Subscribe Twitter

Thursday, November 3, 2011

Dah buat ujian Pap Smear?

Korang tahu tak apa pentingnya Pap Smear ni? 
Kenapa kita kena buat ujian pap smear ni?



Ujian PS ni perlu dilakukan oleh setiap WANITA yang sudah berkawin dan juga wanita yg pernah melakukan hubungan seksual. Ujian PS merupakan ujian saringan kepada barah serviks. 
Pemeriksaan farah dan pelvik, termasuklah dengan pengunaan alat ultrabunyi. Ini untuk memastikan kawasan pelvik tidak menunjukkan apa2 masalah seperti sista ovari dan fibroid. Ianya juga boleh dikategorikan sebagai ujian saringan kepada barah rahim dan barah ovari. Takutkan..
Pada masa yg sama doktor juga akan melakukan pemeriksaan payudara untuk mengesan ketulan dibahagian payudara dan ketiak. Ini adalah ujian saringan untuk barah payudara.
Bagi uolls yg dah pernah deliver baby, sure doktor akan sarankan kita utk buat PS selepas kita bersalin kan..
Uolls buat tak? Ada org yg takut nak buat..Actually tak sakit manapun


Jika bukan kita yg menjaga kesihatan diri sendiri, siapa lagi?
tak sanggup nk letak picture2 kanser serviks ni kat sini..ngeri lar..
Ya Allah..jauhkan semua penyakit2 ini dari kami..Amin

for more info click BARAH SERVIKS

1 comments:

ameris said...

aku buat masa lps bersalin rayyan dulu.mmg rasa xselesa sbb dikorek2 bahagian tu dgn alat mcm muncing itik tuh. eeiii.. xnak buat lagi lah...

Post a Comment

Thursday, November 3, 2011

Dah buat ujian Pap Smear?

Posted by GOLD FINGER at Thursday, November 03, 2011
Korang tahu tak apa pentingnya Pap Smear ni? 
Kenapa kita kena buat ujian pap smear ni?



Ujian PS ni perlu dilakukan oleh setiap WANITA yang sudah berkawin dan juga wanita yg pernah melakukan hubungan seksual. Ujian PS merupakan ujian saringan kepada barah serviks. 
Pemeriksaan farah dan pelvik, termasuklah dengan pengunaan alat ultrabunyi. Ini untuk memastikan kawasan pelvik tidak menunjukkan apa2 masalah seperti sista ovari dan fibroid. Ianya juga boleh dikategorikan sebagai ujian saringan kepada barah rahim dan barah ovari. Takutkan..
Pada masa yg sama doktor juga akan melakukan pemeriksaan payudara untuk mengesan ketulan dibahagian payudara dan ketiak. Ini adalah ujian saringan untuk barah payudara.
Bagi uolls yg dah pernah deliver baby, sure doktor akan sarankan kita utk buat PS selepas kita bersalin kan..
Uolls buat tak? Ada org yg takut nak buat..Actually tak sakit manapun


Jika bukan kita yg menjaga kesihatan diri sendiri, siapa lagi?
tak sanggup nk letak picture2 kanser serviks ni kat sini..ngeri lar..
Ya Allah..jauhkan semua penyakit2 ini dari kami..Amin

for more info click BARAH SERVIKS

1 comments on "Dah buat ujian Pap Smear?"

ameris on November 3, 2011 at 8:41 AM said...

aku buat masa lps bersalin rayyan dulu.mmg rasa xselesa sbb dikorek2 bahagian tu dgn alat mcm muncing itik tuh. eeiii.. xnak buat lagi lah...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...