Subscribe Twitter

Sunday, November 10, 2013

Hua Hin Day 2 - Huay Mongkol Temple, Vineyard & Venezia


Day 2 - Masih lagi dia Hua Hin..pepagi subuh dah dapat morning call, haihh stress...kali ker 4 ringing tu baru lar aku bangun merangkak2 pick up call tu..dah lar telephone tu jauh dari katil..motif betul hotel ni...kalau korang nk tahu sapa yg main golf lagi awal..5.30 pagi dah kena assemble at lobby beb..feyytamm mak hencikk!..ni pergi holiday ker? kem PLKN??..OK..Whatever...

Disebabkan aku ni maha cerewet bab2 makan ni..so, siap2 dah masak maggie pagi tu..hahaha..pastu turun minum kopi kat cafe hotel tu..tgk internary 2nd day punya activity..oh 1st visit is temple lagi..omgeee, terus terbayang monkey temple semalam..masak lar aku kali ni..kalau hari2 panjat temple blh turun 2 kg ni..

Huay Mongkol Temple, Hua Hin - 9.00am



Giler bapak besar weyyy..scary aku..
Korang jgn tanya aku sapa tu, akupun tak tahu..yang aku tahu temple ni paling besar di Hua Hin..Thailand is 95% Buddhist, so temples are a common sight all over the country. Ok lar datang free kan...tp kalau pergi sendiri2 mmg aku tak datang lar tempat2 mcm ni..by the way is good for knowledge..sejarah ni beb!!



Dalam tu ada ramai org..pastu ada sami yg botak pakai baju kuning..tak tahu lar dorang buat apa..ceramah bebas kot..mihahahaha





Actually aku tak tahan bau kat temple tu..mcm2 bau ada..tp takde lar aku tunjuk2 sampai nk muntah ker apa..kena lar respect sikit beb! bukan tu jer, for women no short skirts or bikini-type tops...kena pakai sopan2, pastu tk boleh suka2 nk pegang benda2 kat situ..lagi dorang pantang kalau korang sentuh kepala sami dia..arr berani cuba lar..akupun nk tahu jugak apa jadikan..miahahaha



Daun emas yer bukan pisang emas dibawa belayar..masak sebiji diatas peti..ehh..pantun pulak dah!
Aku ni maha penakut uollss...nk ambik gambarpun tgk2 belakang dulu..kot2 lar buaya kat belakang tu terangsang dek baju hijau aku tu..terus dia ngapnya aku..*imagine sinetron sgt* miahahaha..


sempat lar aku membuta dari temple nk ke vineyard tu, siap mimpi2 lagi....zzzzz

hampir 2 jam kitaorg kat situ..now gerak ker vineyard @ wine farm pulak..tempat nipun bukan dlm favorite list aku..but ok lar blh tgk mcmana arak dihasilkan..then blh tgk ladang anggur..good for experience!
Tempatnya agak jauh jgk lar..40km away from Hua Hin to the mountain area. Jalan dia mcm nk pergi ke genting highlands tu. so, tip kalau nak datang ke sini, prefer to take a taxi..jgn lar korang naik tuk tuk tu pulak..aku takut nanti korang tak sampai2 ke vineyard tu..tuk tuk asyik reverse kebelakang jer..kakakaka..


Vineyard, Hua Hin - 11am


Welcome to Ladang Anggur
bagus betul si bob tu, setiap action aku dia snap..dah mcm personal photographer pulak rasanya..terus budget diri retis Hollywood giteww! 1..2..3 pose..1..2..3 pose..hamboiii..




Love the scenery with the panorama view of grape's plant. 



Part yg bestnya, dorang bawak kita pusing ladang anggur tu naik jip ni..sambil2 tu staff dorang akan citer lar..berapa luas ladang ni..export ke mana? mcmana nk jaga ladang ni...memacam lar..


 

Tips for you guys, If plan to go there, go by Jan-Apr.. then you will see so many grapes!!!


see the photographer..ohsem!!


best lepak sini..sejuk & nyaman jer, yg non muslim tu blh lar try wine dorang..

Hua Hin Hills Vineyard

204 Moo 9, Baan Khork Chang Patana Nong Plup, Hua Hin, Thailand

Next..lunch..aku mcm biasalarr...tgk jer..actually kat hua hin ni susah nk dapat halal food, coz pekan baru nak naik..byk tempat utk visit2 jer....nk makanan halal balik bangkok.




Cantikkan view tempat ni..tapi sayangnya aku tk berani nk makan..was2 jer..so sila lar tatap makanan dibawah..



Mango again, sedap giler..makan buah2 pun dah kenyang..

Venezia, Hua Hin - 1pm


Dengar jer 'proceed to Venezia for shopping'..terus ceria..hahaha..finally visit jgk tempat yg boleh menghiburkan hati aku..walaupun panas mencacak atas kepala..tak kisah dah janji bukan temple lagi..



Venezia ni sebijik mcm JPO..cuma pattern building tu sini lagi cantik lar..klasik! Masa ni dah pesan awal2 kat photographer..eh u takyah ikut akak yer..camera kita tinggal jer dlm bas..amboiiiiiiii kalau dapat shopping lupa semua bendakan..miahahaha




masa ni aku dah risau sbb duit aku banyak lagi..camner ni?? dah 2nd day tapi duit thai bath berkepok2 lagi dlm beg ni..hamboi statement terlampau..miahhahahahah..kat venezia ni takde apa sgt yg aku beli..coz harga dia lebih kurang mcm kat malaysia jer..#belilarbaranganbuatanmalaysia# hahaha..pulak tu dorang bagi masa 1 jam jer untuk shopping..motif sgtkan..aku ni visit satu kedai jer dah setengah jam..mana lar sempat hoii..kat temple tadi berjam2 ko suh aku bertapa kat situ..ini tidak adil..emosi ni..emosi!!

tiba2 sedar diri..okey saya paham ini dealer trip..bukan goldfinger trip..*duck-face*

Hua Hin Day 1 - Part 2

Hua Hin Day 1 - Part 1


1 comments:

::EIDA:: said...

asal banyak benor temple bagaiii niii..... hihi.. bapokk bosan kan kak

Post a Comment

Sunday, November 10, 2013

Hua Hin Day 2 - Huay Mongkol Temple, Vineyard & Venezia

Posted by GOLD FINGER at Sunday, November 10, 2013

Day 2 - Masih lagi dia Hua Hin..pepagi subuh dah dapat morning call, haihh stress...kali ker 4 ringing tu baru lar aku bangun merangkak2 pick up call tu..dah lar telephone tu jauh dari katil..motif betul hotel ni...kalau korang nk tahu sapa yg main golf lagi awal..5.30 pagi dah kena assemble at lobby beb..feyytamm mak hencikk!..ni pergi holiday ker? kem PLKN??..OK..Whatever...

Disebabkan aku ni maha cerewet bab2 makan ni..so, siap2 dah masak maggie pagi tu..hahaha..pastu turun minum kopi kat cafe hotel tu..tgk internary 2nd day punya activity..oh 1st visit is temple lagi..omgeee, terus terbayang monkey temple semalam..masak lar aku kali ni..kalau hari2 panjat temple blh turun 2 kg ni..

Huay Mongkol Temple, Hua Hin - 9.00am



Giler bapak besar weyyy..scary aku..
Korang jgn tanya aku sapa tu, akupun tak tahu..yang aku tahu temple ni paling besar di Hua Hin..Thailand is 95% Buddhist, so temples are a common sight all over the country. Ok lar datang free kan...tp kalau pergi sendiri2 mmg aku tak datang lar tempat2 mcm ni..by the way is good for knowledge..sejarah ni beb!!



Dalam tu ada ramai org..pastu ada sami yg botak pakai baju kuning..tak tahu lar dorang buat apa..ceramah bebas kot..mihahahaha





Actually aku tak tahan bau kat temple tu..mcm2 bau ada..tp takde lar aku tunjuk2 sampai nk muntah ker apa..kena lar respect sikit beb! bukan tu jer, for women no short skirts or bikini-type tops...kena pakai sopan2, pastu tk boleh suka2 nk pegang benda2 kat situ..lagi dorang pantang kalau korang sentuh kepala sami dia..arr berani cuba lar..akupun nk tahu jugak apa jadikan..miahahaha



Daun emas yer bukan pisang emas dibawa belayar..masak sebiji diatas peti..ehh..pantun pulak dah!
Aku ni maha penakut uollss...nk ambik gambarpun tgk2 belakang dulu..kot2 lar buaya kat belakang tu terangsang dek baju hijau aku tu..terus dia ngapnya aku..*imagine sinetron sgt* miahahaha..


sempat lar aku membuta dari temple nk ke vineyard tu, siap mimpi2 lagi....zzzzz

hampir 2 jam kitaorg kat situ..now gerak ker vineyard @ wine farm pulak..tempat nipun bukan dlm favorite list aku..but ok lar blh tgk mcmana arak dihasilkan..then blh tgk ladang anggur..good for experience!
Tempatnya agak jauh jgk lar..40km away from Hua Hin to the mountain area. Jalan dia mcm nk pergi ke genting highlands tu. so, tip kalau nak datang ke sini, prefer to take a taxi..jgn lar korang naik tuk tuk tu pulak..aku takut nanti korang tak sampai2 ke vineyard tu..tuk tuk asyik reverse kebelakang jer..kakakaka..


Vineyard, Hua Hin - 11am


Welcome to Ladang Anggur
bagus betul si bob tu, setiap action aku dia snap..dah mcm personal photographer pulak rasanya..terus budget diri retis Hollywood giteww! 1..2..3 pose..1..2..3 pose..hamboiii..




Love the scenery with the panorama view of grape's plant. 



Part yg bestnya, dorang bawak kita pusing ladang anggur tu naik jip ni..sambil2 tu staff dorang akan citer lar..berapa luas ladang ni..export ke mana? mcmana nk jaga ladang ni...memacam lar..


 

Tips for you guys, If plan to go there, go by Jan-Apr.. then you will see so many grapes!!!


see the photographer..ohsem!!


best lepak sini..sejuk & nyaman jer, yg non muslim tu blh lar try wine dorang..

Hua Hin Hills Vineyard

204 Moo 9, Baan Khork Chang Patana Nong Plup, Hua Hin, Thailand

Next..lunch..aku mcm biasalarr...tgk jer..actually kat hua hin ni susah nk dapat halal food, coz pekan baru nak naik..byk tempat utk visit2 jer....nk makanan halal balik bangkok.




Cantikkan view tempat ni..tapi sayangnya aku tk berani nk makan..was2 jer..so sila lar tatap makanan dibawah..



Mango again, sedap giler..makan buah2 pun dah kenyang..

Venezia, Hua Hin - 1pm


Dengar jer 'proceed to Venezia for shopping'..terus ceria..hahaha..finally visit jgk tempat yg boleh menghiburkan hati aku..walaupun panas mencacak atas kepala..tak kisah dah janji bukan temple lagi..



Venezia ni sebijik mcm JPO..cuma pattern building tu sini lagi cantik lar..klasik! Masa ni dah pesan awal2 kat photographer..eh u takyah ikut akak yer..camera kita tinggal jer dlm bas..amboiiiiiiii kalau dapat shopping lupa semua bendakan..miahahaha




masa ni aku dah risau sbb duit aku banyak lagi..camner ni?? dah 2nd day tapi duit thai bath berkepok2 lagi dlm beg ni..hamboi statement terlampau..miahhahahahah..kat venezia ni takde apa sgt yg aku beli..coz harga dia lebih kurang mcm kat malaysia jer..#belilarbaranganbuatanmalaysia# hahaha..pulak tu dorang bagi masa 1 jam jer untuk shopping..motif sgtkan..aku ni visit satu kedai jer dah setengah jam..mana lar sempat hoii..kat temple tadi berjam2 ko suh aku bertapa kat situ..ini tidak adil..emosi ni..emosi!!

tiba2 sedar diri..okey saya paham ini dealer trip..bukan goldfinger trip..*duck-face*

Hua Hin Day 1 - Part 2

Hua Hin Day 1 - Part 1


1 comments on "Hua Hin Day 2 - Huay Mongkol Temple, Vineyard & Venezia"

::EIDA:: on November 21, 2013 at 2:06 PM said...

asal banyak benor temple bagaiii niii..... hihi.. bapokk bosan kan kak

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...