah al-Fatihah, Doa Pelembut Hati (Surah Taha ayat 1 hingga 5), Selawat Syifa’, Selawat Tafrijiyah, Doa Menghindar Maksiat (Surah al-Mu’min ayat 3) dan beberapa doa-doa yang lain. Air yang telah dibacakan dengan doa ini diberi minum kepada anak-anak yang bermasalah ini juga dibuat bilasan mandi.

Atau

Satu lagi ikhtiar yang sangat mujarab bagi mengatasi anak-anak yang suka melawan ibu-bapa ialah dengan memberi minum mandikan anak-anak ini dengan air tadahan lebihan wuduk ibu-bapa. Caranya seperti berikut;

1. Ibu dan bapa terlebih dahulu membersihkan semua anggota wuduk dengan sabun. Anggota-anggota wuduk ini termasuk yang rukun dan sunat iaitu mulut, hidung, muka, kedua tangan, kepala, kedua-dua telinga dan kaki hingga buku lali.

2. Setelah dibersihkan anggota-anggota wuduk tersebut, gunakan air biasa minuman atau air mineraluntuk mengambil wuduk.

3. Cara yang mudah, duduk di atas kerusi dan letakkan baldi di bahagian antara kedua belah kaki. Biar isteri tolong menuangkan air untuk mengambil wuduk.

4. Membasuh semua anggota wuduk tiga kali. Mulakan dengan membaca bismillah. Basuh kedua belah tapak tangan diikuti dengan berkumur-kumur, membersihkan hidung. Pastikan air yang telah digunakan untuk membasuh tapak tangan dan berkumur-kumur masuk ke dalam baldi.

5. Berniat mengambil wuduk diikuti membasuh muka, seterusnya membasuh kedua tangan hingga ke siku, menyapu sedikit air di bahagian kepala, membasuh telinga dan akhir sekali membasuh kedua belah kaki hingga ke buku lali.

6. Setelah suami selesai, isteri pula mengambil wuduk dengan cara yang sama manakala suami pula yang membantu menuangkan air.

7. Setelah selesai, air lebihan wuduk yang terkumpul di dalam baldi tersebut dicampurkan dengan air biasa.

8. Beri minum air tersebut dan Mandikan anak-anak yang bermasalah dengan air tersebut. Insya’Allah dia akan menjadi anak yang patuh kepada kedua ibu-bapanya.


TIP 4

Bila anak dah tidur, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK Wahai roh anakku “nama anak”, jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia.
Ulang selama 3 kali diikuti dengan bacaan :
Alam Nashroh – 3 kali
Ayat Kursi – 3 kali

Kemudian berdoa semoga anak anda dijauhkan dari pengaruh jin dan syaitan, moga dia menjadi anak yang taat dan lembut hati kepada ibu bapa.
 

 
SHARING IS CARING..renung2kan selamat beramal..


pssttttt : korang, aku copy paste terus jer..tak sempat dah nk edit2..janji boleh baca yer dok..

7 comments on "Tips merawat anak yang degil"

nadia on January 17, 2013 at 6:00 AM said...

aminn, anak2 kak yus takk degilllll kannn. dorang manjeeewww :p

izfanora on January 17, 2013 at 11:39 AM said...

yeke kak xleh cium anak time tido???? xpnh plak dengar.. menakutkan plak..

ada tip lg, time kak doa lps solat, klu ada anak akak kt situ, doa kuat2 part nama dia. cth, "jdkanlah (sebut nama anak akak) anak yang soleh dan mendengar kata".. biar dia dengar..

ameris on January 17, 2013 at 1:24 PM said...

bagus tips ni tes.

GOLD FINGER on January 17, 2013 at 1:50 PM said...

yg tak leh cium tu..ustaz ismail kamus yg ckp..

myfreeminded on January 23, 2013 at 1:42 PM said...

emmm, tak leh cium ke.. saya cium diaorang tetiap malam... rasa something wrong lh pulak kalau tak buat... adoiii....

Anonymous said...

thank you atas perkongsian yg amat berguna...di saat saya amat memerlukan....syukran2 Alhamdulillah.

http://badrulasiyahabukassim.blogspot.com/ on January 30, 2014 at 10:50 PM said...

perkongsian yg menarik,,, teruskan berbakti pd yg perlu,,,ikhlas dari ustazah aisyah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...