Subscribe Twitter

Saturday, December 1, 2012

Life without Maid


hhhmmmmmnnn..mengeluh kejap..mak kata tak baik mengeluh..sebagai isteri dan ibu kita kena jalankan tanggunjawab dgn seikhlas hati..feeyyytammmm anak mak ni dgr..
Makk..bukannya anak mak ni tak ikhlass..dah ikhlas 100% ni..*100% cintakku dah mcm lagu Mas Idayu plk* .tapiiiii tetapss penat jgk..kerja opis lagi..keja rumah lagi..dgn anak2 lagi..somi lagiii..nanesss hentak2 kaki dah ni..sgt keji anak mak ni kannnn...at one time tu..mmg betul2 aku mengalirkan airmata, STRESS + PENAT..dulu main order jer..bibik buat tu..bibik buat ni..skrggggg...sangat lar padan muka akukannnn..eeeeee saat dan ketika ini, aku rasa mcm nk hantar jer hantu raya gi cekik2 bibik tu..tapi kawan ai cakap..hantu raya dia ko tak pikir plk..10 kali hebat dari hantu raya ko tau..cisss..huahuahua..

Mungkin jgk sbb kerja aku yg tak serupa org lain..pegi pagi balik tgh malam..korang pernah menyapu..mengemop..pukul 2 pagi?? spesis paranormal jer yg buat keja ni..haaa aku lar tu..sampai somi aku kata ' tak pernah I jumpa org mcm YOU ni..mulut membebel penat..tapi kaki tangan ligatt jgk lagi, dah penat tu tak payah lar buat!! ' motip > nk bagitahu korang, aku ni rajin sebenarnya..pfffftttt...

sambung balik kisah bibik durjana tuu..aku ngn somi terpaksa lar buat PLAN drastik yg melibatkan banyak pihak..mangsa pertama adalah adik GF

PLAN A - 1st week, Pinjam adik aku yg cuti raya haji seminggu (Uitm) - Plan berjaya

Emilyn : Ummi2..kita ambik lar Acik aten ni jadi bibik kita..
Acik Aten : Haaappaaaaaaaaaaa...bencikkkkkkk!!
Aku : huahuahauhauhauahuahauhuaha


PLAN B - 2nd week, Pagi hantar tadika - Ptg hantar jiran belakang rumah - Plan gagal

Gagal sbb Isyraf tak biasa duk umah org..since lahir, rumah ni lar dunia dia..tghari aku ambik dari tadika then hantar rumah makcik tu..dia punya melalak subhanaAllah..dah mcm ratapan si anak tiri plk..sampai koyak tudung aku di tariknya..makcik tu tak terpegang..dia lari kejar aku sampai jatuh2..bila jatuh tu..maka mengalir airmata seorang ibu bila tgk lutut anaknya berdarah..terpaksa lar aku bawak siIsyraf ni keopis jgk..Si kakak pulak..alhamdullilah sgt2 baikk..dia ikut jer apa aku cakap..mungkin dah paham kot..



Sedihkannn....muka seposen mintak simpati..see the lutut..



2nd day..muka tak bersalah jer duk kat opis tu..nasib lar bos paham..siap dapat permission dari director lagi..si Isyraf ni bagus, duduk diam jer..tak lari sana sini..my kelik jer yg lepas sorang sorang dtg mengziarah..siap bagi mcm2 lagi..dah mcm pusat kebajikan pulak aku rasa..hahaha..

PLAN C - 3rd week, Abbie halfday pagi..Ummi halfday petang - Of coz Plan berjaya
Aku kerja sampai kui 1..then lagi aku masuk kerja kui 1.30..so weolls jumpa kat pagar jer..selisih bahu..sorang nk keluar..sorang nk masuk..kuikuikui..

PLAN D - 4rd week, Import MIL yg sakit2 tu datang tunggu berbudak ni - Plan berjaya
Kesian sgt sebenarnya..coz dorang tak sihat sgt..jalanpun bertongkat..aku tak harap apa2 pun..cukuplar sekadar dapat meneman bebudak tu..itupun dah berterima kasih sangat..bapak mertua saya adalah Idola saya > tiba2..hahahaha

 PLAN E - Sepatutnya Maid sampai esok !! mmmmm yang hadoooo..sentap lapanbelaskali! 
Terpaksa lar Opah & Atok melanjutkan tempoh perkhidmatan..hehe...dulu jaga anak2, skrg kena cucu2 pulak..kesiankan

PLAN Z - Aku resign jer lar..(Jauh lagi nk sampai Z ni..canerr?)

 Selama Sebulan ni..ada lar satu dua candidate yg aku dah interview..tapi semuanya aku REJECT!!..
Later aku story pasal MAID vs AGENT MAID pulak, macam2 ragam...blog ni dah mcm blog maid2 pulakkan..


Dalamhati: Penat jgk jadi fullhousewife ni..tabik spring kat uolls yg bekerja tapi takde maid..hebatt sgt!!

5 comments:

izfanora said...

kuikuikui.. sabar ye kak..

za yg suri rumah tnpa anak2 nie pun dh penat giler, lg r klu der anak..

GOLD FINGER said...

tu larr..akak rasa mcm nk mintak payment jer dari somi..service charges..boleh tak gitew?

Mila Ahmad said...

tu pengorbanan kak kalau ada maid satu kelebihan hehehe...

::EIDA:: said...

Kak, mintak somi akak belanjaaaaa.. upah.. heeee ~


Akak, ida tak pernah pulak kene exceed bila nak upload pic.. akak upload pic besar besar ye? tak resize sebelum upload ye? hehehe.. Tak pe kak, ida ada terbaca jalan penyelesaiannyaaaa....

link ni baru je jadik macam akak, baca eh! http://marqiscareno.blogspot.com/

nadia said...

akak, kesiannyaaaaaaaaaa.
dugaan betul kan. cepat2 cari bibik ganti bibik durajana itu ye. :))

Post a Comment

Saturday, December 1, 2012

Life without Maid

Posted by GOLD FINGER at Saturday, December 01, 2012

hhhmmmmmnnn..mengeluh kejap..mak kata tak baik mengeluh..sebagai isteri dan ibu kita kena jalankan tanggunjawab dgn seikhlas hati..feeyyytammmm anak mak ni dgr..
Makk..bukannya anak mak ni tak ikhlass..dah ikhlas 100% ni..*100% cintakku dah mcm lagu Mas Idayu plk* .tapiiiii tetapss penat jgk..kerja opis lagi..keja rumah lagi..dgn anak2 lagi..somi lagiii..nanesss hentak2 kaki dah ni..sgt keji anak mak ni kannnn...at one time tu..mmg betul2 aku mengalirkan airmata, STRESS + PENAT..dulu main order jer..bibik buat tu..bibik buat ni..skrggggg...sangat lar padan muka akukannnn..eeeeee saat dan ketika ini, aku rasa mcm nk hantar jer hantu raya gi cekik2 bibik tu..tapi kawan ai cakap..hantu raya dia ko tak pikir plk..10 kali hebat dari hantu raya ko tau..cisss..huahuahua..

Mungkin jgk sbb kerja aku yg tak serupa org lain..pegi pagi balik tgh malam..korang pernah menyapu..mengemop..pukul 2 pagi?? spesis paranormal jer yg buat keja ni..haaa aku lar tu..sampai somi aku kata ' tak pernah I jumpa org mcm YOU ni..mulut membebel penat..tapi kaki tangan ligatt jgk lagi, dah penat tu tak payah lar buat!! ' motip > nk bagitahu korang, aku ni rajin sebenarnya..pfffftttt...

sambung balik kisah bibik durjana tuu..aku ngn somi terpaksa lar buat PLAN drastik yg melibatkan banyak pihak..mangsa pertama adalah adik GF

PLAN A - 1st week, Pinjam adik aku yg cuti raya haji seminggu (Uitm) - Plan berjaya

Emilyn : Ummi2..kita ambik lar Acik aten ni jadi bibik kita..
Acik Aten : Haaappaaaaaaaaaaa...bencikkkkkkk!!
Aku : huahuahauhauhauahuahauhuaha


PLAN B - 2nd week, Pagi hantar tadika - Ptg hantar jiran belakang rumah - Plan gagal

Gagal sbb Isyraf tak biasa duk umah org..since lahir, rumah ni lar dunia dia..tghari aku ambik dari tadika then hantar rumah makcik tu..dia punya melalak subhanaAllah..dah mcm ratapan si anak tiri plk..sampai koyak tudung aku di tariknya..makcik tu tak terpegang..dia lari kejar aku sampai jatuh2..bila jatuh tu..maka mengalir airmata seorang ibu bila tgk lutut anaknya berdarah..terpaksa lar aku bawak siIsyraf ni keopis jgk..Si kakak pulak..alhamdullilah sgt2 baikk..dia ikut jer apa aku cakap..mungkin dah paham kot..



Sedihkannn....muka seposen mintak simpati..see the lutut..



2nd day..muka tak bersalah jer duk kat opis tu..nasib lar bos paham..siap dapat permission dari director lagi..si Isyraf ni bagus, duduk diam jer..tak lari sana sini..my kelik jer yg lepas sorang sorang dtg mengziarah..siap bagi mcm2 lagi..dah mcm pusat kebajikan pulak aku rasa..hahaha..

PLAN C - 3rd week, Abbie halfday pagi..Ummi halfday petang - Of coz Plan berjaya
Aku kerja sampai kui 1..then lagi aku masuk kerja kui 1.30..so weolls jumpa kat pagar jer..selisih bahu..sorang nk keluar..sorang nk masuk..kuikuikui..

PLAN D - 4rd week, Import MIL yg sakit2 tu datang tunggu berbudak ni - Plan berjaya
Kesian sgt sebenarnya..coz dorang tak sihat sgt..jalanpun bertongkat..aku tak harap apa2 pun..cukuplar sekadar dapat meneman bebudak tu..itupun dah berterima kasih sangat..bapak mertua saya adalah Idola saya > tiba2..hahahaha

 PLAN E - Sepatutnya Maid sampai esok !! mmmmm yang hadoooo..sentap lapanbelaskali! 
Terpaksa lar Opah & Atok melanjutkan tempoh perkhidmatan..hehe...dulu jaga anak2, skrg kena cucu2 pulak..kesiankan

PLAN Z - Aku resign jer lar..(Jauh lagi nk sampai Z ni..canerr?)

 Selama Sebulan ni..ada lar satu dua candidate yg aku dah interview..tapi semuanya aku REJECT!!..
Later aku story pasal MAID vs AGENT MAID pulak, macam2 ragam...blog ni dah mcm blog maid2 pulakkan..


Dalamhati: Penat jgk jadi fullhousewife ni..tabik spring kat uolls yg bekerja tapi takde maid..hebatt sgt!!

5 comments on "Life without Maid"

izfanora on December 1, 2012 at 9:12 AM said...

kuikuikui.. sabar ye kak..

za yg suri rumah tnpa anak2 nie pun dh penat giler, lg r klu der anak..

GOLD FINGER on December 1, 2012 at 9:31 AM said...

tu larr..akak rasa mcm nk mintak payment jer dari somi..service charges..boleh tak gitew?

Mila Ahmad on December 1, 2012 at 9:41 AM said...

tu pengorbanan kak kalau ada maid satu kelebihan hehehe...

::EIDA:: on December 1, 2012 at 12:29 PM said...

Kak, mintak somi akak belanjaaaaa.. upah.. heeee ~


Akak, ida tak pernah pulak kene exceed bila nak upload pic.. akak upload pic besar besar ye? tak resize sebelum upload ye? hehehe.. Tak pe kak, ida ada terbaca jalan penyelesaiannyaaaa....

link ni baru je jadik macam akak, baca eh! http://marqiscareno.blogspot.com/

nadia on December 1, 2012 at 2:11 PM said...

akak, kesiannyaaaaaaaaaa.
dugaan betul kan. cepat2 cari bibik ganti bibik durajana itu ye. :))

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...