Subscribe Twitter

Friday, December 21, 2012

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah”

Salam Jumaat uollss...

Masih segar lagi dalam ingatan aku ketika majlis amal dirumah Pusat Jagaan Baitul Hidayah dulu...dalam hati aku bernekad..kalau ada lagi event mcm ni sure aku joint..walaupun tak menyumbang harta dan wang ringgit..cuma bagi tenaga dan  kasih sayang saja..free of charges uollss...itupun dah cukup bermakna..pengalaman bersama mereka sangat memberi keinsafan pada diri aku yg naif ni..sob..sob..sob..
So, baru2 ni..rakan2 blogger yg diketuai oleh Kak Yong Nadia, telah sepakat untuk mengadakan satu aktiviti amal untuk mengutip sumbangan dan derma sebanyak mungkin bagi meringankan beban adik2 dirumah AMAL KASIH BISTARI, Subang. Selangor..

Renung renungkan..

“Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah, seperti sebutir benih yang tumbuh menjadi tujuh tangkai, pada tiap tangkai ada seratus biji, dan Allah melipat gandakan bagi siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (kurniaan-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 261).

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah.” (Riwayat Muslim).
Beri setakat mana termampu dulu kerana sumbangan sekecil itu menjadi pembersih harta kita. Sedekah orang yang kurang hartanya lebih besar ganjarannya. Tak luaknya gaji sebulan tu setakat nk menderma 10 hengget tu uollss...Jika tidak mampu menyumbang harta, setidak-tidaknya berusaha menyumbang tenaga dan fikiran bagi mengajak orang sekeliling melakukan kebaikan, itupun sudah cukup..
.

“Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila mati anak Adam maka terputuslah amalannya kecuali tiga, sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakannya untuknya.”

“Dari hadis berkenaan membuka peluang untuk kita mendapatkan bekalan sebelum mata tutup buat selamanya. Jika kita sedekahkan al-Quran atau sejadah untuk kegunaan jemaah di masjid, selagi mana ia digunakan maka pahala tetap sampai kepada kita. Begitu juga apabila memberi makan, minum dan pakaian kepada anak yatim maka sudah tentu ganjarannya cukup besar,” katanya.

for more info pls visit nadiafarahida our mastermind..
 atau email kat aku : usegoldfinger@gmail.com




Berita Terkini :
Goldfinger dan kiddos masih berholiday di suite room Sime Darby Medical Centre..ditemani oleh doctor yg kacak2 mcm Nazim othman...nurse yg gojes2 mcm Hanis Zalikha..serta cleaner yg seksi2 mcm Julia Perez..*mata keatas sangat sangat* 

3 comments:

nadia said...

kak yussss, terima kasih sangat2 untuk entry niiiiiii. ;) terharuuu nadia! nadia doakan semoga rezeki kak yus sekeluarga semakin melimpah ruah. aminnn

GOLD FINGER said...

nadia...np..benda baik harus lar diwar2kan..

izfanora said...

semoga semuanya dipermudahkan kan akak..

Post a Comment

Friday, December 21, 2012

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah”

Posted by GOLD FINGER at Friday, December 21, 2012
Salam Jumaat uollss...

Masih segar lagi dalam ingatan aku ketika majlis amal dirumah Pusat Jagaan Baitul Hidayah dulu...dalam hati aku bernekad..kalau ada lagi event mcm ni sure aku joint..walaupun tak menyumbang harta dan wang ringgit..cuma bagi tenaga dan  kasih sayang saja..free of charges uollss...itupun dah cukup bermakna..pengalaman bersama mereka sangat memberi keinsafan pada diri aku yg naif ni..sob..sob..sob..
So, baru2 ni..rakan2 blogger yg diketuai oleh Kak Yong Nadia, telah sepakat untuk mengadakan satu aktiviti amal untuk mengutip sumbangan dan derma sebanyak mungkin bagi meringankan beban adik2 dirumah AMAL KASIH BISTARI, Subang. Selangor..

Renung renungkan..

“Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah, seperti sebutir benih yang tumbuh menjadi tujuh tangkai, pada tiap tangkai ada seratus biji, dan Allah melipat gandakan bagi siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (kurniaan-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 261).

“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah.” (Riwayat Muslim).
Beri setakat mana termampu dulu kerana sumbangan sekecil itu menjadi pembersih harta kita. Sedekah orang yang kurang hartanya lebih besar ganjarannya. Tak luaknya gaji sebulan tu setakat nk menderma 10 hengget tu uollss...Jika tidak mampu menyumbang harta, setidak-tidaknya berusaha menyumbang tenaga dan fikiran bagi mengajak orang sekeliling melakukan kebaikan, itupun sudah cukup..
.

“Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila mati anak Adam maka terputuslah amalannya kecuali tiga, sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakannya untuknya.”

“Dari hadis berkenaan membuka peluang untuk kita mendapatkan bekalan sebelum mata tutup buat selamanya. Jika kita sedekahkan al-Quran atau sejadah untuk kegunaan jemaah di masjid, selagi mana ia digunakan maka pahala tetap sampai kepada kita. Begitu juga apabila memberi makan, minum dan pakaian kepada anak yatim maka sudah tentu ganjarannya cukup besar,” katanya.

for more info pls visit nadiafarahida our mastermind..
 atau email kat aku : usegoldfinger@gmail.com




Berita Terkini :
Goldfinger dan kiddos masih berholiday di suite room Sime Darby Medical Centre..ditemani oleh doctor yg kacak2 mcm Nazim othman...nurse yg gojes2 mcm Hanis Zalikha..serta cleaner yg seksi2 mcm Julia Perez..*mata keatas sangat sangat* 

3 comments on "“Tidaklah harta itu berkurang disebabkan oleh sedekah”"

nadia on December 25, 2012 at 3:38 AM said...

kak yussss, terima kasih sangat2 untuk entry niiiiiii. ;) terharuuu nadia! nadia doakan semoga rezeki kak yus sekeluarga semakin melimpah ruah. aminnn

GOLD FINGER on December 25, 2012 at 12:58 PM said...

nadia...np..benda baik harus lar diwar2kan..

izfanora on December 27, 2012 at 5:59 PM said...

semoga semuanya dipermudahkan kan akak..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...