Subscribe Twitter

Sunday, February 17, 2013

Video Pembantu Rumah Dera Bayi Berusia 4 Bulan


Ya Allah...SubhanaAllah..aku tak tahu nk cakap apa bila tgk video ni tadi..urut dada jappp..menggigil tangan ni..actually kisahnya...mlm semalam kakak aku call sambil menangis2, kenapa nangis? katanya, tgk tak berita kat TV3 tadi maid dera baby umur 4 bulan..haa yer ke..masa tu aku otw nk pergi dinner..so tak tahu apa2pun..balik dari dinner terus google cari video tu..patutlar kakak aku nangis..akupun nangis jgk tgk video ni..terbayang kalau anak2 aku yg diperlakukan begitu..

Dari anak aku lahir sampai lar dorang dah umur 6 tahun skrg ni..akupun menggunakan khidmat PRA ni jgk..tapi Alhamdullilah syukur, Allah lindungi anak2 ummi dari segala musibah seperti ini. Tak semua pembantu rumah kejam macam ni..ada jgk yg masih berhati mulia, tapi bak kata pepatah lar..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..kerana nyamuk kelambu dibakar...Aku tunjuk video ni kat bibik aku..Kamu tgk lar Mala..orang kamu buat anak majikannya seperti itu..brengsettt!!..Kalau kamu buat anak saya mcm ni..saya bunuh kamu..mcm nak bunuh semuttt jer..Haa masa ckp ni menyirap2 darah aku, hissshh..rasa nk lempang jer muka dia ni..walaupun dia tak salah...Kalau korang lar ditempat mereka..apa yg korang akan buat? Kalau akular, sebelum aku buat report ke balai polis tu..aku hantuk2kan kepala dia kat dinding..tak kira lar dia ni sakit mental ker..tekanan jiwa ker..yg pasti memang aku kerjakan dulu..aku mmg emosi kalau cakap pasal maid ni..silap2 bukan dia yg masuk penjara..aku plk yg masuk penjara..




Syukur alhamdullillah, majikan ni pasang CCTV..cuba bayangkan kalau dia tidak menggunakan CCTV ni..hanya Allah yg dapat melindunginya..Kalau uolls nak ambik pembantu rumah untuk menjaga baby, harap sangat pasang lar CCTV..takpe lar keluar duit sikit..janji anak selamat.

Selalunya Kes begini mesti melibatkan PRA dari Indonesia..jarang kita dengar PRA dari negara lain..dan kebanyakkan yg mengambil PRA dari Indonesia ini adalah orang Melayu. Apabila berlaku hal seumpama ini..tolongg lar pihak2 yg berkenaan buka mata..ambil serius..PATUTkah kita mengeluarkan cost beribu2, gaji sehingga mencecah RM800, memberi cuti, membayar overtime, menyediakan tempat tinggal..makan..minum..pakai..segalanya kita tanggung...untuk perkhidmatan yg belum tentu jaminannya seperti ini!!!! Tak perlular kita nak menjaga hak2 mereka sangat..ikutkan pulak segala permintaan kerajaan dorangg...Ini semua poyoooo!!!!!

Kepada ibu2 diluar sana..yang sama seperti saya..meninggalkan anak2 demi mencari rezeki..amalkan doa dibawah..semoga kita sama dilindungi Allah. Amin.

Doa keselamatan diri, anak-anak, keluarga dan rumahtangga dari kejahatan manusia, binatang dan bala bencana.

Sesungguhnya Tuhanku, tiada Tuhan yang sebenarnya yang berhak disembah melainkanNya, ke atasNya aku bertawakkal, dan Dialah Tuhan yang memiliki arasy yang agung, .Apa sahaja yang dikehendakinya tentu akan berlaku, dan apa yang tidak dikehendakinya tidak akan berlaku.Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah yang maha tinggi lagi maha agung. Aku bersaksi bahawa Allah maha berkuasa atas segala sesuatu dan pengetahuanNya meliputi segala sesuatu. Aku memohon perlindungan kepadaNya yang maha berkuasa menahan langit dari jatuh ke atas bumi melainkan dengan izinNya, aku memohon perlindunganNya dari kejahatan segala makhluk yang bergerak di muka bumi yang berada di bawah kuasaNya. Sesungguhnya Tuhanku tetap di atas jalan yang lurus.

Giler banyak entry pasal bibik..puiiiii..patutlar org cakap ni bukan blog GOLDFINGER..ni blog GOLDMAID..miahahahah


dan banyak lagiii...
Geram punya pasal..masa type entry ni tekan keyboard kuat2, sampai nk tercabut huruf 'A' ni haa..hahaha..sabar2..


12 comments:

Farah Wahidah said...

nasib seseorang tu kalau dapat pembantu rumah yang baik

khalila ishak said...

amboi kak. heheh. risau betul kan kalau maid macam tu. x sggup nk tgk video -_-"

Intan Zulhilmi said...

anak saya yg kecik tu 4bln gak...menggigil sya tgk video ni...berhati2 la yer cari maid tu...ksian pd anak yg x berdosa...

Amanda Suria said...

x nak tgok...buat mendidih hati ni jer...

sayidah napisah said...

astaghfirullah~~tgk sikit je .tak samapi hati nak tgk :(
nauzubillah~

GOLD FINGER said...

maaf saya emosi..

MizzTina said...

hey, mmg sakit hati tgk video tu.. tgk ckit dh emosi meluap²..

ameris said...

sbb tu laa aku takot nank amik maid wpun hati ni NAKKK sangat ada maid yang bole membantu aku dlm buat kje2 rumah. tak nak la aku gadaikan anak aku. tak sanggup tgk tes.. baby tu dia buat mcm roti canai jek...

AF-aziey said...

Mmg perlu ada CCTV sbb maid Indon ni mmg tak boleh dipercayai!! Saya menyesal sgt sbb tak psg CCTV, klu tak saya boleh detect apa yg my maid buat dr awal lagi.. Tapi, nasi dah jadi bubur.. dia pun dah selamat dihantar balik Indon khamis lepas...
Biarlah Allah yang balas apa yg dia dah buat...

Nory Zoulkefle said...

nory tgk video ni sambil ketap gigi, gerammm giler ngan amah siamang tu...kuanghajor betoi..

Anonymous said...

Why not semua wanita bekerja di malaysia bawa isu ini pd pilihanraya akan dtg supaya isu penting ini ada penyelesaiannya. Maybe cadangan utk dptkan pembantu dri msia sendiri dgn gaji dan benefit yg berpatutan. Harga dan benefit yg amah indon pun tinggi jugak. Takkan sampai ada yg mati baru nak buka mata. Cuba kita sama2 fikir2kan.

nadia said...

kak yus percaya tak kalau nadia cakap, entry bibik meninggal tu terngiang2 dekat telinga nadia kakkk. hahahhaa

Post a Comment

Sunday, February 17, 2013

Video Pembantu Rumah Dera Bayi Berusia 4 Bulan

Posted by GOLD FINGER at Sunday, February 17, 2013

Ya Allah...SubhanaAllah..aku tak tahu nk cakap apa bila tgk video ni tadi..urut dada jappp..menggigil tangan ni..actually kisahnya...mlm semalam kakak aku call sambil menangis2, kenapa nangis? katanya, tgk tak berita kat TV3 tadi maid dera baby umur 4 bulan..haa yer ke..masa tu aku otw nk pergi dinner..so tak tahu apa2pun..balik dari dinner terus google cari video tu..patutlar kakak aku nangis..akupun nangis jgk tgk video ni..terbayang kalau anak2 aku yg diperlakukan begitu..

Dari anak aku lahir sampai lar dorang dah umur 6 tahun skrg ni..akupun menggunakan khidmat PRA ni jgk..tapi Alhamdullilah syukur, Allah lindungi anak2 ummi dari segala musibah seperti ini. Tak semua pembantu rumah kejam macam ni..ada jgk yg masih berhati mulia, tapi bak kata pepatah lar..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..kerana nyamuk kelambu dibakar...Aku tunjuk video ni kat bibik aku..Kamu tgk lar Mala..orang kamu buat anak majikannya seperti itu..brengsettt!!..Kalau kamu buat anak saya mcm ni..saya bunuh kamu..mcm nak bunuh semuttt jer..Haa masa ckp ni menyirap2 darah aku, hissshh..rasa nk lempang jer muka dia ni..walaupun dia tak salah...Kalau korang lar ditempat mereka..apa yg korang akan buat? Kalau akular, sebelum aku buat report ke balai polis tu..aku hantuk2kan kepala dia kat dinding..tak kira lar dia ni sakit mental ker..tekanan jiwa ker..yg pasti memang aku kerjakan dulu..aku mmg emosi kalau cakap pasal maid ni..silap2 bukan dia yg masuk penjara..aku plk yg masuk penjara..




Syukur alhamdullillah, majikan ni pasang CCTV..cuba bayangkan kalau dia tidak menggunakan CCTV ni..hanya Allah yg dapat melindunginya..Kalau uolls nak ambik pembantu rumah untuk menjaga baby, harap sangat pasang lar CCTV..takpe lar keluar duit sikit..janji anak selamat.

Selalunya Kes begini mesti melibatkan PRA dari Indonesia..jarang kita dengar PRA dari negara lain..dan kebanyakkan yg mengambil PRA dari Indonesia ini adalah orang Melayu. Apabila berlaku hal seumpama ini..tolongg lar pihak2 yg berkenaan buka mata..ambil serius..PATUTkah kita mengeluarkan cost beribu2, gaji sehingga mencecah RM800, memberi cuti, membayar overtime, menyediakan tempat tinggal..makan..minum..pakai..segalanya kita tanggung...untuk perkhidmatan yg belum tentu jaminannya seperti ini!!!! Tak perlular kita nak menjaga hak2 mereka sangat..ikutkan pulak segala permintaan kerajaan dorangg...Ini semua poyoooo!!!!!

Kepada ibu2 diluar sana..yang sama seperti saya..meninggalkan anak2 demi mencari rezeki..amalkan doa dibawah..semoga kita sama dilindungi Allah. Amin.

Doa keselamatan diri, anak-anak, keluarga dan rumahtangga dari kejahatan manusia, binatang dan bala bencana.

Sesungguhnya Tuhanku, tiada Tuhan yang sebenarnya yang berhak disembah melainkanNya, ke atasNya aku bertawakkal, dan Dialah Tuhan yang memiliki arasy yang agung, .Apa sahaja yang dikehendakinya tentu akan berlaku, dan apa yang tidak dikehendakinya tidak akan berlaku.Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah yang maha tinggi lagi maha agung. Aku bersaksi bahawa Allah maha berkuasa atas segala sesuatu dan pengetahuanNya meliputi segala sesuatu. Aku memohon perlindungan kepadaNya yang maha berkuasa menahan langit dari jatuh ke atas bumi melainkan dengan izinNya, aku memohon perlindunganNya dari kejahatan segala makhluk yang bergerak di muka bumi yang berada di bawah kuasaNya. Sesungguhnya Tuhanku tetap di atas jalan yang lurus.

Giler banyak entry pasal bibik..puiiiii..patutlar org cakap ni bukan blog GOLDFINGER..ni blog GOLDMAID..miahahahah


dan banyak lagiii...
Geram punya pasal..masa type entry ni tekan keyboard kuat2, sampai nk tercabut huruf 'A' ni haa..hahaha..sabar2..


12 comments on "Video Pembantu Rumah Dera Bayi Berusia 4 Bulan"

Farah Wahidah on February 17, 2013 at 2:09 PM said...

nasib seseorang tu kalau dapat pembantu rumah yang baik

khalila ishak on February 17, 2013 at 2:17 PM said...

amboi kak. heheh. risau betul kan kalau maid macam tu. x sggup nk tgk video -_-"

Intan Zulhilmi on February 17, 2013 at 2:38 PM said...

anak saya yg kecik tu 4bln gak...menggigil sya tgk video ni...berhati2 la yer cari maid tu...ksian pd anak yg x berdosa...

Amanda Suria on February 17, 2013 at 3:10 PM said...

x nak tgok...buat mendidih hati ni jer...

sayidah napisah on February 17, 2013 at 3:41 PM said...

astaghfirullah~~tgk sikit je .tak samapi hati nak tgk :(
nauzubillah~

GOLD FINGER on February 17, 2013 at 6:17 PM said...

maaf saya emosi..

MizzTina on February 18, 2013 at 8:54 AM said...

hey, mmg sakit hati tgk video tu.. tgk ckit dh emosi meluap²..

ameris on February 18, 2013 at 8:57 AM said...

sbb tu laa aku takot nank amik maid wpun hati ni NAKKK sangat ada maid yang bole membantu aku dlm buat kje2 rumah. tak nak la aku gadaikan anak aku. tak sanggup tgk tes.. baby tu dia buat mcm roti canai jek...

AF-aziey on February 18, 2013 at 11:58 AM said...

Mmg perlu ada CCTV sbb maid Indon ni mmg tak boleh dipercayai!! Saya menyesal sgt sbb tak psg CCTV, klu tak saya boleh detect apa yg my maid buat dr awal lagi.. Tapi, nasi dah jadi bubur.. dia pun dah selamat dihantar balik Indon khamis lepas...
Biarlah Allah yang balas apa yg dia dah buat...

Nory Zoulkefle on February 19, 2013 at 10:03 AM said...

nory tgk video ni sambil ketap gigi, gerammm giler ngan amah siamang tu...kuanghajor betoi..

Anonymous said...

Why not semua wanita bekerja di malaysia bawa isu ini pd pilihanraya akan dtg supaya isu penting ini ada penyelesaiannya. Maybe cadangan utk dptkan pembantu dri msia sendiri dgn gaji dan benefit yg berpatutan. Harga dan benefit yg amah indon pun tinggi jugak. Takkan sampai ada yg mati baru nak buka mata. Cuba kita sama2 fikir2kan.

nadia on February 21, 2013 at 2:12 AM said...

kak yus percaya tak kalau nadia cakap, entry bibik meninggal tu terngiang2 dekat telinga nadia kakkk. hahahhaa

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...