Subscribe Twitter

Saturday, February 23, 2013

Please be carefull with this two maid!!

Assalamualaikum uollss..sebelum aku teruskannn entry ni..harap maklum that this entry adalar suara hati aku hokeyyyy...apa yg aku alami..aku suarakann..khamis lepas Maid aku yg BONGOK tu dah lari tinggalkan anak2 aku kat sekolah..kering dah airmata aku dengan kerenah Maid yg mcm !@#$^^&*&}{?>#%..sorry lar kalau ada yg terasa..tapi aku mmg dah tak blh nk cakap baik2 lagi..lantak lar org nk cakap apapun...entry sblm ni aku cakap tak semua maid dari seberang ni jahatkan..tapi skrg aku believed that SEMUA dorang ni sama jer..tak sedar diuntung!! Last two week sebelum maid aku lari..Maid kawan akupun lari jgk. Itu lagi KUANG AJOR..tinggalkan anak kawan aku yg berusia dua tahun kat rumah, sampai trauma kawan aku tu..tak boleh nak bayangkan kalau apa2 jadi kat anak2 kami...hissshh..mengalir airmata aku sambil taip entry ni..korang tak rasa apa yg kami rasa..dah lar lari tinggalkan anak2 mcm tu jer..curi duit pulak lagi!! mmg BRENGSET kan..Kadang2 aku terfikir, macamana lagi cara kita nak layan dorang ni..layan baik lari..layan jahatpun lari..bagi pakai handphone lari..tak bagi pakai handphone pun lari jgk..pasang CCTVpun lari jgk..Aku ingat dorang ni nk kena ikat dgn rantai besi kot..tp nanti kata majikan layan maid macam anjing pulak!! ataupun mmg itu jer caranya nk layan dorang ni!



 Left ( Maid aku ) : Nemalasari, Age 30+
Right ( Maid kawan aku ) : Sutilah, Age 30+
Both from Jember, Indonesia. Baru bekerja dalam dua bulan.
Passport dorang ni masih ada dengan kami..Aku rasa dorang ni mmg tak heranpun duduk diMalaysia ni tanpa passport & permit..boleh jer dorang hidup dengan aman dan damai...sebab tu aku nk korang sharekan picture ni supaya dorang tak bebas kat luar sana.



Salinan Polis report ni diperlukan untuk membatalkan nama dia di Imegresen...kena denda lagii...gggrrhhhh berasap2 kepala aku ni menahan sakit hati..istifar2 wahai hati..

Polis ni siap cakap, muka dia nampak baik puan...puiiiii..aku jawab..tu lar encik susah nk cakap, muka tak dapat nk mengambarkan hati seseorang tu. Aku tanya kat encik polis tu..Apa polis akan buat untuk kes Maid lari ni yer? Ooo..kalau kita jumpa Maid ni kita tangkap lar puan..then kalau tak jumpa maka polis tak cari larkan..Somi aku menyampuk..banyak lagi kerja polis tu dari nak cari bibik u yg tak guna tu..Aceehhhhh main kasar somi aku ni..
aku jawab, ker nak tunggu mcm kes baby kena lambung tu baru nak bertindak...maid tu tinggalkan anak2 yg berumur..2 tahun..4 tahun..5 tahun..apalar yg dorang tahu, kalau jadi apa2 mcmana? Kali ni syukur alhamdullillah anak2 kita selamat..tak jadi apa2..tapi mcmana kalau dia buat lagi kat Majikan lain pulak..anak2 org lain pulak..takkan nak biar jer...plssss larrr do something!!

Kata encik polis ni, last week dorang buat satu serbuan diKlang, dorang jumpa 6 org wanita warga Indonesia dikurung didalam bilik tanpa diberi makan dan minum. Mungkin maid2 yg lari ni ditipu oleh satu sendikit yg memperdagangkan wanita asing, dalam hati aku PADAN MUKA korang..MATI lagi bagus..dah elok2 kerja jadi maid, makan tanggung berak cangkung..sibuk nak lari..itu lar balasannya..CASH Allah bagi..

 Korang yg baca entry ni..tolong lar war2kan muka MAID dua ekor ni..Aku mmg dah tak nak tahu dan tak nk jumpa babun2 ni lagi..cumanya aku takut ada yg tertipu mcm kami ni..mana lar tahu dorang pakai passport palsu ker..konon2 baru sampai dari Indon..nak jadi maid.. kerja kat kedai makan ker..tak mustahilkan!! Next entry nanti aku akan citer dengan detail macamana dia lari...Sekarang ni aku tengah serabut pikir sapa nak jaga anak2 aku ni sementara nk dapat replacement maid..Ya Allah moga kau permudahkan segala urusan ku..

Pesanan Ringkas : Kalau korang terjumpa Monyet2 ni..korang tolong lempangkan duapuluhkali utk aku dgn kawan aku..tarik2 rambut dorang tu..eeee...geramnyaaa...teringat plk kat bibik aku yg 5 tahun dulu tu..sob..sob..

bibik oh bibik
bibik-saya-meninggalal-fatihah
procedure-sekiranya-maid-lari
calon-maidbukan-calon-madu
my-new-maid


14 comments:

Amanda Suria said...

Oh my gucci...again kes maid...jahanam tau dorang ni...i mmg anti org2 indon ni..x sedar diri..

ameris said...

sentap terus aku maca pasal maid ko ni.
x abis2 buat hal.
mmg tertutup hati aku nak amik maid dah. biar lahh. tak sanggup aku nak menggadaikan anak aku kat maid indon.

Mak Lagenda said...

Entah la yea..mak rasa indon2 ni semua mmg x boleh dilayan dgn baik. Mak mmg x pernah ada maid but pernah gajikan indon2 ni dlm 1-1 pekerjaan lah. So, mmg ada pengalaman la berhadapan dgn indon2 x bley pakai ni..

Sian u GF..maid larik, duit kena curik, nk kena byr denda lg bagai! Wooohaiiii

::EIDA:: said...

Mak aiii.. muka macam suciiiii benorrrrr.. padahalll..

nadia said...

kak, lepas ni takyah amek indon dah ye.
amin filipin. filipin ok sikit dari indon.

GOLD FINGER said...

tu larr...stress mak jemah ni

Nory Zoulkefle said...

perghhh sakit plak hati membacanyer....
dorang ni mmg tak sedar diuntong...
dah lah duduk negara org, makan pakai semua org jaga..
die boleh buat "taik" plak kann...haishhh

AF-aziey said...

Salam Goldfinger.. nampaknya, nasib kita hampir sama tapi tak serupa..bezanya cuma maid saya dihantar pulang pada 14hb February yg lepas, jadi saya tak perlu bayar denda pada Imegresen.. Samanya lak sebab saya pun jadi mangsa maid ni..kita jaga dia bebaik, dia buat taik lak..duit dicuri, nama kita dijajanya pada jiran2, kalau jaja yg baik takpe..ni tak, semua yang dijaja adalah rekaan dan buruk2 lak tu..hish!!! berasap saya dgn maid ni... dan hari ni genap 20 hari saya hidup tanpa bantuan Maid.... sama2 ler kita tabah dgn dugaan berkaitan Maid ni..

GOLD FINGER said...

Azie..marilar kita bersama2 menjadi bibikss..ehhehe

hadi said...

saya rasa masih byk majikan dpt pembantu yg baik, tolong jgn disamaratakanlah...sikap stereotipe ginilah yg membuat hubungan kedua negara slalu bermasalah.

Anonymous said...

Maid i baru lari..hadui..sakit otak...genap setahun bekerja...rasa dah mls nak amik yg baru..tapi.......sape nak urus rumah bagai..i kje jauh.sampai dah mlm...adui...
Plez.. bg kata semangat sikit..huhu

Anonymous said...

my maid baru lari.after 30 days working!penipu.bt cite sedey psl anak la psl laki dia la.bt baik kat dia-dia bt dajal.anak i dia x payah jaga sbb anta g nursery.fyi anak i sorang je.masak x payah sbb i masak sendiri-siap bg dia mkn!i cook for her lah kiranya kan.hp bagi.top up bagi-sbb kononnya kesian dia rindu kat anak2.hah!!!i langsung x cerewet psl keje dia yg setakat kemas umah lap lantai cuci baju sidai baju lipat iron cuci bilik air.x penah suruh basuh kete okkk...depan blakon mcm dia baik sgt.ikut ati x nak maid.tp skrg tgh preggy 2nd child.x larat nk bt sume.nak kena manage biz lagi.marah pon x pnh.biar je sukati dia nk bt pe.janji keje umah settle.lantak la nk membongkang tido dr kul 4-6pm pon kan.kata manusia..penat..biarlah dia tido..so sape nk komen majikan msia jahat???

GOLD FINGER said...

thanks uolls yg komen..i dah tgh tunggu replacemnt maid ni..dah 2 bulan tak dapat..duit tak nk refund..agent ngn maid sama jer..hahha

Anonymous said...

Indon memang sial..kalau tak lari..laki kita dia kebas..

Post a Comment

Saturday, February 23, 2013

Please be carefull with this two maid!!

Posted by GOLD FINGER at Saturday, February 23, 2013
Assalamualaikum uollss..sebelum aku teruskannn entry ni..harap maklum that this entry adalar suara hati aku hokeyyyy...apa yg aku alami..aku suarakann..khamis lepas Maid aku yg BONGOK tu dah lari tinggalkan anak2 aku kat sekolah..kering dah airmata aku dengan kerenah Maid yg mcm !@#$^^&*&}{?>#%..sorry lar kalau ada yg terasa..tapi aku mmg dah tak blh nk cakap baik2 lagi..lantak lar org nk cakap apapun...entry sblm ni aku cakap tak semua maid dari seberang ni jahatkan..tapi skrg aku believed that SEMUA dorang ni sama jer..tak sedar diuntung!! Last two week sebelum maid aku lari..Maid kawan akupun lari jgk. Itu lagi KUANG AJOR..tinggalkan anak kawan aku yg berusia dua tahun kat rumah, sampai trauma kawan aku tu..tak boleh nak bayangkan kalau apa2 jadi kat anak2 kami...hissshh..mengalir airmata aku sambil taip entry ni..korang tak rasa apa yg kami rasa..dah lar lari tinggalkan anak2 mcm tu jer..curi duit pulak lagi!! mmg BRENGSET kan..Kadang2 aku terfikir, macamana lagi cara kita nak layan dorang ni..layan baik lari..layan jahatpun lari..bagi pakai handphone lari..tak bagi pakai handphone pun lari jgk..pasang CCTVpun lari jgk..Aku ingat dorang ni nk kena ikat dgn rantai besi kot..tp nanti kata majikan layan maid macam anjing pulak!! ataupun mmg itu jer caranya nk layan dorang ni!



 Left ( Maid aku ) : Nemalasari, Age 30+
Right ( Maid kawan aku ) : Sutilah, Age 30+
Both from Jember, Indonesia. Baru bekerja dalam dua bulan.
Passport dorang ni masih ada dengan kami..Aku rasa dorang ni mmg tak heranpun duduk diMalaysia ni tanpa passport & permit..boleh jer dorang hidup dengan aman dan damai...sebab tu aku nk korang sharekan picture ni supaya dorang tak bebas kat luar sana.



Salinan Polis report ni diperlukan untuk membatalkan nama dia di Imegresen...kena denda lagii...gggrrhhhh berasap2 kepala aku ni menahan sakit hati..istifar2 wahai hati..

Polis ni siap cakap, muka dia nampak baik puan...puiiiii..aku jawab..tu lar encik susah nk cakap, muka tak dapat nk mengambarkan hati seseorang tu. Aku tanya kat encik polis tu..Apa polis akan buat untuk kes Maid lari ni yer? Ooo..kalau kita jumpa Maid ni kita tangkap lar puan..then kalau tak jumpa maka polis tak cari larkan..Somi aku menyampuk..banyak lagi kerja polis tu dari nak cari bibik u yg tak guna tu..Aceehhhhh main kasar somi aku ni..
aku jawab, ker nak tunggu mcm kes baby kena lambung tu baru nak bertindak...maid tu tinggalkan anak2 yg berumur..2 tahun..4 tahun..5 tahun..apalar yg dorang tahu, kalau jadi apa2 mcmana? Kali ni syukur alhamdullillah anak2 kita selamat..tak jadi apa2..tapi mcmana kalau dia buat lagi kat Majikan lain pulak..anak2 org lain pulak..takkan nak biar jer...plssss larrr do something!!

Kata encik polis ni, last week dorang buat satu serbuan diKlang, dorang jumpa 6 org wanita warga Indonesia dikurung didalam bilik tanpa diberi makan dan minum. Mungkin maid2 yg lari ni ditipu oleh satu sendikit yg memperdagangkan wanita asing, dalam hati aku PADAN MUKA korang..MATI lagi bagus..dah elok2 kerja jadi maid, makan tanggung berak cangkung..sibuk nak lari..itu lar balasannya..CASH Allah bagi..

 Korang yg baca entry ni..tolong lar war2kan muka MAID dua ekor ni..Aku mmg dah tak nak tahu dan tak nk jumpa babun2 ni lagi..cumanya aku takut ada yg tertipu mcm kami ni..mana lar tahu dorang pakai passport palsu ker..konon2 baru sampai dari Indon..nak jadi maid.. kerja kat kedai makan ker..tak mustahilkan!! Next entry nanti aku akan citer dengan detail macamana dia lari...Sekarang ni aku tengah serabut pikir sapa nak jaga anak2 aku ni sementara nk dapat replacement maid..Ya Allah moga kau permudahkan segala urusan ku..

Pesanan Ringkas : Kalau korang terjumpa Monyet2 ni..korang tolong lempangkan duapuluhkali utk aku dgn kawan aku..tarik2 rambut dorang tu..eeee...geramnyaaa...teringat plk kat bibik aku yg 5 tahun dulu tu..sob..sob..

bibik oh bibik
bibik-saya-meninggalal-fatihah
procedure-sekiranya-maid-lari
calon-maidbukan-calon-madu
my-new-maid


14 comments on "Please be carefull with this two maid!!"

Amanda Suria on February 25, 2013 at 10:41 AM said...

Oh my gucci...again kes maid...jahanam tau dorang ni...i mmg anti org2 indon ni..x sedar diri..

ameris on February 25, 2013 at 4:19 PM said...

sentap terus aku maca pasal maid ko ni.
x abis2 buat hal.
mmg tertutup hati aku nak amik maid dah. biar lahh. tak sanggup aku nak menggadaikan anak aku kat maid indon.

Mak Lagenda on February 25, 2013 at 4:23 PM said...

Entah la yea..mak rasa indon2 ni semua mmg x boleh dilayan dgn baik. Mak mmg x pernah ada maid but pernah gajikan indon2 ni dlm 1-1 pekerjaan lah. So, mmg ada pengalaman la berhadapan dgn indon2 x bley pakai ni..

Sian u GF..maid larik, duit kena curik, nk kena byr denda lg bagai! Wooohaiiii

::EIDA:: on February 25, 2013 at 5:48 PM said...

Mak aiii.. muka macam suciiiii benorrrrr.. padahalll..

nadia on February 26, 2013 at 10:35 PM said...

kak, lepas ni takyah amek indon dah ye.
amin filipin. filipin ok sikit dari indon.

GOLD FINGER on February 27, 2013 at 1:21 PM said...

tu larr...stress mak jemah ni

Nory Zoulkefle on February 27, 2013 at 1:39 PM said...

perghhh sakit plak hati membacanyer....
dorang ni mmg tak sedar diuntong...
dah lah duduk negara org, makan pakai semua org jaga..
die boleh buat "taik" plak kann...haishhh

AF-aziey on March 6, 2013 at 2:01 PM said...

Salam Goldfinger.. nampaknya, nasib kita hampir sama tapi tak serupa..bezanya cuma maid saya dihantar pulang pada 14hb February yg lepas, jadi saya tak perlu bayar denda pada Imegresen.. Samanya lak sebab saya pun jadi mangsa maid ni..kita jaga dia bebaik, dia buat taik lak..duit dicuri, nama kita dijajanya pada jiran2, kalau jaja yg baik takpe..ni tak, semua yang dijaja adalah rekaan dan buruk2 lak tu..hish!!! berasap saya dgn maid ni... dan hari ni genap 20 hari saya hidup tanpa bantuan Maid.... sama2 ler kita tabah dgn dugaan berkaitan Maid ni..

GOLD FINGER on March 8, 2013 at 9:37 AM said...

Azie..marilar kita bersama2 menjadi bibikss..ehhehe

hadi said...

saya rasa masih byk majikan dpt pembantu yg baik, tolong jgn disamaratakanlah...sikap stereotipe ginilah yg membuat hubungan kedua negara slalu bermasalah.

Anonymous said...

Maid i baru lari..hadui..sakit otak...genap setahun bekerja...rasa dah mls nak amik yg baru..tapi.......sape nak urus rumah bagai..i kje jauh.sampai dah mlm...adui...
Plez.. bg kata semangat sikit..huhu

Anonymous said...

my maid baru lari.after 30 days working!penipu.bt cite sedey psl anak la psl laki dia la.bt baik kat dia-dia bt dajal.anak i dia x payah jaga sbb anta g nursery.fyi anak i sorang je.masak x payah sbb i masak sendiri-siap bg dia mkn!i cook for her lah kiranya kan.hp bagi.top up bagi-sbb kononnya kesian dia rindu kat anak2.hah!!!i langsung x cerewet psl keje dia yg setakat kemas umah lap lantai cuci baju sidai baju lipat iron cuci bilik air.x penah suruh basuh kete okkk...depan blakon mcm dia baik sgt.ikut ati x nak maid.tp skrg tgh preggy 2nd child.x larat nk bt sume.nak kena manage biz lagi.marah pon x pnh.biar je sukati dia nk bt pe.janji keje umah settle.lantak la nk membongkang tido dr kul 4-6pm pon kan.kata manusia..penat..biarlah dia tido..so sape nk komen majikan msia jahat???

GOLD FINGER on April 27, 2013 at 1:27 AM said...

thanks uolls yg komen..i dah tgh tunggu replacemnt maid ni..dah 2 bulan tak dapat..duit tak nk refund..agent ngn maid sama jer..hahha

Anonymous said...

Indon memang sial..kalau tak lari..laki kita dia kebas..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...