Subscribe Twitter

Sunday, December 16, 2012

My new MAID

Koranggggggg....aku janji ni last entry pasal bibik..*tipu*
 Actually ni entry duaharilepas..duaharilepas aku mmg ada maid, dah seminggu aku dapat bibik baru...tapi hari ni dah tak hadoooo..selamat dah aku hantar dia balik ker agent malam tadi..so conclusionnya aku lar maid baru tu..hahahahaha..


 Kesian bibik baru ni...muka dh tak senyum2..eh, nk senyumpun penat uollss...

Mehh..aku nk citer kat uolls sekaliann kenapa dan mengapa aku reject maid baru tu...
Nama dia SEI..mcm 5S plk..SEIRI, SEITON, SEISO.SEIKETSU..huahuahua..umur 44..bila kita tgk rupa dan gaya dia..mcm 54 pun ada..i tell youuu...dalam 24 jam tu..hanya 4 jam jer dia buat kerja..lagi 20 jam dia buat tahi mataaa..redha korang???..Majikannya pulak..4 jam jer tido lagi 20 jam bekerja..iniii tidak adil..tidak adil..bagi kuuuu...mcm lagu Yuna tu!!!! Nak aku maki..org tua..walaupun maid ttp ada rasa hormat sbb dia look like mak aku jer..tak maki aku yg makan dalam..so utk tidak menjadikan aku giler meroyan dimasa akan datang..baik lar aku hantar dia balik ker agent cepat2...dia punya vitamin M tuu...subhanaAllahhhhh...depan2 aku jer dia tido..tido dah lar bersepah sepah..main tido jer kat mana2..buat kerja sikit sakit dada..kejap lagi pening..pastu sakit perut...sakit tulang rusuk lar..eh2 mcm2 sakit lar dia ni..aku pun jadi sakit jgk ni..SAKIT HATI!!!! Kalau aku tak suruh maka dia tak buat larr...sampaikan angkat kain pun nk kena suruh..kuang ajor lar namanya tu..

lagi pulak dari segi communication tu, agak sengal sikit..dia bukan org jawa yg cakap mcm dalam drama sinetron tu..dia punya bahasa pelik sikit..bahasa Madura..Aku ni penat lar mengajar dia kerja2 dalam rumah ni..tak paham2 jgk..mesin basuh tu 4 kali ajar..dapur 5 kali ajar..iron 4 kali ajar..ricecooker yg senang tu..4 kali ajar..semua benda tu dia tak pernah jumpa kat sana sebelum ni...katanyaaa...atau saja2 buat tak tahu!!
Pekerja mcm ni yg dorang nk demand gaji tinggi2 tu...puuiiiiiii...service mcm tahik!! emosi niee..

then..yg paling aku tak blh terima, tahap kebersihan dia agak kurenggg terlampau...mula2 dia sampai jer..1st aku check kuku dia..rambut..beg..segala apa yg dia bawak lar..so bila korang tgk jer baju dia, korang boleh tahu dia ni pembersih or pengotor...Nak duduk serumah dgn kita..kena lar ikut cara kita..makan..pakai..segala benda larrr...Aku tak tahu lar org lain mcm mana..tapi aku part2 kebersihan ni mmg lar sgt concern..pinggan & cawan dia aku bagi asing..dia boleh pakai itu saja..tak blh campur..kain baju dia basuh tangan..jgn sesekali masuk mesin basuh..sabun dia..ubat gigi..semua asing..baju2 yg dia bawak mmg aku suh simpan jer..pakai baju yg aku beli..towel..telekong..tudung...semua tu aku dh siap sediakan awal2 lagi...untung tak untung larrkan...Maid yg dulu tu aku siap bawak ke salon lagi..cuci n gunting rambut..tak berkenan aku tgk rambut dorang yg panjang2 tu then ikat mcm berus sabut kelapa!!...nangis2 bibik dulu tu tak nak gunting rambut pendek..aku bagi kata dua jer..potong rambut or potong kepala gaji..huahuahua..mmg dasar majikan kijamm...mula2 jerr...dah lama2 nanti dorang plk ajak ko ke salon, warnakan rambut..cayelerr

Tapi korangg..takde lar semuanya buruk2 saja...dari segi solat...mengaji..berzikir..mmmm..hebat!!..then bila aku marah tu takde lar dia nk menjawab..or melawan ckp aku..ataupun sebenarnya dia tak paham apa yg aku marah..hahahahha...confirm!! sbbnya, aku tgk dia ni mcm masuk air jerr orgnya..

Kalau nk dilistkan..banyak benda yg aku tak berkenan sebenarnya..bukan dari pandangan aku sorang saja..somi, MIL..mak pak aku...adik kakak aku..kiranya, KPI dia dari 10 tu dapat 3 jer lar...hahahaha



Ni lar maid tu..aku terpaksa lar blur2 kan..sbb agent tu nk bagi kat majikan lain..Kalu tak blur nanti blacklisted pulak dia kat Malaysia ni..sian plk dia tk blh nk cari rezeki kat sini..mungkin org lain boleh accept cara dia..but not me plsss....

 Terfikir : Kerja Pembantu Rumah ni actually boleh di professional kan..mcm kerja2 yg lain jgk..datang pagi balik petang..takyah lar kita ni nk pening2 pasal maid warga asing ni..save agent fees, save visa,permit,fomema..save duit makan pakai sakit pening dorang..dan yg pentinggg...SAVE dari kena tipu..


7 comments:

ameris said...

tes, amik wkend maid je laa...sakit aku tgk lu dok meroyan pasal maid ni. aku yg berangan nk amik maid pn x jd rasa...

::EIDA:: said...

adoiiiiiiiiii~ pening nye akak..... ida pun meroyan pasal maid.. padahal takde main pun... huhuhu

MizzTina said...

whoaaa....mcm kes kakak sy.. ada maid seminggu je sbb beliau malas..

nadia said...

nadia rasa, blog kak yus ni dah boleh bertukar nama kepada blog use-goldmaid. hhahhahha ;)

nadia said...

kak, pasal baju kami blogger tu, cer kabo nak saiz ape, berapa lain, dekat lengan nak tulis apa. nanti nadia bagi akaun number. lepas akak dah buat bayaran, baruuu nadia hantar ke tempat tempahan tu ye. :)

GOLD FINGER said...

uollss...berat mata memandang berat lagi i yg menanggungnya..huhu..@ nadia..goldmaid mcm sedap jgk..pastu berhenti kerja..jual maid..makcik kayoo

izfanora said...

hahaha.. lawak r akak ni.. sabar je r.. xyah r amik maid. nyusahkan + pembaziran + semak kepala tengok.. boleh? hahaha..

kak mmg dh komen, cuma blog za, selagi za xapprove, komen xappear.. gitu.. canggih x? hahaha.. :P

Post a Comment

Sunday, December 16, 2012

My new MAID

Posted by GOLD FINGER at Sunday, December 16, 2012
Koranggggggg....aku janji ni last entry pasal bibik..*tipu*
 Actually ni entry duaharilepas..duaharilepas aku mmg ada maid, dah seminggu aku dapat bibik baru...tapi hari ni dah tak hadoooo..selamat dah aku hantar dia balik ker agent malam tadi..so conclusionnya aku lar maid baru tu..hahahahaha..


 Kesian bibik baru ni...muka dh tak senyum2..eh, nk senyumpun penat uollss...

Mehh..aku nk citer kat uolls sekaliann kenapa dan mengapa aku reject maid baru tu...
Nama dia SEI..mcm 5S plk..SEIRI, SEITON, SEISO.SEIKETSU..huahuahua..umur 44..bila kita tgk rupa dan gaya dia..mcm 54 pun ada..i tell youuu...dalam 24 jam tu..hanya 4 jam jer dia buat kerja..lagi 20 jam dia buat tahi mataaa..redha korang???..Majikannya pulak..4 jam jer tido lagi 20 jam bekerja..iniii tidak adil..tidak adil..bagi kuuuu...mcm lagu Yuna tu!!!! Nak aku maki..org tua..walaupun maid ttp ada rasa hormat sbb dia look like mak aku jer..tak maki aku yg makan dalam..so utk tidak menjadikan aku giler meroyan dimasa akan datang..baik lar aku hantar dia balik ker agent cepat2...dia punya vitamin M tuu...subhanaAllahhhhh...depan2 aku jer dia tido..tido dah lar bersepah sepah..main tido jer kat mana2..buat kerja sikit sakit dada..kejap lagi pening..pastu sakit perut...sakit tulang rusuk lar..eh2 mcm2 sakit lar dia ni..aku pun jadi sakit jgk ni..SAKIT HATI!!!! Kalau aku tak suruh maka dia tak buat larr...sampaikan angkat kain pun nk kena suruh..kuang ajor lar namanya tu..

lagi pulak dari segi communication tu, agak sengal sikit..dia bukan org jawa yg cakap mcm dalam drama sinetron tu..dia punya bahasa pelik sikit..bahasa Madura..Aku ni penat lar mengajar dia kerja2 dalam rumah ni..tak paham2 jgk..mesin basuh tu 4 kali ajar..dapur 5 kali ajar..iron 4 kali ajar..ricecooker yg senang tu..4 kali ajar..semua benda tu dia tak pernah jumpa kat sana sebelum ni...katanyaaa...atau saja2 buat tak tahu!!
Pekerja mcm ni yg dorang nk demand gaji tinggi2 tu...puuiiiiiii...service mcm tahik!! emosi niee..

then..yg paling aku tak blh terima, tahap kebersihan dia agak kurenggg terlampau...mula2 dia sampai jer..1st aku check kuku dia..rambut..beg..segala apa yg dia bawak lar..so bila korang tgk jer baju dia, korang boleh tahu dia ni pembersih or pengotor...Nak duduk serumah dgn kita..kena lar ikut cara kita..makan..pakai..segala benda larrr...Aku tak tahu lar org lain mcm mana..tapi aku part2 kebersihan ni mmg lar sgt concern..pinggan & cawan dia aku bagi asing..dia boleh pakai itu saja..tak blh campur..kain baju dia basuh tangan..jgn sesekali masuk mesin basuh..sabun dia..ubat gigi..semua asing..baju2 yg dia bawak mmg aku suh simpan jer..pakai baju yg aku beli..towel..telekong..tudung...semua tu aku dh siap sediakan awal2 lagi...untung tak untung larrkan...Maid yg dulu tu aku siap bawak ke salon lagi..cuci n gunting rambut..tak berkenan aku tgk rambut dorang yg panjang2 tu then ikat mcm berus sabut kelapa!!...nangis2 bibik dulu tu tak nak gunting rambut pendek..aku bagi kata dua jer..potong rambut or potong kepala gaji..huahuahua..mmg dasar majikan kijamm...mula2 jerr...dah lama2 nanti dorang plk ajak ko ke salon, warnakan rambut..cayelerr

Tapi korangg..takde lar semuanya buruk2 saja...dari segi solat...mengaji..berzikir..mmmm..hebat!!..then bila aku marah tu takde lar dia nk menjawab..or melawan ckp aku..ataupun sebenarnya dia tak paham apa yg aku marah..hahahahha...confirm!! sbbnya, aku tgk dia ni mcm masuk air jerr orgnya..

Kalau nk dilistkan..banyak benda yg aku tak berkenan sebenarnya..bukan dari pandangan aku sorang saja..somi, MIL..mak pak aku...adik kakak aku..kiranya, KPI dia dari 10 tu dapat 3 jer lar...hahahaha



Ni lar maid tu..aku terpaksa lar blur2 kan..sbb agent tu nk bagi kat majikan lain..Kalu tak blur nanti blacklisted pulak dia kat Malaysia ni..sian plk dia tk blh nk cari rezeki kat sini..mungkin org lain boleh accept cara dia..but not me plsss....

 Terfikir : Kerja Pembantu Rumah ni actually boleh di professional kan..mcm kerja2 yg lain jgk..datang pagi balik petang..takyah lar kita ni nk pening2 pasal maid warga asing ni..save agent fees, save visa,permit,fomema..save duit makan pakai sakit pening dorang..dan yg pentinggg...SAVE dari kena tipu..


7 comments on "My new MAID"

ameris on December 16, 2012 at 1:15 PM said...

tes, amik wkend maid je laa...sakit aku tgk lu dok meroyan pasal maid ni. aku yg berangan nk amik maid pn x jd rasa...

::EIDA:: on December 16, 2012 at 11:34 PM said...

adoiiiiiiiiii~ pening nye akak..... ida pun meroyan pasal maid.. padahal takde main pun... huhuhu

MizzTina on December 17, 2012 at 8:55 AM said...

whoaaa....mcm kes kakak sy.. ada maid seminggu je sbb beliau malas..

nadia on December 17, 2012 at 6:03 PM said...

nadia rasa, blog kak yus ni dah boleh bertukar nama kepada blog use-goldmaid. hhahhahha ;)

nadia on December 17, 2012 at 6:53 PM said...

kak, pasal baju kami blogger tu, cer kabo nak saiz ape, berapa lain, dekat lengan nak tulis apa. nanti nadia bagi akaun number. lepas akak dah buat bayaran, baruuu nadia hantar ke tempat tempahan tu ye. :)

GOLD FINGER on December 17, 2012 at 8:29 PM said...

uollss...berat mata memandang berat lagi i yg menanggungnya..huhu..@ nadia..goldmaid mcm sedap jgk..pastu berhenti kerja..jual maid..makcik kayoo

izfanora on December 19, 2012 at 8:43 PM said...

hahaha.. lawak r akak ni.. sabar je r.. xyah r amik maid. nyusahkan + pembaziran + semak kepala tengok.. boleh? hahaha..

kak mmg dh komen, cuma blog za, selagi za xapprove, komen xappear.. gitu.. canggih x? hahaha.. :P

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...