Subscribe Twitter

Saturday, November 5, 2011

Bibik Nak Balik Indon

Esok flight bibik GF nk balik ker kg..Jawa Tengah, Indonesia..pak..buuu
Harap2 kali ni anak den tak lar buat drama lagi kat LCCT mcm last year..
meraung2..melalak2..bila bibik babai tangan nk check in..haru betul!!
Masa tu aku ngn encit husband geram jer kat budak 2 ketoi ni..
bukanya apa..semua org pandang2..senyum2 kambing..
Tapi this year dorang dah besow sikit..mungkin dah paham lar kot yg bibik tu balik kejap bercuti..
pastu datang balik.

Apa procedure2 dorang nk balik??
Procedure tahun ni lain sikit..Imigresen ni pun agak2 lar nk tukar procedure tu war2 kan lar serata alam..
Penat aku ambik cuti gi imegresen nk cop pengesahan surat tu..
rupa2nya tahun ni takyah cop..majikan jer sign..
mmm..kalau mcm tu bibik pun blh sign..


Ni surat last year..this year takyah dah cop mohor color biru tu..ko sign jer sendiri..

Nak tulis apa dalam surat tu?

Larrr..tulis lar mcm surat rasmi tu..dari Majikan kepada 

Kepada Yang Berkenaan
Airport Malaysia & Airport Indonesia

PER: PEMBERITAHUAN PEMBANTU RUMAH BERCUTI KE NEGARA ASAL

Saya yg bernama diatas, ingin memaklumkan kepada pihak tuan bahawa pembantu rumah saya, hendak pulang  bercuti ke Negara asal belia ( e.g : Bandung, Indonesia ) pada XXXXXX dan akan kembali ke Malaysia pada XXXXXX.

Pastu bagi lar detail info ( Nama, No.Pasport & Warganegara )

Yang Benar,
Sipolan bin Sipolan



Ni duit yg nk di western union kan..kopak mokcik ni..
Apa western union tu?? Ya Ampunn ada ker lagi org yg tak tahu apa menatang WU tu?
WU kalau kita nk transfer duit kepada sipenerima yg takde account number..cara2 nya gi jer bank ckp sy nk buat WU..nanti dia explain ler procedurenya..


 Aku siap2 tukarkan cash kat bibik..1 juta..wowww..rupiah larr
Aku tak bagi dia pegang cash banyk2..kang kena rompak..kacau!!
cukup utk dia balik dari Airport ker rumah dia jer..

Ayat2 bibik..''ibu saya pasti pulang semulaa..''
Ayat2 Aku..''Ko kalau tak balik bik..sy hantar hantu raya cari ko..huahuahua..''


11 comments:

Nafisah Ruslan said...

hahahha..
ayat ugut kemain lagi :p

GOLD FINGER said...

hahaha..nafusah, dorang punya hantu raya lagi power kot..

Wan Zaharah Mohd Nazar said...

skrg procedure mcm mana ek...surat tu nak bg kat sapa

Wan Zaharah Mohd Nazar said...

skrg procedure mcm mana ek...surat tu nak bg kat sapa

GOLD FINGER said...

Wan Zaharah,
Baru2 ni bibik i balik kg lagi..tak buat surat pun..sbbnya tak perlukan cop imegresan lagikan..but tak sure kat sana mcmana..next week dia balik..later i update u..whther sangkut ker tak kat sana..

mscb said...

GF,
nak bertanya.. maid sy nak blk kampung next year 2013 (Feb), pertama kali balik;kerja dah setahun..yg perlu disediakan :-

-surat pelepasan

ada tak doc lain2.. terima kasih GF..

GOLD FINGER said...

mscb..surat cuti jer..yg lain tak perlu..majikan sign jer surat tu..

Anonymous said...

maaf bertanya.. maid sy pun akan pulang bercuti march 2013. selain surat cuti, tak perlu buat contract di Indonesian embassy?

GOLD FINGER said...

Tak perlu..cuma surat balik bercuti saja..

Anonymous said...

GF, mane update yang ni
Baru2 ni bibik i balik kg lagi..tak buat surat pun..sbbnya tak perlukan cop imegresan lagikan..but tak sure kat sana mcmana..next week dia balik..later i update u..whther sangkut ker tak kat sana..

goldfinger said...

Sorry u...actually maid i tu dah tk.balik sini..dia tipu i..huhuhu..u baca lar dlm.blog ni..i ada story pasal bibik tu..geram.i

Post a Comment

Saturday, November 5, 2011

Bibik Nak Balik Indon

Posted by GOLD FINGER at Saturday, November 05, 2011
Esok flight bibik GF nk balik ker kg..Jawa Tengah, Indonesia..pak..buuu
Harap2 kali ni anak den tak lar buat drama lagi kat LCCT mcm last year..
meraung2..melalak2..bila bibik babai tangan nk check in..haru betul!!
Masa tu aku ngn encit husband geram jer kat budak 2 ketoi ni..
bukanya apa..semua org pandang2..senyum2 kambing..
Tapi this year dorang dah besow sikit..mungkin dah paham lar kot yg bibik tu balik kejap bercuti..
pastu datang balik.

Apa procedure2 dorang nk balik??
Procedure tahun ni lain sikit..Imigresen ni pun agak2 lar nk tukar procedure tu war2 kan lar serata alam..
Penat aku ambik cuti gi imegresen nk cop pengesahan surat tu..
rupa2nya tahun ni takyah cop..majikan jer sign..
mmm..kalau mcm tu bibik pun blh sign..


Ni surat last year..this year takyah dah cop mohor color biru tu..ko sign jer sendiri..

Nak tulis apa dalam surat tu?

Larrr..tulis lar mcm surat rasmi tu..dari Majikan kepada 

Kepada Yang Berkenaan
Airport Malaysia & Airport Indonesia

PER: PEMBERITAHUAN PEMBANTU RUMAH BERCUTI KE NEGARA ASAL

Saya yg bernama diatas, ingin memaklumkan kepada pihak tuan bahawa pembantu rumah saya, hendak pulang  bercuti ke Negara asal belia ( e.g : Bandung, Indonesia ) pada XXXXXX dan akan kembali ke Malaysia pada XXXXXX.

Pastu bagi lar detail info ( Nama, No.Pasport & Warganegara )

Yang Benar,
Sipolan bin Sipolan



Ni duit yg nk di western union kan..kopak mokcik ni..
Apa western union tu?? Ya Ampunn ada ker lagi org yg tak tahu apa menatang WU tu?
WU kalau kita nk transfer duit kepada sipenerima yg takde account number..cara2 nya gi jer bank ckp sy nk buat WU..nanti dia explain ler procedurenya..


 Aku siap2 tukarkan cash kat bibik..1 juta..wowww..rupiah larr
Aku tak bagi dia pegang cash banyk2..kang kena rompak..kacau!!
cukup utk dia balik dari Airport ker rumah dia jer..

Ayat2 bibik..''ibu saya pasti pulang semulaa..''
Ayat2 Aku..''Ko kalau tak balik bik..sy hantar hantu raya cari ko..huahuahua..''


11 comments on "Bibik Nak Balik Indon"

Nafisah Ruslan on November 5, 2011 at 1:54 AM said...

hahahha..
ayat ugut kemain lagi :p

GOLD FINGER on November 5, 2011 at 11:49 AM said...

hahaha..nafusah, dorang punya hantu raya lagi power kot..

Wan Zaharah Mohd Nazar on October 27, 2012 at 3:38 PM said...

skrg procedure mcm mana ek...surat tu nak bg kat sapa

Wan Zaharah Mohd Nazar on October 27, 2012 at 3:39 PM said...

skrg procedure mcm mana ek...surat tu nak bg kat sapa

GOLD FINGER on October 27, 2012 at 5:52 PM said...

Wan Zaharah,
Baru2 ni bibik i balik kg lagi..tak buat surat pun..sbbnya tak perlukan cop imegresan lagikan..but tak sure kat sana mcmana..next week dia balik..later i update u..whther sangkut ker tak kat sana..

mscb on November 11, 2012 at 10:11 AM said...

GF,
nak bertanya.. maid sy nak blk kampung next year 2013 (Feb), pertama kali balik;kerja dah setahun..yg perlu disediakan :-

-surat pelepasan

ada tak doc lain2.. terima kasih GF..

GOLD FINGER on November 12, 2012 at 8:30 PM said...

mscb..surat cuti jer..yg lain tak perlu..majikan sign jer surat tu..

Anonymous said...

maaf bertanya.. maid sy pun akan pulang bercuti march 2013. selain surat cuti, tak perlu buat contract di Indonesian embassy?

GOLD FINGER on December 20, 2012 at 5:04 PM said...

Tak perlu..cuma surat balik bercuti saja..

Anonymous said...

GF, mane update yang ni
Baru2 ni bibik i balik kg lagi..tak buat surat pun..sbbnya tak perlukan cop imegresan lagikan..but tak sure kat sana mcmana..next week dia balik..later i update u..whther sangkut ker tak kat sana..

goldfinger on May 27, 2013 at 2:06 PM said...

Sorry u...actually maid i tu dah tk.balik sini..dia tipu i..huhuhu..u baca lar dlm.blog ni..i ada story pasal bibik tu..geram.i

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...